ديوارهاي خانه تان را متحول کنید
اولين و مهمترين كاربرد ديوار، تقسيم فضا به قسمتهاي مورد نياز است. اين تقسيم فضا ممكن است از راههاي گوناگوني توسط طراح اجرا شود و ديوارهاي كاذب يكي از انتخابهاي معمول در ميان طراحان معاصر هستند.
اولين و مهمترين كاربرد ديوار، تقسيم فضا به قسمتهاي مورد نياز است. زماني كه به واسطه جنس و فرم خاصي اين تقسيم صورت ميپذيرد، فضاي داخلي دستخوش تغييراتي در ابعاد و اندازه، فرم نهايي، سيركولاسيون، نور مبادله شونده از نورگيرها، سبك طراحي داخلي و در نهايت طراحي محيط موردنظر ميشود. اين تقسيم فضا ممكن است از راههاي گوناگوني توسط طراح اجرا شود و ديوارهاي كاذب يكي از انتخابهاي معمول در ميان طراحان معاصر هستند.
سيستم سازههاي خشك و سبك كه سابقهاي چندان طولاني در ايران ندارند چندي است در بازار داخلي قابليتهاي خود را به ظهور رسانيده است. يكي از انواع ديوارهاي كاذب كه از پيش طراحي و ساخته شده و در محل نصب ميشوند با نام plaster board ازمجموعه ديوارهاي خشك و سبك ( dry wall ) شناخته ميشوند. دراي والها به عنوان جداكننده فضاها و سقف كاذب، قابليت اجرا و نصب بر همه اسكلتهاي اجرا شده با هر نوع سازه را دارد. بنابراين به راحتي در محيطهاي اداري، تجاري و مسكوني بدون نياز به عمليات بنايي و صرف هزينههاي گزاف اجرا شدني است. اين ديوارها به ويژه در تغيير فضاهاي قديمي و تبديل كاربري آنها قابليت و توانايي بالايي دارد.
براي نمونه براي ايجاد فضاي خصوصيتر در محل ورودي منزل، تقسيم اتاقخواب وسيع به قسمت خواب و رختكن و تقسيم فضاي بزرگ هال و پذيرايي به قسمتهاي تلويزيون، غذاخوري و پذيرايي، جداسازي بخشهاي مختلف هال و اتاقخواب در يك استوديو ميتوان از اين ديوارهاي جداكننده استفاده كرد. اين سيستم به دليل ايجاد بار كمتر، در بازسازي فضاهاي موجود، ميتواند مفيد باشد و به خاطر نصب سريع و مقرون بهصرفه به نسبت عمليات تخريب و نوسازي، مورد توجه طراحان و استقبال مردم قرار گرفته است.
ديوارهاي كاذب، از آنجايي كه به محيط اضافه ميشوند و تقسيم فضا و در عين حال دكور و طراحي فضا را به عهده دارند، لازم نيست همانند ديوارهاي حمال (باربر) عمل كنند و تا سقف ادامه يابند. اين ويژگي اين امكان را به طراح خواهد داد تا از شرايط فرمي به وجود آمده در جهت طراحي اطراف ديوار و هماهنگي آن با بقيه فضا استفاده كند.
قسمت بالاي ديوار كاذب و اطراف آن كه معمولا حداقل از يك سمت باز هستند، ميتواند محلي براي طراحي دكوراتيو باشد. شكل و فرم ديوار نيز بسيار در طراحي محيط موثر است. ديوارهاي كاذب لازم نيست حتما به شكل چهارگوشهاي منظم و صلب استفاده شوند. بلكه ميتوانند در شكلها و فرمهاي متنوع، در ايجاد فضايي پويا سهيم باشند. بافت رويه اينگونه ديوارها در تركيب با فضاي داخلي نيز بسيار با اهميت است. اين ديوارها با تنوعي قابل توجه در زمينه بافت از نوع سنگ آنتيك، آجر، كنيتكس و ... در بازارهاي داخلي در دسترس است.
از ديگر استفادههاي ديوارهاي كاذب، صرفهجويي در مصرف مصالح ساختماني به خصوص فولاد و سيمان است. در ساخت اين ديوارها نيازي به موادي مانند خاك رس نيست. فرمپذيري پانلها حتي به صورت قوس جهت استفادههاي دكوراتيو و موثر در ايجاد سيركولاسيون مطمئنتر و مطلوبتر نيز اهميت دارد. اين قوسها اين امكان را به طراح ميدهند كه پوياتر عمل كند و از دو سوي ديوار استفاده بهينه ببرد. در اجراي پروژههايي كه حمل و نقل مصالح مستلزم طي مسافت زيادي است، در طراحي داخلي، استفاده از اين ديوارها مناسب است و بستهبندي مناسب و ساده آن، حمل و نقل مطمئن و راحتي فراهم ميآورد.
پس از نصب سازههاي فلزي، پيچ كردن آنها به هم و پيچ كردن صفحات گچي روكشدار، نوبت به رنگآميزي يا نصب كاغذ ديواري يا افكتهاي مختلف دكوراتيو بر روي آن ميرسد. يكي از استفادههاي مورد توجه در ديوارهاي كاذب، دسترسي آسان به سيستم الكتريكي و تاسيسات فني است. به اين ترتيب كه با ايجاد باكس و حفرههاي دلخواه بر روي ديوار كاذب و نورپردازي درون آن، ميتوان به صفحه دكوراتيو فعالي در محيط منزل رسيد. اين نوع نورپردازي براي آن كه در داخل ديوار انجام ميپذيرد و منطقه خاصي از آن را روشن ميسازد، به طور موثر در طراحي محيط مورد توجه قرار ميگيرد.
به غير از ديوارهاي كاذبي كه همراه با بافت خاصي به صورت آماده و از قبل طراحي شده ارائه ميشوند، ميتوان بعد از نصب ديوار كاذب، با استفاده از بتونه، مصالح ساده چون خرده شيشه و سنگ، پارچه و غيره بافت دلخواهي بر روي آن به وجود آورد. در عين حال از بلوكهاي شيشهاي، كامپوزيتها، گچ و پنلهاي ديگر نيز ميتوان به صورت تلفيقي در قسمتي از ديوار كاذب استفاده كرد. تزئينات قابل استفاده بر روي ديوارهاي كاذب نيز همانند ديوارهاي ساده، در صورتي كه عمودي باشند، ظاهري فعال به ديوار ميدهند و تزئينات افقي، ظاهري غيرفعال، دقيق و منظم بر روي ديوار ايجاد ميكنند. از تكنيكهاي رنگي و پتينه نيز به راحتي ميتوان در سطح اين ديوارها استفاده كرد.
ديواركها (ديوارهايي كه تا سقف امتداد ندارند) از لحاظ فرمي تاثير ديداري قابل توجهي بر محيط ميگذارند و فقط خودشان و اشياء مربوط به خودشان را بهتر نشان ميدهند و از ديوارهاي كاذب سادهتر و متنوعترند. ديوارهاي مجازي ميتوانند از سطوح و ارتفاع متغير كف و سقفها پديد آيند و يك فضاي ساده بدون آرايه معماري را به قسمتهاي كاملا مجزا از لحاظ فرمي تقسيم كنند. اين ديوارها در قسمتهايي به صورت كف كاذب عمل ميكنند و در جاهايي ميتوانند به صورت سكوي كوتاه و دكوراتيو پشت كاناپهها و مبلها (وقتي پشت مبلها قرار گيرند) باشند.
عمق دادن به اين ديوارها، به صورت ايجاد حفره، تاقچه و باكسهاي نوري نيز، هم به دكوراتيو كردن ديوار كمك ميكند و هم با جاي دادن اشياء، سهمي در كاربردي - دكوراتيو جلوه دادن فضاهاي مختلف كار و زندگي خواهد داشت. زماني كه ديوارهاي كاذب به صورت دو وجهي و دورو استفاده ميشوند، اين نقش پررنگتر ميشود.
در استفاده ازديوارهاي كاذب، بايد به اندازه ديوار و نقش اثاثيه موجود در فضا نيز توجه شود. ديواري كه كوتاه باشد شرايط خاصي به محيط تحميل ميكند؛ مثلا پيشنهاد ميشود كه درصورت استفاده از ديوارهاي كاذب، از پردههاي سرتاسري، لوسترهاي بلند و دراز آويخته، بردرهاي بالاي پرده، شرابهها، گچبريهاي دورتادور ديوار استفاده نشود.
يكي از استفادههاي قابل توجه ديوارهاي كاذب، به عنوان سازه تقليل دهنده صدا است كه در اتاقهاي موسيقي، آپارتمانهاي كوچك با ديوارهاي نازك و ديوارهاي مشترك اتاق كودكان با فضاي ديگر ميتواند استفاده شود. اين سازه تقليل دهنده صوت، روي سازههاي عمودي در هنگام نصب ديوار كاذب پيچ ميشود.
با وجود آنكه ديوارهاي كاذب قابليت انعطاف زياد در طراحي و پذيرش تزئين از سوي طراح داخلي دارند، نبايد اين نكته را از نظر دور داشت كه اين ديوارها مقداري از فضاي محيط را به دليل ضخامت خود تقليل ميدهند (كه البته اين ميزان در مقايسه با فضاي كل متراژ محيط بسيار ناچيز است اما در فضاهاي زير ۵۰-۶۰ متر بايستي از قبل مورد توجه و بازبيني قرار گيرد). همچنين در راهروهاي كوچك و كم عرض و فضاهاي ورودي، استفاده از ديوارهاي كاذب نيازمند بازنگري منطقي و استفاده از استانداردهاست.
نظر کاربران
خوب بود اما چرا من که میخواستم برای دوستانم ارسال کنم نمی فرستاد و هم مناظر توریستی که توسایت گذاشته بودین هیچ کدام را چرا