دشمنان پوست خود را بشناسید
قرار گرفتن پوست در معرض تماس با آب داغ خیلی سریع به خشکی پوست منجر میشود و این اتفاق بهطور کلی برای افراد مبتلا به اگزما یا پسوریازیس مضر است.
دکتر ماوراکیس به این نکته مهم اشاره میکند که استفاده از وسایل گرمایشی در زمستان، هم پوست را خشک میکند و هم رطوبت هوای خانه را کاهش میدهد.
• راهحل: مرطوبسازی پوست و افزایش رطوبت هوا در خانه: اولین گام برای مراقبت از پوست در این فصل، افزایش رطوبت هوا و مرطوبسازی پوست بهطور منظم است. زمانی که هوای سرد با استفاده از وسایل گرمایشی به هوای گرم تبدیل میشود (همان اتفاقی که در زمستان و در محیطهای بسته مانند خانه شاهدش هستیم) رطوبت نسبی هوا کاهش مییابد. خشکی هوا در چنین شرایطی، پوست را خشک خواهد کرد و باعث التهاب و خارش پوستی خواهد شد. با توجه به همین نکته، باید از دستگاههای مرطوبکننده هوا مانند بخور سرد و گرم برای برگرداندن رطوبت به هوای خانه استفاده کنیم. البته دستگاههای مرطوبکننده هوا باید بهطور منظم تمیز شوند و سطح رطوبت این دستگاهها نیز در حد متوسط قرار داده شود.
پوست انسانها در فصل زمستان، بسیار سریعتر از فصلهای دیگر خشک میشود. پس مرطوبسازی پوست در زمستان باید جدیتر از فصلهای دیگر انجام شود. برای مرطوبسازی پوست بهتر است با لوسیونهای حاوی سرامید (مخصوصا در موارد ابتلا به اگزما) شروع کنید و بعد از کرمهای مرطوبکننده بسیار چرب برای حفظ رطوبت در پوست کمک بگیرید. بعد از حمام یا دوش نیز باید در همان دقایق اولیه مرطوبسازی را انجام بدهید تا از خشکشدن پوست جلوگیری کنید.
دشمن شماره ۲. آب داغ
قرار گرفتن پوست در معرض تماس با آب داغ خیلی سریع به خشکی پوست منجر میشود و این اتفاق بهطور کلی برای افراد مبتلا به اگزما یا پسوریازیس مضر است.
• راهحل: پرهیز از حمام یا دوش طولانی با استفاده از آب داغ:با توجه به نکته فوقالذکر، دکتر ماوراکیس توصیه میکند زمان حمام یا دوش نباید بیشتر از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه باشد و اصلا نباید از آب داغ استفاده کرد. علاوه بر این، استفاده کردن از روغن مرطوبکننده در حمام نیز مانع از کاهش رطوبت پوست میشود. بلافاصله بعد از بیرون آمدن از حمام نیز، باید از چند لایه مرطوبکننده استفاده کنید. فراموش نکنید این کارها زمانی به نتیجه مثبت منجر میشوند که حرارت آب را در حد متوسط حفظ کنید.
دشمن شماره 3. افت ایمنی
با توجه به اینکه افراد مبتلا به پسوریازیس از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی مانند سیکلوسپورین استفاده میکنند، بسیار راحتتر به ویروسهای مختلف یا عفونتهای باکتریایی مبتلا میشوند. بنابراین ابتلا به بیماریهایی مانند آنفلوانزا در زمستان میتواند کنترل مشکلات پوستی را تا چند هفته با اختلال مواجه کند زیرا مصرف داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی باید تا بهبود آنفلوانزا متوقف شود.
• راهحل: مراقبت از سلامت عمومی:حفظ سلامت عمومی در زمستان، یکی از راهکارهای مهم برای مراقبت از پوستهای مبتلا به پسوریازیس است. انجام اقدامات لازم برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف، مانند دریافت واکسن آنفلوانزا، مهمترین گام در راستای حفظ سلامت عمومی در زمستان است. اگر احساس کردید به سرماخوردگی مبتلا شدهاید، بیشتر استراحت کنید، مایعات زیاد بنوشید و حجم کارهایتان را به حداقل برسانید. شستن دستها بهطور منظم، خصوصا بعد از دست دادن با دیگران، نیز یکی از نکات مهم برای سالم ماندن در فصل زمستان است.
دشمن شماره ۴. کمخوابی و پرکاری
بعضی از افراد فکر میکنند هرچه کمتر بخوابند، میتوانند به کارهای بیشتری در طول روز رسیدگی کنند و اساسا به استراحت زیاد نیازی ندارند. اما این کار باعث افت سیستم ایمنی بدن میشود و به پوست آسیب میرساند. تحقیقات علمی نشان میدهند استراحت کردن واقعا برای افراد دارای شخصیت نوع A (افرادی با شخصیت تیپA ، پرانرژی، پرخاشگر، مهاجم، جاهطلب، سختکوش، پرفعالیت و کمحوصله هستند که تمایل دارند در فعالیتهای رقابتآمیز و مشاغلی که فشار زیادی به آنها میآورد شرکت کنند و مسوولیتهای فراوانتری را متحمل شوند) سخت است. با این حال، گروه دیگری از افراد به استراحت کامل برای تسکین استرس نیاز دارند و در غیر این صورت، سریعا با تشدید مشکلات پوستی (خصوصا اگزما و پسوریازیس) مواجه میشوند.
• راهحل: ورزش و خواب کافی: همه افراد، خصوصا افراد دارای شخصیت نوع A، میتوانند از طریق فعالیتهای ورزشی به تمدد اعصاب دست پیدا کنند. البته در فصل زمستان، پرداختن به فعالیتهای ورزشی در فضاهای باز همیشه امکانپذیر نیست. بنابراین، بهتر است خودتان را در این فصل به ورزشهای خانگی عادت بدهید یا دستگاههایی مانند تردمیل خریداری کنید. استراحت و ورزش در کنار هم به تمدد اعصاب شما کمک میکنند و ۳ فایده مهم دارند؛ کاهش استرس، بهبود وضعیت خواب و آرامش ذهن. همه این نکات برای تقویت سلامت پوست ضروری هستند.
دشمن شماره 5. استرس و نوسانات خُلقی
زمستان با چالشهای خاص خودش همراه است و بسیاری از افراد در این فصل با نوسانات خُلقی مواجه میشوند. نوسانات خلقی شدید و استرس بیش از حد کنار هم میتوانند عفونتهای پوستی (فولیکولیت) را افزایش بدهند، بثورات ناشی از اگزما را در سرتاسر پوست صورت پخش کنند، مشکلات ناشی از پسوریازیس را در سطح پوست سر تشدید کنند و بهطور کلی جوشهای مختلفی در سطح پوست ایجاد کنند.
• راهحل: تکنیکهای آرامسازی و مدیریت استرس: به گفته دکتر ماوراکیس، پوست افراد مبتلا به پسوریازیس در صورت وجود استرس زیاد یا نوسانات خلقی شدید، واکنش مناسبی نسبت به روندهای درمانی نشان نمیدهد. محققان هنوز در حال تحقیق درباره ارتباط بین احساسات بشری و وضعیت پوست هستند، اما تایید کردهاند چنین ارتباطی واقعا وجود دارد.
نظر کاربران
ممنون نکات خوبی بود