گشت و گذار در بلوچستان، جنوب شرق نیمروز ایران
پهناورترین استان ایران در جنوب شرق واقع شده و در مناطق جنوبی آن فاصله شهرها از پایتخت بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر است. با این حال، این منطقه از كشور دیدنیهای شگفتانگیزی دارد که حتی از آن سوی دنیا هم ارزش سفر كردن دارد.
چگونه برویم؟
برای رسیدن به بلوچستان ایران از راه زمینی، میتوان از جاده کرمان و بم، مسیر بمپور-ایرانشهر یا نصرتآباد- زاهدان را انتخاب کرد. مسیر ریلی تا زاهدان با بلیت 52 هزارتومانی از تهران امکانپذیر است. اگر بخواهید مسیر پروازی را انتخاب کنید، شهرهای زابل، زاهدان، ایرانشهر و چابهار، مبدا حرکت شما در پهناورترین استان ایران است.
زاهدان و بازارش
مبدا سفر ما شهر یکصدساله زاهدان است که بهعنوان مرکز استان، در میان بخش سیستان در شمال و بلوچستان در جنوب قرار گرفتهاست. اغلب زاهدانیها به دیدن بازار تشویقتان میکنند. بازار زاهدان که بین خیابانهای امام خمینی(ره) و طالقانی قرار گرفته همزمان با ساخت شهر بنا شدهاست. در این بازار سقفهای ضربی و نورگیرها و تهویههای طبیعی در بالای سر دیده میشوند و در حجرههای رجکشیده کنار هم، تنوع رنگی زیادی بهچشم میآید. پارچهفروشها و لباسفروشهای بازار، رنگهای سرد آبی و طوسی تا رنگهای گرم زرد و نارنجی و سرخ را روی هم انباشته و با لبخند به همه رهگذران خوشامد میگویند. این بازار به صورت حرف (L) بوده و دارای ۲۵ حجره است.
انبار غله، دادگستری و خانه صنایعدستی
اگر در بازار زاهدان سراغ مکان گردشگری بعدی شهر را بگیرید همه شما را به ساختمانی با نامهای مختلف راهنمایی میکنند. همه یک نشانی را میدهند و آن تقاطع خیابانهای امام خمینی (ره) و آیت الله كفعمی است، اما به اسمهای متفاوتی آن را مینامند. مسنترها آن را انبار غله یا سیلو میگویند. این بنا در اوایل دوره پهلوی اول در شهر زاهدان ساخته شد. میانسالها آن را دادگستری مینامند چراکه پس از انقلاب اسلامی، مدتی بهعنوان ساختمان دادگستری شهرستان زاهدان كاربری داشته است. این بنا كه از اولین بناهای شكل گرفته در شهر نوپای زاهدان محسوب میشود،در دو طبقه با مصالح عمده خشت در جرز و آجر در نما اجرا شدهاست. جوانترها ما را به خانه صنایعدستی راهنمایی میکنند.
زاهدان- میرجاوه؛ ۸۸ کیلومتر
از زاهدان که مسیر بلوچستان را پیش بگیریم دو راه داریم. مسیر شهر میرجاوه و میل مرزی 72 در مرز پاکستان. این مسیر تا سراوان و دیگر نقاط بلوچستان از شرق است و مسیر خاش که از شمال تا جنوب استان میرود، مسیر دیگری است. این منطقه بازارهای متعددی دارد که از راههای دریایی و زمینی کالاهای زیادی را در خود جای میدهد . خرید از این بازارها بسیار بهصرفه است. از هر مسیر که زاهدان را به سمت جنوب ترک کنید از دامنههای کوه تفتان میگذرید. بنابراین دیدن آتشفشان نیمهفعال و زیبای تفتان را از دست ندهید. وجود کوه تفتان باعث ایجاد چشمههای معدنی زیادی شده که هر کدام رنگی متفاوت دارد . با قدم زدن در آبهای جاری رنگی در دامنه تفتان تجربهای متفاوت از طبیعتگردی کسب کنید.
شهر مرزی میرجاوه در کنار خط راهآهن کویته- میرجاوه در نقطه مرز مشترک ایران و پاکستان شکل گرفته و به تدریج با احداث مجموعهای از ساختمانهای اداری، دولتی و شخصی رشد یافته است. ساختمان شهربانی با سردر آجرکاری از قدیمیترین ساختمانهای این شهر محسوب میشود. میرجاوه را که ۱۴ کیلومتر به سوی جنوبغرب در دامنههای چهارمین کوه مرتفع ایران برانید به روستای زیبای لادیز میرسید. وارد جاده لادیز که میشوید بوی رطوبت و سبزه در هوا حس میشود و تماشای دشتهای سرسبز و گندمزارهای وسیع و نخلستانهای پرشمار، حس خنک و گوارایی دارد. غار شگفتانگیز لادیز در تابستانهای گرم بلوچستان مامنی مناسب و خنک برای گردشگران بهشمار میرود.
معماری صخرهای تمین
همان طور که در آذربایجان روستای کندوان و در کرمان روستای میمند، حاصل معماری دستکند است و در فهرست میراث جهانی ثبت شده روستای زیبای تمین در دامنه تفتان با معماری دستکند در دل صخرهها سدههای پیش شکل گرفتهاست. روستای تمین در ۵۶ کیلومتری جنوب غرب میرجاوه قرار دارد. حدود ۴۰ کیلومتر از لادیز بهسوی غرب در دامنههای تفتان به مسیر ادامه دهید تا به روستای زیبای تمین برسید. معماری روستای تمین با میمند و کندوان تفاوت دارد و آن منفرد بودن فضاهای حفرشده در دل کوه است. این فضاها كه کروی و بیضی شکلاند، برخی به فضاهای جانبی منتهی میشوند. از این فضاها بهعنوان محل سکونت، انبار مواد غذایی یا محل نگهداری دام استفاده میشد.
زاهدان - خاش؛ 180 کیلومتر کوه و کویر
فاصله شهرها از یکدیگر در سیستان و بلوچستان براساس مساحت گسترده منطقه زیاد است. اگر از تمین قصد رسیدن به خاش را داشته باشید میتوانید به دوراهی سنگان برگردید و ۴۰ کیلومتر برانید تا به یکی از تمدنهای دیرین بلوچستان برسید. دهستان سنگان در دامنه شرقی تفتان و در ۵۰ کیلومتری شهر خاش واقع شدهاست. این دهستان در منطقه کوهستانی و معتدل واقع شده و آب آن از رودخانههای دائمی که از تفتان سرچشمه میگیرد، تامین میشود. پوشش گیاهی این منطقه شامل بنه، بادام و انجیر کوهی است. دارچین و انواع گیاهان دارویی شامل کندر، درمنه، کنجد، مور، کلپوره، پونه، پونه کوه و زیره کوهی در این منطقه به وفور یافت میشود. کشاورزی سنگان اغلب باغداری و باغهای این منطقه اغلب؛ انار، انجیر، زردآلو، هلو، انگور، بادام، توت قرمز و شاهتوت است. انار سنگان از استان صادر میشود و کیفیت مرغوبی دارد. درخت کهنسال سروسنگان با بیش از سههزار سال عمر، آسیاب آبی، آبشارهای چلور و غار ناروک جاذبههای گردشگری سنگان هستند. در این شهر هوا کوهپایهای و خنک است، اما نمیشود از کنار این همه جاذبه گذشت. سنگان یکی از شهرهای خاش است که هر ساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به خود جلب میکند.
اگر علاقه به قایقسواری در دریاچه و کوهنوردی دارید میتوانید از مسیر زاهدان به خاش آغاز کنید. جاده از جنوب غربی زاهدان آغاز میشود و از ضلع غربی کوه تفتان مسیر جنوب را پیش میگیرد. پس از حدود ۱۱۵ کیلومتر نخستین پمپ بنزین در دهستان دهپابید قرار دارد. در این روستا درخت سرو کهنسالی با قدمت ۱۲۰۰ سال سبز با شاخههای انبوه زندگی میکند. پس از دهپابید به دوراهی اُسکلآباد میرسید که اگر مسیرتان را ادامه دهید بعد از حدود ۲۵ کیلومتر به دوراهی روستای دجنگ بالا میرسید؛ روستایی سرسبز با باغهای انجیر و بادام و انگور. مسیر این روستا بهسوی کوه تفتان، شما را بعد از ۱۵ کیلومتر به دریاچه زیبای «سردریا» میرساند.
مردم سیستان و بلوچستان از روزگاران دور از قلعهها استفادههای مسکونی و نظامی میکردند. این دژها از آنها در برابر توفانهای شن و دشمنان محافظت میکرد. شهرستان خاش قلعههایی نوسازتر اما با همان کارایی دارد که قلعه حیدرآباد در انتهای خیابان سرباز این شهر نمونهای از آنهاست. این قلعه به دستور عیدوخان از متحدان رضاخان و توسط معماران بومی منطقه بنا شده است. فعالیتهای ساختمانی قلعه خشت و گلی حیدرآباد در اواسط دهه 1920 میلادی شروع شد. در آن روزگار از این قلعه بهعنوان محل نگهداری آذوقه و مهمات نیروهای انگلیسی استفاده میشد.
خاش- ایرانشهر؛ نخلستان در شالیزار
شهر خاش ترکیب قومیتی بلوچ و سیستانی دارد. خشکسالیهای پی در پی، مهاجران روستاهای زیادی را روانه شهرهای سرسبزتر بلوچستان کردهاست. از شهر خاش، دوراهی ایرانشهر را که انتخاب کنید، مسیر جنوبی استان است و پس از طی ۵۰ کیلومتر به دهستان «بیگل» میرسید که رستوران بین راهی و امکانات خدماتی رفاهی دارد. در ادامه مسیر بعد از ۱۰ کیلومتر به رودخانه و روستای کارواندر میرسید که خود پدیدهای عجیب است؛ نخلستان در شالیزار. در حالی که دو طرف جاده را زمینهای خشک و زردرنگ پوشانده، وارد کارواندر که میشوید، ناگهان همه جا سبز میشود و رنگ زندگی به خود میگیرد. سالهاست، رودخانه کارواندر کشاورزان را به کشت برنج ترغیب کرده و در زمینهای شالی، نخلهای بلند بالا خودنمایی میکنند.
شهری به نام سرباز
یکی از سرسبزترین مناطق بلوچستان، شهرستان سرباز نام دارد که در ۱۰۰ کیلومتری جنوبشرقی ایرانشهر واقع شدهاست. رودخانه سرباز كه یكی از پرآبترین رودهای استان و عامل اصلی حیات در جنوب بلوچستان محسوب میشود، از ارتفاعات «گویمرك» سرازیر شده و در نهایت به سد پیشین در شرق استان، نزدیک مرز پاکستان میرسد. این رودخانه طی مسیر خود به سمت جنوب، كیلومترها روستاهای سبز و باغهایی را که بر ساحل رودخانه سرباز قرار گرفتهاند سیراب میکند. گونه منحصربهفرد این رودخانه، خزندهای پیش از تاریخ بهنام «گاندو» است. این جانور بازماندهای از راسته كروكودیلهاست. غذای عمده گاندو را ماهیها و پرندگان و پستانداران اطراف رودخانه تشكیل میدهند. مردم محلی این موجود را نگهبان آب و ضامن پرآبی رود میدانند و برای آن احترام ویژهای قائل هستند. پس از ساخت سد پیشین و کمآبشدن رودخانه در حوضه آبریز، سازمان محیطزیست سیستان و بلوچستان گاندوها را به پشت سد پیشین منتقل کرد.بنابراین برای نزدیکشدن به حریم رودخانه مراقب باشید.
تنوع آب وهوایی در منطقه باعث شده میوههای متنوع مانند خرما،خربزه درختی، موز،کنار، انبه، چیکو، گواوا و انواع مرکبات از قبیل لیمو، پرتقال، نارنگی وغیره کاشت شود. میوه دیگری شبیه گلابی است که عطر خنکی دارد و هر یک دانه آن میتواند یک سالن بزرگ ۴۰-۳۰ متری را عطرآگین کند. چیکو میوه دیگریاست در اندازههای کیوی کوچک که بسیار شیرین است كه گفتهمیشود، هر دانه آن اندازه ۱۱ عدد خرما کالری دارد. در بازار خلوت سرباز هم ادویهفروشها حرف اول را میزنند. البته صنایع دستی مانند کلاه، حصیر و ساووس(پایافزار با ساقهها و لیفههای نخل) را میتوانید به قیمت پایین و باورنکردنی از این بازار بخرید. قلعه سرباز از شاخصترین بناهای تاریخی در جنوب استان است. این بنا در اوایل دوران اسلامی پس از تسلط اعراب بر منطقه مکران ساخته شد. بنای قلعه نزدیک شهر است و از آن میتوان بازار روباز سرباز را دید. این بنا یک طبقه بوده و ورودی آن دالانی با سقف گنبدی دارد و فضاهایی مثل مطبخ و اصطبل در آن وجود دارد. داخل قلعه، تنها مقر سکونت خان و ماموران بود و بقیه افراد در مناطق نزدیک قلعه زندگی میکردند.
از سرباز که مسیر جنوب را ادامه دهید به سوی راسک و جکیگور میرسید که بازار بزرگ لباسهای استوک مشهور به تاناکوراست. علاوه بر آن پوشاکهای استفادهنشده نیز در این بازار به چشم میآیند.
سراوان؛ سرزمین نخل و نگاره
اگر قصد رفتن به سراوان و دیدن تمدن کهن درهنگاران (سنگنگارههای هزارههای پیش از میلاد) و روستای تاریخی کلپورگان و قلعههای سب و سوران را داشته باشید، باید مسیر شهر زابلی( مرکز شهرستان مهرستان) را در ۱۱۰ کیلومتری شرق ایرانشهر پشتسر بگذارید و از راههای کوهستانی و پرپیچ و خم عبور کنید. رشته کوه سیاهان طولانیترین رشته کوه در این شهرستان است که از نزدیکیهای تفتان شروع میشود و تا ناهوک در محدوده پاکستان ادامه پیدا میكند.
سواریهای خطی، این مسیر حدودا ۱۱۰ کیلومتری را نزدیک دو ساعت طی میکنند و اگر پشت سرشان برانید پیچهای جاده را بهتر طی میکنید. بیشتر این مسیر کوهستانی است و سرعت وسیله نقلیه زیاد نیست. از زابلی به سراوان مسیر نسبتا هموارتر است. پس از دیدن تابلوی سبزرنگ «سراوان 45 کیلومتر» به پمپ بنزین میرسید که اگر آن را به سوی شهرهای سیب و سوران ادامه دهید، بلندترین قلعه خشتی ایران با 23 متر ارتفاع و یکی از زیباترین قلعهها را میبینید که آن را «سب» مینامند. آب و هوای شهرستان سراوان در زمستان معتدل است. خرما، مهمترین محصول کشاورزی شهرستان سراوان است. شهرستان سراوان با نخلستانهای فراوان بهعنوان قطب تولید خرمای با کیفیت و تنوع بسیار بالا(بیش از ۵۰ نوع خرما) در سطح کشور مشتریهای خاصی دارد. درخت داز که نوعی نخل بیابانی است در مسیر رودخانههای فصلی و اطراف جادهها به وفور دیده میشود. این نخلها نسبت به کم آبی بسیار مقاوم هستند و نقش بسیار مهمی در مهار سیلابهای منطقه دارند و علاوه بر این در حصیربافی، بافت خورجین و ساخت کفش(سواس) و تزئینات مختلف کاربرد دارند. بسیاری از نخلهای جاده از این گونه هستند و خرمایی ندارند.
در شهر سراوان بیش از ادویه انواع خرما و فرآوردههایش دیده میشود و میتوانید انواع خشکشده و مضافتیهای متنوع تا شیره خرما را بخرید. این شهر روزهای طولانیتر و آفتاب بیشتری دارد تا جایی که زنگ مدارس به دلیل زودتر روشن شدن هوا، نسبت به شهرهای مرکزی و غربی ایران زودتر به صدا در میآید و بچهها باید زودتر از خواب برخیزند. سراوان پوشیده شده در نخلستانهای وسیع که بخشی از خرمای آن با کامیونهای پرزرق و برق پاکستانی به آن سوی مرزهای شرقی میرود. جاده کنار رودخانه را از شهر به سوی شمال شرق پیش بگیرید به دشت زیبای ناهوک و سنگنگارههای زیبای درهنگاران میرسید. مجموعهای کمنظیر از نقش و نگار حکاکی شده روی سنگها وصخرهها بهچشم میخورد که میتوان هزاران نقش را در منطقهای محدود دید که تاکنون 15 نقش آن به ثبت ملی رسیدهاست.
دیگربخش بکر و زیبای سراوان در ۲۷ کیلومتری جنوب شرقی شهر و روستای کلپورگان قرار گرفتهاست. سابقه سفالگری در این روستا به هفتهزار سال پیش برمیگردد و در واقع این روستا موزه زنده هفتهزارساله بهحساب میآید و شهرت جهانی دارد. این هنر در این مدت تقریبا دست نخورده باقی مانده است.
تماشاییهای چابهار
هوای چابهار همیشه بهاری است. حضور این بندر زیبا بر ساحل اقیانوس هند و شکل نعلاسبی آن موجب شده، همزمان سواحل شنی و صخرهای را در خود جای دهد. تماشای طلوع و غروب خورشید در بندر چابهار همراه با نور کشتیها یکی از چشماندازهای زیبای سفر به این شهر است. قدمزدن کنار ساحل و تماشای شور و شوق صیادان و کشتیهای ماهیگیری و همچنین کشتیهای بزرگ تجاری در اسکله شهید بهشتی و تماشای امواج خروشان از فراز سواحل صخرهای جذابیت فراوانی دارد. شهر چابهار که منطقه آزاد تجاری و اقتصادی بهحساب میآید، دارای مراکز خرید بزرگ و عمدهای است که پای بازرگانان زیادی را به خود میکشاند. این بخش از شهر کاملا مدرن و امروزی بنا شدهاست.
یکی از جذابترین تفریح و سرگرمیهای موجود در بلوچستان بهویژه سواحل منطقه چابهار مسابقات شترسواری در شهرهای مختلف است. در چابهار هر ساله کورس بهاره در نوروز اجرا میشود و گردشگران علاوه بر جاذبههای طبیعی و تاریخی،از نزدیک شاهد مسابقات شترسواری نیز خواهند بود.
شهر چابهار را به سوی شرق که ترک کنید بعد از ۵ کیلومتر در جادهای ساحلی و زیبا که گواتر نام دارد و پرپیچ و خم است، به کمپ و سپس بندر رمین میرسید. در مسیر جاده ساحلی
چابهار- گواتر و در تنگه صخرهای مشرف بر درهای سبز و زیبا، آبگیری به طول 13 کیلومتر ایجاد شده که آبهای سرگردان اطراف را در خود جمع کرده و نقش تالابی را دارد که انواع بوتهها و درختچههای گز وحشی در آن میرویند. نوع خاك منطقه موجب شده رنگ آب صورتی دیده شود.
کوههای آرین یا مریخی جاذبه زیبای دیگر چابهار است. در امتداد ساحل لیپار بلندیهایی بهصورت زنجیروار و به طول حدود ۱۰۰ کیلومتر دیده میشوند. سازههای این ارتفاعات که گاه تا ۱۰۰ متر میرسد از گل رس سفیدرنگ است و همین موجب شده اشکالی عجیب پیدا کنند. به همین خاطر، آنها را کوههای مریخی یا مینیاتوری مینامند.
مسیر شرقی چابهار یکی از زیباترین جادههای ساحلی ایران است که 150 کیلومتر تا خلیج گواتر پیش میرود . بین راه روستاهای بندری بریس و پسابندر را پشت سر میگذاریم . هر نقطه از این ساحل شما را به توقف و تماشای اقیانوس تشویق میکنند. به گواتر که نزدیک میشوید، جنگلهای حرا به وسعت 33 هکتار جاذبه شگفتانگیز دیگر این منطقه به شمار میرود. اگر چابهار را به سوی غرب ترک کنید بعد از 12 کیلومتر به روستای بندری زیبای تیس میرسید که مسجد غلامرسول یکی از جاذبههای آن بهشمار میرود.
نظر کاربران
قبلا این بخش فعال تر بود چرا دبگه نیست ؟،،،