سفر به ارومیه، سرزمین آب
ارومیه یعنی سرزمین آب؛ از میان این شهر رود «شهرچای» می گذرد و در نزدیکی آن بزرگترین دریاچه نمک ایران و دومین دریاچه نمک جهان یعنی دریاچه ارومیه قرار دارد. ارومیه شهر آرامی است و افق دید وسیعی دارد چرا که هنوز چندمرتبه سازی در آن رواج پیدا نکرده.
ارومیه شهر آرامی است و افق دید وسیعی دارد چرا که هنوز چندمرتبه سازی در آن رواج پیدا نکرده، آسمانش آبی است و از آلودگی صوتی و آلودگی هوا خبری نیست. مردمی مهربان دارد که اگر فارسی با آنها حرف بزنید فارسی جوابتان را می دهند و نیاز نیست حتما ترکی بدانید تا بتوانید نشانی ها را پیدا و یا خرید کنید.
از سوی دیگر ارومیه شهر جالبی است. در این شهر ترک و کرد، شیعه و سنی، آشوری و ارمنی در کنار هم به خوبی و خوشی زندگی می کنند و به یکدیگر احترام می گذارند و پذیرای هموطنان فارس نیز هستند.
با آنکه ارومیه یکی از شهرهای تاریخی و قدیمی ایران است اما محله های قدیمی آن قدمتی حدود یکصد سال دارند، اما در گوشه و کنار این شهر زیبا آثا رتاریخی چندین صدساله هم وجود دارند. در ارومیه یک هتل پنج ستاره، سه هتل چهار ستاره، سه هتل سه ستاره و هفت هتل دو ستاره وجود دارد بنابراین نگران اقامت نباشید و با هر هزینه ای می توانید اقامتگاه خوب و مناسبی در این شهر پیدا کنید. در اینجا تنها به تعدادی از جاذبه های تاریخی و دیدنی این شهر اشاره می کنیم:
مسجد جامع ارومیه
مسجد جامع ارومیه سال هاست که در حال مرمت است و هنوز مرمت آن به پایان نرسیده است. قدمت این مسجد زیبا به دوران سلجوقی می رسد که بی شباهت به مسجد جامع سلجوی گلپایگان و حتی بی شباهت به گنبد سلطانیه نیست.
این مسجد محراب بسیار زیبای گچبری شده ای هم دارد که اگر اجازه ورود به محوطه مسجد را که در آن مدرسه علمیه نیز ساخته شده پیدا کردید، می توانید از پشت پنجره این محراب زیبا را ببینید. این اثر به شماره ۲۴۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و از دو سو به بازار شهر راه دارد.
سه گنبد
سه گنبد نام برجی در جنوب شرقی ارومیه است که در محله بازار باش خیابان استاد برزگر قرار دارد و دور تا دورش خانه های مسکونی قرار گرفته و این بنا در محوطه ای قرار گرفته که آن محوطه این روزها به موزه سنگ تبدیل شده است.
برخی از سنگ نگاره هایی که در آن قرار دارد مولاژ است و برخی دیگر اصل سنگ نگاره ها هستند که در محوطه های شیشه ای قرار گرفته و ترجمه های شان نیز زیرشان نوشته شده است.
اما بنای گنبد در سال ۵۸۰ قمری به دستور یکی از امرای سلجوقیب ساخته شده وداخل بنا سه کتیبه به خط کوفی وجود دارد که آن را از سنگ تراشیده اند و قدمت بنا را می رسانند.
یخچال دوقوزپله (۹ پله)
این یخچال که مرمت و به مرکز آموزش شیشه گری سنتی تبدیل شده است، در محله ای قدیمی به نام عسگرخان قرار دارد. با توجه به شکل ساختمان و نقشه این یخچال به نظر می رسد این بنا به دوره قاجار تعلق دارد. سقف آن از سنگ و آجر ساخته شده است.
فضای داخلی آن انبار ذخیره یخ، سالن اصلی به علت تناسب خاص و کشیدگی ارتفاع آن و دقتی که در آجرچینی سقف به کار رفته، دارای شکوه و گیرایی جالب توجهی است.
کلیسای حضرت مریم (ننه مریم)
کلیسای حضرت مریم که خیلی ها به آن ننه مریم می گویند، از قدیمی ترین و مهمترین کلیساهای ارومیه است که در مرکز شهر و در خیابان خیام، کوچه کلیسا قرار دارد. بنای اولیه آن، مربوط به قرن اول میلادی است.
کتیبه ای که در این کلیسا وجود دارد، تاریخ بنای آن را به سال ۱۸۷۹ میلادی نسبت می دهد. کلیسا دارای صحن نسبتا بزرگی است و حیاط کلیسا به وسیله دو ورودی به خیابان راه می یابد.
بازار سنتی
بازار سنتی شهر در بافتی قدیمی و در جنوب شرقی شهر قرار دارد که البته همراه با تغییر شیوه زندگی، دستخوش تغییرات زیادی شده است. قدیمی ترین بخش های باقی مانده آن، به دوره صفویه تعلق دارد و حمام های آن مربوط به دوره زندیه و قاجار است.
بازار ارومیه یکی از بازارهای زنده و پویای ایران است که می توان در آن مشاغلی دید که در خیلی از جاهای دیگر از بین رفته اند مانند آهنگری، پنبه زنی و لحاف دوزی، خیاطی و ...
دریاچه ارومیه
اگر ارومیه بروید باید حتما به بزرگترین دریاچه شور ایران و زیباترین جاذبه این شهر که بین دو استان آذربایجان غربی و شرقی مشترک است یعنی دریاچه ارومیه سر بزنید. هر چند در سال های اخیر بخش های اعظمی از این دریاچه به دلایل مختلف از جمله چا های عمیق، پل میان گذر و همینطور سدها خشک شده اما هنوز هم زیباست و بهتر است تا دیر نشده دیدن آن را از دست ندهید.
زیبایی این دریاچه هم به این دلیل است که آب این دریاچه آنقدر شفاف است که مثل آیینه سایه همه چیز را انعکاس می دهد و در افق با آسمان یکی می شود اما ا زارومیه تا پل میانگذر دریاچه ارومیه که خیلی از مردم روزهای تعطیل از این طریق می روند واز سمت تبریز هم به این صورت به دریاچه نزدیک می شوند ۴۵ کیلومتر راه است. همچنین از ارومیه تا ساحل چی چست که یک مجتمع تفریحی هم دارد ۳۵ کیلومتر فاصله است.
چی بخوریم؟
یکی از جاذبه های ارومیه که در شهرهای دیگر ایران نیست یا اگر هم باشد به این شکل منسجم و جدی نیست، فروش سیب زمینی تنوری و تخم مرغ آب پز است. حتی وانت ها جلوی مدارس می ایستندو سیب زمینی تنوری با نان سنگک و دوغ می فروشند و بچه مدرسه ای ها کلی از آن استقبال می کنند.
اما این خوراکی آنقدر محبوب است که در کوچه آگاهی ارومیه راسته ای وجود دارد که همه مغازه های آن سیب زمینی تنوری و تخم مرغ آب پز می فروشند. یک پرس سیب زمینی تنوری ۷۰۰ تومان و یک پرس مخلوط که شامل تخم مرغ آب پز و سیب زمینی تنوری می شود ۱۵۰۰ تومان است.
چی بخریم؟
مهمترین سوغاتی های شهر ارومیه نقل ارومیه است که خیلی معروف است. نقل گردویی کیلویی 11 هزار تومان است و نقل ریز بیدمشکی که به نقل ابریشمی معروف است 12 هزار تومان است.
همینطور یکی دیگر از سوغاتی های خوردنی این شهر زیبا حلوای هویج و حلوای گردوی آن است که پر است از مغز و باید مواظب باشید تا در خوردن آن زیاده روی نکنید تا مبادا گرمی تان نکند. حلواها هم کیلویی 14 هزار تومان است.
چطور برویم؟
ارومیه از داشتن خطوط ریلی و راه آهن فعلا محروم است ولی شاید سال های آینده راه آهن این شهر افتتاح شود. بنابراین برای سفر به مرکز استان آذربایجان غربی دو راه بیشتر ندارید. یا هوایی بروید که هزینه بلیت رفت و برگشت هواپیما از تهران تا ارومیه 220 هزار تومان است و یا سوار اتوبوس شوید که حدود 10 ساعت در راه هستید.
بلیت اتوبوس هم دو نرخ دارد یکی 30 هزار تومان است و یکی 28 هزار تومان. یعنی اگر بخواهید بلیت رفت و برگشت با اتوبوس را از تهران تا ارومیه تهیه کنید باید 60 هزار تومان و یا 56 هزار تومان هزینه کنید.
نظر کاربران
اورمیه قلب آذربایجان
یاشاسین آذربایجان یاشاسین اورمیه
به دیار آذربایجان شهر زیبای اورمیه قلب آذربایجان تشریف بیارین
❤ اورمیه قلب آذربایجان ❤
از دیار آذربایجان ، اورمیه هم دیدن کنید. ما آذربایجانی ها بخصوص اورمیه ای ها یا به اصطلاح ترکی همون (اورمولوها)
همیشه خون گرم و مهمان نوازیم !!!
یاشاسین گوزل اورمیه
یاشاسین گوزل آذربایجان
یاشاسین آذربایجان
عشقیم ، جانیم ، نفسیم ، اورمیه
یاشاسین گوزل آذربایجان
یاشاسین گوزل اورمیه
عشقیم اورمیه ، بو جان اولسون سنه فدا اورمیه
یاشاسین آذربایجان اورمیه