مانتو در گذر تاریخ
مانتوها از آغاز تاکنون چه تغییراتی کرده اند؟!
درباره تغییرات پوشش در سال های گذشته مثل خیلی موارد دیگر هیچ مرجع و آمار و کتابی وجود ندارد تا نشان بدهد لباس های ما ایرانی ها در دهه های گذشته دستخوش چه تغییراتی شده.
مانتو با این استفاده گسترده کنونی تا قبل از انقلاب چندان رایج نبود. اگر فیلم های تظاهرات را هم ببینید تنها قشر اندکی که اکثرا دانشجو و از خانواده های مذهبی بوده اند از این پوشش استفاده کرده اند. بقیه یا کلا حجاب نداشته اند یا چادرهای رنگی سرشان بود اما بعد از سال ۶۱ و انقلاب فرهنگی اوضاع کاملا عوض شد و استفاده از مانتو فراگیرتر از قبل شد.
سال های دهه ۶۰ و نیمه اول دهه ۷۰ ایران که با دهه ۸۰ میلادی مقارن بود، مثل همه جای دنیا شاهد یکی از بدترین تیپ های لباس پوشی بود و به خاطر همین است که الان وقتی ویدئوهای مربوط به آن سال ها را تماشا می کنید از خنده روده بر می شوید. بیشتر مانتوها هم در این سال ها رنگ های تیره داشتند و شادترین رنگ شان کرم بود. اندازه شان معمولا با پاچه های شلوار یکی بود و کوتاه ترین هایشان هم زیر زانوها بودند. این مانتوها همگی گل و گشاد دوخته می شدند و اپل های بزرگ از دیگر نمادهای مانتوهای این سال ها هستند که شباهت زیادی به بارانی داشتند.
نیمه اول دهه ۷۰ مانتوهای خفاشی به بازار آمدند که انتهای نوآوری حساب می شدند. البته الان هم مانتوهایی به این شکل وجود دارند که نام پانجو به خود گرفته اند و در نگاه اول شباهت زیادی به هم دارند اما مانتوهای خفاشی قدیمی تنها آستین های یال مانندی داشتند که در زمان خودشان با استقبال از سوی قشر مرفه به خصوص بازیگران روبرو شدند و قشر متوسط به پایین همان مدل های قدیمی را استفاده می کردند.
نیمه دوم دهه ۷۰ یک جورهایی نقطه عطف تاریخ مانتوپوش هاست و مانتوها به صورت گسترده کوتاه تر شدند و به روی زانوها آمدند؛ اتفاقی که فقط «مانتو کوتاه» را تولید کرد. البته این مانتوها هم اکنون هم استفاده می شوند و اصلا کوتاه به نظر نمی رسند و یک جورهایی خیلی هم بلند هستند ولی در زمان خودشان تغییرات قابل توجهی به حساب می آمدند. در این سال ها کمی از عرض مانتوها هم کم شد و جمع و جورتر شدند.
اواخر دهه ۷۰ بود که حضور رنگ های شاد و تند نمود بیشتری پیدا کرد و تولیدکنندگان و مصرف کنندگان جرأت کردند مانتوهای قرمز و نارنجی و زرد و ... تولید و استفاده کنند. از همین سال ها بود که مانتوهای تنگ و اندامی مد شدند و اولین چالش ها با کسانی که چنین پوششی داشتند، آغاز شد.
سال های آغازین دهه ۸۰ اوج دوران مانتوهای تنگ بود و ظاهرا هر چه این لباس سخت تر به تن می رفت، بیشتر با مد سازگار بود. در این سال ها به تدریج ارتفاع مانتوها هم کمتر می شد و سانتیمتر به سانتیمتر بالاتر می رفت. رنگ سفید و پارچه های نازک و خنک تر در همین سال ها مد شدند و درگیری مخالفان و موافقان این نوع پوشش بیشتر و بیشتر شد.
در همین زمان مد شدن نوعی پارچه معروف به لیزری باعث شد خیل عظیمی از کسانی که مانتو می پوشیدند به سمت این نوع بروند؛ پارچه ای که رنگ و بافته اش شبیه به جین بود اما رگه های طلایی خاصی هم در خود داشت. این مانتوها چندان کوتاه نبودند اما کاملا جذب بدن بودند.
سال های میانی دهه ۸۰ دوران اوج مانتوهای تنگ و کوتاه بود. اوج واکنش با چنین پوشش هایی در همین سال ها اتفاق افتاد.
وقتی برخورد با مانتوهای کوتاه شدت گرفت، تولیدکنندگان دست به یک نوآوری دیگر زدند. مانتوها به صورت بلند وارد بازار شدند اما نکته این بود که دکمه های پایینی حذف شدند و تنها سه چهار دکمه بالا باقی ماندند. در همین زمان بود که آستین مانتوها هم کوتاه شد و اندک اندک بالاتر رفت.
در تمام این سال ها غیر از پایین تنه، یقه مانتوها هم دچار تغییرات زیادی شده بودند. از یقه مانتوهای قدیمی بگیرید که خیلی پت و پهن بودند تا یقه های گرد معمولی و یقه هایی که بعدها بازتر شدند و هم در عرض هم در ارتفاع.
دهه ۹۰ که از راه رسید، مانتوها به سمت راحتی بیشتر رفتند؛ مانتوهایی که کوتاه خوانده می شدند عملا تبدیل شدند به پیراهن های بلند و مانتوهایی که بلند بودند با دکمه های اشان خداحافظی کردند. هوای گرم تابستان ها، نازک شدن این مانتوها را موجه می کرد.
حالا مانتو دیگر آن کارکرد قبلی را از دست داده و تقریبا تبدیل شده به یک ردا و روپوشی روی لباس های دیگر. در همین یکی دو سال اخیر مانتوهای معروف به شیشه ای و مانتوهایی با پارچه هایی تور مانند وارد بازار شده اند و بیشترین برخورد هم با همین ها صورت می گیرد و ظاهرا مدل های قبلی مورد پذیرش قرار گرفته اند.
اما آخرین نمونه مانتوها همین مانتوهای روزنامه ای و نوشته دار است که اگر به ظاهرشان نگاه کنید شاید از نظر پوشش مشکل چندانی نداشته باشند و نه کوتاه هستند نه تنگ اما حالا مشکل طرح دار بودن آنهاست و باید دید چند سال دیگر هم استفاده مردم از همین مانتوها عادی می شود یا نه.
نظر کاربران
معلومه هرچی اندازه کوتاه تر شده شیک تر شده اوایل اصلا طراح نداشته همه گشاد و یه اندازه یه شکل برای طراحان بزرگ دنیا نیم سانت هم خیلیه
خداييش چي ميپوشيديم! من كه هرگز عكس هاي اون دوران رو نگاه نميكنم
پاسخ ها
لو رفتی دراکولا زنی خخخخخ
کامل نبود. بعدم اینهمه تغییر برای چی بود ؟؟؟ که هر دفعه غربی تر و بی حجاب تر بشه ؟؟؟
بايد براي هر دهه عكس مخصوص خودش رو ميذاشتين
نمیدونم شما خانوم هستی یا خیر ؟ ولی باید بگم تغییرات برای راحتی بیشتر و خنکی در گرمای وحشتناک تابستون ها بوده اینکه بعد از سالها رشد فکری داشته باشیم اصلا چیز بدی نیست البته به استثنا مانتو هایی که شخصیت خانوم ها را زیر سوال میبرند مشکل اونجاست که روز به روز فناوری ها پیشرفت میکنند برای راحتی انسان ها اگه نخوایم این قبول کنیم پس باید وسایل دیگه را هم انکار کنیم مثلا شما برو یخچالت بفروش یه آب انبار بساز ،گاز آشپزخونه نداشته باش به جاش آتیش درست کن وقتی میگید غربی ترررر باید به وسایل دیگه زندگیت هم نگاه کنی که غرررربی تره و تغیر ایجاد کرده نباید همیشه از واژه کل برای یه چیز استفاده بشه .
نمیدونم شما خانوم هستی یا خیر ؟ ولی باید بگم تغییرات برای راحتی بیشتر و خنکی در گرمای وحشتناک تابستون ها بوده اینکه بعد از سالها رشد فکری داشته باشیم اصلا چیز بدی نیست البته به استثنا مانتو هایی که شخصیت خانوم ها را زیر سوال میبرند مشکل اونجاست که روز به روز فناوری ها پیشرفت میکنند برای راحتی انسان ها اگه نخوایم این قبول کنیم پس باید وسایل دیگه را هم انکار کنیم مثلا شما برو یخچالت بفروش یه آب انبار بساز ،گاز آشپزخونه نداشته باش به جاش آتیش درست کن وقتی میگید غربی ترررر باید به وسایل دیگه زندگیت هم نگاه کنی که غرررربی تره و تغیر ایجاد کرده نباید همیشه از واژه کل برای یه چیز استفاده بشه .
از شلوار آقایون هم بگید خب ...
هر وقت اومدی خوزستان تو گرمای بالای ۵۰ مجبور شدی مانتوی مشکی یا چادر تیره بپوشی اونوقت معنای غربی و شرقی رو یاد میگیری
هر مانتویی میتونه برازنده یه قامت باشه.
یه ادم کوتاه قد مانتوی بلند بپوشه خیلی بیریخت میشه.
یا ادم لاغر مانتوی گل و گشاد.
یکی بالاتنه بزرگ داره باید یقه مناسب بپوشه.
یکی لاغره باید کمر مانتو مناسبش باشه.
ملنتو هم مثل هر لباسی اید متناسب با اندام هر فردی باشه.
لزومی نداره هم مانتو های بی برش و بلند و گل و گشاد تن کنند.
روز به روز بدتر. اینم ازیت ای ام کویین ها که دیگه گند زد به صنعت مد. انگار مد ینی کمتر لباس پوشیدن,یا تابلو بودن.
دوست عزیز صنعت تقلیدش خوبه. علم هرجا باشه باید اموخت اما فرهنگ نه. ما فرهنگ اصیلی داریم بعد میریم این لباسای زشت که پشتشون این جملات سخیف نوشته شده میپوشیم. اینارو خود غربیا هم نمیپوشن.
روز به روز بی حجاب تر میشه. روز به روز هم تو خیابونا فساد بیشتر. بی اخلاقی امروزمون خیلی ناراحت کنندس....ما خیلی عوض شدیم نسبت به سالها پیش.متاسفانه بجای اینکه اخلاق بهتر شه بدتر میشه.
کاربر 19:6اتفاقا من 13سال خوزستان زندگی کردم و 4سال دانشگاه رو چادر می پوشیدم چند تا نکته رو می خوام بگم :
اول اینکه بدن انسان به طرز عجیبی خودشو با شرایط وفق میده مردمان جنوب تا قبل از اینکه کولر فراگیر بشه بدون کولر زندگی می کردن.
دوم حجاب جز دین ماست سیاسی اش نکنید لطفا .نمیشه به بهانه ی گرما حجاب رو حذف یا کم کرد .مثلا لباس نازک یا شلوار کوتاه پوشید .حالا چادر رو می گیم واجب نیست بخصوص تو گرمای جنوب .اما خدا حتما فکر گرما رو هم کرده
کاربر۳/۱۷عجب زرنگی کشفش کردی دست مریزاد خخخخخ