۱۰ راه براي اينكه مثل خلاقها فكر كنید
خلاقیت باید در ذات شما باشد اما اگر فوت و فن خلاق شدن را ندانید، با وجود استعداد بینهایتتان، نمیتوانید كاری از پیش ببرید. برای خلاق شدن، كافی است نگاهتان را كمی دستكاری كنید، كافی است دنیا را از دریچه دید خلاقها ببینید. همین و بس!
برترین ها: عاشق موسیقی هستید اما نمیتوانید آهنگ بسازید. از روی همه نقاشیها بهترین كپی را میكشید اما نمیتوانید نقاش شوید. مهندسی معماری خواندهاید اما نمیتوانید ساختمان بسازید. حالا باید چه كنید؟ میتوانید كنار بكشید و كار را به كاردانش بسپارید یا میتوانید با سماجت از خودتان یك كاردان بسازید. درست است كه خلاقیت باید در ذات شما باشد اما اگر فوت و فن خلاق شدن را ندانید، با وجود استعداد بینهایتتان، نمیتوانید كاری از پیش ببرید. برای خلاق شدن، كافی است نگاهتان را كمی دستكاری كنید، كافی است دنیا را از دریچه دید خلاقها ببینید. همین و بس!
درست است كه برای خلاق بودن، باید این ویژگی را در ذاتتان داشته باشید، اما حتی اگر ذاتا یك فرد خلاق باشید، باز هم هزار و یك كار باید بكنید تا ایدههای ناب خودشان را به شما نمایش دهند. یكی از اولین كارهایی كه باید بكنید، كسب آگاهی نسبت به موضوعی است كه میخواهید در موردش ایدهپردازی كنید. باید تمام گوشه و كنارهای موضوع را با تمام ظرافتهایشان بشناسید و تنها كاری كه میتوانید در این مورد بكنید، مطالعه در مورد ساختار موضوع و بررسی ایدههای قدیمیتر است. اگر شما بدانید كه دقیقا به چه وادیای قدم گذاشتهاید، میتوانید نقد بهتری را نسبت به كارهای قدیمی مطرح كنید و بدون تكرار اشتباهات آنها، برای پرداختن یك ایده جدید از آنها كمك بگیرید. فكر نكنید علاقه بیش از حد شما نسبت به یك موضوع میتواند موتور خلاقیتتان را روشن كند. به جای اینكه با ایدههای ناپخته كارنامهتان را خراب كنید، سعی كنید تا آنجا كه میتوانید برای شناخت بیشتر یك موضوع و متخصص شدن در آن زمان بگذارید.
خلاقیت در خودش ریسكپذیری و شجاعت را هم دارد. اگر آدم محتاطی هستید، احتمالا میتوانید كارها را با دقت و درستی بیشتری انجام دهید اما این شخصیت هرگز به شما اجازه نمیدهد كه فردی خلاق باشید. برای پرداختن به ایدههای تازه، مدام خودتان را قضاوت نكنید. اگر بخواهید با موشكافی یك سد جلوی ایدههایتان بگذارید، هرگز نمیتوانید كاری را ارائه دهيد. شاید حق با شما باشد و ایدهای كه در ذهن دارید آنقدرها هم ناب نباشد اما اگر شجاعت مطرح كردنش را نداشته باشید، هرگز نمیتوانید آن را بپرورانید و با برطرف كردن ایرادهایش از آن یك طرح بینظیر بیرون بیاورید.
محققان میگویند حال خوب، با خود ایده خوب هم میآورد. اگر شما میخواهید یك خلاق واقعی باشید، باید روی وضعیت روانیتان بیشتر كار كنید. سعی كنید موارد منفی را از وجودتان بیرون كرده، ورزش كنید، موسیقی گوش دهید، شنا كنید و با دوستانتان وقت بگذرانید. خلاصه اینكه سراغ تمام چیزهایی كه خنده را به لبهایتان میآورند، بروید تا هم خلاقتر باشید و هم ایدههای كم عیب و نقصتری به ذهنتان خطور كند.
همه ما لحظاتی را تجربه میكنیم كه ناخواسته باید در مكانی حضور داشته باشیم. حضور در یك جلسه كسالتآور سخنرانی، منتظر ماندن در مطب دكتر و آرایشگاه و وقت گذراندن در اتوبوس يا مترو، همه از زمانهایی هستند كه به قول خودمان تلف میشوند. اگر میخواهید خلاقیت در شما ریشه بدواند، نباید به هیچ زمانی اجازه تلف شدن بدهید. حتی اگر مجبورید جسمتان را در چنین جلسه سخنرانیای بگذارید، ذهنتان را از آن لحظه جدا كنید و به ساختن ایدههای بكر مشغولش كنید. شاید تمركز كردن روی این موضوعات در آغاز سخت باشد اما اگر مهارتهای مربوط به شنیدن و دیدن را كسب كنید، میتوانید در هر لحظهای، آنچه را كه دوست دارید، ببینید و آنچه را كه دوست ندارید، نشنوید.
هیچكس یكشبه موفق نمیشود و هیچ فرد موفقی هم نیست كه هرگز شكست نخورده باشد. شما فرض را بر این بگیرید كه ایده فعلیتان، بهترین نظری است كه میتوانید داشته باشید و بهجای فرار از موقعیت و ترس از شكست، تنها به بهتر شدن آن فكر كنید. اگر در آخر، زحمتی كه كشیدهاید به جایی كه میخواستید نرسید، كنار نكشید. سعی كنید طرحی كه ساختهاید را آسیبشناسی كنید و به جای كنار كشیدن، از ایرادهایی كه باعث شكستتان شده، درس بگیرید.
برای اینكه بهترین طرح را ارائه كنید، دنبال ایده خاصی نگردید، زیرا پیدا كردن چنین ایدهای بیشتر از آنكه كوششی باشد، جوششی است. از تمام فكرهایی كه در یك لحظه به ذهنتان میرسند، كمك بگیرید و به جای نادیده گرفتن شان، برای اصلاح كردن آنها وقت بگذارید. گاهی اوقات اولین نظری كه در مورد یك موضوع دارید، میتواند بهترین نظر باشد. پس این جرقهها را دست كم نگیرید و تنها به بسط دادنشان فكر كنید.
برای ساختن یك طرح بینظیر، فقط كافی است به اطرافتان نگاهی بیندازید. همه چیز طبیعت حساب و كتاب دارد و جالب اینجاست كه این طبیعت بیعیب و نقص و كامل، میتواند شما را در مورد هر موضوعی كه میخواهید كمك كند. به جای جستوجو برای ایدههای عجیب و غریب، فقط نگاهی به دور و برتان بیندازید. از حیاط خانهتان گرفته تا نقش ابرها، از میزكارتان گرفته تا صحبتهایی كه در هر لحظه بین افراد رد و بدل میشود، همگی میتوانند یك سرمشق خوب برای موفقیت شما باشند. پس بیتوجه از كنارشان نگذرید.
درست در لحظهای كه انتظارش را ندارید، بهترین فكر بهنظرتان میرسد و شما هیجانزده تا چند دقیقه مدام به اینكه چه طرحنابی را میتوانید از این فكر تازه بسازید، میاندیشید. اما بدون آنكه خودتان بدانید، این ایده بینظیر چند ساعت بعد فراموش میشود و تنها حسرت از دست دادن آن با شما میماند. برای اینكه هیچ فكری را فراموش نكنید، یك قلم و كاغذ را در كیف یا جیبتان بگذارید و همیشه همراه داشته باشید، حتی خامترین فكری كه در یك لحظه به ذهنتان میرسد را بنویسید و پرداختن جدیتر به آن را برای زمان بعد بگذارید.
اگر در مورد یك فكر خیلی هیجانزده شدهاید، دست نگه دارید. این هیجان بیشتر از آنكه به شما كمك كند، میتواند ایده خوبتان را نابود كند. كمی بهخودتان زمان دهید و سعی كنید بیشتر بهنظری كه دارید، فكر كنید. به جای اجرا كردنش، چند روز را با قلم و كاغذ و فكر كردن به آن بگذرانید و سعی كنید از راههای مختلف به این موضوع فكر كنید. همه راههایی كه در ذهنتان بررسی میكنید را روی كاغذ بنویسید و وقتی كارتان تمام شد، نوشتههایتان را دوباره مرور كنید و فكرهای تازه را با خودكاری با رنگ دیگر روی كاغذ بنویسید. وقتی ایدهتان بیشتر جا افتاد، بدون هیجانهای بیهوده، سراغ اجرایش بروید.
داشتن یك الگو برای زندگی، یكی از مهمترین اصلهایی است كه خیلیها فراموشش میكنند. زندگی هنرمندانه را كنار بگذارید. برای اینكه خلاق باشید، بیشتر از آنكه به آزادی نیاز داشته باشید، نیازمند یك سبك زندگی دقیق و قابل پیشبینی هستید. مهم نیست كه شب تا چه ساعتی بیدار بودهاید و چقدر وقت آزاد دارید. سعی كنید صبحها راس یك ساعت معین از خواب بیدار شوید و به كارهایتان برسید، حتی اگر در آن روز كاری برای پروراندن نظرتان نكرده باشید، ایرادی ندارد. فقط بینظم زندگی نكنید؛ همین!
همه ما خیالهایی را در ذهنمان میپرورانیم و گاهی فكر میكنیم كه اگر امكانات لازم برای محقق كردنش را داشتیم، این فكر میتوانست بهترین و خلاقانهترین فكر جهان باشد. ولی اگر شما یك خلاق واقعی باشید، هیچ وقت آنقدر دور نمیروید كه امكان ارائه ایدهای كه در ذهن دارید را نداشته باشید. یك خلاق واقعی با توجه به شرایط، امكانات مالی، اجتماعی و... ایدهاش را میسازد و اجرایش میكند، پس بهانه آوردن را كنار بگذارید و سراغ فكری بروید كه از عهده آن برمیآیید.
ارسال نظر