در بازار کیف و کفش باغ سپهسالار چه خبر است؟
خیابان صف همان خیابان معروف و قدیمی است که بزرگترها آن را به اسم باغ سپهسالار میشناسند. خیابانی که هر نوع کفشی از زنانه تا اسپورت و کتانی و مردانه در آن پیدا میشود؛ کافی است قصد خرید داشته باشید.
باغ صدراعظم
از همان اول این خیابان محل قدم زدن بوده اما آن قدمزدنها با این قدمزدنها تفاوت دارد! باغ سپهسالار در اصل باغ میرزا حسنخان سپهسالار قزوینی، صدراعظم ناصرالدین شاه قاجار بوده که با تغییرات به تدریج به شکل کنونی آن درآمده است. درحال حاضر از باغ معروف صدراعظم خیابانی به نام صف باقی مانده که به بورس کیف و کفش تبدیل شده است.
تا پیش از سال۸۵ در این منطقه ماشین تردد میکرد اما از سال ۸۵ به بعد این مکان به پیادهراه تبدیل شد و قدم زدن در آن لذت بیشتری دارد. در قسمت انتهای خیابان صف، قسمت کوچکی از آن باغ باقی مانده که جزو آثار ملی بوده و به ثبت میراث فرهنگی رسیده است.
از کجا به سپهسالار برسیم؟
از متروی بهارستان که پیاده شوید میتوانید نرم نرم قدم بزنید و به خیابان صف برسید. بازار کفشهای رنگارنگ همین جاست. اگر با اتوبوس قصد سفر به خیابان صف را دارید، باید سوار اتوبوسهایی بشوید که از میدان بهارستان به سمت میدان جمهوری میروند.
مسیر میدان بهارستان به سمت غرب یک طرفه است و اگر با ماشین شخصی به باغ سپهسالار میآیید یادتان باشد که چند سالی است خیابان صف به پیاده راه تبدیل شده و تردد وسایل نقلیه به آن ممنوع است. بنابراین نمیتوانید با ماشین به این خیابان برسید. باید چند خیابان بالاتر یا پایینتر از خیابان صف پارک کنید و بعد قدم زنان به محل خرید بروید. خیابان صف بهعنوان اولین پیاده راه ایران شناخته شده و از سال ۸۵ تردد وسایل نقلیه در آن ممنوع شد.
عطر چرم و كباب در سپهسالار
ماجرای سپهسالار چنان به كفش گره خورده كه حتی بعضی از سابقهدارهای مشاغل دیگر هم دل به پاپوشهای مردم دادهاند و حالا برایشان پاپوش میدوزند! نمونه آن تغییر كاربری یكی از مغازههای اسم و رسم دار قدیمی است. یکی از معروفترین چلوکبابیهای قدیمی تهران یعنی چلوکبابی «جوان» در خیابان سپهسالار تهران بوده كه حالا چند ماهی است بعد از حدود ۴۰ سال کار، تبدیل به مغازه کفشفروشی شده است.
شاید خیلی از بزرگترها خاطره كفش خریدنشان با چلوكبابی جوان گره خورده اما حالا دیگر این خاطره برای ما تكرار نمیشود. ناراحت نشوید. برای ما هم نوستالژیهایی میتوانند شكل بگیرند اگر بعد از خرید كفش سری به سفرهخانه سنتی بازارچه که در همان نزدیکی محل قدیم رستوران جوان باز شده است، بزنید. در كنار مرکز خرید سپهسالار هم یک رستوران سنتی به نام «پردیس ملل» افتتاح شده است که میتوانید بعداز خرید آنجا را هم برای صرف غذا انتخاب کنید.
بالاتر از رستوران پردیس ملل هم غرفه بزرگ فروش ذرت مکزیکی است که بوی پنیر و آویشن آن همه خیابان را پر کرده است. شك نكنید نمیتوانید بیتفاوت از كنارش بگذرید. به تازگی در نزدیکی محل قبلی چلوکبابی جوان، یک شعبه نان سحرهم افتتاح شده است. بنابراین اگر اهل خوردن نانهای خاص و شیرینی و نان و پنیر وگردو هستید میتوانید سری به این مغازه بزنید تا هم میان وعده خوشمزه میل كنید و هم برای اهل منزل نان خاص ببرید و خوشحالشان كنید. به این ترتیب لذت گشت وخرید را هم با آنها سهیم شدهاید.
مرکز خرید شهبازخان ویژه كوچولوها
یکی دیگر از مراکز خرید باغ سپهسالار، مرکز خرید «شهباز خان» است. این پاساژ از مراکز خرید نسبتا قدیمی سپهسالار است که سالهاست از مشتریان كه برای خرید کفش بچگانه به اینجا آمدهاند، پذیرایی كرده است. انواع کفشهای اسپورت و کتانیهای بچگانه حتی در سایزهای خیلی کوچک در اینجا پیدا میشوند. قیمت کفشهای مغازههای این پاساژ از ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان متغیر است. در حال حاضر چکمههای ساق بلند بچگانه برای سایز ۲۵ به بالا یعنی حدود شش سال به بعد را هم میتوانید در این پاساژ پیدا كنید.
قیمت چکمههای ساقدار از سایز ۲۵ به بالا -که اتفاقا در میان دختربچهها خیلی هم محبوب اند- بین ۹۰ تا ۱۵۰ هزار تومان متغیر است. اما نیم بوتهای بچهگانه برای انواع سایزها، هم برای دختر بچهها و هم پسربچهها در این پاساژ وجود دارد. قیمت آنها هم بین ۶۰ تا ۹۰ هزار تومان است.
پاساژ الیزه نیمه كاره اما كامل
یکی از مراکز خریدی که در سالهای اخیر در باغ سپهسالار ساخته شده مرکز خرید الیزه است که هنوز هم بعضی قسمتهای آن تکمیل نشده است. این پاساژ در کوچه مهندسالممالک واقع شده است. اگرچه این پاساژ خیلی بزرگ نیست اما در آن انواع کفشهای مجلسی،اسپورت و حتی بچگانه با قیمت بسیار مناسب پیدا میشود. در طبقه اول این پاساژ چند مغازه کیف فروشی هست و اجناس آن پارچهای یا ازچرم مصنوعی اند.
بهای این کیفها بین ۲۰ تا ۴۰ هزار تومان است. درهمان طبقه اول کفشهای مجلسی زنانه و اسپورت هم با قیمت نهایتا ۱۰۰ هزار تومان وجود دارد.
در طبقه منفی یک این پاساژ، چند کفش فروشی بچگانه هست كه قیمت کیفها و کفشهای بچگانهاش نهایتا ۵۰ هزار تومان است. در این طبقه علاوه بر مغازههای كفاشی، رستورانی هم وجود دارد که بعد از خرید با بچهها میتوانید آنها را برای استراحت به این رستوران ببرید. بخشی از لذت خرید مسلما خوردن خوراكی است! تا چند وقت دیگر در طبقه منفی دو، شهربازی هم برای بازی بچهها افتتاح خواهد شد.
به این ترتیب بچهها برای خرید راحتتر همراهتان خواهند آمد. در طبقه دوم پاساژ هم رستورانی وجود دارد که فعلا فقط برای ناهار پذیرای مهمانان است. بنابراین اگر صبح زود برای خرید به پاساژ رفتید نگران بازگشت به منزل و آماده كردن ناهار نباشید. میتوانید همانجا غذا میل كرده و برای اهل منزل هم از همانجا غذا بخرید و به خانه برگردید.
چرم فروشیها
وارد باغ سپهسالار که میشوید، سمت راست خیابان ،۱۰ مغازه اول فقط چرمفروشی هستند.البته بقیه مغازهها هم کیف و کفش چرم دارند اما بورس آنها اول بازار است.اولین مغازهها اغلب کفشهای زنانه مجلسی دارند اما با شروع فصل سرما در این مغازهها انواع چکمه و نیمبوت جایشان را به کفشهای مجلسی دادهاند.
در این مغازهها کفش ساده برای استفاده راحت مثل محل کار تا مدلهای اصطلاحا شیک و مجلسی وجود دارد. کافی است قصدتان از خرید را مشخص کنید، بعد وارد هر مغازهای بشوید، کفش دلخواهتان را پیدا خواهید کرد. قیمت کفشهایی که جنس آنها چرم طبیعی است از کفشهای دیگر موجود در بازار بالاتر است. تنوع و کیفیت کار به حدی است که میتوانید با کمی دقت و گشت زدن کفش مورد علاقهتان را با قیمت مناسب پیدا کرده و بخرید.
کفشهای چرم طبیعی از حداقل ۱۲۰ هزار تومان شروع شده و بسته به کیفیت آن كه بهتر و مدل آن خاصتر باشد، قیمتش به ۲۵۰ هزار تومان هم میرسد. اگر قصد خرید چکمه ساقدار و بلند چرمی دارید باید کمی بیشتر دل به دریا بزنید. قیمت این نوع چکمهها از ۱۷۰ هزار تومان شروع شده و بعضی از آنها به ۳۰۰ هزار تومان هم میرسد.
در این بازار مغازههایی هم هستند که کفشهایی با جنس چرم مصنوعی عرضه میکنند.هر چند کیفیت این کالاها به اندازه کفشها با چرم طبیعی نیست اما با وجود قیمت کمتری که دارند، کیفیتشان خیلی پایین نیست و میتوانید به دوام آنها تاحد زیادی اطمینان داشته باشید.
بهای کفشها با چرم مصنوعی از حدود ۶۰ هزار تومان شروع شده و نهایتا به ۱۲۰ هزار تومان هم میرسد. میانگین قیمت چکمههای ساق بلند با جنس چرم مصنوعی هم در این بازار ۱۰۰ هزار تومان است.
چرم نوبوک
در خیابان صف کمی جلوتر که بروید، مغازههایی را میبینید که چرم نوبوک دارند.این نوع چرم که بیشتر برای دوخت کفشهای اسپورت و بیپاشنه استفاده میشود، مد بازار بوده و ازکارهای جدید امسال هستند. فروشنده یکی از فروشگاههایی که این نوع چرم را دارند درباره این کفشها توضیح میدهد:«چرم نوبوک در واقع همان چرم طبیعی است که آن را پشت و رو دوختهاند. بنابراین داخل کفش، چرم است.»
او ادامه میدهد:«امسال اجناس مغازه ما فقط ازچرم نوبوک هستند.رنگبندی خاص این جنس با شروع فصل سرما مورد توجه مشتریان قرار گرفته است. خیلی از افرادی که به تنوع کارها علاقه داشته و دوست دارند کفش متفاوتی به پا کنند؛ این کارها را ترجیح میدهند.»
این فروشنده درباره نگهداری کفش میگوید:«نگهداری از کفشها با جنس نوبوک کمی سخت است. به این دلیل که برخلاف چرم به راحتی با واکس زدن و دستمال کشیدن تمیز نمیشوند. بنابراین اگر کفش نوبوک میخرید باید آن را به دقت نگهداری کنید. بهتر است آنها را در باران شدید نپوشید به این دلیل که بعد از خشک شدن کفش ممکن است روی آن رد باقی بماند.» البته به قول این فروشنده کسی که میخواهد شیک باشد باید هزینه آن را هم بپردازد!
بنابراین برای سالم ماندن کفش نوبوک باید واکس مخصوص آن را هم بخرید. به این ترتیب نباید نگران رد باران روی کفش باشید.این نکته یادتان باشد که به خاطر مات بودن رنگ بندی این نوع جنس، انتخاب کفشهای پاشنه بلند مجلسی و چکمههای ساقدار از این جنس خیلی شیک نیست.برای همین کفشهای موجود در این مغازه و دیگر مغازههای باغ سپهسالار که از این جنس هستند؛کفشهای اسپورت و نیم بوتهای بی پاشنه اند. بعضی از کفشهای این مغازه هم طبی اند. این کفشها به خاطر طراحی و جنس خاصی که دارند، طرفدارهای خودشان را داشته و حسابی پرفروش اند.
قیمت کفش نوبوک از حدود ۱۲۰ هزار تومان شروع میشود.قیمت آن بسته به مدلش تا ۱۸۰ هزار تومان هم افزایش پیدا میکند.
باغ سپهسالار فقط ویژه خانمها نیست و آقایان هم میتوانند کفش دلخواهشان را پیدا کنند. البته طبیعی است که تنوع کفشهای زنانه بیش از مردانه است. نکته بعدی خرید کیفهایی است که چه به صورت تکی و چه همراه با کفش به فروش میرسند. قیمت آنها هم متغیر است.
قیمت کیفها بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان متغیر است. این تفاوت قیمت به جنس، طراحی و کاربرد کیف ارتباط دارد.
دبیرستان دیروز،مركز خرید امروز
وارد خیابان صف که بشوید اگر از سمت راست خیابان کمی جلو بروید، این مرکز خرید را میبینید. یکی از کسبه قدیمی میگوید:«در حدود ۶۰ سال پیش یعنی زمانی که هنوز مردم در این محله سكونت داشتند و سپهسالار به بورس كفش تبدیل نشده بود،به جای این مركز خرید دبیرستان دخترانه وجود داشت. بعد از انقلاب مدرسه منحل شد و مدتی محل آن مخروبه شد. چند سالی به عنوان انبار از آن استفاده میكردند تا اینکه به مرکز خریدی كه میبینید، تبدیل شد.»
در مغازههای این مرکز خرید اجناس درجه یک برای کسانی که جنس و مرغوبیت کالا برایشان خیلی مهم است، به فروش میرسد. جنس کفشهای مجلسی و همچنین کیفهای مغازهها از چرم یا ورنی مرغوب است. در طبقه پایین این پاساژ دو طبقه، یک کافیشاپ وجود دارد. بنابراین خستگی خرید را میتوانید با خوردن یك فنجان چای یا قهوه و یك تكه كیك یا بستنی فصل از تن به در كنید. به این ترتیب انرژی دوباره خواهید گرفت و شاید بهتر و بیشتر خرید كنید!
قیمت کیف و کفشهای مغازههای این پاساژ از ۱۰۰ هزار تومان آغاز شده و تا ۲۵۰ هزار تومان هم میرسد اما نسبت به كیفیت آن مطمئن باشید.
زندگی پشت باغ
به سراغ یکی از کسبههای قدیمی باغ سپهسالارمی رویم که این روزها در فروشگاه کیف و کفش گلرنگ کار می کند.امیری که در واقع از اولین فروشندههای سپهسالار محسوب میشود، در مورد اینکه چطور این محل به بورس کیف و کفش تبدیل شد، میگوید:«از حدود ۶۰ سال پیش تا به حال در این منطقه کار میکنم. آن زمان یعنی وقتی شروع به کار کردم این محله، مسکونی بود و خانه ما هم همین جا بود. درحال حاضر خانه ما تبدیل به تولیدی کفش شده است.»
او ادامه میدهد:«قبل از آمدن به این محل در کفش وین کرج کار میکردم اما بعد از سربازی یکی از آشنایان برای من در یک کفاشی کار پیدا کرد.آن کفاشی که در همین خیابان سپهسالار بود از اولین کفاشیهای محل محسوب میشد. آن زمان به جز مغازه ما فقط یک یا دو مغازه کفاشی در باغ سپهسالار وجود داشت و بقیه مثل مغازههای هر محله مسکونی دیگر، مایحتاج مردم را تامین میكردند.
این مغازهها شامل نان سنگکی، زغال فروشی، سبزی و میوه فروشی و مغازههای دیگر بود. محله سپهسالار پشت باغ سپهسالار بود. البته شنیده بودیم که قبلا تمام آن محله هم جزو باغ بوده اما کمکم که باغ عقبنشینی کرد و محوطهاش کوچک شد، پشت آن تبدیل به محوطه مسکونی شد.تا اینکه بانکی در این خیابان ملک خود را به شخصی فروخت و آن شخص ملک را به مغازه کیف و کفش تبدیل کرد.»
امیری ادامه میدهد:«ملک بزرگ بانک كه به کیف و کفش فروشی بزرگی تبدیل شده بود در میان مردم محله و محلههای اطراف خیلی معروف شد. هجوم مردم برای خرید کفش به این خیابان باعث شد بقیه مغازهها هم کم کم تبدیل به کفاشی زنانه شوند.
چند سالی که گذشت خیابان پر شد از کفاشی و کارگاههای تولید کفش و کارگران زیادی در این خیابان رفت و آمد میكردند.برای همین دیگر اینجا محل مناسبی برای زندگی نبود.ما هم خانه را عوض کردیم. به تدریج اغلب خانههای مسکونی تبدیل به انبار اجناس یا کارگاه تولید کفش شدند و حالا دیگر این خیابان هیچ سكنهای ندارد. كفشها جای آدمها را گرفتند.»
امیری در مورد نوع کسب و کار آن زمان میگوید:«آن وقتها کفش اسپورت و زنانه به هیچ وجه وجود خارجی نداشت! تنوع کفشها خیلی کمتر از الان بود.کفشها فقط پاشنه سه سانت و پنج سانت بودند و هیچ مدل پاشنهدار دیگری نبود. حدود ۳۰ سال پیش کفشهای لژ دار کم کم وارد بازار شدند و به اینجا هم سرایت كردند.»
نظر کاربران
با سلام به امید روز که دوباره چلوکبابی جوان فعال بشود