امروز در تاریخ
۲۰ فروردین - ۹ آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز ۲۰ فروردین برابر با ۹ آوریل تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
رویداد ها:
۷۴۴ - بپاخيزي «به آفريد» در خراسان
مولفان تواريخ قيام ايرانيان استقلال طلب، نهم اپريل سال ۷۴۴ ميلادي را روزي نوشته اند كه «به آفريد» در «زوزن» خراسان پرچم خود را بلند كرد. وي كه در اجتماع مردم با پيراهن سبز ظاهر مي شد و كلامي نافذ داشت از سوي مخالفانش متهم به جادو گري شده بود. قيام ايرانيان در گوشه و كنار وطن اندك زماني پس از اشغال ايران توسط عرب آغاز شده بود. تاريخ بپاخيزي ايرانيان استقلال طلب از درخشانترين فصول تاريخ عمومي (جهان) و آکنده از قهرماني و جانبازي است.
1336 - زادروز تيمور لنگ
به نوشته برخي از مورخين، اميرتيمور گوركان كه سه بار به ايران حمله نظامي آورد و سرزمين ما را تصرف كرد نهم اپريل 1336 ميلادي در شهر سبز (واقع در فرارود) به دنيا آمده بود. وي در سال 1405 در قزاقستان امروز درگذشت. مورخان، حملات اميرتيمور به ايران را «يورش» نام گذارده اند. او در يكي از اين يورش هايش، اصفهان را قتل عام كرد و از كلّه قربانيانش، مناره ها ساخت. تيمور همچنين بغداد را قتل عام کرد و دمشق را به باد غارت داد. وي ضمن فتوحات خود دهلي را هم تصرف کرده بود.
۱۳۵۹ ش - اخراج همزمان ايراني تبار ها از عراق و ايرانيان از آمريكا!
در اين روز در سال ۱۳۵۹ (۱۴ ماه پس از انقلاب) دولت عراق اخراج ايرانيان، ايراني تبارها و گروهي از شيعيان را به صورت دسته هاي چند هزار نفري از آن كشور آغاز و همزمان، درخطوط مرزي با ايران دست به تمركز نيرو و تحريك زده بود كه روزنامه هاي تهران نوشته بودند به اشاره آمريكا دست به چنين كاري زده است. به گزارش اين روزنامه ها، دولت عراق همزمان، آية الله محمد باقر صدر را نيز بازداشت كرده بود. این تحریکات و تمرکز نيرو در مرزها، پنج ماه بعد منجر به آغاز جنگ هشت ساله شد.
طبق برخي نوشته ها، بعضي از ایرانی تبارهای اخراجی از عراق که نشريات ایران عنوان «معاودین» بر آنان گذارده بودند بعدا در جمهوري اسلامي ایران صاحب مقام و منزلت شدند. سران دو قوه قضایی و مقننه ایران متولد عراق هستند.
دولت آمريكا که مناسبات خود را از اپريل ۱۹۸۰ با ايران قطع کرده است در همين زمان، به اخراج برخي ايرانيان از آن كشور دست زده و حتی دستور داده بود که دارندگان کارت سبز آمریکا (مقیمان مجاز آن کشور) را که به خارج از آمریکا سفر کرده بودند اجازه ورود ندهند و به این ترتیب صدها ایرانی که بسیاری از آنان زن و فرزند در آمریکا داشتند در فرودگاههای بین راه سرگردان شدند. دولت وقت آمریکا (دولت جيمي کارتر از حزب دمکرات) از هفتم اپریل ۱۹۸۰ صدور ویزا به دارندگان گذرنامه های جمهوری اسلامی ایران را متوقف ساخته بود و این حالت تا اندکي بیش از یک سال ادامه داشت.
۱۸۶۵ - و به اين گونه جنگ داخلي آمريكا پايان يافت
ژنرال«رابرت لي» فرمانده نيروهاي كنفدراسيون آمريكا 9 اپريل 1865 تسليم شد و جنگ پُرتلفات داخلي آمريكا يايان يافت.
«لي» پس از سقوط شهر ريچموند پايتخت كنفدراسيون (حاكم نشين کنوني ايالت مشترک المنافع ويرجينيا) و از دست دادن خط دفاعي رودخانه اپاماتكسAppomattox تصميم گرفت كه با 27 هزار نظامي باقيمانده، خود را به ايستگاه راه آهن لينچبرگ برساند و به كاروليناي شمالي برود و با كمك نيروهاي اين ايالت عضو كنفدراسيون به جنگ ادامه دهد كه راه را برخود بسته ديد و لذا تصميم گرفت که تسليم شود.
وي پيش از ظهر 9 اپريل طي يادداشتي تصميم خودرا به اطلاع ژنرال گرانت فرمانده نيروهاي فدراسيون (ايالتهاي وفادار به دولت واشنگتن) رساند و سه ساعت بعد با آجودان خود در ساختمان دادگاه شهرك اپاماتكس حاضر شد. ژنرال گرانت هم با افسرانش آمدند. «لي» سپس نامه تسليم خود را نوشت، امضاء كرد و به گرانت داد و جنگ داخلي 4 ساله آمريكا كه ضمن آن 618 هزار نظامي (258 هزار جنوبي و 360 هزار شمالي) كشته شدند و ويراني وسيع و تلفات غير نظامي بي شمار به بارآورد پايان يافت.
ژنرال گرانت (که بعدا رئيس جمهور آمريکا شد) پس از دريافت تسليم نامه «لي» اجازه داد كه او ، افسران و افرادش با اسبان و سلاح هاي سبك خود به هرجا كه بخواهد بروند و تاکيد کرد که هيچكدام از آنان به خاطر كارهايي كه تا آن روز انجام داده بودند مجازات نخواهد شد، ولي از اين پس هرگونه خطا مجازات خواهد داشت و دو ژنرال سپس دست يگديكر را فشردند و از هم جدا شدند. همين «گذشت» باعث شد كه خصومت دنباله نداشته باشد. «لی» بعدا رئیس دانشگاه شد و در بسیاری از شهرها نام او بر تالارها و خیابان ها و نیز یک بزرگراه گذارده شده است.
نمونه اين سياست 130 سال بعد در آفريقاي جنوبي در پيش گرفته شد و به ابتكار نلسون ماندلا پس از افتادن حكومت به دست اكثريت سياهپوست، هيچ سفيد پوستي به خاطر آزار و حق كشي سياهپوستان در دوران گذشته، مجازات نشد و بنابراين نظامات و اوضاع كشور برهم نخورد و پيشرفت بر همان پايه ادامه يافت.
باوجود پایدار نماندن کنفدراسیون آمریکا (استقلال هر ایالت به صورت یک کشور، طی شرایطی داشتن حق جداشدن از اتحادیه ـ وجود یک دولت مرکزی با اختیارات محدود و معیّن)، لنین امپراتوری روسیه را و تیتو کشور واحد یوگوسلاوی را به صورت دو کنفدراسیون درآوردند که در آخرین دهه قرن بیستم فروپاشی شدند. اتحادیه اروپا با اینکه کنفدراسیون نیست مشکلات فراوان دارد بگونه ای که در صحنه سیاسی جهان به صورت یک وزنه و همتراز آمريکا به حساب نمی آید.
1973 - نخستين قرارداد بازرگاني ميان تهران و پکن امضاء شد. در آن زمان هنوز مائو در قيد حيات بود و چين نظام سوسياليستي داشت و بر ضد کاپيتاليسم و هر نوع جدايي، نابرابري و تفاوت انسان ها بود.
1359 - قطع رابطه سياسي ايران با آمريكا
سلطه بلامنازع آمريكا در ايران از كودتاي 28 مرداد 32 به مدت بيش از 25 سال در ايران ادامه داشت و تصويب كاپيتولاسيون و مصونيت براي اتباع آن كشور، دست آنان را در انواع دخالتها باز گذاشته بود. سرانجام پس از اشغال لانه جاسوسي و استعفاي دولت موقت، دولت آمريكا دست به اقداماتي عليه ايران زد و در اين روز، رابطه دو كشور با حمايت قاطع حضرت امام قطع شد.از آن زمان تاكنون، آمريكا، علاوه بر قطع روابط سياسي، توطئه هاي متعددي در عرصههاي سياسي، اقتصادي، نظامي و فرهنگي عليه جمهوري اسلامي ايران طراحي و اجرا كرده و اين روند هماكنون نيز ادامه دارد. اما اين اقدامات با شكست مواجه شده و بر عزم مردم ايران براي ايستادگي در برابر آمريكا و بر تلاش اين ملت براي خودكفايي، افزوده است.
۱۹۹۲ - آغاز رسمي جنگ در بوسني و هرزگوين
با آغاز دهه ۱۹۹۰م و وقوع تحولات وسيع در بلوك شرق، زمزمههاي استقلالطلبي در كشورهاي شرقي اروپا آغاز شد كه در اين ميان، مجلس ملي بوسني و هرزگوين در ۱۵ اكتبر ۱۹۹۱م، استقلال اين كشور را اعلام كرد و طي همهپرسي در تاريخ اول مارس ۱۹۹۲م مسلمانان بوسني با بيش از ۹۹ درصد آراء، رأي به استقلال ميهن خود دادند. اما مجلس براي رأيگيري در مورد اصلاحيه قانون اساسي، با مخالفت صربهاي حاضر در جلسه مواجه شد و مجلس، در نهايت، بدون حضور صربهاي مخالف، استقلال اين جمهوري را رسميت بخشيد. صربها نيز كه در اقليت بودند، چهار منطقه صربنشين را خودمختار اعلام كردند. اين اقدام با مخالفت رهبران مسلمان و كُروات مواجه شد ولي صربها با آغاز اعمال تروريستي، بمبگذاري و حمله به مراكز مسلمانان و كُرواتها، تهديد كردند كه مناطق ديگري را به مناطق خود ميافزايند. با گسترش حملات صربها، ارتش صربستان در نهم آوريل ۱۹۹۲م وارد يك جنگ تمام عيار عليه مسلمانان و كرواتها شد و به دنبال آن، تصفيه قومي و كشتار و خونريزي حتي به روستاهاي كوچك نيز سرايت كرد.
قتل عام وسيع مردم بوسني، مصادره اموال آنان، تخريب خانهها، بمبارانهاي هوايى و آتش توپخانه صربها عليه بوسني باعث شد تا مردم مسلمان اين منطقه، تحت شديدترين حملات وحشيانه صربها قرار گيرند. با اين حال، اين امر واكنش عَمَلي مجامع جهاني و سردمداران حمايت از حقوق بشر را در پي نداشت. عمدهترين دليل براي عدم دخالت و جلوگيري از ادامه كشتار و جنايات در اين منطقه، مسئله حضور اسلام و مسلمانان بود، چرا كه جامعه جهاني در مورد اختلاف صربستان و كرواسي، عملاً وارد ميدان شده و صربستان را به خاتمه جنگ وا داشته بود. در اين مسئله تعلل و تسامح نهادهاي بينالمللي جهان باعث شد تا صربها به صورتي وحشيانه كشتار مسلمانان بوسني را ادامه دهند بدون اين كه از عواقب آن ترسي به خود راه دهند. سرانجام پس از گفتگوها و تبادل نظرهاي بسيار، قرارداد صلح دِيتون در سال ۱۹۹۶م به امضا رسيد و قرار شد كه مقام رياست جمهوري به طور دورهاي بين صربها، كرواتها و مسلمانان گردش كند.
۲۰۰۳ - سقوط صدام حسين ديكتاتور عراق در پي سقوط بغداد
صدام حسين ديكتاتور عراق، پس از متاركه پدر و مادرش از يكديگر در ۲۸ آوريل ۱۹۳۷م در روستايى در حومه تكريت به دنيا آمد. وي در بيست سالگي دايى خود را به قتل رساند و روانه زندان شد. اما پس از شش ماه آزاد گرديد. او در ۲۲ سالگي به عضويت حزب بعث عراق درآمد و در عمليات ترور ناموفق عبدالكريم قاسم، رئيس جمهور وقت شركت كرد. صدام سپس به سوريه و لبنان گريخت و با به قدرت رسيدن احمد حسن البكر به عراق بازگشت. در اين هنگام، با حذف عناصر غيربعثي از كادر رهبري عراق، صدام در سن ۳۲ سالگي توسط حسن البكر به معاونت شوراي فرماندهي حزب بعث برگزيده شد و به اين ترتيب مرد شماره دو عراق گرديد. با پيروزي انقلاب اسلامي ايران، حسن البكر ايران را به رسميت شناخت و قصد داشت رابطه نزديكي با جمهوري اسلامي ايران برقرار كند، اما تحت فشار معاونش صدام، مجبور به استعفا و كنارهگيري از قدرت گرديد. از اين زمان يعني ژوئيه ۱۹۷۹، صدام حسين قدرت اول عراق شد و به تصفيههاي خونين و بيسروصدايى دست زد و مخالفان خود را از سر راه برداشت. وي پس از استحكام موقعيت خويش و تسليح ارتش عراق، در سپتامبر ۱۹۸۰م جنگ خونيني را كه در حدود هشت سال ادامه يافت با كشور همسايهاش ايران، آغاز كرد. صدام در اين جنگ، از حمايت بي دريغ همه قدرتهاي شرق و غرب عالم برخوردار بود. با اين حال بدون دستيابي به اهداف رؤيايى خود در اين جنگ و پس از ارتكاب فجيع ترين جنايات جنگي و بيحرمتي به تمامي قوانين شناخته شده بينالمللي مربوط به زمان جنگ، در سال ۱۹۸۸م از مرزهاي ايران عقبنشيني كرد. صدام يك سال بعد با خيال مشابهي به همسايه ديگرش، كويت حمله كرد و پس از شش ماه اشغال، با يورش سنگين امريكا و نيروهاي متحد، با ذلت عقبنشيني كرد.
در اين زمان شورشهاي داخلي به انتفاضهاي مردمي تبديل شد كه عليه صدام خروشيد، اما صدام با قساوتي بينظير، صدها هزار نفر را به خاك و خون كشيد و با بيرحمي هر چه تمامتر، تمامي حركتهاي اعتراض را سركوب كرد. او همچنين در طول ساليان حكومت خود، هزاران هزار نفر مرد و زن و جوان و سالخورده را به اتهامات واهي روانه زندانهاي مخوف خود نمود كه كمتر كسي از ميان آنان، زنده بيرون آمد. پس از حملات يازدهم سپتامبر ۲۰۰۱م و تصميم امريكا براي حمله به عراق، سيل تبليغات امريكا و انگليس عليه عراق به اتهام توليد و تكثير سلاحهاي كشتار جمعي باعث شد تا نيروهاي اين دو كشور در بيستم مارس ۲۰۰۳م به عراق حمله برند. پس از سه هفته از آغاز جنگ، ارتش و مقامات عالي رتبه عراق، يكباره دست از مقاومت كشيدند و با حركتي از پيش تعيين شده، كشور را به اشغالگران سپردند. با سقوط بغداد در نهم آوريل ۲۰۰۳م، دوران حكومت سياه و ننگين ديكتاتوري از نسل چنگيز خان و تيمور لنگ و هيتلر پايان يافت و زمانه عربدهكشيهاي مستانه از قدرت و ايجاد جو رعب و وحشت خاتمه پذيرفت. با اين حال مدتي بعد در حركتي نمايشي، صدام توسط اشغالگران گرفتار آمد و دور تازهاي از فريب افكار عمومي جهان آغاز شد.
زادروزها
۱۳۰۸ - آیت الله جعفر سبحانی تبریزی، فقیه، اصولی، مفسر، مجتهد شیعی ایرانی و از مراجع و اساتید حوزهی علمیهی قم
۱۳۱۸ - دکتر فریدون جنیدی، نویسنده و اسطورهشناس ایرانی
مرگها
۱۳۷۲ - شهادت سيد مرتضی آوينی، نويسنده، منتقد و مستندساز در منطقه فكه خوزستان
۱۹۶۲ - درگذشت هارولد لِمب خاورشناس و مورخ معروف امريكايي
1626 - درگذشت فرانسيس بيكن، فيلسوف شهير انگليسي
۱۳۹۲ - درگذشت سیدجلال یحیی زاده نماینده مردم تفت و میبد
*****
منابع:
-پايگاه نوشيروان کيهاني زاده
-ویکی پدیای فارسی
-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر
-راسخون
ارسال نظر