اینجا کوچههایش بوی طهران میدهد
زمانی تهران در اودلاجان خلاصه میشد و امروز به آن تهران قدیم میگویند، زمانی محله عیاننشینها بود و امروز محلی برای زندگی افغانیهای مهاجر و معتادان.
ایسنا: زمانی تهران در اودلاجان خلاصه میشد و امروز به آن تهران قدیم میگویند، زمانی محله عیاننشینها بود و امروز محلی برای زندگی افغانیهای مهاجر و معتادان!
در هر قدمی که برمیدارید یک اثری از گذشته میبینید که حتی یک لحظه هم به شما فرصت فکر کردن درباره اینکه در چه دههای زندگی میکنید را نمیدهد. گذر و بقعه ابوالقاسم عزالدین یحیی(ع) و برج خشتی هشت ضلعی آن متعلق به قرن هفتم هجری است که مثل بقیه بناهای عصر مغول یک گنبد آجری 12 ضلعی هرمی شکل بر بالای آن قرار داشته است. در دوره قاجار اطراف این برج را با کاشیهای 7 رنگ تزیین کرده بودند. معمار این بنا «دیو حسن» نام داشته است.
در کنار این امامزاده درخت چنار 900 سالهای وجود دارد که قطرش حدود 7 متر است و ثبت ملی شده و زنان میانسالی که وارد میشوند بعد از زیارت درخت وارد صحن بقعه میشوند.
سرای کاظمی
در همسایگی غربی امامزاده یحیی، سرای کاظمی قرار دارد که متعلق به فرزند سید احمد خان کاظمی مستوفی - پسر میرزا هدایت خان تفرشی - از ماموران با سابقه دولت بوده است. به نوشته اعتمادالسلطنه، سید احمدخان کاظمی، مستوفیِ اصطبل ناصرالدین شاه بود. این خانه شامل بیرونی، اندرونی، آبانبار، مطبخ و اصطبل بوده است. بخش شاهنشین این خانه دارای اُرسیهای زیبایی است.
سرای کاظمی از سوی شهرداری منطقه ۱۲ مرمت و در حال حاضر به دفتر مدیریت بافت تاریخی تبدیل شده است. طبقه پایین این سرا نیز به موزه مردمشناسی و طبقه بالای آن نگارخانه، تماشاخانه و کتابخانه تهران شناسی شده است.
حمام نواب
حمام نواب هم مربوط به دوره صفویه است و محل آن در نقشههای طهران به نام گذر حمام نواب ثبت شده و بخشی از فیلم «قیصر» مسعود کیمیایی در این حمام ساخته شده است. این بنا را «سارا سلطان خاتون» و «سارا هاجر خاتون»، دختران فردی به نام نواب ساختهاند. حمام نواب در سال ۱۳۸۵ در فهرست آثار ملی ثبت شد. البته بسیاری از گردشگرانی که این منطقه را در یکی از روزهای تعطیل نوروزی برای بازدید انتخاب کرده بودند، پشت درهای بسته ماندند و نتوانستند از آن دیدن کنند، در حالی که بر اساس گفته رییس سازمان میراث فرهنگی کلیه بناهای تاریخی در تعطیلات نوروز میبایست تا ساعت ۱۹ گردشگران را میپذیرفتند.
خانه مهرانگیز و کامبیز
خانه مهرانگیز و کامبیز نیز به دوره قاجاریه میرسد و به خانه «آقا جلال تهرانی» منسوب است. این خانه در کوچه میرزا محمود وزیر است و سریال «پدر سالار» را در آن ساختهاند. در حال حاضر این بنا به خانه فرهنگ امامزاده یحیی تبدیل شده و اتاق پذیراییاش با اسفنج پوشانده شده و به نظر میرسد مکانی برای بازی کودکان است. حوض وسط حیاط هم کوچک و درهای آن آهنی شده است.
خانه دبیرالملک
خانه دبیرالملک که مربوط به «میرزا محمد خان فراهانی»، یکی از مربیان دستگاه مستوفیگری قاجاریه و یکی از کارگزاران آن دولت بوده نیز به خانه اسباب بازی منطقه ۱۲ تبدیل شده است!
خانه فخرالملوک بیش از ۱۲۰ سال قدمت دارد و معماری آن متعلق به دوره قاجاریه است. این ساختمان به فخرالملوک و نیّرالملوک، دختران میرزامحمود تعلق داشته که دوران نوجوانیشان را در آن ساکن بودند و بعد از ازدواج فخرالملوک، او و همسرش خانه را به مدرسه قرآنی تبدیل میکنند. این روایت داریوش مصوری است که به همراه شریکش این خانه را خریداری و بعد از ۹۰ درصد بازسازی، به یک رستوران سنتی تبدیل کردهاند.
مصوری میگوید: برای بازسازی این خانه 830 میلیون تومان هزینه کردیم و مرمت آن سه سال و هشت ماه زمان برده و سعی کردیم این خانه را کاربردی کنیم.
اسم رستوران سنتی آنها «نان و نمک فخرالملوک» است و درباره دلیل انتخاب این نام بیان میکند: چون فخرالدوله فرد خیّری بوده و در زمان قحطی تهران خیلی به مردم کمک میکرده، این اصطلاح ارزشی را انتخاب کردیم. در «نان و نمک فخرالملوک» غذاهای سنتی سرو میشود.
مصوری اظهار میکند: از بالاترین مقامهای رسمی خارجی به این خانه میآیند و خودشان میگویند که شدیدا احساس آرامش میکنند. یکی از مسئولانی که از ایتالیا آمده بود میگفت، "من سردابهای واتیکان را هم دیدم، حس آرامشی که در سرداب اینجا داشتم مانند حسی است که در سرداب واتیکان داشتهام." محبوبترین غذایی که خارجیها در این رستوران انتخاب میکنند کباب تابهای و بادمجان شکم پُر است.
ارسال نظر