۱۳۹۸۳۵۴
۱۹ نظر
۳۴۹۵
۱۹ نظر
۳۴۹۵
پ

روزگاری تو در دهان همه ما بودی، وسوسه‌برانگیزِ جذاب

برند «خروس نشان»، هر چند بسیار پر و صدا در یاد و خاطره مردم ایران جا باز کرده بود، اما بی سر و صدا رفت تا به نوستالژی ملتی تبدیل شود که باد تن به رفتن خیلی چیزهای دیگر می‌داد.

برترین‌ها: برند «خروس‌نشان»، هر چند بسیار پر و صدا بود و در یاد و خاطره مردم ایران جا باز کرده بود، اما بی سر و صدا رفت تا به نوستالژی ملتی تبدیل شود که باید تن به رفتن خیلی چیزهای دیگر می‌داد. در این مطلب قصد داریم به تولد و مرگ آدامس خروس‌نشان در ایران بپردازیم.

ورود متفاوت‌ترین خروس تاج‌دار به ایران

صمغ درختان به عنوان اولین تنقلات جویدنی تمدن­‌های بشری توسط توماس آدامز به یک صنعت تجاری بزرگ تبدیل شد و در ایران با تاسیس کارخانه خروس نشان به عنوان یک خوراکی مدرن در میان نسل‌های جوان فراگیر شد. این کارخانه که با تولید آدامس‌ها­ی متنوع، تبلیغات و جایزه­‌هایش، خاطرات چندین نسل را شیرین و مزه‌دار کرد، با شروع دهه ۸۰ ساختمان این کارخانه توسط موسسه سوره خریداری و تبدیل به دانشکده هنر شد!

کارخانه آدامس خروس در دهه ۵۰

روزگاری تو در دهان همه ما بودی، وسوسه‌برانگیزِ جذاب

جلدش را که باز میکردی یک نوار قرمز رنگ دور آن بود که با عکس خروس شکل و شمایل متفاوتی گرفته بود با طعم نعنا و دارچین که روزگاری بریده عکس آن به نوعی سرگرمی بچه‌ها در آن دوره بود. همزمان تبلیغ آدامس خروس هم به نوع خود نوستالژی خاطره انگیزی بود که در آن زمان حسابی سر و صدا کرده بود. ریتم صدای تبلیغش اینگونه بود: آدامس خروس نشان، خروس نشان دوست دارم، دوست دارم!

آدامس که یک محصول وارداتی بود در اول کار خیلی مورد استقبال ایرانی‌ها قرار نگرفت. انگاره مذهبی و سنتی استفاده از آدامس را نوعی همراهی با غرب تفسیر می‌کردند. برای اولین بار آدامس توسط شرکت طوطی نشان در سال 1320 تولید و به بازار عرضه شد. مالک آن موسی کهن‌زاده از یهودیان ایران بود. طوطی نشان با تبلیغ سفید و خروس نشان توانست بازار خوبی را صنعت خوراکی ایران بدست بیاورد. یک دهه بعد کارخانه دیگری با نام تجاری طاووس نشان تاسیس شد.

آدامس‌های تولیدی این دو برند طعمشان فرق چندانی با همان جویدنی سنتی مردم یعنی سقز نداشت و تنها تفاوت آنها در بافت آدامس بود اما درباره معروف‌ترین برند تولید آدامس در ایران یعنی خروس نشان بیشتر بدانید: علی اصغر سعیدی مورخ اقتصاد در این بار می گوید: در سال 1314 شرکتی برای تولید سقز در محله جلیل آباد تهران تاسیس شد و آغاز به کار کرد تا سال 1316 شرکت سقزسازی ایران با برند تجاری خروس نشان وارد مرحله جدیدی از حیات خود شد و رسما اولین کارخانه آدامس سازی ایران شروع به کار کرد.

روزگاری تو در دهان همه ما بودی، وسوسه‌برانگیزِ جذاب

آدامس خروس نشان را فردی به نام پرویز بهره‌مند در کارخانه سقزسازی ایران در سرای معروف رشتی در بازار تهران تولید می‌کرد. زمان دقیقی از تاسیس کارخانه خروس نشان در دست نیست، ولی آنچه مسلم است اینکه این برند متعلق به خانواده محبوبی و شخص پرویز بهره مند است.

حالا چرا خروس‌نشان؟

دلیل انتخاب نام خروس نشان به احتمال زیاد ترکیبی از نام دو برند طوطی نشان و طاووس نشان در جهت زودتر معرفی آن به بازار بوده است. شاید هم شیوع خروس بازی و خروس داری در ایران دهه 30 انتخاب این نام را تفسیر کرد. نشان هم برای معرفی این محصول در قالب یک برند تجاری انتخاب شده است. در سال 1335 آدامس خروس نشان اولین برند موفق در این صنعت معرفی و ماندگار شد. بازار آدامس تا سال 1340 در دست برند خروس نشان بوده است. و بدون رقیب یکه تاز بازار بود و بالاخره تولید آدامس از شیوه سنتی با نام سقر به تولید صنعتی و مدرن با نام تجاری خروس نشان رسما تغییر مسیر و شکل داد.

روزگاری تو در دهان همه ما بودی، وسوسه‌برانگیزِ جذاب

تغییر شکل تولید باعث اثرگذاری در مصرف کننده و شهرت این برند تازه ورود به صنعت خوراکی ایران شد. آگهی که پس از رونق خروس نشان مرتب از رادیو و تلویزیون پخش می‌شد این عنوان را داشت: آدامس خروس نشان، با طعم جدید، در بسته بندی جدید».

یکی دیگر از دلایل بی رقیب بودن آدامس خروس نشان در ایران این بود که دولت‌ها از دهه 40 به بعد که تمایل به سرمایه گذاری در صنعت‌های مختلف با اقبال رو به رو شد، اجازه ورود به سرمایه گذار خارجی داده نمی‌شد چون آدامس کالای ضروری به حساب نمی آمد. آدامس خروس نشان در بسته های 4 و 6 تایی با روکش سبزرنگ و عکس خروسی که با کاکل قرمزنگ و غبغب آویزان که از گوشه چشم نگاه میکرد و نوک تیزش از نیم رخ دیده میشد به بازار عرضه شد و طرح و بسته بندی که برای همیشه در یاد و خاطره مردم ایران حک شد.

روزگاری تو در دهان همه ما بودی، وسوسه‌برانگیزِ جذاب

برندی مثل کفش ملی با فیل معروفش، روغن شاه پسند، ویتانا و... از جمله برندهایی بودند که با طراحی شخصیت به شهرت رسیدند. درباره لوگوی آدامس خروس نشان هم یک خروس سیاه با روکش سبز در ذهن ایرانیان جای خود را باز کرد. برای تبلیغ خروس نشان در آگهی‌های روزنامه و مجلات از زنان اغواگر استفاده می‌شد که در فروش و قبضه بازار تاثیر بسزایی داشت.

خروس‌نشان چطور به شهرت رسید؟

کودکان یکی از مهمترین جامعه هدف برند خروس نشان بود که با نقاشی و تبلیغات محیطی با تصویر دختران خردسال اقدام به جذب طیفی گسترده ای از مخاطبان خود کرده بود. شعاری که در دهه 40 و 50 رونق بازار خروس نشان تاثیر بسازایی داشت و نام این برند بار دیگر در اذهان ایرانی هک کرد این بود: هر جا هستید آدامس خروس نشان بجوید، آدامس خروس نشان لذت زندگی است.

وقتی محمد نصیری در دسته خروس وزن قهرمان وزنه برداری جهان شده بود، ترکیبی از عکس محمد نصیری و آدام خروس نشان ترفند دیگری بود برای تبلیغ این برند با استفاده از یک سلبریتی ورزشی در آگهی بازرگانی دیگری که خاطره انگیز شد آدامس خروس نشان با جام جهانی 1978 آرژانتین به دنیا معرفی شد.

یکی از لطیفه‌های مرسوم در بین مردم در دهه 50 این بود که جوجه ای وارد مغازه ای شده و می گوید آدامسی میخوام که عکس بابام  روی آن باشد! در ضرب المثل های اقتصادی هم ردپای خروس نشان قابل مشاهده است:  مثال قیمت فلان کالا و گرانی آن اینگونه سنجیده میشد که همه چی گران شد اما خروس نشان هم یه قران ماند و تغییر نکرد. اهدای قاشق و چنگال آلمانی با آرم خروس از طریق قرعه‌کشی ترفند دیگری بود که مدیران وقت خروس نشان برای قبضه بازار به کاربردند و بعدها با قاشق و چنگال خروسی شهرت یافت.

روزگاری تو در دهان همه ما بودی، وسوسه‌برانگیزِ جذاب

ترکیب نعنا و میوه با اسانس آمریکایی دیگر محصول خروس نشان بود که مورد استقبال قرار گرفت و پرفروش شد. یکی از معروف‌ترین برند خروس نشان آدامس سکه‌ای بود که شبیه سکه‌های یک تومانی قدیمی بود و با روکش آلومینیومی و آدماس بادکنکی که بخشی از نوستالژی جوانان دهه 50 و 60 ایرانی است. میرزا آقا محبوبی مالک اصلی خروس نشان در سال 1347 درگذشت و پس از مرگش فرزندان او کارخانه را اداره می کردند. محل کارخانه در محله آذربایجان و چهارراه خوش فعلی واقع شده بود. آرام آرام رقیب جدیدی برای خروس نشان پیدا شد که موقعیت این برند را به خطر انداخت و آن رقیب کارخانه مینو و آدامس شیک بود.

سرنوشت تلخ یک برند خاطره انگیز

داستان سقوط خروس نشان به ورود آدامس شیک به بازار آغاز شد و علی خسروشاهی با راه اندازی خط تولید آدامس شیک در کارخانه مینو را کابوس خروس نشان را تحقق بخشید. آدامس شیک نصف قیمت خروس نشان بود و با کیفیتی بهتر به بازار عرضه شد. رقابت با خروس نشان برای شیک کار سختی بود، چون همچنان مردم آدامس را با نام تجاری آدامس خروس می شناختند و خریداری می کردند. شرکت مینو با ایده طرحی به نام آقای شیک به سرعت بازار از خروس نشان گرفت و برند اول صنعت تولید آدامس شد. خروس نشان در دهه 60 افت کیفیت پیدا کرد و رسما در دهه 70 در قالب طرح خصوصی سازی به قیمت 11 میلیارد ریال واگذار و پرونده برند آدامس خروس نشان رسما مختومه شد.

150 کارگر آن با تعطیلی کارخانه دست به اعتراض زدند. و در نهایت ملک خروس نشان به دانشگاه سوره در خیایان آزادی واگذار شد، در حالی هنوز طرح و نقش خروس سیاه با کاکل قرمز بر در و دیوار این مجموعه خودنمایی می‌کرد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • ناشناس

      یادش بخیر آدامس خروس نشان
      معرکه بود

      پاسخ ها

      • مهدی وحیدی

        ادامس خروس نشان عالی بود ولی شیک از اون بهتر بود

    • ناشناس

      چه دوران خوبی بودحیف و حیف و حیف

    • ناشناس

      عجب .

    • ناشناس

      وای یاذش ,بخیر

    • حمزه

      واقعا تاسف اون دوران را می‌خورم مردیم تو این دوران پر از مشکلات وبدبختی

      پاسخ ها

      • ..............................

        جواب کفران نعمته

    • ناشناس

      دهه شصت من بچه بودم .ادامس خروس نشان بی کیفیت شده بود .مثل سنگ شده بود باید مواظب میبودی دندونت نشکنه.

    • مهران

      حسرت تو دلمون گذاشتن روزهای کودکی مون ..وای چه روزهایی داشتیم دوران قدیم ..یادمه یه پنج تومنی کاغذی شاهی سبز رنگ میبردم بقال محله میشد دوتا بسگویت ساق طلایی دوتا آدمس ۶ تایی خروس نشان با یه بستنی قیفی میخریدم ..
      تازه یه خورده سکه هم باقی میداد درست یادمه سر راه لبو داغ سر چرخی میفروختن از اونم میخریدم ..قشنگ برام خوردش میکرد میذاشت سر کاغذ باطله میداد بهم
      هزاران افسوس دیگه برگشتی نیست ب دوران قدیم

    • ناشناس

      بااحترام و درود بر بهترین ها که بهترینند...واعی!یاد خوشبختی های ایام گذشته افتادم...یادش بخیر

    • ناشناس

      پفک نمکی بهانه هم عالی بود

    • ناشناس

      برای همه چیزباید حسرت گذشته رابخوریم، چراگذشته ایران زیباتربود بااینکه فقر نداری بیشتربود! رابااین همه امکانات امروزی مردم دلمرده افسرده هستند!

    • ناشناس

      یاد آن دوران طلایی بخیر همه چیز ارزان و ارزش پول ملی بالا بود مردم باعزت واحترام ودل سیر زندگی میکردن چه صفا وصمیمیتی بود همه چیز سر جاش بود خدا رحمتش کنه

    • ناشناس

      میگن اون زمان هیچی نبود اما بخداقسم تادلتون بخواد شادی بود ادمیت بود ناموسو غیرت بود بخدا قسم اعتقادات مردم خیلی خیلی بیشتربود نمیدونم چرا اینجور شد حاضرم خدابقیه عمرمو بگیره برگردم یه ماه توگذشته زندگی کنم بمیرم

    • ناشناس

      دلم رفت بخدا گریم گرفت ازبس خوشی ندیدم

    • حیدر ذوالفقار

      یاد باد آن روزگاران یاد باد. چنان دوران طلایی رو دیگه در خواب هم نمیبینیم.

    • ناشناس

      من کروسان رو ترجیح میدم

    • ناشناس

      واقعا واقعاً راست گفتی.

    • ناشناس

      من عاشق ادامس خروس نشان بودم،ولی الان هم بغیراز آدامس شیک هیچ آدامس دیگه ای رودوست ندارم ،یادایام بخیر

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج