دلبر غرب تهران در کُما، لطفا با اورژانس تماس بگیرید
این روزها از اکباتان اخبار زیادی میآید، ظاهرا شماری از شهروندان ساکن این شهرک اقداماتی داشتهاند که برخی از نیروهای نظامی و امنیتی را نسبت به این منطقه حساس کرده، برخی ویدئوهایی که این شبها از اکباتان میآید نشان میدهد که اوضاع در آن منطقه کمی ناآرام است.
برترینها: این روزها از اکباتان اخبار زیادی میآید، ظاهرا شماری از شهروندان ساکن این شهرک اقداماتی داشتهاند که برخی از نیروهای نظامی و امنیتی را نسبت به این منطقه حساس کرده، برخی ویدئوهایی که این شبها از اکباتان میآید نشان میدهد که اوضاع در آن منطقه کمی ناآرام است. البته آن اتفاق تلخی که منجر به از دست رفتن یک شهروند در اکباتان شد هم مزید بر علتِ توجهه به اکباتان شده، حتی برخی پیشنهاد تغییر نام این شهرک را دادهاند، البته اکباتان از همان بدو تاسیس حیات ویژهای داشته، یکی از معدود مکانهایی که همیشه اتمسفر خودش را داشته و به قول اهالی فرهنگ یک نوع «کالت» دارد. این مطلب درباره «شهرک اکباتان» است، فارغ از نگاههای سیاسی و مسائل اخیر، ما به اینجا درباره خودِ اکباتان نوشتهایم:
تهران علاوه بر پایتخت بودن، بزرگترین شهر ایران است و این بزرگی موجب شده که شهروندانش احساس آزادی بیشتری نسبت به شهروندان دیگر شهرهای ایران داشته باشند. با این حال، وسعت و جمعیت شهرک اکباتان موجب شده که خود، شهری در دل شهری دیگر به شمار آید و ساکنانش حتی نسبت به دیگر شهروندان تهرانی احساس مضاعفی از آزادی داشته باشند.
این شهرک که از اولین تجربیات ایرانیها در زمینه ساخت مجتمعهای بزرگ برای اسکان طبقه متوسط شهری و همچنین اجرای سیاست بلندمرتبهسازی است، به یکی از نمادهای مدرنیزاسیون در ایران معاصر تبدیل شده است. تعداد قابل توجهی از هنرمندان و نویسندگان ایرانی نیز که عمدتاً جزو طبقه متوسط محسوب میشوند، در این شهرک زندگی کرده و همچنان زندگی میکنند؛ از نویسندگان چون هوشنگ گلشیری و اسماعیل فصیح، تا هنرمندان که مورد جنجالی اخیر آن، بابک خرمدین، کارگردان سینما بود که به دست پدر و مادرش به قتل رسید.
شهرک اکباتان در دورهای ساخته شد که حکومت پهلوی از یک سو بر اساس الگوهای مدرن به نوسازی ایران میپرداخت و از سوی دیگر، با تأکید بر نمادهای فرهنگ و تمدن ایران باستان گوشه چشمی به تاریخ گذشته کشور داشت که آن را میتوان در نامگذاری این شهرک نیز مشاهده کرد. ایرانیان که از اواخر دوره قاجار به شناخت بیشتر دنیای غرب پرداختند، اولین تأثیرپذیریهایشان از معماری غربی، مربوط به معماریهای اروپایی و به ویژه فرانسوی بوده است. اما با گذشت زمان و به ویژه در سالهای پایانی دوران پهلوی، گرایش معماران به طراحیهای آمریکایی بیشتر شد. علاوه بر بلندمرتبهسازی که ویژگی بیرونی معماری آمریکایی است، فضاهای باز داخلی که به انسان احساس آزادی بیشتری میدهد، از مهمترین تفاوتهای معماری آمریکایی با معماریهای اروپایی است.
چرا اکباتان، تکرار ناشدنی است؟
مساحت شهرک اکباتان معادل ۵.۹۴ کیلومتر مربع است. برای اینکه وسعت این شهرک را بهتر متوجه شوید اینطور تصور کنید که ۷۲۰ زمین فوتبال به بزرگی ورزشگاه آزادی در آن جا میشود. اما حداکثر جمعیت آن معادل جمعیتی است که در یک ورزشگاه جای میگیرند. همین اطلاعات ابتدایی به ما میگوید طراح و سازنده اکباتان، برخلاف بسیاری از سازندگان امروزی، تلاش نکرده برای سود بیشتر حداکثر واحد مسکونی ممکن را بسازد.
فرهنگ حاکم بر شهرکنشینان
یکی از فاکتورهای اثر گذار در خرید ملک، محله ملک و سطح فرهنگی آن است. معماری و مزایای اکباتان زمینه ساز ایجاد فرهنگی متفاوت و کم نظیر در شهرک شده است. میتوان گفت معماری اکباتان در خدمت تقویت روابط انسانی در شهرک است. این همبستگی اثر خود را روی فرهنگ کلی شهرک نشینان به شکل با دوامی ثبت کرده است. به گونهای که به جرات میتوان گفت، اکباتانی بودن برای اهالی این شهرک تبدیل به یک ارزش شده حتی گاهی آن را به رخ غیر اکباتانیها نیز میکشند.
چه افسانهها و شایعاتی درباره اکباتان وجود دارد؟
داستان اکباتان، داستان پر فراز و نشیبی بود و البته افسانهها و شایعاتی نیز پیرامون آن ساخته شده است. در ادامه به چند مورد از این شایعات میپردازیم.
سازنده اکباتان خارجی است: خارجیها در ساخت اکباتان نقش داشتهاند، اما سازنده اصلی و طراح فاز اول اکباتان ایرانی است.
مهندس رحمان گلزار شبستری در زمان شروع پروژه ۲۴ سال داشته است: طبق اظهار شخص مهندس گلزار، در زمان شروع پروژه ۴۰ سال داشتهاند.
تصویر اکباتان از آسمان جاوید شاه است: اگر خوب به تصویر بالا نگاه کنید، متوجه میشوید که چنین چیزی ممکن نیست.
اکباتان پیر نمیشود
گذر زمان، اکباتان را دچار دلزدگی نکرده و برای آن دلیل هم دارد: «در ابتدا که قرار بود شهرکی به نام اکباتان شکل بگیرد طراحان و ایدهپردازان آن به دنبال فرم خاصی نبودند فرمهای عجیب خصوصیتی که دارند این است که بعد از مدتی کهنه و تکراری میشوند، درحالیکه سادگی اکباتان در فرمها و نماها هنوز هم وجود دارد و توانسته از دلزدگی دوری کند. درواقع پیر نمیشود.
نظر کاربران
یاد آبادان و مسجدسلیمان قدیم افتادم
الآنم مسکن مهر میسازند هنوز افتتاح نشده دارند خراب میشن با بی کیفیتترین مصالح و کمترین نظارت
خدایا تنها حالی که تو زندگی به من دادی ، زندگی تو اکباتانه . روح خیلی ها شاد
دمشون گرم.اون موقع از دل و جون و وجدان کار میکردند......
زنده باد مردم با فرهنگ اکباتان
مدتی در اکباتان زندگی میکردم ..نظم و اداره اش و مدیریت شهرک قابل توجه است
پرچمتون بالاس.
ن از دور که این شهرک رو می بینم دلم میگیره احساس خفگی بهم دست میده !
اکباتان رو مقایسه کنید با مسکن مهر تفاوتها رو ببینید
مسکن دیگه یادت نیامد
آره مهر بوی عشق میده
شهرک شهید آرمان