هرات، جان ماست، آقای طالبان حیا کن
طالبان در روزهای اخیر دامنه جنگ را به حومه و مناطق داخلی مراکز ولایات از جمله هرات و تالقان در شمال و لشکرگاه و هلمند در جنوب کشانده تا جنگ وارد مرحله تازهای شود.
برترینها: طالبان در هفتههای اخیر با حمله به مناطق مسکونی در شهرهای کوچک و بزرگ نشان داده که برای رسیدن به قدرت، مصمم است و هیچ خط قرمزی را برنمیتابد؛ نهتنها خط قرمزهای ترسیم شده از سوی دولت مرکزی افغانستان را بر نمیتابد که به تعهد خود در نشست اخیر دوحه مبنی بر دوری ازحمله به غیرنظامیان هم پایبند نمیماند. جنگ به مراکز ولایات رسیده و دولت همچنان در کنترل کردن اوضاع، ناتوان است، طالبان دیروز توانستند با تصرف پل مالان و پل پشتو خود را به ده کیلومتری شهر هرات برسانند. هر چند مقامهای محلی امروز گفتند که افراد طالبان از حومه شهر هرات به عقب رانده شدهاند و طالبان نمیتوانند وارد شهر هرات شود.
سرهنگ عبدالحمید خان از فرماندهان سپاه ظفر ارتش در هرات روز شنبه در درگیریهای حومه شهر کشته شد. در هرات که سومین شهر بزرگ افغانستان به شمار میرود، همه نگاهها به اسماعیل خان است. او که تاجیک تبار است و سابقه طولانی در جنگیدن علیه طالبان در دهه ۱۹۹۰ دارد، فرماندهی نیروهای خیزش مردمی این ولایت را بهدست گرفته است. انتشار تصاویر مربوط به حضور او در خط اول نبرد با طالبان طی روزهای اخیر، با استقبال گسترده مردم افغانستان روبهرو شده است.
با توجه به سابقه خشونتهای طالبان بیم آن میرود که در صورت اشغال هرات قتلعامهای گسترده صورت گرفته به آوارگی مردم شهر بیانجامد. مردم هرات جدا از نزدیکی جغرافیایی به مرزهای شرقی ایران، تاریخ مشترک طولانی با مردم این سوی مرز دارند. در توییتر کاربران با هشتگ #هرات_در_خطر در مورد وضعیت جاری و لزوم حمایت از مردم این شهر در مقابل طالبان مینویسند.
کاربران با این هشتگ تصاویر فرار مردم را به دلیل ادامه جنگ منتشر کرده و همچنین ویدیویی را به نشر رسانده که در آن اسماعیل خان، از چهرههای جهادی به دلیل نفرستادن نیروی کمکی از وزارت دفاع گلایه میکند. کاربران شبکههای اجتماعی از مقامهای دولت میخواهند که جلو پیشروی طالبان را بگیرند و نگذارند که به مردم، آثار تاریخی و تاسیسات عامهالمنفعه این ولایت آسیب وارد شود.
کاربری در این باره نوشت: نمیدانم چه میتوانیم بکنیم برای هرات؟ با دنیایی که نمیخواهد بشنود چه میتوان کرد؟
دیگری نوشت: طالبان هرات را بلد مباح اعلام کرده -یعنی جان و ناموس و مال مردم را حلال کرده-هرات تاعصر محمدشاه قاجار قلب خراسان بوده و جزیی از ایرانفرهنگی ماست کاش دولت منفعل و ارتش ملی افغانستان به مردان و زنان مدافع شهر بپیوندد و جلوی سقوط و ویرانی میراثایرانشهری هرات را بگیرد.
هِرات یکی از کلان شهرهای افغانستان، مرکز استان هِرات در غرب آن کشور است. این شهر پس از کابل، دومین شهر پرجمعیت افغانستان محسوب میشود. هِرات قطب صنعتی و مهمترین کانون فرهنگی - هنری افغانستان بهشمار میآید. رودخانه معروف هریرود از کنار این شهر میگذرد.
این شهر از بابت منارهها و معماریهای عالی و مجلل خود شهرت دارد و در گذشته و حال، هِرات یکی از مراکز عمدهٔ آموزشی شمرده شده است. این شهر در سال ۲۰۰۹ پس از بررسی شهرهای مختلف جهان توسط سازمان یونسکو شامل برنامه هزار شهر و هزار زندگی این سازمان گردید.بسیاری از شاعران و نویسندگان و عارفان و صوفیان فارسی در این شهر زاده شده و یا زیستهاند، با این همه هرات به دلیل داشتن دو مرز مشترک با کشورهای ایران و ترکمنستان و دارا بودن بزرگترین شهرک صنعتی افغانستان بزرگترین مرکز تجارتی افغانستان به شمار میآید.
هرات را دل خراسان نیز خواندهاند. ابوالفضل بیهقی در تاریخ خود مینویسد: در سنه ثمان و اربع مائه فرمود ما تا هرات رفتیم که واسطه خراسان است. در نزهةالقلوب اثر حمدالله مستوفی آمدهاست: هرات هوایی در غایت نیکویی و درستی دارد، و پیوسته در تابستان شمال وزد و در خوشی آن گفتهاند: اگر در سرزمینی خاک اصفهان و باد هرات و آب خوارزم گرد آیند مرگ در آنجا بسیار کم است.
گروه بنیادگرای اسلامی طالبان به دنبال برقراری امارت اسلامی در افغانستان است. ریشه شکلگیری این گروه به عنوان بخشی از مجاهدین افغان به مدارس مذهبی در پاکستان مرتبط بوده و از حمایت آمریکا و انگلیس را برای مقابله با دولت مرکزی افغانستان که از سوی شوروی حمایت میشد برخوردار بودند. بعد از عملیات ۱۱ سپتامبر و حمله آمریکا به افغانستان برای مقابله با القاعده که رابطه نزدیکی با دولت وقت طالبان داشت، برای مدتی از دامنه نفوذ طالبان در افغانستان کاسته شد. اکنون و با خروج شتابزده نیروهای ائتلاف بینالمللی از افغانستان و ناکارامدی دولت مرکزی، طالبان سایه تهدید خود را بر شهرهای پرجمعیت و اصلی افغانستان گسترانیده است.
طالبان در ماههای خیر با مقامات رسمی کشورهای همسایه از جمله جمهوری اسلامی ایران دیدار داشته و همزمان به طور مستقل با دولتهای آمریکا و چین مذاکره کردهاند.تاکنون اما آمار دقیقی در مورد تلفات غیرنظامیان، میزان آوارگان و تلفات دو طرف درگیر منتشر نشده است.
نظر کاربران
این کشور کی میخواد به ارامش برسه
نه به ما چه؟ بعد که می گم شماها خودتون افغانی هستید می گید نه
پاسخ ها
اقای مثلا ایرانی !!..انسانیت هم خوب چیزیه
منم باهات هم نظرم ولی مردم هرات شیعه هستن
اگر افغانستانی بودم بهش افتخار میکردم.کم ادیب و دانشمند نداشته
همسایگان ما و همنوع ما هستن مگه میشه بگیم به ما چه
وقتی نصف مردمش با طالبانن هیچ وقت
طالبان باداعش هیچ فرقی نداردحتی ازداعش هم بدتراست چون هم وطنان خودشان را می کشندهرکس هم ازطالبان حمایت کندمسلمان نیست
امریکا سالها اونجا داره رفت و امد میکنه از ارتش فوق پیشرفتش کمک بخواتیند از سوراخ موشش بیاد بیرون بره بجنگه مگه نمیگه ما طرف دار مردمجهان هستید این گوی و میدان
پاسخ ها
بالاخره باید از منطقه خارج بشه یا وارد بشه؟ تکلیفش چیه؟
امریکا رفت که طالبان امد اگر افغانستان را کشورهای ناتو ترک نمیکردند که اینها نمیآمدند!!! در ضمن شماها که مثبت دادید به این نوشته خودتان حاضرید بروید برای مردم افغانستان در مقابل طالبان بجنگید!!!؟ گرسنگی و تشنگی و فقر میگذاره بروید!!؟
ننگ برطالبان وحامیانش
افغانستان ربطی به ما نداره من نمیدونم این افغان ها چرا مدام میخان خود را به ما بچسبانند و با ما رقابت یا دشمنی کنند وقتی هم گیر می کنند می گویند ایران کمک کنه
کشوری که تولید کننده مواد مخدر هست بهتره بره محو بشه
پاسخ ها
شما کی هستید اصلا برو خودتو جمع کن
کسی از شما کمک نخواست ونخواهد کرد شما به بی آبی کشور
خودت بپرداز که در فلاکت غرقه
بی آبی ایران یه سرش همین افغان ها هستند که اب رو بستن کشوری که مواد مخدر تولید میکنه اصلا اخبارش نباید منتشر بشه
هرات به ما چه ربطی داره؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
عجله نکن. ربطش را بزودی متوجه میشی
وقتی موج جدید آواره های جنگزده ریختند توی کشور، اون موقع میفهمی ربطش چیه
افغانستان بهتره مشکلاتش رو خودش حل کنه 40 ساله داریم بهشون جا میدیم هر بار نمک نشناسی می کنن