آپارتمان ۲۵متری؛ دیدید ایران رو ژاپن اسلامی کردیم؟
بحث آپارتمانهای ۲۵متری روز گذشته بلوا به پا کرد، طرحی که در کشورهایی مثل ژاپن هم نظیر داشته و بیسابقه نیست، روزگاری حدادعادل گفته بود، ایران باید ژاپن اسلامی شود، ظاهرا در تنگنا و سختی شبیه آنها شدهایم!
برترینها: بحث آپارتمانهای ۲۵متری روز گذشته بلوا به پا کرد، طرحی که در کشورهایی مثل ژاپن هم نظیر داشته و بیسابقه نیست، روزگاری حدادعادل گفته بود، ایران باید ژاپن اسلامی شود، ظاهرا در تنگنا و سختی شبیه آنها شدهایم!
طرح ساخت خانههای ۲۵ تا ۴۰متری در تهران جدیتر شده است، موافقان و مخالفان چه میگویند، تجربه جهانی چیست؟
امروز خبر از احداث خانههای ۲۵ تا ۴۰متری برای به تعادل رساندن بازار عرضه و تقاضا در بازار مسکن منتشر شد. خبری که موافقان و البته مخالفانی دارد و واکنشهای آنها در شبکههای اجتماعی بسیار دیده شد. در گزارش امروز سعی کرده ایم درباره مزایا و معایب این خانههای بندانگشتی بنویسیم و مروری داشته باشیم بر تجربه دیگر کشورها از ساخت این خانههای مینیاتوری.
ساخت خانههای کوچک!
بعضیها میگویند خانه ملکی، کوچکش هم خوب است؛ شاید همین نگاه باشد که شهرداری را به فکر ساخت خانههای ۲۵ متری انداخته است. هرچند صحبت از خانههای با متراژ زیر ۳۰ متر از چندین سال پیش در برهههای مختلف مطرح بوده و هربار به دلیل مخالفتهایی که صورت میگرفته منتفی شده است، اما از اواخر سال گذشته ساخت آپارتمانهای ۲۵ تا ۴۰ متری دوباره مطرح شد و به تازگی شهرداری و وزارت کشور روی آن توافق کردهاند و گویا مورد تایید نمایندگان مجلس هم قرار گرفته که نشان میدهد این طرح به اجرا بسیار نزدیک شده است.
آخرین بار پیشنهاد ساخت خانههای کوچک پاییز ۹۸ از سوی معاون شهرداری تهران بهعنوان یک ضرورت مطرح شد. حالا با گذشت بیش از هشت ماه و اوج گیری قیمتها در بازار اجاره این طرح بیش از هرزمانی به مرحله اجرا نزدیک شده است. شهرداری تهران با تامین زمین و کاهش قیمت آن از بهای مسکن بهعنوان تسهیلکننده اجرای این طرح، موفقیت این طرح را در سناریوهای مختلف بررسی کرده است. با توجه به این که بیش از ۵۰ درصد قیمت تمامشده مسکن مربوط به زمین است، شهرداری تهران قرار است با تامین زمین، نقش تسهیلکننده را در این طرح ایفا کند.
موافقان چه میگویند
عضو کمیسیون عمران مجلس درباره این طرح گفته که در شرایط کنونی با توجه به بازار مسکن و مشکل کمبود عرضه در این حوزه، تولید مسکن از هر طریقی مثبت است، زیرا این مسئله، عرضه و تقاضا در بازار مسکن را به تعادل میرساند و در نهایت موجب کاهش قیمت مسکن میشود. صدیف بدری همچنین اعلام کرده برای این که این خانهها باعث تجردگرایی در جامعه نشود، به افراد مجرد عرضه نخواهد شد و این مساکن نقطه آغازین برای زندگی افراد است و میتوانند پس از گذشت چندین سال از زندگی متراژ مسکن خود را افزایش دهند.
همچنین بسیاری از کارشناسان معتقدند با توجه به بحران مسکن پیش رو در کلان شهرها احداث خانههای کوچک دیگر نه یک راهکار بلکه یک ضرورت است و باید برای مقابله با بحران مسکن و افزایش بیش از حد قیمت خانه و به تبع آن اجاره بها به سمت ساخت خانههای ارزان قیمت کوچک گام برداشت تا لااقل زوجهای جوان مشکلات کمتری برای تشکیل زندگی داشته باشند.
مخالفان چه نظری دارند
یک تحلیلگر حوزه مسکن معتقد است کوچک کردن مقیاس خانهها با هدف افزایش دسترسی مردم به مسکن ملکی، در گذشته تجربه شده و ناموفق بوده است. این کارشناس معتقد است اواسط دهه ۷۰ سیاست کاهش متراژ خانهها کلید خورد و مردم از خانههای ویلایی ۱۵۰ تا ۲۰۰ متری وارد آپارتمانهای کوچکتر ۷۵ متری شدند. قرار بود با این کار مردم به راحتی خانه دار شوند، اما حالا میبینیم که این مسئله حادتر شده و دسترسی مردم به خانه سخت تر!
حسین عبداللهی پژوهشگر حوزه مسکن هم معتقد است که کوچک کردن خانهها، راهکار جبران سیاستهای اشتباه سالهای گذشته در حوزه مسکن نیست. او دلیل وضعیت کنونی را عدم کنترل مسئولان از دلالی در بازار مسکن و کمبود تولید مسکن دانست و بر این عقیده است که مسئولان میخواهند با کوچک کردن ابعاد خانهها، این کمکاری را جبران کنند.
تجربه جهانی در ساخت خانههای مینیاتوری
تأمین مسکن مناسب برای شهروندان بهویژه گروه کم درآمد یک چالش در کشورهای جهان برای دستیابی به توسعه پایدار محسوب میشود. لذا، سیاستهای مختلف برای حل آن اجرا شده است مثلا در انگلیس، فرانسه و هلند تجربه مسکن اجاره به شرط تملیک یکی از تجربههای موفق حل بحران مسکن بوده است، اما یکی دیگر از راه حلها ایجاد خانههای کوچک در شهرهای بزرگ است که دولتها از آن به عنوان اهرمی برای کنترل بازار و البته حمایت از قشر کم درآمدتر در برنامههای خود استفاده میکنند.
این خانهها در برخی موارد آن چنان کوچک است که به خانههای مینیاتوری، نانو آپارتمان، خانههای تابوتی، قوطی کبریتی، بند انگشتی، استودیو آپارتمان و ... شهرت دارند. مساحت این آپارتمانها معمولاً بین ۲۵ تا ۴۵ مترمربع است. البته آپارتمانهایی به مراتب کوچکتر از این متراژ نیز درکشورهایی ازجملهژاپن، کره جنوبی و چندین پایتخت اروپایی وجوددارد.
دولت ژاپن برای این که فاصله محل زندگی با محل کار مردم را در شهرهای بزرگ همچون توکیو، یوکوهاما، اساکا، ناگویا، کیوتو و کوب کم کند از سال ۲۰۰۵ اقدام به ساخت خانههای کوچک در این شهرها کرد و حتی برای افراد مجرد جامعه هم خانههای کوچک زیر ۱۰ متر ساخت که بتوانند در آن زندگی کنند. ژاپن تا چند سال پیش این خانهها را در سالهای اولیه زندگی زوجهای جوان رایگان در اختیارشان قرار میداد.
آلمان، اولین پروژه آپارتمانهای کوچک را در سال ۲۰۱۱ توسط یک پیمانکار در شهر فرانکفورت کلید زد. طراحی اولیه این آپارتمانها به منظور استفاده دانشجویان صورت گرفت، ولی نهتنها دانشجویان که کارمندان و شاغلان فرانکفورت نیز از خرید و اجاره این آپارتمانها استقبال کردند.
چین هم برای حل بحران مسکن به سراغ خانههای پیش ساخته کوچکی رفته که کمتر از ۲۴ ساعت به هم وصل میشوند و حتی افراد مجرد در چین هم با کمی پس انداز میتوانند خانههایی بین ۶ تا ۹ متر برای خودشان داشته باشند. در همسایگی چین، اما هنگ کنگی قرار دارد که به دلیل وضعیت اقلیمی و جغرافیایی و افزایش جمعیت مجبور شده است به سمت خانههای تابوتی یا کپسولی برود خانههایی که کمتر از ۵ متر هستند.
در آمریکا هم برخی ایالتها به تازگی به این سبک ساخت خانه روی آوردهاند. مثلا در کلمبیای آمریکا این سبک خانهسازی باب شدهاست. خانههایی که به نوشته وال استریت ژورنال، در گذشته نماد زندگی سخت و بدبختی آدمها بود، اما اکنون بهعنوان یک طراحی مدرن مورد توجه قرار گرفته است.
البته این روند با اعتراض ساکنان برخی محلههای شهر روبهرو شدهاست. آنها از شهرداری و فرمانداری خواستهاند که قوانینی برای جلوگیری از ساخت چنین خانههایی تدوین کنند تا مانع از تراکم بیشتر شهری و زشت شدن نمای شهر شوند. مالکان خانهها از فضاهای شکاف مانند میان خانهشان با خانه کناری یا میان آپارتمانها برای ساخت خانههای کوچک و اجاره آن استفاده میکنند. این فقط به آمریکا محدود نشده و مثلا در آمستردام هلند، خانههایی دیده میشود که عرضش تنها یک متر است.
منبع: روزنامه خراسان
نظر کاربران
زمین بدین به مردم خودشون درست میکنن گذاشتین واسه ...
پاسخ ها
من با نظر مخالفان طرح بیشتر همراه هستم
مافیای مسکن نمیزاره مردم مفت صاحب خانه بشن با اینکار فقط متراژها پایین میاد و دلالان حوزه مسکن که امروز بیست متر رو نمیتونستن جای خونه به مردم بفروشن در اینده میفروشن دوباره قیمتها بالا میره یعنی پنج سال دیکه پول هنگفت خواهیم داد که همین الونک ها رو جای خونه هامون داشته باشیم
وقتی هم بگیم خونه نداریم دولت با وقاحت میگه مگه بیست متر براتون کافی نیست
سایت برترینها پاتوق بی دینها و لجنها.
سایت لجن برترینها با تایید این جور کامنتها به اخر عمرت نزدیک میشی
پشم ژاپن هم نمیشن
اسم ژاپن رو خراب نکن
۱۱:۱۰
شماها جنستون خرابه غیر این بود تعجب داشت
خاک بر سرتون افتخار کنید
خستهنباشیددلاورانپرمدعا.
دقیقا نظر مخالفان درسته
پاسخ ها
منم باهات موافقم مخالفان درست میگن مافیای مسکن نمیذارن مردم صاحب خونه بشن فقط طی پدیده ای جدید استاندارد خونه از صد متر و دویست متر میاد رو بیست متر و بیست پنج متر و خونه صد متری میشه لاکچری
بغضم میگیره از بلایی که سر سرزمینمون میاد....
قبر اسلامی
پاسخ ها
قشنگترین و بهترین کامنت
این مقایسه درست نیست. چرا؟ چون قدرت خرید مردم ایران خیلی پائینه و مسکن بسیار گران. چیزی که در ایران زیاده زمین و خانه های خالی مخصوصاً در تهران هست. ما کمبود فضای مسکونی نداریم.
متاهلا هم میدن اجاره مجرد ها وخودشون جای بزرگتر میگیرن یعنی خونه مجردی میشه
مردم مثل پرنده تو قفس شدن
آخی یاد قدیما بخیر .
کی تو 25 متر میتونه زندگی کنه و وسایل هم جا بده ،عقل چیز خوبی هست این 25 متر فقط برای خوابیدن هست نه زندگی ،حداقل متراژ تو ایران برای خانواده ایرانی 50 ،60 متر هست!!
پاسخ ها
تا چندسال پیش تصور زندگی تو خونه ۴۰ یا ۵۰ متری هم دشوار بود، الان ارزوی یه الونک ۴۰ متری تو تهرانو دارم
همین جوری میخواین جمعیت ۱۵۰میلیونی رااداره کنین؟؟؟
پاسخ ها
خیرسرشون ، هی میگن زاد و ولد کنید قدر همین جوانان رو که خانواده ها با هزار بدبختی بزرگ کردن رو ندانستید
سیاست های دولت باید به سمی پیش بره که مردم از مهاجرت ب ه کلان شهرها و شهرهای بزرگ دوری کنند. تمروزه با پیشرفت های تکنولوژی بسیای از کارها را می توان به صورت دورکاری انجام و یا سفارش داد: چه ضرورتی دارد ق تولید کنندگان همه در شهرها به تولید بپردازند؟ می توانند بخشی از کارگاه ها و کارخانه خود را به مناطق دیگر انتقال دهند تا هم اشتغال ایجاد شود و هم از مهاجرت جلوگیری شود. وضع نابسامان کنونی مسکن ناشی از سیاست های غلط است.
رو دریایی از نفت خوابیده باشی , بعد مردمت تو لونه های ۲۵ متری بخوابند , دردناکه , دردناک
پاسخ ها
اون نفتا مال ما نیست ... ما ازین نفتا استفاده کنیم پس گردن کلفتان لبنان و سوریه و عراق و فلسطین و یمن چیکار کنن
كافیه قانون خانه های اجاره ای شبیه كانادا و آلمان و... بشه اونوقت كسی براش بصرفه نیست بیشتر از یك خونه داشته باشه، همین موضوع به ظاهر ساده مشكل قیمت و كمبود رو حل میكنه، یكی از قانونهای اجاره آینه كه مستاجر تا وقتی بخوای میتونه بشینه و به هیچ عنون اجاره نباید افزایش پیدا كنه حتی در صورت فروش خانه مستاجر باید راضی باشه و تحت شرایطی مستاجر بعد از چند سال میتونه خونه رو بخره، اینجوری قیمت خونه میاد پایین ادمهای طمع كار هم یه خونه بیشتر نمیخرند.
لوله پلی اتیلن بیاورید وبین مستاجربن تقسیم کنید تا داخل لوله ها بخوابند
اونهای که برای ملتشون خونه های 25متری میسازند مثل کشور ما روی نفت وگاز معادن نیستند ؟باکشور ما خیلی فرق دارن ایران طلاست
با این وضع چه توقعی از مردم دارید که ازدواج کنن و بچه دار شن؟ بچه ها چه گناهی کردن که تو همچین شرایطی بزرگ بشن؟
مساحت 25 و 45 متر نماد فقر است یکم دور تر برون 130 متر بگیرند
اونوقت ارزشهای خانوادگی و صله رحم و رفت و اومد رو باید بریزیم دور تبدیل بشیم به یه مشت ربات که بریم سر کار ،بیرون شکممون رو سیر کنیم و بیایم تو قوطی کبریتمون بخوابیم دیگه زن و فرزند و روابط رو بزاریم کنار
این ها رو نگه دارید برای آقازاده های خودتون
پاسخ ها
بهتره بگیم سگدونیش کنید
دیدن دیگه بیشتر از این نمیتونن وام مسکن کلان بدن چون انقدر قسطش زیاده که مردم از پسش برنمیان روی آوردن به خونه های کوچیک
ژاپن؟ اسلامی؟هاهااااا
توقعدارندتوی۲۵مترجمعیتکشورزیادبشه.
پاسخ ها
اتفاقا جواب میده
خخخخخخخخخ
نگم دیگه براتون
با خونه 20 متری میخواین جمعیت رو افزایش بدید؟ یه زوج متاهل چطور می تونند توی یه خانه 20 متری دو تا بچه رو بزرگ کنند؟ خنده داره واقعا. داره چه بلایی سرمون میاد.
بر پدر ومادر بساز واختراع کنش وپشنهاد دهنداش لنعت هزار بار
ای بابا،پس خبرندارین،چون مایکسال اول زندگیمون حتی یه اتاق خصوصی نداشتیم وباخانواده همسرم زندگی میکردم و3سال بعدش بایه بچه تویه خونه25متری زندگی میکردیم یادمه بچم دوره پرجنب وجوش بچگی فقط یه مسیرخیلی باریک کوتاهی تواتاق جاداشت بره برگرده قلبم تیرمیکشه.