نکات خواندنی از پرچمداران ایران در آسیا
کاروان ورزش ایران طی ۶ دهه گذشته در ۱۳ دوره بازیهای آسیایی شرکت داشته اما فقط ۱۰ نفر را به عنوان پرچمدار معرفی کرده است.
محمود نامجو اولین پرچمدار کاروان ورزش ایران در اولین دوره بازیهای آسیایی بود که از میان اعضای تیم ملی وزنه برداری عهدهدار این مسئولیت شد. مرحوم نامجو در بازیهای آسیایی ۱۹۵۸ ژاپن هم به هنگام رژه ورزشکاران ایرانی پیشاپیش همه آنها پرچم به دست حرکت کرد.
از سال ۱۹۶۶ که ایران برای سومینبار در بازیهای آسیایی شرکت کرد تا سال ۱۹۹۴ و بازیهای آسیایی ژاپن همه پرچمداران ایران از میان کشتی گیران انتخاب شدند. در این میان رضا سوختهسرایی طی سه دوره متوالی عهدهدار این مسئولیت بود.
اما برای نخستینبار در بازیهای آسیایی ۱۹۹۸ تایلند بود که از رشتهای غیر از وزنهبرداری و کشتی یک ورزشکار به عنوان پرچمدار کاروان ایران انتخاب شد. آرش میراسماعیلی پرچمدار ایران در این بازیها بود. علی دایی هم اولین پرچمدار ایران در اولین بازیهای آسیایی برگزار شده در هزاره سوم بود. بعد از آن دوباره به نوبت به وزنهبرداری رسید تا نمایندهای از این رشته پرچم کاروان ورزش ایران در روز افتتاحیه بازیها را به دست بگیرد. حسین رضازاده پرچمدار ایران در پانزدهمین دوره بازیهای آسیایی بود و دوره پیشین بازیهای آسیایی هم این مسئولیت به کاپیتان تیم ملی بسکتبال یعنی صمد نیکخواه بهرامی سپرده شد که با وجود مصدومیت جدی در فهرست ورزشکاران اعزامی قرار گرفته بود.
بیشتر پرچمداران کشتیگیر بودند و طلایی
از مجموع ۱۰ نفری که تا پیش از این به عنوان پرچمدار کاروان ورزش ایران در بازیهای آسیایی انتخاب شدند، هفت نفر از آنها کشتیگیر بودهاند که اتفاقا همگی هم به مدال طلا در بازیهای آسیایی دوره خود دست یافتند. سه بار هم پرچمدار کاروان ایران از میان وزنه بردارها انتخاب شد که حاصل آن کسب دو مدال طلا و یک مدال نقره برای کاروان ایران بود. مرحوم محمود نامجمو زمانیکه برای دومینبار پرچمدار کاروان ایران شد برخلاف دوره نخست به مدال نقره بسنده کرد. او در آن زمان ۴۲ ساله بود. همچنین تاکنون هر یک از رشتههای فوتبال، جودو و بسکتبال هم یک نماینده در میان پرچمداران آسیایی داشتهاند.
سلیمی؛ سومین پرچمدار وزنهبردار
ورزش ایران در هفدهمین دوره بازیهای آسیایی که تا یک ماه دیگر در اینچئون کرهجنوبی آغاز میشود، چهاردهمین حضور خود در ادوار مختلف این بازیها را تجربه خواهد کرد. برای این حضور اعضای هیات اجرایی کمیته ملی المپیک در نشست روز شنبه عنوان بهداد سلیمی را به عنوان پرچمدار کاروان اعزامی انتخاب و معرفی کردند. سلیمی در واقع یازدهمین پرچمدار ایرانی در ادوار مختلف بازیهای آسیایی است و البته سومین پرچمداری که از رشته وزنهبرداری برای بازیهای آسیایی انتخاب شده؛ به غیر از محمود نامجو که دو بار متوالی پرچمدار کاروان ایران در بازیهای آسیای بود، حسین رضازاده هم یک بار و در بازیهای ۲۰۰۶ قطر این مسئولیت را بر عهده داشت.
مدالآوری؛ وچه اشتراک همه پرچمداران
پرچمداری تا به امروز برای آن دسته از ورزشکاران ایران که عهدهدار این مسئولیت در بازیهای آسیایی بودهاند، خوش یمن بوده چون همه آنها موفق به کسب مدال در همان رویدادی شدند که آن را با در دست داشتن پرچم ایران آغاز کردند. بر این اساس ۱۳ مدال از مجموع مدال های آسیایی ورزش ایران، توسط ۱۰ پرچمدار - دو نفر از پرچمداران در بیش از این دوره پرچمدار بوده اند - کاروان های اعزامی به دست آمده است. در مجموع تا به امروز پرچمداران ایران در بازیهای آسیایی موفق به کسب ۱۰ مدال طلا، یک نقره و دو برنز شدهاند.
پرچمداری که به فینال نرسید اما طلایی شد!
پایان کار همه پرچمداران ایران در اداوار مختلف بازیهای آسیایی با مدال آوری همراه بوده است البته این مدال آوری برای علی دایی تا حدی متقاوتتر از دیگر پرچمدارن بود و به نوعی تلخ!
کاپیتان تیم فوتبال امید ایران در بازیهای آسیایی ۲۰۰۲ کره جنوبی پرچمدار ایران بود. تیم ملی فوتبال در این بازیها به مدال طلا دست یافت در حالیکه دایی در دو دیدار نیمه نهایی و نهایی حضور نداشت. علی دایی پیش از اینکه بتواند با تیم فوتبال امید در دیدار نیمه نهایی چهاردهمین دوره بازیهای آسیایی مقابل کره جنوبی صف آرایی کند، از درگذشت پدر خود باخبر شد و به همین دلیل به ایران بازگشت. تیم فوتبال امید در دیدار نهایی این بازیها ژاپن را شکست داد و قهرمان شد و اتفاقا نام علی دایی هم در فهرست مدال آوران مسابقات فوتبال این بازیها قرار دارد.
همه پرچمداران آسیایی ایران
اسامی ورزشکارانی که در ادوار گذشته بازیهای آسیایی پرچمدار کاروان ورزش ایران بودهاند و رنگ مدالهای به دست آمده توسط آنها به شرح زیر است:
* بازیهای آسیایی ۱۹۵۱ هند
پرچمدار: محمود نامجو (مدال طلا - وزنه برداری)
* بازیهای آسیایی ۱۹۵۴ فیلیپین
- ایران غایب بود
* بازیهای آسیایی ۱۹۵۸ ژاپن
پرچمدار: محمود نامجو (مدال نقره - وزنه برداری)
* بازیهای آسیایی ۱۹۶۲ اندونزی
- ایران غایب بود
* بازیهای آسیایی ۱۹۶۶ تایلند
پرچمدار: منصور مهدیزاده (مدال طلا - کشتی)
* بازیهای آسیایی ۱۹۷۰ تایلند
پرچمدار: عبدالله موحد (مدال طلا - کشتی)
* بازیهای آسیایی ۱۹۷۴ ایران
پرچمدار: اسکندر فیلابی (مدال طلا - کشتی)
* بازیهای آسیایی ۱۹۷۸ تایلند
- ایران غایب بود
* بازیهای آسیایی ۱۹۸۲هند
پرچمدار: رضا سوخته سرایی (مدال طلا - کشتی)
* بازیهای آسیایی ۱۹۸۶ کره جنوبی
پرچمدار: رضا سوخته سرایی (مدال طلا - کشتی)
* بازیهای آسیایی ۱۹۹۰ چین
پرچمدار: رضا سوخته سرایی (مدال طلا - کشتی)
* بازیهای آسیایی ۱۹۹۴ ژاپن
پرچمدار: امیررضا خادم (مدال طلا - کشتی)
* بازیهای آسیایی ۱۹۹۸ تایلند
پرچمدار: آرش میراسماعیلی (مدال برنز - جودو)
* بازیهای آسیایی ۲۰۰۲ کره جنوبی
پرچمدار: علی دایی (مدال طلا - فوتبال)
* بازیهای آسیایی ۲۰۰۶ قطر
پرچمدار: حسین رضازاده (مدال طلا - وزنه برداری)
* بازیهای آسیایی ۲۰۱۰ گوانگجو
پرچمدار: صمد نیکخواه بهرامی (مدال برنز - بسکتبال)
راهی که ادامه خواهد داشت
کسب سه مدال طلا از مسابقات قهرمانی آسیا، در اختیار داشتن دو مدال طلای مسابقات قهرمانی جهان و مدال طلای بازیهای المپیک لندن از افتخارات پرچمدار ایران برای بازیهای آسیایی است. همه اینها کافی است برای اینکه ورزش و کاروان ایران امیدوار باشد که بهداد سلیمی هم همچون دیگر پرچمداران آسیایی ایران، ماموریت خود برای حمل پرچم را به مدال آوری ختم کند به خصوص اینکه این ورزشکار چهار سال پیش در بازی های آسیایی گوانگجو هم صاحب مدال طلای دسته فوق سنگین شد
ارسال نظر