شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا؛ در صورت درگیری نظامی کدام کشور پیروز است؟
شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا در سال ۲۰۰۲ توسط ستاد مشترک ارتش ایالات متحده انجام شد. در ادامه، به بررسی نتیجه رویارویی نظامی ایران و آمریکا در این شبیه سازی خواهیم پرداخت.
وب سایت تکراتو - صابر سالاری: شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا در سال ۲۰۰۲ توسط ستاد مشترک ارتش ایالات متحده انجام شد. در ادامه، به بررسی نتیجه رویارویی نظامی ایران و آمریکا در این شبیه سازی خواهیم پرداخت.
متاسفانه جنگ، به عنوان بلایی خانمانسوز که ریشه در طمع و جهل انسانها دارد، هنوز به عنوان تهدیدی جدی برای جوامع بشری محسوب میشود. بودجه نظامی ایالات متحده آمریکا در یک سال، برابر با کل میزان درآمد حاصل از فروش نفت -بدون در نظر گرفتن هزینههای استخراج و…- ایران در بازه زمانی ۱۰ تا ۲۰ سال -بسته به قیمت نفت- است.
با توجه به این مساله، در صورتیکه تنها فاکتور مورد بررسی در رویارویی نظامی احتمالی بین ایران و آمریکا، سطح تکنولوژی مورد استفاده، میزان و نوع تجهیزات، دورههای تخصصی گذرانده شده توسط نیروهای مسلح، میزان تخصص نیروهای رزمی طرفین و… باشد، قطعا ایران در این جنگ نابرابر بازنده خواهد بود.
هرچند در عمل، موضوع بسیار متفاوت است. تجربه درگیری نظامی ایالات متحده آمریکا در جنگ ویتنام به این کشور درسهای بسیاری آموخت. شاید مهمترین درسی که آمریکاییها از جنگ ویتنام آموخته باشند، عدم تکیه بر توان نظامی و تکنولوژیکی خود، در خاک دشمن است؛ چراکه تسلیحات و نفرات در جایی که استراتژی دقیقی برای نبرد وجود نداشته باشد، تنها هزینه جنگ را افزایش میدهد.
دکترین نظامی ایران دفاعی بوده و حول محور جنگ نامتقارن شکل گرفته است. به بیان سادهتر، نیروهای نظامی ایران، از ضعف تسلیحاتی خود در رویارویی مستقیم با ایالات متحده آگاهی کامل دارند. بنابراین به جای گذاشتن توان خود برای استفاده از تسلیحات گرانقیمتی که در جنگهای کلاسیک کاربرد دارند، در هنگام حمله نظامی از تاکتیکهای جنگ چریکی استفاده میکنند.
افزون بر این، حجم بالای آتش، استفاده از نیروهای نظامی منسجم در کنار سایر نیروهایی که برای جنگ چریکی آموزش دیدهاند، در دست داشتن نقاط استراتژیک در هنگام منازعه، وجود نیروهای هم پیمان در کشورهای دیگر و… باعث میشود، ایران دست بالا را در این مقابله نظامی داشته باشد.
به هر حال، با توجه به چنین شرایطی، در سال ۲۰۰۲ پروژهای به نام چالش هزاره که با بودجه ۲۵۰ میلیون دلاری توسط ارتش ایالات متحده در طول دو سال شکل گرفته بود، اجرا شد. در این پروژه، جنگ ایران و آمریکا شبیه سازی شده است. در این شبیه سازی، علاوه بر امکانات سخت افزاری و نرم افزاری کامپیوتری بسیار پیشرفته، از حدود ۱۳۰۰۰ نفر کادر نظامی ایالات متحده هم کمک گرفته شد.
در ادامه، نتیجه چالش هزاره که به لحاظ نظامی از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است، تماما از منابع انگلیسی زبان همچون نیویورک تایمز و گاردین یا وب سایتهای معتبر در زمینه دانش نظامی گردآوری شده است.
بررسی تکنولوژی مورد استفاده در شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا
قبل از پرداختن به جزئیات شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا برای درک بهتری از میزان اهمیت نتیجه استخراج شده آن باید به سراغ تکنولوژی مورد استفاده برویم.
در این شبیه سازی، بیش از ۲۵۰ میلیون دلار هزینه برای درک عواقب احتمالی حمله به ایران در نظر گرفته شده بود. هسته این شبیه سازی، یک بازی استراتژیک جنگی با شرایط بسیار واقعی بود که ظرف مدت دو سال طراحی و ساخته شده بود.
علاوه بر این، ۱۳۵۰۰ نفر در جریان این شبیه سازی، به وسیله ابزارهای مختلف، توان تاکتیکی و رزمی خود را به نمایش گذاشتند. به زبان سادهتر، چیزی که درون بازی اتفاق میافتاد، تنها معطوف به شبیه سازی کامپیوتری نبود، بلکه نیروهای ارتش آمریکا، برای هرچه بالاتر بردن کیفیت این پیشبینی، روی زمین با استفاده از دستگاههای مختلف جریان نبرد را بازسازی کرده و شرایط کیفی نیروها را در حالت جنگی مورد سنجش قرار دادند.
برای بالا بردن کیفیت آزمون، استفاده از سلاحهای شیمیایی و کشتار جمعی از سوی هر دو طرف ممنوع بود. با توجه به توان اطلاعاتی ارتش آمریکا، موقعیت قرارگیری بعضی از یگانهای دریایی ایران پیش از شروع حمله، مشخص گردیده بود. علاوه بر این، هرگونه اقدامی از سوی ایران در زمینه حمله به پایگاههای آمریکا در سایر کشورها در این شبیه سازی منتفی شده بود.
محدودیتهای ایران در شبیه سازی میلیونیم ۲۰۰۲ شامل اقدام علیه اسرائیل نیز میشد. در نهایت، ایران امکان انجام هیچگونه اقدامی در خاک آمریکا را نداشت. به بیان سادهتر، در مدت شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا ، ایران تنها از سلاحها و امکاناتی که بدون شک در اختیار داشت میتوانست استفاده کند و حق بردن این جنگ به فضایی خارج از خلیج فارس را نداشت.
فرماندهی ارتش ایران در شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا را ژنرال وان ریپر به عهده گرفته بود. دلیل این مساله، عدم دسترسی ایالات متحده آمریکا به فرماندهان رده بالای نظامی ایران عنوان شده است. وان ریپر، از فرماندهان با سابقه ارتش آمریکاست که سابقه حضور در جنگ ویتنام را نیز دارد.
نکته: در هنگام اجرای این شبیه سازی، به هیچ عنوان به نام دو کشور درگیر اشاره نشده بود. در عوض، نیروهایی ارتشی که با نام آبی شناخته میشدند، با حضور در خلیج فارس، با نیروهایی که با نام قرمز شناخته میشدند، درگیر شدند. بعدها، با توجه به نوع استراتژی، مکان درگیری، اظهارات فرماندهان ارتش آمریکا و… به طور مشخص تقریبا در تمام رسانهها، طرفهای درگیر به عنوان ایران و آمریکا شناخته شدند.
شبیه سازی نبرد نظامی ایران و آمریکا در عمل چگونه پیش رفت؟
طبق برنامه از پیش تعیین شده، در روز ۲۴ جولای ۲۰۰۲ این جنگ شبیه سازی شده آغاز شد. طبق برنامه قبلی، این شبیه سازی باید تا ۱۵ آگوست ادامه پیدا میکرد. زمان این منازعه جنگی در هنگام شبیه سازی، سال ۲۰۰۷ در نظر گرفته شده بود.
در اولین گام، ارتش ایالات متحده تمام سیستم ارتباطات رادیویی و بیسیم ایران را مختل میکند. به طور کلاسیک، پیش بینی شده بود در این مرحله، ایران با مشکل ارتباطات رو به رو شده و مجبور به سوییچ کردن روی کانالهای ناامن شد. هرچند ژنرال آمریکایی وان ریپر از روش دیگری برای ارتباطات و انتقال پیام، در نیروی نظامی ایران استفاده کرد.
نیروهای ایرانی، به وسیله موتور سیکلتهای تندرو و تکنیک روشن و خاموش کردن چراغها، پیامهای خود را به تمام نیروهای تحت فرمان خود رساندند. به این وسیله، اولین گام ارتش آمریکا خنثی شد. علاوه بر این، نیروهای ایرانی نسبت به امکان درگیری هوشیاری بیشتری پیدا کردند. این مساله، حسن دیگری نیز برای نیروهای ایرانی داشت، توان آمریکا برای شنود پیامهای نیروهای نظامی ایرانی، تقریبا به طور کامل از دست رفت.
در گام بعدی، ارتش ایالات متحده به روشنی از نیروهای نظامی ایران خواست، ظرف مدت بیست و چهار ساعت تسلیم شوند. نیروهای نظامی ایران در این مدت، مطابق انتظار آمادگی خود را به بالاترین سطح ممکن رساندند.
در این مدت، نیروهای نظامی ایرانی به وسیله قایقهای تندرو، موقعیت دقیق نیروی دریایی آمریکا را بر روی دریا شناسایی کرده بودند و از طریق همان سیستم انتقال پیام، اطلاعات را به همرزمان خود رسانده بودند.
پیش از اتمام مدت تعیین شده، ارتش ایران به آمریکا حمله میکند. نیروهای آمریکایی از نقطه بدون بازگشت عبور کردهاند. اکنون، نیروهای ایرانی، تعداد بسیار زیادی از موشکهای کرم ابریشم چینی را به سمت ناوگان دریایی ایالات متحده آمریکا شلیک میکنند.
ارتش ایالات متحده بر اثر این اقدام علاوه بر از دست دادن تعداد زیادی از نیروهای خود دچار اختلال جدی میشود. همزمان، قایقهای تندروی ایرانی و قایقهایی که در نگاه اول، متعلق به شهروندان عادی هستند، شروع به پرتاب موشک به سمت نیروهای دریایی ایالات متحده میکنند. همزمان، عملیاتهای شهادت طلبانه از سوی برخی از این قایقها انجام میپذیرد.
نتیجه برای ارتش آمریکا فاجعه بار است! در اولین روز آغاز منازعه نظامی به شکل واقعی، ۱۶ ناو و ناوشکن آمریکایی به همراه یک ناو هواپیما بر منهدم شدهاند. علاوه بر این، بیست هزار نیروی آمریکایی در فاز اول این حمله کشته شدند.
این مساله به قدری برای ارتش آمریکا گران تمام شد، که قواعد بازی را به هم زد. به بیان دیگر، تمام نیروهای کشته شده ارتش آمریکا، به همراه تمام تجهیزات نظامی شامل ناوهای غرق شده، دوباره به زندگی برگردانده شدند. در حقیقت پس از این شکست، شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا از نو آغاز شد. پس از پذیرش شکست در دور اول این شبیه سازی، باید رویارویی نظامی بار دیگر اجرا میشد.
در این مرحله، به گفته ژنرال ریپر آمریکایی که فرماندهی نیروهای نظامی ایران را به عهده داشت، قوانین دست و پا گیر دیگری نیز برای نیروهای نظامی ایران وضع شد. ژنرال آمریکایی پیتر پیس در مورد راه اندازی مجدد شبیه سازی چنین میگوید:
«من را در روز اول جنگ نابود کردی، آیا باید در زمان باقی مانده این شبیه سازی، به حال خودم میماندم یا سعی میکردم روشهای دیگری برای غلبه کردن پیدا کنم»
برخی اعتقاد دارند، قوانین تازهای که برای رویارویی شبیه سازی شده جنگ ایران و آمریکا تعیین شد، به گونهای بود که هیچ شانسی برای موفقیت ایران در این جنگ قائل نشود. آمریکاییها، درسی که باید از این شبیه سازی گرفته بودند، اکنون دلیلی نداشت که در تبلیغات رسانهای خود شکست بخورند.
قوانینی که در مرحله بعدی شبیه سازی وضع شد:
- رادار نیروهای ایرانی باید در هنگام فاز اول حمله روشن باشد، تا امکان پیدا کردن و هدف قراردادن آنها توسط نیروهای آمریکایی به وجود بیاید.
- موقعیت نیروهای نظامی ایرانی باید کاملا مشخص باشد.
- امکان حمله به ناو هواپیمابر وجود ندارد.
- تنها چند تاکتیک از پیش تعیین شده وجود دارد و استفاده از تاکتیکهای خلاقانه ممکن نیست.
- امکان استفاده از تجهیزات مشخصی علیه نیروهای آمریکایی وجود ندارد.
مطابق انتظار، در فاز دوم شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا نیروهای ایرانی با شکست روبرو شدند. هرچند پس از پایان این شبیه سازی، ژنرال آمریکایی که فرماندهی نیروهای نظامی ایران را به عهده داشت، دستور العملی سری را در بیست و یک صفحه نوشت. این سند، تا به امروز محرمانه مانده است.
نظر فرماندهان نظامی مختلف درباره شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا
ریپر در مصاحبه نسبتا طولانی که با پی بی اس دارد، به نکات جالبی درباره این شبیه سازی اشاره میکند. من جمله اینکه، استفاده از ۲۵۰ میلیون دلار برای این شبیه سازی در جایی که تقریبا همه چیز از پیش نگاشته شده است، توجیهی ندارد.جنگ نامتقارن ایران
از سوی دیگر، وی به اقداماتی اشاره میکند که ارتش آمریکا در چنین شبیه سازیهای انجام میدهد که باعث از دست رفتن، درجه اعتبار نتیجه نهایی خواهد شد.
وان ریپر در پاسخ به خبرنگاری که علت پیروزی وی را پیش دستی در حمله میداند، چنین میگوید:
«دکترین نظامی آمریکا در حمله پیش دستانه روشن است. در چنین جایی، زمانی که تمام مولفههای اقتصادی، سیاسی و… در این شبیه سازی لحاظ شده بود و نیروهای آمریکایی به من اولتیماتوم ۲۴ ساعتهای داده بودند که هیچ نتیجه خوشایندی از آن به دست نمیآمد، هیچ دلیلی برای تلف کردن وقت و منتظر حمله شدن وجود نداشت.»
روبرت اوکلی که در این شبیه سازی نقش داشت، چنین میگوید:
«چالش هزار به روشنی نشان داد، دشمن شما میتواند از روشهایی استفاده کند که موجب حیرت و تعجب شما شود.»
در جای دیگر، ژنرال عالی رتبه جمله بسیار جالبی درباره جلوگیری ارتش ایالات متحده از انجام تکنیکهای خلاقانه توسط نیروهای نظامی ایران در جریان این شبیه سازی میگوید:
«در طول این شبیه سازی، همواره با جملاتی که استفاده از چنین روشی محال است. هیچکس چنین کاری را انجام نمیدهد، مواجه شدم. هرچند هیچکس در آمریکا نابود شدن برجهای دوقلو توسط هواپیماهای مسافربری را پیش بینی نمیکرد، ولی این اتفاق در خاک امریکا به وقوع پیوست.»
ژنرال آمریکایی داوسون در مورد شکست نیروهای نظامی آمریکا در این شبیه سازی نظامی چنین میگوید:
«زمانی که کار جدیدی را انجام میدهی، بعضی اوقات با مشکلاتی رو به رو میشوی. این مساله اهمیت آزمایش را به تو یادآوری میکند.»
در صورت رویارویی نظامی ایران و آمریکا چه اتفاقی خواهد افتاد؟
با توجه به اطلاعاتی که از این شبیه سازی به دست آمد، آمریکا توان رویارویی نظامی مستقیم با ایران را ندارد. به بیان دیگر، با توجه به حجم سنگین تلفات نیروهایی آمریکایی در یک نبرد نظامی واقعی، ایالات متحده ترجیح میدهد، خود به چنین جنگی وارد نشود.
در نقطه مقابل، توان نظامی ایران در جنگ نامتقارن، بسیار بیشتر از سال ۲۰۰۲ شده است. همانطور که اشاره شد، زمان رویارویی نظامی ایران و آمریکا در این شبیه سازی، سال ۲۰۰۷ فرض شده بود.
پیشرفتهای نظامی ایران در طول این سالها، به مراتب بیشتر شده است، چرا که ایران بیش از خلق تکنولوژیهای جدید، از طریق مهندسی معکوس به آنها دسترسی پیدا میکند. به این صورت، سرعت دست یافتن ایران به ابزارهای جدید بیشتر است. بنابراین، در صورت جنگ مستقیم بین ایران و آمریکا در حال حاضر، این کشور با سورپرایزهای بیشتری رو به رو خواهد شد.
از طرف دیگر، فرض کنید آمریکا بر خلاف تمام قواعد و اصول به ایران حمله نظامی کند. در نقطه مقابل، ایران بر اساس نتایج کسب شده در این شبیه سازی، در مدت کوتاهی، تعداد بسیار زیادی از نیروهای آمریکایی را خواهد کشت.
کشته شدن دسته جمعی سربازان آمریکایی در یک جنگ دیگر در خاورمیانه باعث افزایش نارضایتی درون آمریکا میشود. این مساله، نه تنها میتواند مانند عراق، منجر به خروج نیروهای نظامی آمریکا شود، بلکه ممکن است مانند جنگ ویتنام، باعث ناتمام گذاشتن جنگ شود.
موقعیت امروز دونالد ترامپ، به هیچ عنوان به وی امکان ورود مستقیم به جنگی دیگر در خاورمیانه را نمیدهد؛ چراکه تنها دو سال دیگر، به پایان دوره ریاست جمهوری وی زمان باقیست و در این زمان، او نمیتواند با خشم آمریکاییهایی که با از دست رفتن جان تعداد زیادی از سربازانشان رو به رو هستند، کنار بیاید و همزمان برنده شدن حزب جمهوری خواه در دوره بعدی انتخابات ریاست جمهوری را تضمین کند.
محسن رضایی، از فرماندهان جنگ تحمیلی، درباره نتیجه رویارویی مستقیم نظامی ایران و آمریکا چنین میگوید:
«در صورت حمله نظامی آمریکا به ایران، در همان هفته اول حداقل هزار سرباز از آنها اسیر میگیریم و آمریکا برای باز پس گرفتن آنها مجبور به پرداخت میلیاردها دلار غرامت میشود. به این صورت، قدری از مشکلات اقتصادی خودمان را نیز حل میکنیم.»
اگر افرادی که با عملیات نظامی که در منطقه سبز بغداد انجام گرفت و منجر به گروگان گرفته شدن چندین آمریکایی شد، آشنایی داشته باشند، این صحبتهای محسن رضایی را بدون پشتوانه نمیدانند.
به هر حال، شاید دلار آمریکا در ایران دست بالا را داشته باشد، اما نیروهای نظامی آمریکا، قطعا در خلیج فارس دست پایین را دارند. در هر صورت جنگ رویداد وحشتناکی است و مطمئنا هیچ کس از یک جنگ دیگر برای کشور استقبال نخواهد کرد. نظر شما چیست؟
منابع:
- wearethemighty
- cimsec
- theguardian
- nytimes
- archive
- pbs
- wikipedia
- entekhab
نظر کاربران
جنگ حاكمان منجرب به كشته شدن مردم بي گناه خواهد شد و در نهايت جز منافع مالي براي امريكا چيزي براي ايران ندارد
پاسخ ها
با ژ - ۳ می زنیم پدر همه رو درمیاربم البته بگیر زیاد داره ولی خب سلاح کمرشکن هست
اوراقشون می کنیم
من می تونم با ژ - ۳ اف -۳۵ اونارو هدف بگیرم بشرطی که زیاد گیر نکنه
بعد اف - ۴ های ما اف - ۲۲ ریپورتر اونا رو شناسایی و منهدم می کنن
ببخشید من فک کنم تخیلم خیلی خوبه خخخ
شماها خیلی ترسو هستید
ما باید روی جنگ تن به تن حساب کنیم
ما کشتی گیرهای چغر بد بدن زیاد داریم
کافیه اونا مارو پیش بندازن
بعد جمشید هاشم پور رو می فرستیم جلو به امید خدا
بعد جنگ رو به خیابون ها و کوچه ها می کشونیم
همون کاری که مختار کرد
یه جوری باید اینکارو بکنیم که مثل یاران مختار مارو سلاخی نکنن
خلاصه ما هم احتمال برد داریم و می تونیم همه رو تارو مار کنیم
کافیه هرچی داریم رو کنیم و با خودمون ببریم به میدون جنگ
من داس و چاقو و بیل و کلنگ دارم
یه بیل خوش دست که همه عمرم دستم بوده و باهاش کارگری کردم
البته باهاش هیچ وقت دعوا نکردم ولی فک کنم بزنم به آمریکایی ها شل و پلشون کنم
خلاصه ترسو نباشید فوقش جانباز ۷۰ ، ۸۰ درصد میشیم دیگه خیلی هم خوب میشه
خنک ها!
نخونده نتیجه نویسنده رو میگم:ایران برنده جنگ خواهد بود خخخخخخخ تابلو ها غیر از این باشه که تو این سایت نمیزارید
اینها چیه ؟ ایران همون اول جنگ همه نفت کش ها و چاههای نفت رو می زنه و اقتصاد آمریکا به فنا میره .تامام!
پاسخ ها
آخی چقدر رمانتیک بود
صد رحمت به فیلم هندی
خخخخ
البته گور بابای آمریکا ولی خداییش به همین سادگی هم شکست نمیخورن
من به ناکارامدی نظام و مسئولان کار ندارم ، من برای وطنم میجنگم ، برای جایی ک امثال یوتاب و اریوبرزن جنگیدن. جایی ک کاوه زیر بار زور نرفت ، به هیچی کار ندارم ، فقط برای خاک و ناموس همین
پاسخ ها
یا بچه ای یا احمق
قشر احمقی هستید و هنور نفهمدید کجا هستیم
اونوقت شما که اینقدر قهرمانی همین الان چرا علیه دشمنای کشورت که هم تخت نشینن هم خون هم وطناتو تو شیشه کردن نمیجنگی....این کشور بیشتر از چند جنگنده کور و کر به چند نفر عاقل نیاز داره
برای بعضیا:*الان لااقل میدونیم سرمایمون دست ایرانیاس و اقتدارمون حفظ شده اونایی که میگن چرا برابر اونایی که پول مملکتو میخورن درنمیایم برای اینه که اقتدارمون حفظ شده همین که تنها کشوری هستیم پایگاه امریکایی رو میزنیم تخم نمیکنن چپ نگا کنن افتخاریه
این همه هزینه میکنن که ببینن میتونن ایران رو شکست بدن یا نه
این همه فقر دارن به جاش این کارارو میکنن
بعد ضریف میگه باید مذاکره کرد با امریکا
اینا میخوان ایران نباشه مذاکره چیه
پاسخ ها
چرت و پرت هم حدی داره مومن
آمار هایی که در مورد فقر توی آمریکا به خوردت دادن همش دروغه
اونا با اقتصاد اول دنیا 40 میلیون فقیر دارن ما با این اقتصاد داغون فقیر نداریم
آخی آخی
چقدر ما خوبیم
این همه هذینه میکنن که ببینن میتونن ایران رو شکست بدن یا نه
امریکا دنبال نابودی ایرانه ، ظریف کی میخوای اینو بفهمی
دلتون خوشه.خدا نکنه جنگ بشه.ایران جهنم میشه.
پاسخ ها
حتما با اون سربازای پوشک لازم امریکا؟ بعضیا اصلا ندارن راحتن، خدا شفات بده
هنوز لنگ اون پوشک هستی؟ اون پوشک نبود گلم سوتی قرن بود
جنگ شروعش با ادمه تمومیش با خداست
تو دعوا میگن حلوا پخش نمیکنن دیگه اینکه جنگه
یه بار بیا زابل یه دعوا از نزدیک ببین بعد از جنگ حرف بزن بعد پوشک میفهمی واسه کجاست
مهرداد سه ساله از ناکجا آباد
بیسواد اون پوشک نبود اون وسیله حفاظت از اون قسمت بدن سربازای آمریکاییه
خنده دار ترین کامنت قرن رو گذاشتی برادر
ایران بازنده اس متاسفانههههه :(
چقدر صحبت از جنگ می کنید؟در این فشار روانی اقتصادی،این توهم را برای مردم ایجاد نکنید که قراره جنگی صورت گیرد...درود بر صلح جهانی
ایران شاید چن ساعت دوام بیاره
پاسخ ها
شایدم چند دقیقه
خدا شفات بده آدم خود کم بین
البته که جنگ نمیشه و اونها توان ما را می دانند اما اگه بشه اون موقع ببین چی میشه
آره چیزی رو که تو میگی صدام تو دوران خودش میگفت اما اخرش چی شد؟
حتما الانم میخوای بگی آمریکا خیلی پیشرفتس خدمتت بگم اونموقعم عراق به ااندازه کافی پیشرفته بوده و ازش حمایت میشده اما 8 سال ایستادیم...
بی نام 01:42
سرتو بکن توی برف مانند کبک و خوش باش
عراقی که به قول تو اون موقع خیلی پیشرفته بود ما باهاش 8 سال جنگیدیم و آخرشم هیچی
همین آمریکا توی یک هفته تصرفش کرد
واقعا آدم متاسف میشه که با متوهم هایی مثل تو شده 80 میلیون
با ناوگان پوسیده ی ایران یک هفته هم به زور میتونه دوام بیاره
در ضمن این کامنتی که شما جوابشو دادی 18 تا موافق داره و 2 تا مخالف
پس زیاد سعی نکن خودتو اذیت کنی
سلام
جنگ ایران و عراق، جنگ ایران با کل دنیا بود. شرق، غرب، اعراب همه حامی صدام بودند و ایران تحریم. چندین بار کل ارتش عراق رو بازسازی کردند. بارها آمریکا مستقیما به نیروهای ایرانی حمله کرد تا عراق رو نجات بده. وقتی ایران داشت بصره رو محاصره می کرد ناو آمریکا از آب های کویت نیروهای ایرانی رو با توپ های بزرگش می زد. همزمان هم هواپیماهای عراقی شمیایی می زدند و بارها سعی کردند پل های ارتباطی رو بزنند که حدود 80 هواپیما شون از دست رفت با ابتکار عمل انتقال موشک های ضد هوایی به همراه نیروها در خاک عراق. ما با دنیا می جنگیدیم نه عراق.
در جنگ 1991 عراق 6 ماه صبر کرد و فقط جمع شدن نیروهای دشمن رو در جنوبش نگاه کرد. اگر همون روز که کویت رو گرفت به سمت ریاض و ابوظبی هم رفته بود و در مقابل منابع نفتی که تصرف می کرد می تونست با دادن باج به آمریکا و اروپا جلوی حمله به خودش رو بگیره.
ولی اعراب باج رو دادند و صدام این بار تنها با دنیا جنگید و معلوم بود که نتیجه اش چی می شد. البته بعضی جاها مثل نبرد تانک ها در مرز عراق و عربستان که نیروهای عراقی ، غربی ها و اعراب رو محاصره کرده بودند که ناگهان دستور عجیب عقب نشینی صادر شد. کم خائن در دستگاه عراق نبود. بعد هم خود شهرهای عراق ضد بعثی ها قیام کردند و برای همین جنگ بدون تصرف بغداد رها شد تا صدام مردم عراق رو تنبیه کنه.
اعراب بارها اعلام کردند هزینه ی جنگ ایران و آمریکا رو پرداخت می کنند. جورج بوش سال 2006 با یک میلیون سرباز و دو ناو هواپیمابر دور تا دور ایران رو محاصره کرده بود. ایران رو محور شرارت می دونست و تمام تلاشش رو کرد تا بتونه موافقت بقیه رو برای حمله به ایران بدست بیاره ولی دو سال بعدش از در صلح و دوستی وارد مذاکره با ایران شد.
دوران بزن در رو تمام شده. توی شبیه سازی 250 میلیون دلاریشون با کاتیوشا و موشک چینی 16 تا ناو و ناو هواپیمابرشون غرق شد. الان با این همه تجهیزات جدید که بر اساس دکترین مقابله با آمریکا طراحی شدند چه کار می تونند بکنند.
آمریکا در همون ساعت اول تقاضای آتش بس می کنه قبل از این که آبروش بیشتر از این بریزه.
به نظر من تو خیلی اشتباه میکنی که این حرفو میگی.امریکا جرئت داره بیاد ایران پاهاشو قلم میکنم.تا ادمای مثل من هستن،امریکا نمیتونه کاری بکنه.اینو هم درنظر داشته باش که
ایران ده روزه میبازه امریکا تکنولوژی داره بمب قوی داره سپر موشکی ناو هواپیما جنگی و بودجه هفتصد میلیارد دولاری و ناوچه و موشکهای دقیق.دارد
پاسخ ها
دیدیم که عملا تو جنگ 33روزه و عراق نتیجه چی شد
ما تو خاک خودمون و واسه مملکت خودمون میجنگیم. اونا تو خاک غریبه و واسه چی میجنگن؟
ببینم سپر دفاعی ناو هواپیما بر آمریکا قابلیت انهدام هم زمان 300 موشک رو هم داره؟ :-)
نکنه فک کردی سپر دفاعی ی چیزی تو مایه های سپرای لیزری فیلم جنگ ستارگانه؟؟؟ خخخخ
بی نام 01:46
شما خوش باش فکر کن ایران برنده اس
در حالیکه ایران یک هفته هم دوام نخواهد آورد
۱۵دقیقه ناوگان دشمن نابودمیشن
معلومه تو کانال امد نیوز هستی
الان واقعا ضرورتی داره این موضوع که الکی بار روانی ایجاد میکنید؟
راست گفتن که کِرم از خود درخته
آمریکا چند روزه عراق رو گرفت؟!!! فکرکنم به یک هفته نکشید
پاسخ ها
ما رو با عراق مقایسه میکنی؟؟
حدود یه ماه فقط تو بصره گیر کردن
ما چند روز توی جنگ گیر کردیم؟
چند تا کشته دادیم؟
چقدر ویرانی داشتیم؟
دقیقا
ولی خب بعضیا کور هستن و فیلم هندی زیاد دیدن
فکر میکنن میتونیم ازینجا با آمریکا و متحدانش از جمله عربستان اسراییل و همچنین کشورهای عضو ناتو درگیر بشیم و پیروز هم بیرون بیاییم
واقعا خدا بعضیا رو شفا بده
ایران الان رو با ایران چهل سال پیش مقایسه میکنید
ایران هشت شرقی فوسی ها وخیلی های دیگه رو داره
اگه آمریکایی ها از ایران نمی ترسیدن تا الان ایران رو گرفته بود
مسلما جنگ نظامی صورت نخواهد گرفت. جنگ اقتصادی کارآمدتر است. و تا ما را مثل کره شمالی جلبک خور نکنند،دست از این جنگ بر نمی دارد. ما باید توان مدیران اقتصادی مان را بالا ببریم.
دوتا از موشک های اتمی آمریکا مارو از جهان محو میکنه
زیاد روی گروگان گرفتن و حمله چریکی حساب نکنید...
پاسخ ها
اونا نمی تونن بمب اتمی بزن چون با جریان باد اشعه های رادیو
اکتیو بر می گرده سمت خوده آمریکا
بیشتر جنبه سرگرمی داشت تا تحلیل،ولی در کل انشاالله هیچوقت پیش نیاد،هیچوقت
ماجرات نداریم یع گوشمالی به عربستان یاامارات بزنیم...فقط بلدیم چندتاموشک به عراق یاسوریه روانه کنیم...اونوقت حرف ازجنگ بااقتصاداول دنیا میزنید..ماجنگ نشده ازگرسنگی وبیکاری مردیم....
پاسخ ها
حالاسؤال منوجواب بده: برای سه مرتبه چه کسی نیروهای آمریکایی و یا انگلیسی رابه اسارت درآورد وبه ایران منتقل کرد؟باتوهستم،جواب بده
اون زمان که اسیر گرفت زمان اوباما بود
الان زمان ترامپ جرات نزدیک شدن به امریکایی ها رو نداره
بی نام 22:19
خخخخخخ خیلی کامنتت خنده دار بود
برو دعا کن جنگی رخ نده چون آمریکا تنها نیست ضمن اینکه خودشم قدرتمندترین ارتش دنیا رو داره
فرانسه انگلیس اسراییل و عربستان هم حساب کن
واقعا جوک قرن رو روایت کردی متوهم عزیز
زمانی ما قدرتمان زیاد میشه که نه دروغ ونه هیچ دزدی ورانت خوری وپارتی بازی در مملکت نباشه . به گفته ی قرآن قدرت نزد انسانهای پاک وامین میباشد
نخونده نتیجه نویسنده رو میگم:ایران برنده جنگ خواهد بود خخخخخخخ تابلو ها غیر از این باشه که تو این سایت نمیزارید
نظرمن اینه: دیگ یانکی ها که برای مادرمنطقه و اطراف قلمرو مانجوشه پس بایدسرسگ تو این دیگ بجوشه وباید این قابلمه بالگد کپ بشه بر روی زمین،بهتره جل و پلاسشونو ازمنطقه ما جمع کننددمشونو بذارن روی کولشون وازجلوی چشم ماگورشونوگم کنند اگرهم درکشورماگرونی وبیکاری وفقرهست روز مباداتلافیشوسرآمریکایی هادرمیارم،هیچوقت ازیاد نمیبرم خیانتهاوضربه ها که مخفیانه یاآشکار در طول تاریخ به کشور ما زدند
پاسخ ها
تمرگیدی تو آلمان برای ما حرف از تحمل فشارها میزنی؟
به جرأت میتونم اینو بگم که کشورایران درطول تاریخ موردبیشترین حمله نظامی واقع شده چون سرچهارراه جهان قرار داریم ومنطقه ای بسیار ناامن! پس خودمومثال میزنم که خیلی بایداحمق وترسوباشم که برای هر جنگی چه پیش بینی شده یا شبیخون وچه غافلگیرکننده آمادگی نداشته باشم وتجهیزات وسلاح آمادگی ازنون شب برای من کارگرساده گرسنه،واجب تره،دعواها داخل کشورمثل بی عدالتی فساد وفقر وفحشا ودزدی واختلاس هم باشه برای یه وقت دیگه زمانی که درشرف جنگ کشورم باشه
اول اینکه خدا نکنه جنگ بشه ولی در این صورت ارتش و سپاه ایران دست و پا بسته نیستند ولی آمریکا هم با نقشه برای جنگ مییاد به هر حال برای کشور ما ضرر بیشتری داره چون کشور اونا از ما دوره و فقط چندین سرباز اونا و ادوات جنگیشون نابود میشه
ما اف پنج را کوثر کردیم که در جهان تکه ...فانتومها را اف 22 و اف 14 را اف 35 میکنیم و با کلاغ قاهر امریکارو میترکونیم .با لنجهای جنوبم ناو هواپیمابر میسازیم
مامردم ایران صلح طلبیم دنبال جنگ نیستیم کسی حق نداره بخاطرمنافع اعراب کشورما رادرگیرجنگی خانمانسوزبکنه..
روز اول درگیری بیست هزار نفر امریکایی با ۱۶ ناو ناوشکن هواپیمابرشون نابود شدن....ایول، گیر اوردی مارو تخیلی...
انشالله که جنگ نمیشه .. کافیه امریکایی های بی رحم یه صدتا موشک اتم بزنمون که هممون ذوب میشیم کاری که با هیروشیما و کاوازاکی کرد .
پاسخ ها
داداشم من خیلی معذرت میخوام ناکازاکی بود اسمش فکر کنم
چه اپ خایه مالی
با این چرتو پرتو وقت مردمو نگیرید .گرانی و اختلاس و بی عرضه گی دولت نمیزاره کار به جنگ برسه همینجوری مردم دارن نابود میشن
بی نام من واقعا متاسفم که تو این سایت یک آدم احمقی مثل تو که معلوم نیست کدام احمق نادانی این ها رو بهش گفته نظر میده آخه نفهم جنگ ویتنام کشک بود اونا از ما خیلی ضعیفتر بودن با این وجود آمریکا هیچ غلطی نکرد یه عده آدم بیکار خری مثل تو نظر میدن بقیه هم وای میسن نگاه می کنن توی احمق اگر راست میگی پاشو گورتو گم کن برو یجا دیگه اصلا توی احمق نباید نظری بدی هرکسی نظر خودشو داره به بقیه تلقین نکن بی........ بی ..... شعور
ایران فقط با اعزام میلیونی نفرات به جنگ مقاومت کنه اونم نفراتی تا سر حد مرگ بجنگن مثل روسها در مقابل المان نازی
با این اوضاع مملکت گرانیها و اختلاسها کار به جنگ نمیکشه تا چند وقت دیگه خودمون به جون هم می افتیم کشور نابود میکنیم . امریکا هنوز وارد جنگ نشده ما خودمان گور خودمون کندیم
ازکجامعلوم،ایران چهل ساله بجای اقتصادو...به فکرتوان نظامیه امریکااونموقع فکرشونمیکرد ایران یروزی به جایی برسه که قدرت های دنیا بیان خایمالی واسه برجامو..
ولی ایران ازهمون اول کل فکروذکرش نابودی اونا(اسرائیل امریکا و..)بود.
اگه جنگ شه نمیگم میریم واشنگتن رو محاصره میکنیم ولی صددردصد امکانش هس امریکاروازاوج بکشونیم بشه یکی مثل عراق یا...
خدمت عزیزانی که دارن میلرزن ارز کنم از شهدای مدافع حرم خجالت بکشید و یه ذره به اونا نگاه کنید آمریکا هرچقدر قوی باشه زمینی له میشه. سرنوشت همه جنگها را نیروی زمینی مشخص میکنه و ایران اسلامی سربازانی از پولاد محکم تر داره... آمریکا چی داره؟
خدمت عزیزانی که دارن میلرزن ارز کنم از شهدای مدافع حرم خجالت بکشید و یه ذره به اونا نگاه کنید آمریکا هرچقدر قوی باشه زمینی له میشه. سرنوشت همه جنگها را نیروی زمینی مشخص میکنه و ایران اسلامی سربازانی از پولاد محکم تر داره... آمریکا چی داره؟
امریکا نمیتونه حمله کنه
خاک بر سر ترسوی پوشک لازمتون کنن ایران اگه میخواست رو شماهای بی وجود حساب کنه که الان کشوری به اسم ایران نبود.بی وجودها این امارو خود امریکایی ها دادن بعد دیدن گندش دراومد زورکی خودشونو پیروز کردن