زیردریاییهای مخوف روسیه؛ از «بوری» هستهای تا «کیلو» دیزلی
روسیه که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروری، ناگاه خود را بی دفاع و منزوی می دید و قدرت نظامی و اقتصادی خود در سطح بین المللی را به یکباره سقوط کرده دید، از زمان روی کار آمدن ولادیمیر پوتین و بخصوص در دوره سوم ریاست جمهوری او به یکباره قدرت گذشته خود را بازیافته و در بسیاری از معادلات بین المللی دست بالا را دارد.
وب سایت روزیاتو - حسین علی پناهی : روسیه که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروری، ناگاه خود را بی دفاع و منزوی می دید و قدرت نظامی و اقتصادی خود در سطح بین المللی را به یکباره سقوط کرده دید، از زمان روی کار آمدن ولادیمیر پوتین و بخصوص در دوره سوم ریاست جمهوری او به یکباره قدرت گذشته خود را بازیافته و در بسیاری از معادلات بین المللی دست بالا را دارد. در مناقشات اوکراین و به خصوص سوریه اکنون روسیه بیش از هر کشور دیگری نقش تعیین کننده را دارد و کار بجایی رسیده که در مناقشات بین المللی بدون بدست آوردن رضایت این کشور هیچ پیشرفتی ممکن نخواهد بود.
روسیه تحت حکومت پوتین, علیرغم مشکلات اقتصادی و تحریم های کشورهای غربی و به ویژه ایالات متحده، توانسته با همراه سازی برخی از کشورهای همسو، و سود بردن از کشمکش ها و اختلافات بین این کشورها و ایالات متحده، فشار این سختگیری های غربی ها و مشکلات درونی خود را کاهش داده و در این اثنا توان نظامی خود را به نحو چشمگیری افزایش دهد. در این میان شاید بتوان گفت یکی از نقاط قوت ارتش روسیه ناوگان زیردریایی های هسته ای و غیرهسته ای آن است که حتی بزرگ تر از ناوگان زیردریایی های مدرن ایالات متحده می باشد. این ناوگان شامل ۷۲ فروند زیردریایی است که در زمان نگارش این مقاله یک فروند بیشتر از ناوگان مشابه ایالات متحده است.
این ناوگان از زیردریایی های هسته ای، مجهز به موشک های کروز، تهاجمی و مخصوص عملیات ویژه یا آزمایشی تشکیل شده است. بهترین نمونه ها ۴ فروند زیردریایی مجهز به موشک بالستیک از کلاس «بوری» (Borei) هستند. هر کدام از این زیردریایی های هسته ای ۱۶ موشک بالستیک «بولاوا» (Bulava) را با خود حمل می کنند که بیش از ۵٫۸۰۰ مایل (۹٫۲۸۰ کیلومتر) برد داشته و هر کدام می توانند ۶ کلاهک هسته ای ۱۵۰ کیلوتنی را حمل نمایند. روسیه قصد دارد ۸ فروند از این نوع را به ناوگان خود اضافه کند. علاوه بر این ناوگان زیردریایی های نیروی دریایی روسیه ۷ فروند مدل Delta III/IV در خود دارد که مجهز به موشک های «سینوآ» (Sineva) می باشند.
زیردریایی کلاس «بوری»
همچنین می تواند به آخرین فروند از زیردریایی غول پیکر کلاس «تایفون» (Typhoon) با نام «دیمیتری دونسکوی» (Dmitri Donskoy) اشاره کرد که در حال حاضر به عنوان محملی برای آزمایش موشک مورد استفاده قرار می گیرد. بعد از آن نوبت ۸ فروند زیردریایی غول پیکر کلاس اسکار ۲ (Oscar-II) است که مجهز به موشک های هدایت شونده می باشند. این مدل ها با طول ۵۰۰ فوت (۱۵۲٫۴ متر) و وزن ۲۴٫۰۰۰ تن، در ابتدا توسط اتحاد جماهیر شوروی برای نابودی ناوهای هواپیمابر آمریکایی ساخته شده و با موشک های کروز بسیار بزرگ و قدرتمند مجهز شدند.
زیردریایی کلاس «اسکار»
هر یک از این غول های دریایی ۲۴ فروند موشک پی-۷۰۰ ضد کشتی «گرانیت» (Granit) حمل می کنند. برخلاف ایالات متحده، روسیه از هر دو نوع زیردریایی های تهاجمی هسته ای و دیزلی با نیروی الکتریکی استفاده می کند. روسیه همچنین ۱۲ فروند کلاس «آکولا» (Akula)، ۳ فروند از کلاس «ویکتور ۳» (Victor III) و ۴ نوع از کلاس هسته ای «سیرا» (Sierra) در اختیار دارد. اغلب این سه کلاس به دوران جنگ سرد و قبل از آن و به طور کلی دوران اتحاد جماهیر شوروی تعلق دارند هر چند تعداد کمی از آن ها نیز پس از فروپاشی این ابرقدرت ساخته شدند.
زیردریایی کلاس «آکولا»
اخیراً نیز روسیه سفارش ساخت ۲ فروند از کلاس «یاسن» (Yasen) با قابلیت حمل موشک های کروز را داده که می توانند جایگزین اسکارهای قدیمی و فرسوده شوند. در زمره زیردریایی های دیزلی الکتریکی نیز روسیه ۲۱ فروند کلاس «کیلو» (Kilo) و یک فروند کلاس «لادا» (Lada) نیز در اختیار دارد. کیلو ها در آب های نزدیک به خاک روسیه فعالیت می کنند که از آن جمله می توان به دریای سیاه و مدیترانه اشاره کرد. این زیردریایی ها اغلب در دوران اتحاد جماهیر شوروی ساخته شده و تعدادی از آن ها نیز مانند «روستوف-اون-دون» (Rostov-on-Don) در سال ۲۰۱۴ وارد خدمت شدند. زیردریایی کلاس «لادا» برای جایگزینی کلاس «کیلو» طراحی شده و قرار است که دستکم ۵ فروند از آن ها ساخته شود.
زیردریایی «روستوف- اون- دون»
علاوه بر این روسیه دارای ناوگانی ویژه مربوط به زیردریایی های با قابلیت انجام عملیات ویژه است که از آن میان می توان به ۲ فروند بسیار غول پیکر به نام «کشتی مادر» (mothership) اشاره کرد که بر پایه بدنه و ساختار دلتا ۳ و دلتا ۴ ساخته شده اند و برای شیرجه رفتن نمونه های کوچک به عمق دریا مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین روسیه یک فروند زیردریایی کلاس «لوسهاریک» (Losharik)، ۳ فروند از کلاس «نلما» (Nelma) و ۳ فروند نیز از کلاس «کاشالوت» (Kashalot) است که برای فعالیت های مهندسی در عمق دریا طراحی شده اند. شاید خوفناک ترین مدل این فهرست مدل «ساروف» (Sarov) باشد، پلتفرمی آزمایشی برای شلیک اژدر خوفناک کانیون/ استاتوس ۶ ( Kanyon/Status-۶ apocalypse torpedo) که یک اژدر با سیستم تغذیه هسته ای است و برای هدف قرار دادن اهداف ساحلی مانند بندرها و شهرها طراحی شده و از یک کلاهک گرما هسته ای با قدرت ۱۰۰ مگاتنی سود می برد.
موشک ضد کشتی «گرانیت»
سیستم تهاجمی استاتوس ۶ برای دور زدن سامانه های دفاع موشکی ایالات متحده، نابودی تمامی مناطق ساحلی با انفجار هسته ای،سونامی، و غیرقابل سکونت کردن منطقه برای مدت بسیار طولانی طراحی شده است. نیروی دریایی ایالات متحده، یک فروند زیردریایی بیشتر از ایالات متحده، دستکم روی کاغذ، دارد در حالی که ناوگان زیردریایی های ایالات متحده تماماً تهاجمی بوده و به موشک های بالستیک و کروز مجهز شده اند. به عبارت دیگر تمامی ناوگان زیردریایی های ایالات متحده از نوع هسته ای بوده و تاکنون نیازی به ساخت زیردریایی های غیرهسته ای ندیده زیرا هیچ دشمن محلی قابل توجهی ندارد که بتواند در این زمینه آن را تهدید کند.
ارسال نظر