پنج کاری که فقط روباتها میتوانند انجام دهند
امروزه روباتها کارهای بسیار سخت و خطرناکی را انجام میدهند که انسانها از انجام آنها عاجزند
در حال حاضر روباتهای ساخت دست بشر قابلیتهای بسیار گستردهای پیدا کردهاند و توان آن را دارند که حتی جراحیهای پیچیده پزشکی را انجام دهند. بهتازگی نسل جدیدی از روباتها ساخته شدهاند که میتوانند با انجام کارهایی که انسان بهدلیل خطرات جانی قادر به انجام آنها نیست گام بزرگی برای کمک به محیط زیست بردارند.
متیو لرد، رییس بخشی از دانشگاه بوستون است که در زمینه روباتهایی که به محیط زیست کمک میکنند فعالیت میکند. وی معتقد است که فهرست بزرگی از کارهای خطرناک وجود دارند که اگرچه انسان قادر به انجام آنها نیستند، اما نسل جدید روباتها در نقش یک ابر قهرمان ظاهر ميشوند و بهراحتی از عهده انجامشان برميآيند. در این مطلب شما را با کارهایی که روباتهای ابر قهرمان آنها را به انجام میرسانند، اما هیچ انسانی قادر به انجام آنها نیست آشنا میکنیم.
نجات صخرههای مرجانی با روبات رنجر
روبات Dangered Ranger میتواند ستارههای دریایی را که به صخرههای مرجانی حمله میکنند به کمک سنسورها و دوربین خود تشخیص داده و با تزریق سمی مهلک آنها را از بین برده و بکشد. ستارههای دریایی در سالهای اخیر به بزرگترین قاتل مرجانهای دریایی تبدیل شدهاند و به همین دلیل از بین بردن آنها میتواند کمک بسیار مهمی برای حفظ صخرههای مرجانی رو بهانقراض باشد.
ماتیو داونبابین، یکی از پژوهشگران اصلی دانشگاه تکنولوژی کويینزلند و یکی از طراحان RangerBot، میگوید: بهراحتی میتوان 10 روبات RangerBot را در کنار صخرههای مرجانی قرار داد و فقط وجود یک غواص برای بررسی عملکرد صحیح آنها کفایت میکند.
RangerBot اکنون بهصورت آزمایشی مورد استفاده قرار گرفته است و در صورت پشت سر گذاشتن موفقیتآمیز دوره آزمایشی، گروه سازنده قصد دارند تا سال 2018 تعداد 50 روبات را برای کار در خلیج مورتون در برزیل و در استرالیا روانه بازار کنند.
روباتی برای مبارزه با آلودگیهای نفتی
برای انجام این کار، شرکتهای نفتی خطوط لوله را بهدقت بررسی میکنند. آنها مدت زیادی به کمک ابزاری به نام «پیگ»، با استفاده از دستگاههای بشکهای یا با کمک سنسورهایی که در خطوط لوله قرار داشتند، لکههای نفتی را شناسایی کرده و مانع ورود آنها به محیط زیست میشدند.
این ابزارهای قدیمی به این دلیل که خیلی بزرگ هستند اغلب دردسرساز نیز میشوند، برای حل این مشکل مهندسان روسی روباتی کوچکتر به نام RODIS طراحی کردهاند.
روبات پاککننده بقایای انرژی هستهای
افرادی که در زمینه دفع زبالههای هستهای فعالیت میکنند همواره باید لباسهای سنگین و حجیمی را برتن کنند که حرکت کردن را برای آنها بسیار سخت میکند. آنها همچنین پس از انجام کار هم باید زمان نسبتا طولانی را در یک محیط گرم بمانند تا خطرات تشعشعات هستهای بر آنها بهحداقل برسد. انجام چنین کارهایی علاوه بر محدودیتهای مختلف، همواره با خطرات احتمالی نیز همراه است.
Latro یک روبات مفهومی است که توسط بخش مکانیک دانشگاه منچستر انگلستان ایجاد شده است و چنین محدودیتهايي ندارد. اندازه این روبات در ابعاد یک میز آشپزخانه است و ظاهر آن بیشباهت به یک عنکبوت نیست. این روبات با شش پایی که دارد بهراحتی از سد موانع عبور كرده و مواد رادیواکتیو را جمعآوری میکند.
وجود یک مغز رایانهای به این روبات اجازه میدهد برخی از تصمیمات را درحالیکه از راه دور توسط انسان کنترل میشود، بگیرد.
فرشاد آروین، دانشمند روباتیک دانشگاه منچستر که در توسعه این روبات کمک کرده است، میگوید: اگرچه بیشتر روباتها قابلیت کنترل مناسبی ندارند، اما کنترل این روبات خیلی ساده بوده و بسیار انعطافپذیر است. درواقع اپلیکیشن قوی که برای این روبات نوشته شده به آن اجازه میدهد که قدرت مانور بالایی داشته باشد و بهراحتی نیز کنترل شود.
روبات مبارزهکننده با آتش
روبات DustCart دارای قسمتی برای نگهداری زباله است و با وجود حرکت روی چرخ، توانایی پشت سر گذاشتن موانع مختلف را نیز دارد. البته با کمک دوربینهای متصل به آن یک انسان نیز از راه دور به فعالیت آن نظارت دارد و در صورتی که کار اشتباهی انجام دهد، قابلیت کنترل دستی آن وجود دارد.
با وجود جالب بودن فعالیت روبات DustCart این روبات تنها روباتی نیست که به پاکیزه نگهداشتن محیط پیرامون ما کمک شایانی میکند.
»لوییجی» روبات دیگری است که توسط کارشناسان یک تیم تحقیقاتی در MITساخته شده است و با کنکاش در زبالهها و فاضلابها در سطح شهر به نمونهگیری از آنها میپردازد.
درواقع این روبات استوانهای شکل خیال آزمایشگاههای شهرداری را از جمعآوری نمونه آسوده کرده است. در صورتی که لوییجی متوجه شود که در فاضلاب یا زبالهای آلودگیها و بیماریهای عفونی وجود دارند، بهسرعت موضوع را به شکل هشدار برای مسوولان مرتبط ارسال میکند تا بررسیهای لازم در این زمینه صورت گیرد.
در حال حاضر لوییجی از طریق کنترل از راه دور کار میکند، اما MIT وعده داده که در آینده نسخههای خودکار آن را نیز تولید و عرضه خواهد کرد.
با توجه به اینکه بیماریهای عفونی موجود در زبالهها و فاضلاب میتوانند برای مردم و نیز برای جمعکننده زباله خطرناک باشد تاکنون واکنشهای مثبت بسیاری در خصوص استفاده از این روبات ایجاد شده است.
با نظر به این واکنشهای مثبت بهنظر میرسد در طول مدت کوتاهی لوییجی بتواند جایگزین نیروهای خدماتی شهرداریهای شهرهای بزرگ شده و کارگران شهرداری را از انجام کارهای آلوده و پرریسک برای همیشه برهاند.
ارسال نظر