چرا کره شمالی قصد دارد جزیرهی گوام را موشک باران کند؟
گوام جزیرهای کوچک واقع در اقیانوس آرام و متعلق به آمریکاست که کره شمالی اخیرا زبان به تهدید آن گشوده است. اما این جزیره کوچک چه اهمیتی برای کره شمالی دارد؟
اخیرا در پی اعزام دو فروند بمب افکن راهبری فراصوت آمریکایی B-۱B لنسر (Lancer) به جزیره گوام واقع در اقیانوس آرام، کره شمالی دوباره تهدید کرده که به این جزیره حمله خواهد کرد. اما چرا کره شمالی اینقدر روی این جزیره کوچک تاکید دارد؟ دلیل این است که گوام نمادی از قلمروی آمریکا بشمار میرود و یکی از پایگاههای اصلی آمریکا در جنگ احتمالی علیه کره شمالی است.
فرود بمب افکنهای لنسر در گوام
در واکنش به اعزام بمب افکنها به گوام، آژانس خبری مرکزی کره شمالی موسوم به KCNA اظهار داشت:
نیروهای راهبردی ارتش کره شمالی با دقت مشغول بررسی و آزمایش طرح حمله عملی به مناطق پیرامون جزیره گوام شامل پایگاه اصلی نظامی ارتش آمریکا و به ویژه پایگاه هوایی اندرسون هستند.
نیروهای راهبردی ارتش کره شمالی بخشی از ارتش این کشور بوده و موشکهای بالستیک کره شمالی به ویژه آن دسته از موشکهایی که دست کم به صورت تئوری توان هدف قرار دادن گوام را دارند، در اختیار این نیرو است. بر اساس اطلاعات منتشر شده، کره شمالی تا اواسط ماه میلادی جاری (آگوست)، طرح شلیک چهار موشک بالستیک هاسوانگ-۱۲ (معروف به HS-۱۲) به سمت گوام را نهایی و در صورت صدور اجازه از پیشوای این کشور، این طرح را عملی خواهد کرد.
گوام و یک ابرناو هواپیمابر آمریکایی در یک قاب
گوام یک جزیره کوچک از مجموعه جزیرههای ماریانا و واقع در غرب اقیانوس آرام است. این جزیره 544 کیلومتر مربع مساحت داشته که تقریبا 9 برابر منطقه منهتن در نیویورک و 5 برابر شهر سان فرانسیسکو در ایالت کالیفرنیا است. جمعیت این جزیره 162 هزار نفر است که به دلیل مالکیت آمریکا بر این جزیره، بیشتر جمعیت آن از شهروندان آمریکایی بشمار میروند. فاصله یاین جزیره از سان فرانسیسکو 9418 کیلومتر است، درحالی که فاصلهاش تا پایتخت کره شمالی 3430 کیلومتر است.
یکی دیگر از دلایلی که کره شمالی تا این حد به گوام علاقهمند است، در تیررس بودن آن است. درحالی که دیگر بخشهای خاک آمریکا خارج از برد موشکهای کره شمالی قرار دارد، جزیره گوام به راحتی در تیررس و برد موشکهای بالستیک دوربرد این کشور قرار گرفته است. ساخت موشکهای بالستیک دوربرد سادهتر از طراحی و ساخت موشکهای بالستیک قاره پیما (ICBM) است، گرچه نسبت به قاره پیماها برد کمتری دارند.
درحال حاضر حمله به گوام برای کره شمالی ممکنتر است، اما به محض اینکه موشکهای بالستیک قاره پیمای این کشور نیز عملیاتی شوند، مابقی خاک آمریکا نیز در برد موشکهای کره شمالی قرار میگیرد و این دیکتاتوری کوچک مسلما به طور پیوسته زبان به تهدید خاک اصلی ایالات متحده آمریکا نیز خواهد گشود.
پایگاه هوایی اندرسون
گوام پذیرای چند پایگاه نظامی بسیار بزرگ و به شدت قدرتمند متعلق به ارتش آمریکا است که در بین پایگاههای نظامی مستقر در خارج از خاک اصلی ایالات متحده، از قویترینها بشمار میروند و همانطور که پیشتر اشاره شد، یکی از اصلیترین پایگاههای نظامی آمریکا برای حمله به کره شمالی است. پایگاه هوایی اندرسون (Andersen) یکی از این مراکز نظامی نظامی بسیار مهم است.
از نزدیک به دور: B-۱B ، B-۵۲ و B-۲
این بمب افکنها که کره شمالی تحت عنوان دزدان هوایی گوام از آنها نام میبرد، به صورت چرخشی در این پایگاه مستقر شده و همواره هنگام آزمایشهای موشکی و اتمی کره شمالی، بر فراز شبه جزیره کره به پرواز در میآیند. این بمب افکنها (بجز لسنر) توان حمل مهمات اتمی را خود دارند و پروازشان بر فراز شبه جزیره کره به منظور ترساندن این کشور و انتقال این پیام به رهبر کره شمالی است که ارتش آمریکا میتواند پیش از آنکه کیم جون اون (پیشوای کره شمالی) دستور حمله اتمی را بدهد، وی را بکشد.
پایگاه هوایی اندرسون همچنین پذیرای جنگندهها و هواپیماهای سوخت رسان است که به لطف آنها، حمله هوایی دوربرد به کره شمالی ممکن میشود. در زمان جنگ، پایگاه اندرسون یکی از توقفگاههای هواپیمای جنگی و ترابری برای حرکت به سمت غرب و ازعام به شبه جزیره کره محسوب میشود.
پایگاه دریایی آمریکا در گوام
البته پایگاه اندرسون تنها پایگاه نظامی مهم ارتش آمریکا در جزیره گوام نیست. بلکه پایگاه دریایی آمریکا در بندر عمیق آپرا (Apra) نیز یکی از مراکز مهم نظامی و پذیرای زیردریاییهای نیروی دریایی آمریکا است. 4 فروند زیردریایی اتمی از نیروی دریایی آمریکا به نامهای یواساس توپکا (USS Topeka) با شناسه SSN-754، یواساس شیکاگو (USS Chicago) با شناسه SSN-721، یواساس اوکلاهما سیتی (USS Oklahoma City) با شناسه SSN-723 و یواساس کی وست (USS Key West) با شناسه SSN-722 در این جزیره مستقرند که هریک حامل موشکهای کروز دوربرد تاماهاوک (Tomahawk) هستند، در این جزیره مستقرند.
پرش نیروهای ویژه سیلز از هواپیما بر فراز گوام
نیروهای ویژه نیروی دریایی آمریکا موسوم به سیلز (SEALs) و دیگر یگانهای عملیات ویژه نیروی دریایی نیز در این جزیره مستقر هستند. کشتیهای و زیردریاییهای آمریکایی که پایگاهشان در ساحل غربی از خاک اصلی آمریکا قرار دارد نیز پیوسته در بین اعزامهای عملیاتی خود به غرب اقیانوس آرام که معمولا برای قدرتنمایی به چین و کره شمالی و همچنین اعلام اتحاد با کشورهای همپانیش در منطقه صورت میگیرد، وارد پایگاه دریایی جزیره گوام میشوند.
این نکته را بیافزایم که گوام با این ارزش بالایی که دارد، بی دفاع نیست. به لطف فاصله بسیار زیاد این جزیره با خاک کره شمالی و البته به دلیل عقب ماندگی نیروی هوایی کره شمالی، امکان حمله هوایی به این جزیره وجود ندارد؛ ضمن آنکه نیروی هوایی و پدافند دریاپایه و زمین پایه آمریکا به طور دقیق پیوسته از حریم هوایی گوام محافظت کرده و منطقهای غیرقابل نفوذ پدید آوردهاند.
در سال ۲۰۱۳ و در پی تهدید جزیره گوام از سوی کره شمالی، ارتش آمریکا برای مقابله با موشکهای بالستیک، یک آتشبار شامل ۶ سامانه پدافند پاد بالستیک (ضد بالستیک) تاد (THAAD) را با بیش از ۴۸ موشک رهگیر و رادار AN/TPY-۲ به این جزیره اعزام کرد که همچنان در آنجا مستقر هستند.
شلیک استاندارد ۳ از ناوشکن یواساس فیتزجرالد مجهز به سیستم رزمی ایجیس
درکنار تاد، ناوشکنها و رزمناوهای نیروی دریایی آمریکا که به سامانه رزمی ایجیس (Aegis) هستند نیز میتوانند به دفاع پاد بالستیک از جزیره پرداخته و لایه اول دفاعی در برابر موشکهای بالستیک را تشکیل دهند. این شناورها به قویترین رادارهای کشتییاپایه عملیاتی مجهز و به موشکهای پاد بالستیک RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) معروف به استاندارد 3 مسلح هستند که وظیفه آن سرنگونی موشکهای بالستیک کوتاه برد تا دوربرد است. در نمونه جدید استاندارد 3 موسوم به SM-3 بلاک IIA، به لطف برد زیاد و سرعت بسیار بالای موشک حتی امکان رهگیری و سرنگونی موشکهای بالستیک قاره پیما نیز وجود دارد.
موشک HS-۱۲
تاد و استاندارد 3 هر دو قادر به رهگیری و سرنگونی موشک بالستیک دوربرد HS-12 هستند. HS-12 اولین بار در ماه آوریل 2017 در یک رژه که به مناسبت سالگرد پایهگذاری حکومت فعلی کره شمالی برپا شد به نمایش درآمد. این موشک از 4 آزمایشی که تاکنون داشته است تنها در یک مورد موفق بوده است.
آمریکا به منظور افزایش احتمال رهگیری، به ازای هر موشک بالستیک مهاجم، دو موشک پاد بالستیک به سمت آن شلیک میکند که شانس شکار را افزایش میهد. به گفته کارشناسان شانس آمریکاییها برای سرنگونی هریک از موشکهای بالستیک کره شمالی 96 درصد است.
ارسال نظر