Nokia در آینه زمان
عرضه نخستین گوشی مبتنی بر Windows Phone ۷ از سوی نوکیا بهانهای شد برای مرور محصولات این شرکت در گذر زمان. زمانی بود که فنلاندیها با تولید گوشیهای ساده، پیشرفته و هوشمند یکهتاز دنیای موبایل بودند و کسی توان رقابت با آنها را نداشت.
- گوشی های معمولی
- گوشی های هوشمند
- موبایل کامپیوتر
عرضه نخستین گوشی مبتنی بر Windows Phone ۷ از سوی نوکیا بهانهای شد برای مرور محصولات این شرکت در گذر زمان. زمانی بود که فنلاندیها با تولید گوشیهای ساده، پیشرفته و هوشمند یکهتاز دنیای موبایل بودند و کسی توان رقابت با آنها را نداشت. اما به یکباره ورق برگشت و حالا کرهایها بودند که به صورت پیاپی به معرفی گوشیهای جدید، زیبا و ارزانقیمت میپرداختند. در این میان ناگهان آیفون از راه رسید و بازار گوشیهای هوشمند را از همه ربود. اما اشتباه فنلاندیها کجا بود؟ آیا پیوند با مایکروسافت میتوانست آن را نجات دهد و به روزهای خوبش بازگرداند؟
گوشی های معمولی
نخستین گوشی تلفن همراه ساخت نوکیا بود که حدود ۴ هزار یورو قیمت و ۸۰۰ گرم وزن داشت. گورباچف، رهبر شوروی سابق از این گوشی استفاده میکرد به همین دلیل نیز لقب Gorba را یدک میکشید.
نخستین گوشی مبتنی بر GSM یا شبکههای نسل دوم بود که به تولید انبوه رسید. اهداف کلیدی نوکیا در ساخت این گوشی بر تماسهای تلفنی بهتر، پیامرسانی متنی و انتقال دیتا متمرکز بود.
نخستین گوشیای بود که از صدای زنگ اختصاصی نوکیا - که در دهه بعد شهرت بسیاری یافت - بهرهمند شد. احتمالا به دلیل به کارگیری همین صدای زنگ بود که بیش از ۲۰ میلیون دستگاه از آن به فروش رفت.
نخستین گوشی با قاب قابل تعویض بود. آن را میتوان سرآغاز تولید گوشیهای مدگرا یا fashion دانست. این گوشی جوهره طراحی مدلهای عجیب و غریب دیگری چون Nokia ۷۲۸۰ را ارائه داد.
این گوشی نمونه اولیه مدل مستحکمی است که سال ۲۰۱۰ شاهد عرضه آن بودیم. همچنین نخستین گوشی ساخت نوکیا به شمار میرود که به بازی Snake مجهز بود.
در فیلم ماتریکس شاهد استفاده از آن بودیم. نخستین گوشی تلفن همراهی بود که از قابلیت پیشگویی متن T۹ و همینطور مرورگر Wap پشتیبانی میکرد. به دلیل وضعیت نه چندان مناسب Wap در آن روزها، ۷۱۱۰ کاربردی بیش از یک گوشی ساده و معمولی پیدا نکرد.
هنوز هم پرفروشترین گوشی دنیاست. تاکنون بیش از ۲۰۰ میلیون نسخه از آن به فروش رفته است. یک گوشی کاملا ساده!
نخستین گوشی تاشوی نوکیا بود که کمی دیر عرضه شد و نتوانست در بازار و میان رقبا جایی برای خودنمایی بیابد.
با شعار Comes With Music به بازار آمد و خیلی سریع هم ناپدید شد. سرویس دانلود خاص آن نتوانست جایی میان کاربران برای خودش دست و پا کند.
یک گوشی بسیار ساده بود که قیمت بسیار پایینی داشت. نمونههای ساخت شرق دور این گوشی قیمت بسیار پایینتری داشتند اما استحکام آنها با نمونههای فنلاندی قابل مقایسه نبود.
گوشی های هوشمند
مهمترین گوشی فنلاندیها بود که از سیستمعامل سیمبین، دوربین و صفحهنمایش رنگی بهره میبرد. ۷۶۵۰ نخستین گوشی تلفن همراهی به شمار میرود که از فرم کشویی استفاده میکرد. با وجود نرمافزارها و پشتیبانی سیستمعامل از چندوظیفهگی میتوان آن را از نظر مفهومی - و نه شکل طراحی - پدرخوانده گوشیهای هوشمند امروزی دانست.
نخستین گوشی بازیمحور نوکیا بود که به دلیل عدم وجود تعداد بازیهای کافی، عرضه آن سال ۲۰۰۵ خاتمه یافت و این پروژه به شکست انجامید.
سرآغاز خانواده گوشیهای سری N بود که به شکل یک دوربین فیلمبرداری کوچک طراحی شد. در آن زمان رقابت سختی میان گوشیهای نوکیا و پالم احساس میشد.
یک گوشی مبتنی بر سیمبین با صفحهکلید دایرهای شکل بود. عصر طراحی متفاوت گوشیها با آن آغاز شد. نوکیا در طراحی ۷۶۱۰ از همین گوشی الهام گرفت.
این گوشیِ مبتنی بر سیمبین و متعلق به سری E گوشیهای نوکیاست. صفحهکلید کامل و بدنه باریک این گوشی، آن را به رقیبی برای بلکبری تبدیل کرده است. البته موفقیت چندانی نداشت و کاربران چندانی را به خود جلب نکرد.
با عرضه آن در اواخر سال ۲۰۰۶، تا مدتها به عنوان حکمران بیچون و چرای قلمرو گوشیهای هوشمند مطرح بود. Wi-Fi، HSDPA و دو دوربین ۵ مگاپیکسل از جمله قابلیتهای این گوشی بودند. به تعویق افتادن عرضه N۹۵باعث شد در این فاصله اپل آیفون را به دنیا معرفی کند. به این ترتیب، دیگر کاربران به خرید آن تمایلی نداشتند و نوکیا مجبور شد دو سال زمان صرف کند تا گوشی بهتری را به بازار بفرستد.
هوشمندی دوستداشتنی بود که برای نخستین بار از فلاش زنون در آن استفاده شد. دوربین آن تا مدتها در رده نخست دوربینهای تلفن همراه جای داشت.
یک هوشمند کوچک با امکاناتی چون دوربین ۳ مگاپیکسل، Wi-Fi، تماس تصویری و مرورگر وب بود که آن را از دیگر گوشیها متمایز میکردند.
نخستین گوشی تماملمسی نوکیا بود که از صفحهنمایش مقاومتی استفاده میکرد. همین امر دلیل خوبی بود برای این که کاربران آیفون آن را به سخره بگیرند.
تنها دو سال بعد از عرضه آیفون به بازار آمد! با آن شاهد به کارگیری نخستین صفحهنمایش لمسی خازنی در گوشیهای ساخت نوکیا بودیم. البته استفاده از نسخه قدیمی سیستمعامل منسوخ سیمبین در این گوشی مزایای آن را کمرنگ کرد.
Nokia N۹۰۰ نخستین اسمارتفون مبتنی بر سیستمعامل Maemo است. با اینکه بسیار قدرتمند است اما استفاده آسانی ندارد و ممکن است کاربر کمی گیج شود.
نسخه جدید سیمبین با آن عرضه شد. این گوشی بدنه آلومینیوم، قابلیت ضبط ویدئویی HD، دوربین ۱۲ مگاپیکسل و پورت HDMI داشت. در فاصله میان معرفی تا عرضه آن، اپل iPhone ۴ را به بازار عرضه کرد. N۸ هنوز هم از بهترین دوربین موجود در بازار بهره میبرد. اما رابط ضعیف سیمبین، نوکیا را وادار به روی آوردن به سیستمعامل مایکروسافت کرد.
سیمبین حتی پس از پیوستن نوکیا به شرکای مایکروسافت، باز هم در برخی از گوشیهای با قیمت متوسط این شرکت استفاده میشود. این سیستمعامل به مرورگر وب مبتنی بر Webkit و رابط جدیدی به نام آنا مجهز شده است. صفحهنمایش ۴ اینچ و دوربین ۸ مگاپیکسل نیز از دیگر مشخصههای X۷ هستند.
نخستین ثمره اتحاد نوکیا و مایکروسافت است که از Windows Phone ۷ با رابط اختصاصی نوکیا بهره میبرد. نوکیا قصد دارد این گوشی را با قیمت پایینی به بازار عرضه کند بنابراین به نظر میرسد انتخاب بهتری نسبت به N۸ باشد.
ساخت نوکیا نبود اما نخستین نمونه از EPOC محسوب میشود که بعدها به سیمبین تبدیل شد.
نخستین گوشی هوشمند نوکیا بود که از سیستمعامل خاص PC یعنی GEOS استفاده میکرد. این سیستمعامل از جهاتی به ویندوز مایکروسافت شباهت داشت.
نخستین گوشی مجهز به سیستمعامل سیمبین و صفحهنمایش رنگی بود که میان کاربران محبوبیت بسیاری پیدا کرد.
یک تبلت اینترنتی تماملمسی هیجانانگیز اما گمنام! این گوشیِ مبتنی بر Maemo، آغازگر مسیر جدیدی در تاریخ نوکیا بود.
نخستین کامپیوتر شخصی نوکیا بود که پس از گذشت ۲۰ سال و شاید در واکنش به apple macbook عرضه شد. در این محصول نوکیا برای نخستین بار از سیستمعاملWindows مایکروسافت استفاده کرد.
نوکیا مجبور نیست در تبلتهایش ویندوز را به کار بگیرد به همین دلیل نیز ترجیح داده است از سیستمعامل کد باز MeeGo در محصول جدیدش استفاده کند. برنامه این شرکت برای ارائه تبلت فوق به ماه می سال ۲۰۱۰ باز میگردد. امیدواریم این محصول نیز به اندازه Booklet دوستداشتنی باشد!
باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
ارسال نظر