ADSL، وایمکس یا اینترنت بیسیم؟
ADSL، وایمکس و شبکههای بیسیم مبتنی بر wifi همچنان مدرنترین راههای دسترسی به اینترنت خانگی هستند. هر کدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند و میتوان بر اساس نقطه ضعفها و نقطه قوتهایشان درباره آنها قضاوت کرد.
این نوشته میتواند یک راهنمای ساده و جمع و جور باشد، در آن خبری از اصطلاحات فنی و گیجکننده نیست. ما تمام تعریفهای ممکن را به زبان ساده ترجمه کردهایم و در نهایت تلاش کردهایم تنها به مخاطب فکر کنیم. به کاربرانی که میخواهند در کمترین زمان ممکن سرویس محبوب خود را بشناسند، هزینهها را برآورد کنند و در نهایت با مشت پر پا به بازار بگذارند. در انتهای این نوشته شما یک کارشناس خبره خرید اینترنت خواهید بود و میتوانید به اطرافیانتان مشاوره دهید.
چی به درد کی میخورد؟
ADSL، وایمکس و wifi جادههایی هستند که در نهایت باید شما را به یک مقصد برسانند؛ دنیای مجازی اطلاعات. ممکن است بگویید سرعت دسترسی آنها به اینترنت اولین وجه تمایزشان از هم است. این گفته کاملا صحت دارد اما وقتی بر اساس قانون، واگذاری سرعتهای بالاتر از ۱۲۸ کیلوبیت بر ثانیه به کاربران خانگی محدودیت دارد فرقی نمیکند پراید سوار باشید یا لامبورگینی. پس فعلا باید آنها را تنها از طریق هزینه اشتراک ماهیانه و قیمت تجهیزات مقایسه کنیم.
ADSL حالا دیگر قدیمی شده و همه تقریبا آن را میشناسند. یک تماس تلفنی با شرکتهای ارائه دهنده خدمات کافی است تا ظرف مدت یک هفته ارتباط شما با اینترنت برقرار شود. در این نوع سرویس دیگر مثل اینترنت لاک پشتی Dial-up شماره شما اشغال نمیشود اما همچنان به یک خط تلفن ثابت احتیاج خواهید داشت.
در بعضی مراکز مخابراتی امکان ارائه این سرویس وجود ندارد یا ظرفیت شبکه تکمیل است. در این مواقع چه باید کرد؟ وایمکس گمشده شماست. این سرویس نسبتا جدید به خط تلفن نیازی ندارد. تنها کافی است محل سکونتتان توسط یک خدمات دهنده پوشش داده شده باشد. اینترنت مبتنی بر wifi که از آن با عنوان بیسیم یاد میکنند هم وجود دارد. این سرویس به خط تلفن نیاز ندارد اما بیشتر به درد مجتمعهای آپارتمانی میخورد. چرا؟ در ادامه جواب سوالتان را خواهید گرفت.
چقدر؟...ADSL
در ابتدای راهاندازی قیمتها بسیار بالا بود اما با بالا رفتن تعداد خدمات دهندهها و شکل گیری بازار رقابت حالا میتوان به قیمتهای منصفانه امیدوار بود. برای دسترسی به اینترنت ADSL با سرعت 128 کیلوبیت بر ثانیه به طور متوسط باید مبلغی در حدود 15 هزار تومان پرداخت کرد. سرویس دهندهها اما راههای جدیدی را امتحان میکنند و میتوانند به صورت کاملا منصفانه ما را برای پرداخت هزینههای بیشتر متقاعد سازند. ما به این کار شیوههای نوین فروش میگوییم. در اینترنت ADSL با چیزی روبهرو هستیم به نام ترافیک حجمی.
این عدد نشان میدهد که شما در طول هر دوره میتوانید چه مقدار فایل دانلود کنید. این یک تصمیم کاملا شخصی است چون خودتان بهتر از هر کسی نیازهایتان را میشناسید. ضمن اینکه امکان خرید ترافیک حجمیدر مواقع خاص وجود دارد. بر اساس قانون هر مشترک باید هر ماه مبلغی به عنوان آبونمان و مالیات پرداخت کند. سرویس دهندهها معمولا این هزینه را در لیست تعرفههایشان وارد نمیکنند.
چقدر؟... وایمکس
این حرفها بین خودمان میماند. فلسفه وجود وایمکس به دو نکته مهم گره خورده است: سرعت بیشتر و قیمت کمتر. این سرویس به وجود آمد تا کاربران را خوشحال کند اما در ایران وضع فرق میکرد. ورود وایمکس به بازار نباید تحت هیچ شرایطی بساط سرویس دهندههای ADSL را به هم میزد. پس چارهای نبود جز تعیین تعرفههایی تقریبا برابر!
همین حالا دوتا از بزرگترین خدمات دهندههای وایمکس یعنی مبین نت و ایرانسل یک منوی پیشنهادی تقریبا مشابه را پیش روی من و شما میگذارند که برای سرویسهای ۱۲۸ کیلوبیتی بین ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان است. هر دوتایشان در فروش ویژه خود طرحهایی را معرفی کردهاند که کاربر میتواند با پرداخت هزینه بیشتر اشتراک خود را به صورت سه ماهه، شش ماهه و یا یک ساله خریداری کند. این طرحها صرفه اقتصادی بیشتری دارند.
چقدر؟... wifi
در این نوع خدمات هم باید حدود 20 هزار تومان پرداخت کنید. بعضی از سرویس دهندهها قیمتهای پایینتری در نظر گرفتهاند تا مشتری بیشتری جذب کنند. آنها تبلیغات زیادی میکنند و تلاش دارند این نوع سرویس را کاملا مشابه اینترنت ADSL جا بزنند. تفاوت اصلی این دو در نیازمندی به خط تلفن است. در سرویس wifi نیازی به خط تلفن نیست اما گول تبلیغات را نخورید چون باید به جای خط تلفن 50 هزار تومانی یک دکل بزرگ بالای ساختمانتان نصب کنید.
این دکل مثل آنتن گیرنده عمل میکند. هزینه نصب و راهاندازی دکل بالاست. در برخی مراکز مخابراتی ظرفیت شبکه ADSL تکمیل شده است و امکان ارائه خدمات نیست. تنها وقتی به سراغ wifi بروید که با چنین شرایطي روبهرو هستید و در یک آپارتمان بزرگ زندگی میکنید. با تقسیم هزینه نصب دکل بین ساکنان ساختمان خرید wifi به صرفهتر خواهد بود.
چقدر؟... تجهیزات
وقتی پای اینترنت ADSL وسط بیاید شما به یکسری تجهیزات خاص نیاز دارید که به آن مودم ADSL میگویند. مودم بین خط تلفن و رایانه قرار میگیرد و به شما امکان اتصال به شبکه را میدهد. این مودمها در دو شکل عرضه شدهاند؛ اول مودمهایی که با کمک سیم شبکه به کامپیوتر متصل میشوند و ۵۰-۴۰ هزار تومان قیمت دارند و دوم مودمهای بیسیم با قیمت ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان. نمونههای بیسیم به کاربر آزادی عمل بیشتری میدهند. بیشتر خدمات دهندهها خودشان مودم میفروشند اما با قیمتهای بیشتر. میتوانید همان مودمها را با قیمت کمتر در بازار پیدا کنید.
تجهیزات وایمکس گرانتر است. همین باعث شده تا خیلی از کاربران همچنان به سراغ ADSL بروند و خبر برسد که ۷۰ درصد ظرفیت شبکه وایمکس خالی است. در طرحهای فروش ویژه میتوانید با پرداخت حق اشتراک یکجا مودم رایگان یا با تخفیف دریافت کنید. این یک فرصت ایدهآل است. حالا به تجهیزات wifi میرسیم؛ همان آنتن بزرگی که گفتیم قیمت زیادی دارد. سرویس دهندهها معمولا برای نصب این آنتن ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان دریافت میکنند به همین دلیل بهتر است هزینه آن را بین چند نفر تقسیم کنید.
توصیههای درگوشی
با پرداخت حق اشتراک چند ماهه میتوانید تخفیفهای خوبی بگیرید. این موضوع در مورد هر سه نوع سرویس صدق میکند، پس فرصت را از دست ندهید. نکته دوم به درد متقاضیان خرید ADSL میخورد. در پروسه خرید این سرویس مرحلهای به نام استعلام خط تلفن وجود دارد و در آن سرویس دهنده از طرف شما درخواستی برای مرکز مخابراتی ارسال میکند.
مخابرات باید از نظر فنی تایید کند که خط تلفن شما امکان ارائه ADSL را دارد. در اصطلاح به این کار «رانژه کردن»میگویند. در بعضی موارد مشاهده شده که اپراتورهای چرب زبان واحد فروش قبل از انجام این مرحله برای ارسال تجهیزات و گرفتن مبلغ قرارداد اقدام میکنند. اگر خط شما به دلیل استفاده از تجهيزات فیبرنوری قابلیت ارائه خدمات را نداشت چه میشود؟ یک فروشنده چرب زبان میگوید ما دستگاه را از شما پس میگیریم و هزینه را مسترد میکنیم.
آنها این کار را به شرطی انجام میدهند که جعبه مودم را باز نکرده باشید. موقع خرید سرویس وایمکس هم حواستان به محدوده پوشش دهی باشد. در صورتی که ساختمانتان در میان چند ساختمان بلندتر قرار گرفته، چارهای جز استفاده از تجهیزات پوشش دهی خارجی نیست. قیمت این تجهیزات بالاست. پس قبل از اقدام به خرید سعی کنید از پوشش دهی ساختمان خاطر جمع شوید.
با پرداخت حق اشتراک چند ماهه میتوانید تخفیفهای خوبی بگیرید. این موضوع در مورد هر سه نوع سرویس صدق میکند، پس فرصت را از دست ندهید. نکته دوم به درد متقاضیان خرید ADSL میخورد. در پروسه خرید این سرویس مرحلهای به نام استعلام خط تلفن وجود دارد و در آن سرویس دهنده از طرف شما درخواستی برای مرکز مخابراتی ارسال میکند
نظر کاربران
سلام لاقل کامل کپی کنید
واقعا که مطالبتون. عجیبه و با واقعیات علمی روز جور در نمیاد
کی گفته واسه اینترنت وافای نیاز به دکل از سمت مشترک هست یه رادیو لوکو یا هر برند دیگه که قبلا قیمتش 90 هزار بود حالا با این گرونی شده 200 هزار میشه راحت به اینترنت وصل شد سرعتش هم به شرکتا مربوطه نه به نوع فناوری توی کشور ما که سرعتا کیلوباتیه همه این فناوری هایی که گفتید تا حداقل ده مگ جواب میده
باسلام.
من تا چند روز پیش از ADSL استفاده میکردم واسه کامپیوترم ولی الان که لپ تاپ خریدم دیگه نمی صرفه!میخوام از اینترنت بی سیم استفاده کنم ولی نمیدونم کدوم بهتر جواب میده؟(تقریبا همه جالازمش دارم)اگه میشه راهنماییم کنید.....مرسی!
پاسخ ها
بستگی به شرایط خودت و محل زندگیت داره
مثلا وایمکس به دردت میخوره ولی اگر جایی باشی که انتن نداشته باشه مثل شهرهای کوچیکتر یا حتی طبقه پایین ساختمان نه......