مقایسه جامع پردازندههای Core i۳ و Core i۵
در صورتی که به پردازندهای با کارایی مناسب و البته با هزینه نهچندان زیاد نیاز دارید حتما نیمنگاهی به پردازندههای Core i۳ و Core i۵ اینتل داشته باشید.
با این اوصاف هنگامی که به بازار مراجعه میکنید بهتر است با دید کافی نسبت به این دو مدل پردازنده اقدام به تصمیمگیری کنید. این پردازندهها میتوانند در لپتاپها و رایانههای از پیش آماده مورد استفاده قرارگیرند و یا به عنوان گزینهای برای کسانی که به دنبال جمعآوری قطعات مناسب برای رایانه رومیزی خود هستند مدنظر قرارگیرند. شرکت اینتل دهها مدل مختلف در هر خط تولید این محصولات داشته و از همین رو مقایسه تک به تک مدلها منطقی بهنظر نمیرسد و به نظر میرسد وجود یک راهنمای کلی بهمنظور انتخاب پردازنده مناسب، راهگشا باشد.
سرعت پردازنده
مقایسه مگاهرتز و گیگاهرتز هر پردازنده مدتهاست که به عنوان عاملی در جهت تشخیص کارایی بهکار میرود اما این فرضیه در صورتی مورد استناد است که دو پردازنده از یک خانواده و با یک معماری مورد مقایسه قرارگیرند. خوشبختانه پردازندههای Core i۳ و Core i۵ شباهتهای زیادی دارند و از همینرو مقایسه سرعت کلاک آنها میتواند معیاری معتبر باشد.
معمولا پردازندههای Core i۵ (البته نه همیشه) در مقایسه با همتایان Core i۳ خود از فرکانس بالاتری بهره میبرند و در محاسبات سنگین، خیلی سریعتر پاسخگو هستند. این قابلیت و توانایی را میتوانید در هنگام انجام وظایف Single-Thread مانند رندرینگ یک فایل اکسل یا اعمال یک فیلتر در فتوشاپ مشاهده کنید. تقریبا در همه شرایط پردازندههای Core i۵ در مقایسه با Core i۳ توانایی پردازشی بالاتر و سریعتری دارند.
پردازندههای مجهز به قابلیت توربو بوست شرکت اینتل میتوانند فرکانسهای کلاک خود را تحت شرایط سنگین و سخت افزایش دهند تا فرایند پردازش، سریعتر به اتمام برسد. در سری Core i۵ برخی مدلها به قابلیت توربو بوست تجهیز شدهاند ( از همان زمان معرفی در سال ۲۰۱۰) اما در سری Core i۳ تقریبا هیچ یک از مدلها از این قابلیت بهره نمیبرند. این بدانمعناست که پردازندههای Core i۵ میتوانند حتی سریعتر از آنچه سرعت کلاک پایه آنها ادعا میکند به اجرای وظایف خود بپردازند.
دو هسته در مقابل چهار هسته
با توجه به توان پایین و خصوصیات اقتصادی سری Core i۳ شرکت اینتل، تمامی پردازندههای نسل پنجم این سری از دو هسته در مدلهای دسکتاپ و لپتاپ بهره میبرند. پردازندههای سری Core i۵ گرانقیمتتر و قدرتمندتر هستند. نسخههای کوچکتر و با توان مصرفی بهینهتر مخصوص لپتاپها در پردازندههای Core i۵ منحصرا دو هستهای بوده و حال آنکه پردازندههای Core i۵ ویژه رایانههای رومیزی با ابعاد بزرگتر و محدودیتهای کمتر توان، تقریبا همگی چهار هستهای هستند.
از سوی دیگر نرمافزارهای مورد استفاده باید به نحوی نوشته شده باشند تا بتوانند از قابلیت پردازش چند هستهای بهره ببرند. امروزه اکثر برنامههای اینچنینی که به توان پردازشی بالا نیاز دارند از این قابلیت بهره میبرند. بازیهای نیازمند به توان بالا و نرمافزارهایی با این ویژگی با استفاده از پردازندههای چهارهستهای سریعتر اجرا میشوند و این مسئله باعث خواهد شد تراشههای دسکتاپ Core i۵ در مقایسه با همتایان Core i۳ خود در جایگاه بالاتری قرارگیرند.
برخی ( اما نه همه) پردازندهها از قابلیت Hyper-Threading بهره میبرند که در واقع تکنولوژی ارائه شده توسط اینتل است که به برنامهریزی موثرتر وظایف پردازنده منجر خواهد شد. این قابلیت به ویژه برای معماریهای چند هستهای کاربرد بسیار زیادی دارد. اگرچه این قابلیت عملکرد کلی رایانه را بهبود میبخشد اما توانایی و عملکرد آن در برنامههایی مانند ویرایشگرهای مالتی مدیا که به توان بیشتری نیاز دارند مشهودتر است. Hyper-Threading در برخی پردازندههای Core i۵ مانند مدلهای نسل دوم ( مدلهایی با پیشوند Core i۵-۲XXX) و بعد از آن مورد استفاده قرار گرفته است اما همه پردازندههای این نسل و نسلهای بعد از آن از این قابلیت بهرهمند نشدهاند. پیش از هر چیز باید مطمئن شوید که بایوس مادربورد شما از این قابلیت بهمنظور بهرهگیری حداکثری از تواناییها پشتیبانی میکند.
توان مصرفی
پردازندههای Core i۵ عموما قدرتمندتر از نمونههای Core i۳ هستند اما معمولا به توان الکتریکی بیشتری نیز نیاز دارند. برخی از مدلهای تولیدی پردازندههای اینتل ( بهویژه آنهایی که از برچسبهای M,U,UM در نام خود برخوردارند) بهگونهای طراحی شدهاند تا مصرف توان در آنها بهینهتر شده باشد اما بهطور کلی پردازندههای i۵ در مقایسه با i۳ در اجرای وظایف یکسان، توان بیشتری مصرف میکنند.
با این اوصاف این مسئله با توجه به عدم استفاده از باتری در رایانههای رومیزی، مشکلی برای این دسته از کاربران به شمار نمیآید اما در خصوص لپتاپها، کاربران همواره به دنبال پردازندههایی با مصرف توان کمتر هستند تا برای مدت زمان بیشتری بتوانند از باتری لپتاپ خود استفاده کنند.
با این اوصاف علیرغم بهرهگیری i۳ از توان مصرفی کمتر، این مدل ممکن است برای پردازشهای سنگین گزینه مطلوبی نباشد. از طرف دیگر یک پردازنده Core i۵ با به پایان رساندن وظایف محوله در مدت زمان کمتر ممکن است به مقدار مشابه توان الکتریکی نیاز داشته باشد.
گرما
هرچه توان مصرفی پردازنده بیشتر و البته سرعت کلاک آن بالاتر باشد، طبیعتا گرمای بیشتری نیز تولید خواهد کرد. به همین دلیل و با توجه به توضیحاتی که در قسمت قبل بیان شد پردازندههای Core i۳ معمولا در مقایسه با نمونههای Core i۵ خود خنکتر هستند. البته این مورد هم برای رایانههای رومیزی یک مشکل به حساب نمیآید، مگر اینکه قصد جمعکردن یک سیستم قدرتمند جهت اجرای بازیهای ویدئویی و یا پردازشهای سنگین صوت و تصویر را داشته باشید اما در لپتاپها استفاده از پردازندههای قدرتمند ممکن است در استفاده طولانی مدت و سنگین منجر به تولید گرمای زیاد شود.
قیمت
به طور کلی پردازندههای Core i۵ در مقایسه با Core i۳ گرانتر هستند. در هنگام خرید یک پردازنده مستقل برای استفاده در رایانههای رومیزی، قیمت آن بسته به نسل پردازنده و تواناییهای آن ممکن است متفاوت باشد اما در شرایط معمول یک پردازنده i۵ در مقایسه با همتای i۳ خود چیزی در حدود ۵۰ تا ۱۰۰ دلار گرانتر خواهد بود. این تفاوت قیمت ممکن است بسته به قابلیتهای جانبی مانند Hyper-Threading و یا بهرهگیری از حافظه اضافه کش L۲ و L۳ و گزینههای افزایش کارایی که معمولا در پردازندههای با توان پایینتر موجود نیست تغییر کند.
پردازندههای مورد استفاده در لپتاپها معمولا توسط کاربران قابل تعویض نیستند اما هنگامی که تولیدکنندگان گزینههایی را به منظور امکان انتخاب پردازندههای Core i۳ یا Core i۵ در اختیار کاربران قرار میدهند این گزینههای به روز رسانی معمولا با تفاوت قیمتی با شروع از ۱۰۰ دلار پیش روی کاربران قرار میگیرند. در صورتی که این به روز رسانی پردازنده به به روز رسانی دیگر قطعات رایانه مرتبط باشد و یا به عنوان مثال به بهرهگیری از رم بیشتر، فضای ذخیرهسازی بالاتر و یا صفحهنمایشی با رزولوشن بالاتر نیازمند باشد این تفاوت قیمت از این هم بیشتر خواهد بود.
نتیجهگیری
پردازندههای Core i۳ در مقایسه با پردازندههای Core i۵ از قدرت و سرعت پایینتری برخوردارند اما توانایی اجرای محدوده وسیعی از برنامههای استاندارد موجود برای رایانهها را به سادگی دارند. در صورتی که نیازهای شما در خصوص استفاده از رایانه به مرور وب، ویرایش مستندات و یا حتی مشاهده ویدئو تحت وب خلاصه میشود، پردازندههای Core i۳ بهطور کامل نیازهای شما را برآورده خواهند کرد و پرداخت هزینههای اضافی و مصرف توان بالاتر در مدلهای Core i۵ برای شما آنچنان که باید و شاید ارزشمند نخواهد بود. در صورتی که به دنبال خرید لپتاپی با قیمت پایینتر و البته مصرف توان کمتر هستید بهتر است به دنبال گزینهای مجهز به پردازنده Core i۳ باشید.
در صورتی که قصد دارید از رایانه خود بهمنظور اجرای بازیهای سهبعدی جدید، ویرایش محتویات صوتی و تصویری و یا اجرای ویدئوهای ۴K استفاده کنید بسته به بودجه خود به دنبال پردازندهای با حداکثر توان عملیاتی باشید. در این حالت هزینه بالاتر و مصرف توان بیشتر در Core i5 بهصرفه خواهد بود. این توان عملیاتی بالاتر بهویژه در ترکیب با مقدار حافظه رم بالاتر و یک کارت گرافیکی مستقل بیشتر به چشم خواهد آمد. این گزینه شما را از به روز رسانیهای آتی در خصوص نیاز به سختافزار قویتر در جهت اجرای روان برنامههای مختلف نیز بینیاز خواهد کرد.
در صورتی که قصد دارید مدلهای خاصی از پردازندههای Core i3 یا Core i5 را در مقابل یکدیگر قرار دهید، ابزار موجود در CPUBoss بهترین راهحل برای شما خواهد بود. تنها کافی است مدل دو پردازنده را وارد کنید و این ابزار مقایسه شانه به شانهای را از مشخصات، کارایی، بنچمارکها و قیمت به شما نشان خواهد داد. پایگاه دادهای ARK اینتل که به شما امکان جستجوی پردازندهها بر مبنای سری، معماری و یا قابلیتهای ویژه آنرا میدهد نیز به عنوان مرجعی کامل، قابل استناد است.
ارسال نظر