BMW E۳۰ VS Mercedes -Benz۱۹۰ E
رقابت جوانهـای دیروزی بنز و ب ام و
بازی رقابت بنز و بامو داستانی طولانی دارد و هر برگی از تاریخ خودروسازی را ورق میزنیم، ابعاد این رقابت تنگاتنگ را بیشتر درک میکنیم.
نکته جالب اینجاست که هر دو خودرو مورد بررسی ما برای گرفتن مجوز حضور در مسابقات اتومبیلرانی، در نسخههای شهری تولید شدند. مرسدس بنز۳/۲ ۱۹۰E و بامو M۳ دو پیر مردی هستند که پس از سالها رو در روی یکدیگر قرار گرفتهاند تا نشان دهند که هنوز هم دود از کنده بلند میشود!
مرسدس بنز ۳/۲ ۱۹۰E
داستان ۱۹۰E به سال ۱۹۸۲ باز میگردد. زمانی که مرسدس برای شرکت در مسابقات DTM مجبور شد تا ۵۰۰۰ دستگاه از خودرو مورد نظر را برای مصارف شهری تولید کند. این اتاق بنز W۲۰۱ نام گرفت و در آن زمان یکی از کوچکترین سدانهای بنز به شمار میآمد. از اینرو به آن لقب بچه بنز دادند.
ساخت این بچه چموش از سوی بنز یک حرکت جدید به شمار میآمد و بعدها کلاس C بر پایه آن شکل گرفت. نمایشگاه فرانکفورت ۱۹۸۳ جایی بود که پرده از این کوچولوی دوستداشتنی برداشته شد تا موج جدیدی در این کلاس خودرو آغاز شود. ۱۹۰E در طراحی ظاهری از تمام مشخصات یک بنز اصیل بهره میبرد. مشخصاتی نظیر چراغهای کرکرهای عقب، چراغهای مستطیلی جلو و فرم منحصربهفرد اتاق همگی مواردی هستند که یاد و خاطره بنزهای دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی را زنده میکنند. فضای کابین در عین سادگی فوقالعاده سنتی و اصیل طراحی شده و بوی دوران اوج مرسدس را میدهد. صندلیهای ریکارو برای چهار نفر طراحی شدهاند و ترکیبی از چرم و پارچه هستند. تم اسپرت و لوکس در کابین با یکدیگر آمیخته شدهاند و وجود مواردی همچون کرونومتر در کنار چرم دوزی دور فرمان و قطعات چوبی، تضاد زیبایی دارد.
فراموش نکنیم که با یک بنز اسپرت طرف هستیم که در دوران تولیدش رکوردها و دستاوردهای زیادی را به ثبت رسانده است. مرسدسبنز برای نخستین بار از یک پیشرانه چهار سیلندر ۱۶ سوپاپ در این مدل استفاده کرد. اما پیشرانههای ۸ سوپاپ با قدرت کمتر نیز برای این مدل قابل انتخاب بودند. در میان طیف گستردهای از پیشرانهها، پیشرانه ۲.۳ لیتری ۱۶ سوپاپ که با کد M۱۰۲ شناخته می شود، از محبوبیت ویژهای برخوردار بود.
این پیشرانه جذاب قادر است ۱۸۵ اسب بخار در دور ۴۵۰۰ تولید کند که نسبت به نمونه ۸ سوپاپ، حدود ۵۰ اسب بخار قدرت بیشتر را به W۲۰۱ هدیه میدهد. بچه بنز ظرف ۸ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر میرسد و سقف سرعت آن روی ۲۳۰ کیلومتر در ساعت محدود شده است. پیشرانه M۱۰۲ برای نخستین بار از یک آلیاژ جدید برای سرسیلندرها بهره گرفت که با روش ریخته گری COSCAST ساخته میشده است.
بیش از ۶۰۰ میلیون پوند برای تحقیق و توسعه این مدل بنز صرف شد تا از نظر قابلیتهای فنی از پیشتازان زمان خود باشد. در W۲۰۱ ضریب درگ به ۰.۳۲ کاهش پیدا کرد که در دوران خودش یک موفقیت چشمگیر به شمار میرفت. همچنین سیستم تعلیق پنج اتصالی عقب از اختراعات جدید مرسدسبنز محسوب میشد و یکی از بهترین سیستمهای تعلیق در زمان خود لقب گرفت. در مدلهای ۲.۳ که نسبت به مدلهای عادی اسپرتتر هستند، از سیستم تعلیق با ارتفاع پایینتر و سفتتر بهره گرفته شده که هندلینگ و پایداری عالی را برای بچه بنز به ارمغان آورده است.
همچنین مدلهای ۲.۳ به سیستم تزریق سوخت چند نقطهای مجهز شدهاند که این قابلیت، قدرت بیشتری را برای این اتاق در پی داشته است. از سایر سامانههای جذاب W۲۰۱ میتوان به سیستم محدود کننده لغزش دیفرانسیل LSD اشاره کرد که از هدر رفتن قدرت موتور جلوگیری میکند. همچنین سامانه ASD وظیفه کنترل الکترونیکی هیدرولیکی دیفرانسیل را بر عهده دارد. تمام این قابلیتهای ویژه فنی در کنار صدای گوشنواز پیشرانه دست به دست هم دادهاند تا رانندگی آرام با این بنز چموش بسیار سخت باشد. ۱۹۰E۲.۳ خودروی بود که توانست رکورد ۵۰۰۰ کیلومتر رانندگی استقامتی را در پیست NARDO ایتالیا از آن خود کند و به یکی از خواستنیترین خودروهای زمان خودش تبدیل شود.
W۲۰۱ در تعداد ۱.۸ میلیون در دستگاه در سالهای ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۳ تولید شد و به یکی از محبوبترین بنزهای دهه ۸۰ میلادی بدل گشت. البته فروش این مدل در آمریکا ضعیفتر از اروپا بود و نمونه مسابقهای آن در مسابقات DTM آلمان توانست قهرمانیهای متعددی بهدست آورد. ۲.۳۱۹۰E در ۳ رنگ نقرهای دودی، آبی و سیاه متالیک تولید شده تا از مدلهای عادی متمایز باشد. در سال ۱۹۹۳ این بنز دوستداشتنی جای خود را به W۲۰۲ داد. خودرویی که برای نخستین بار نام C کلاس را با خود یدک میکشید.
BMW M۳
حتی کسانی که علاقهای به خودروهای بامو ندارند، مدل M۳ را ستایش میکنند. تولید M۳ همچنان ادامه دارد و همواره به عنوان یک ماشین اسپرت خالص شناخته میشود. سری۳ E۳۰ به جای مدل محبوب E۲۱ به بازار آمد. بامو پس از حضور موفق در مسابقات F۱ تصمیم گرفت تا توان خود را روی سری مسابقات TOURING متمرکز کند. در پی این هدف، M۳ نخستین بار در سال ۱۹۸۵ بر پایه بامو E۳۰ شکل گرفت و در نمایشگاه اتومبیل فرانکفورت از آن رونمایی به عمل آمد و دیری نگذشت تا به یکی از جذابترین خودروهای اسپرت دنیا تبدیل شد. اکثر جوانهای عشق ماشین در دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی پوسترهای M۳ را به اتاقشان میچسباندند و در آن سالها داشتن یک E۳۰ M۳ آرزوی هر جوان عشق ماشینی بود!
M۳ از نظر ظاهری تفاوتهای زیادی با E۳۰ معمولی دارد و ۱۲ پنل بدنه آن با نمونههای اسپرت تعویض شده است. گلگیرهای ورم کرده، چراغهای دوقلو جلو ملقب به چشم فرشته و جلوپنجره کلیوی شکل امضاء بامو روی این مدل دوست داشتنی به شمار میروند. تنها پنلهای مشترک بدنه M۳ با E۳۰ عادی، سقف، هود و سانروف هستند. کابین M۳ اسپرتتر از بنز ۱۹۰E طراحی شده و هنوز هم پس از گذشت چندین سال فوقالعاده جذاب و چشمنواز است. در پوشش صندلیها از لوگو قرمز و آبی M الهام گرفته شده است و نشان M روی فرمان، اهرم دنده و صفحه کیلومتر جلو خودنمایی میکند. کمربندهای ایمنی قرمز رنگ نیز کلکسیون جذابیتهای کابین M۳ را تکمیل میکنند تا دل کندن از این بامو دوست داشتنی بسیار سخت باشد.
با استارت خوردن پیشرانه دستساز M و طنینانداز شدن فریاد گوشنواز اگزوزها، همهچیز رنگ هیجان به خود میگیرد. M۳ یک پیشرانه ۲.۳ لیتری ۴سیلندر اتمسفریک را در دل خود جای داده است. این کاردستی مهندسان M پاور قادر است ۱۹۵ اسببخار قدرت تولید کند و این کوپه زنده و سرشار از حرکت را ظرف ۶.۹ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتربرساعت برساند. سقف سرعت M۳ نیز روی ۲۳۵ کیلومتر بر ساعت محدود شده است.
بین سالهای ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۲، ۱۷۹۱۰ دستگاه M۳ تولید شد که ۶۰۰ دستگاه از آنها از نمونه EVO با موتور ۲.۵ لیتری و ۷۶۵ دستگاه نیز از نوع کانورتیبل بودند. M۳ در ۵ سال حضور خود در مسابقات مختلف توانست قهرمانیهای با ارزشی در رقابتهای ETCC و DTM کسب کند. در سال ۱۹۹۲ E۳۰ M۳ افسانهای با کوله باری از جذابیت و تجربه با خط تولید خداحافظی کرد و جای خود را به مدل محبوب E۳۶ داد.
ارسال نظر