ادعای شناسایی بدحجابها از طریق دوربینها؛ شاید کمی دشوار
روزنامه شرق: به نظر میآید چنین گزارشی بیشتر از اینکه گزارش باشد، یک تبلیغ سیاسی و پروپاگاندای رسانهای است
برترینها: «انسان دارد برده تکنولوژی میشود. انسانی که برای آزادی خود خونبها داده دارد آن را دو دستی تقدیم تکنولوژی میکند.» این هشدار دور دستها را مدنظر ندارد و همین پیش پایمان را میگوید وقتی یک خبرگزاری ادعا میکند با استفاده از هوش مصنوعی، هویت بیحجابها شناسایی و در برخی موارد افراد به مراجع قضایی معرفی خواهند شد. آن هم درحالی که نه در لایحه حجاب اشاره مستقیمی به استفاده از هوش مصنوعی شده و نه حتی این لایحه هنوز تصویب شده است. اینها را روزنامه شرق نوشته و در ادامه هم آورده: تصویربرداری از چهره مردم و استفاده از هوش مصنوعی برای شناسایی افراد مصداق بارز نقض حریم خصوصی افراد و ناقض حقوق شهروندی است.
اینجا البته ما با اتکا به برخی نظرات کاربران شبکههای اجتماعی خیلی کوتاه تلاش کردیم، این ادعا را از حیث علمی بررسی کنیم، آیا واقعا مطابق آن چه که خبرگزاری فارس منتشر کرده، شناسایی بیحجابها از طریق دوربینهایی این چنینی امکانپذیر است؟
روزنامه شرق که بدبینانه به ماجرا نگاه کرده و تقریبا امکان شناسایی بیحجابها با این روش ادعایی در ویدیوی خبرگزاری فارس را محال دانسته: به نظر میآید چنین گزارشی بیشتر از اینکه گزارش باشد، یک تبلیغ سیاسی و پروپاگاندای رسانهای است اما خیلی زود موافقانی پیدا کرد که تاییدش کنند و مخالفانی که به کنایه منتقد این توسعه نامتوازن و تاخر فرهنگی شدند و یا از اساس در صدق ادعای آن دچار تردید شده و تشکیک روا داشتند.
کاربری در فضای مجازی به همین بهانه نوشت: به طور کلی باید بدونید که برای تشخیص و یا تطبیق اطلاعات یک دیتایی تحت عنوان دیتای مرجع نیازه. اول از همه باید بگم این چیزی که که اینا بهش میگن "هوش مصنوعی" در واقع یک اسکریپت ساده برای تطبیق چهره و مقایسه اش با یک بانک اطلاعات از چهرهست، پس درگیر این ادعای "هوش مصنوعی" نشوید. کاری که میکنن اینه که از روی عکسهایی که خانمهای بدون حجاب توش صورتشون معلومه یا از روی دوربین های مدار بسته تصاویر صورتشون رو تلاش میکنن با بانک اطلاعات عکسهایی که از شما دارن تطبیق بدن تا بتونن فرد رو شناسایی کنن حالا چه بانکی از شما دارن؟ عکس کارت ملی و شناسنامه! اگر صورت شما کامل توی عکس های خیابون معلوم نباشه کار دشوار میشه
کاربر دیگری هم نوشت: این کار در عمل غیر ممکنه. برای این کار باید از بینایی کامپیوتر(Computer Vision) و الگوریتمهای بسیار پیچیده یادگیری ماشین استفاده کرد که در لبه تکنولوژیه سطح فنی بسیار بالایی میخواد و بهترین مدلها هم دقت بالایی نخواهند داشت؛ بحث تشخیص یک مانع یا یک خط نیست بلکه باید چهره تشخیص داده بشه و و نیاز به ابر کامپیوترهایی داره که اصلا توی ایران وجود نداره؛ بحث فنی و برنامه نویسی هم به کنار.
مرتضی رجبی در رشته توئیتی در اینباره به پشت پرده چنین طرحهایی اشاره داشته که خواندنی به نظر میرسد، مرتضی در واقع به پولهایی که پشت این ادعاها جابه جا میشود اشاره کرده: یه خاطره تعریف کنم: چندسال پیش یکی بهم زنگ زد، گفت چون من سابقه فِیل کردن یه استارتاپ مارکتپلیس فشن دارم، میخواد ازم کمک بگیره که یه پیچدک بنویسه برای فلان بنیاد/نهاد.
ازم پرسید چیکار کنم که حتما جزو طرحهای برگزیده باشم؟
گفتم چقدر وقت داری؟ گفت یک روز!
چون با اون بنیاد/نهاد کمی آشنایی داشتم، گفتم: توی این یک روز، یکی دو ساعت وقت بذار و بخون که بلاکچین چیه. بعد اسم پیچدک رو بذار: اولین فروشگاه اینترنتی پوشاک ایرانی بر پایه بلاکچین. بعدم ۱۰ تا اسلاید مربوط به ایکامرس درست کن و یک خط درمیون، کلمه بلاکچین رو بچپون توی متن.
من که باورم نمیشد، شاید شما هم باورتون نشه، دو سه روز بعدش زنگ زد و حسابی تشکر کرد. :)))
گفت جزو سه طرح برگزیده شده. بعدشم نمیدونم چی شد دیگه. شاید لباسایی که الان میپوشیم، بلاکچینی هستن :)))
الانم سوراخ دعای فاند و بودجه و سرمایه، تو هر سطح و هر زمینهای، هوش مصنوعیه.
این هم چند واکنش از نگاه اجتماعی و با زبان طعن و کنایه:
یک کاربر: ای کاش با این هوش مصنوعی به فقر پایان میدادید به اختلاسها و رانتها پایان میدادید به بیآبی سیستان به خشک شدن دریاچه ارومیه به نابودی جنگلهای شمال به این همه بیعدالتی پایان میدادید
روزنامه شرق: شناسایی هویت خانمهای بدون حجاب با هوش مصنوعی در حالی انجام میشود که حدود یکسال از ماجرای افرادی که گفته بودند «پلیسنما» هستند، میگذرد. اگر واقعا اینقدر امکانات در دسترس برای شناسایی افراد وجود دارد، چرا پلیسنماها شناسایی نمیشوند؟
کاربر دیگری هم از این دیدگاه وارد شده: اینها که همه تکنیک تصویره و امکان و توانایی استفاده از این فناوری را در ایران اثبات نمیکند اما اگر میخواهید سنگ بزرگی برای پیشرفت کشور بردارید، به جای این کارها، آب خانهمان را وصل کنید، سه روز است حمام نرفتم.
یکی دیگر از کاربران نوشت: ازین هوش مصنوعی برای شناسایی مفاسد اقتصادی و اداری و عوامل این تورمها هم استفاده میکنید؟
ارسال نظر