۱۱۳۲۷۸
۵۰۰۲
۵۰۰۲
پ

کشف یک «زمین» دیگر در راه شیری

منجمان می گویند یک سیاره خیلی بزرگ تر از زمین را کشف کرده اند که برخلاف انتظارشان سطحی خاکی مثل زمین دارد و باید در طبقه بندی تازه ای از سیارات جای گیرد.

مجله اینترنتی برترین ها

برترین ها: منجمان می گویند یک سیاره خیلی بزرگ تر از زمین را کشف کرده اند که برخلاف انتظارشان سطحی خاکی مثل زمین دارد و باید در طبقه بندی تازه ای از سیارات جای گیرد. این سیاره به نام کپلر-۱۰سی دارای جرمی ۱۷ برابر زمین است و در فاصله ۵۶۰ سال نوری از زمین قرار دارد.

نظریه پردازان همواره فکر می کردند هر سیاره ای که این قدر بزرگ باشد هیدروژن زیادی جذب خواهد کرد و بیشتر چیزی شبیه به نپتون یا مشتری به نظر خواهد رسید.

به گزارش برترین ها به نقل از بی‌بی‌سی، پروفسور دیمیتار ساسلوف از مرکز هاروارد اسمیتسونین در علوم اخترفیزیک به خبرنگاران بی‌بی‌سی گفته است: "راه صحیح نام بردن از آن این است که چیزی بزرگتر از "ابرزمین" (Super Earth) است بنابراین بهتر است آن را "مگا زمین" خطاب کنیم."

یک «زمین» دیگر در راه شیری

کپلر-۱۰سی همانطور که از نام آن پیداست توسط تلسکوپ فضایی کپلر ناسا کشف شده است. این تلسکوپ با جست‌و‌جوی افت بسیار خفیف نور ستاره مرکزی هنگام عبور سیاره از برابر ستاره به وجود آن پی می برد. این تکنیک نشان می دهد که قطر سیاره تازه ۲۹ هزار کیلومتر یعنی دو برابر زمین است.

منجمان برای اندازه گیری جرم زمین از تلسکوپ ملی گالیله در جزایر قناری استفاده کردند. این کار با بررسی تعامل گرانشی میان سیاره و ستاره مرکزی انجام شد. جرم و قطر سیاره نشان داد که نمی تواند از نوع سیارات گازی باشد بلکه چگالی آن احتمالا خیلی بالاست. در واقع چگالی آن ۷.۵ گرم در سانتیمتر مکعب است که به گفته محققان از زمین (۵.۵ گرم در سانتیمتر مکعب) هم بیشتر است.

جالب اینکه عمر ستاره مرکزی ۱۱ میلیارد سال است یعنی در دوره اولیه تکامل کیهان متولد شده، یعنی زمانی که تصور می شد ستاره ها هنوز عناصر لازم برای شکل گیری سیارات خاکی را نساخته اند.

پروفسور ساسلوف می گوید: "یافتن کپلر-۱۰سی نشان می دهد که سیارات خاکی پیشتر از آنکه تصور می کردیم امکان شکل گیری داشته اند. و اگر امکان ساختن سنگ و صخره وجود داشته، امکان پیدایش حیات هم وجود داشته است."

منجمان با بررسی اطلاعات جمع آوری شده توسط تلسکوپ فضایی کپلر می گویند که از هر شش ستاره در کهکشان راه شیری، یکی میزبان سیاره ای به اندازه زمین است. به این ترتیب تخمین زده می شود که در راه شیری، حدود ۱۷ میلیارد عدد از این نوع سیارات وجود دارد.

کاری که تلسکوپی مثل کپلر می کند این است که کاهش متناوب و بسیار خفیف نور ستاره را ردیابی می کند. این می تواند به معنی وجود سیاره ای باشد که دور آن می گردد.

تلسکوپ کپلر، متعلق به آژانس فضایی آمریکا، در سال ۲۰۰۹ به آسمان پرتاب شد تا فارغ از تاثیر اتمسفر زمین، دید بلامانعی از ستارگان داشته باشد. این تلسکوپ یک ناحیه ثابت از آسمان را زیر نظر گرفت که بیش از ۱۵۰ هزار ستاره در آن قرار دارد.

کپلر قادر است افت بسیار خفیف نور ستاره را ردیابی کند. این افت فقط کسری از یک درصد نور ستاره است. اما هر کاهشی در نور ستاره ناشی از عبور سیاره نیست.

به این ترتیب منجمان در این مطالعه سعی کردند آن دسته از اجرامی را که باعث افت نور ستاره مرکزی می شوند اما واقعا سیاره نیستند حذف کنند. به علاوه آنها در پی شناسایی آن دسته از سیاراتی برآمدند که از چشم کپلر پنهان مانده اند. آقای فرسین می گوید که فهرست نامزدهای کپلر کامل نیست، چون فقط سیاراتی را ردیابی می کند که از برابر ستاره می گذرند.

یک «زمین» دیگر در راه شیری

به گفته او به ازای هرکدام از اینها ده ها ستاره هست که وجود سیاره در اطرافشان قابل ردیابی نیست.

نتایج حاکیست که ۱۷ درصد ستاره ها در راه شیری، میزبان سیاره ای تقریبا به اندازه زمین در مدارهایی هستند که طی کردن آنها ۸۵ روز یا کمتر طول می کشد.

این بدان معنی است که در کهکشان راه شیری ۱۷ میلیارد سیاره با ابعادی شبیه به زمین وجود دارد.

اما اینکه این سیارات هم اندازه زمین هستند به آن معنی نیست که دارای حیات خواهند بود. در واقع بعید است چنین باشد.

فرانسوا فرسین می گوید: "این ۱۷ میلیارد مشخصا برای آنهایی است که در مدارهای نزدیک به ستاره مرکزی می گردند و بنابراین بعید است شامل آثار حیات باشند زیرا امکان وجود آب مایع در آنها که به نظر می رسد برای حیات به آن شکلی که ما می شناسیم لازم باشد وجود ندارد."

همزمان دانشمندان مسئول کپلر همچنین از کشف ۴۶۱ جرم جدید که تصور می شود سیاره باشند خبر داده اند.

به این ترتیب شمار سیاراتی که این تلسکوپ تاکنون ردیابی کرده به ۲۷۴۰ می رسد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج