از تهران تا مریخ با موشک فیزیکدان زن ایرانیتبار
دکتر فاطیما ابراهیمی فیزیکدان «آزمایشگاه فیزیک پلاسمای پرینستون» (PPPL) آمریکا و متولد تهران، موشک «همجوشی هستهای» جدیدی را ابداع کرده است که میتواند انسانها را ۱۰ بار سریعتر از پیشرانهای فضایی کنونی به مریخ برساند.
همشهری آنلاین: دکتر فاطیما ابراهیمی فیزیکدان «آزمایشگاه فیزیک پلاسمای پرینستون» (PPPL) آمریکا و متولد تهران، موشک «همجوشی هستهای» جدیدی را ابداع کرده است که میتواند انسانها را ۱۰ بار سریعتر از پیشرانهای فضایی کنونی به مریخ برساند.
دکتر فاطیما ابراهیمی یک موشک جدید استفاده کننده از همجوشی هستهای اختراع کرده است که میتواند روزی انسان را به مریخ برساند. این دستگاه از میدانهای مغناطیسی برای شلیک ذرات پلاسما از پشت موشک استفاده میکند و فضاپیما را به فضا میفرستد.
استفاده از میدانهای مغناطیسی به دانشمندان امکان میدهد تا میزان رانش را برای یک مأموریت خاص تنظیم کنند و فضانوردان هنگام سفر به جهانهای دور مقدار رانش را تغییر دهند.
اختراع این دانشمند ایرانیتبار همچنین میتواند فضانوردان را ۱۰ برابر سریعتر از رانشگرهای فضایی فعلی که از میدانهای الکتریکی برای حرکت ذرات استفاده میکنند، به سیاره سرخ ببرد.
فاطیما ابراهیمی درباره موشک اختراعی چه گفت؟
ابراهیمی گفت: «من مدتی است که در حال بررسی این برداشت هستم. سال ۲۰۱۷ نشسته بودم و به شباهتهای اگزوز یا خروجی ماشین با ذرات پرسرعت فکر میکردم که این ایده به ذهنم رسید.»
پلاسما (حالت چهارم ماده) حالت داغ و باردار مادهای است که از الکترونهای آزاد و هستههای اتمی تشکیل شده و ۹۹ درصد از جهان مرئی مربوط به آن است و قادر به تولید مقادیر زیادی انرژی است. دانشمندان به طور شبانهروزی در تلاش برای ایجاد همجوشی هستهای در یک آزمایشگاه هستند به این امید که انرژی عظیم ایجاد شده با آن برای تولید برق برای موشکهایی که در اعماق فضا حرکت میکنند، استفاده کنند.
رانشگرهای فعلی پلاسما که از میدانهای الکتریکی برای حرکت ذرات استفاده میکنند فقط میتوانند یک «تکانه ویژه» کمی تولید کنند. تکانه ویژه (specific impulse)، تکانهای است که به ازای استفاده از مقدار مشخصی از سوخت به موشک وارد میشود و در واقع مقیاسی است برای سنجش سرعت خروجی یا اگزوز از موتور موشک. هر چه تکانه ویژه موتور موشک بالاتر باشد میزان بهرهوری آن بالاتر است.
اما شبیهسازیهای کامپیوتری انجام شده با کامپیوترهای PPPL و «مرکز ملی کامپیوتری پژوهشهای انرژی» آمریکا (دفتری وابسته به وزارت انرژی آمریکا واقع در آزمایشگاه ملی لاورنس برکلی در برکلی کالیفرنیا) نشان داد که این برداشت جدید رانشگر پلاسما میتواند خروجی با سرعت صدها کیلومتر در ثانیه تولید کند و ۱۰ برابر سریعتر از رانشگرهای دیگر باشد.
به گفته ابراهیمی، سرعت بالاتر فضاپیما در ابتدای شروع سفر فضایی میتواند سیارههای خارجی منظومه شمسی را در دسترسی فضانوردان قرار دهد.
طولانی بودن سفر به راه دور
ابراهیمی گفت: «سفرهای فضایی دوردست ماهها یا سالها طول میکشد، زیرا تکانه ویژه موتورهای موشکهای با سوخت شیمیایی بسیار کم است، بنابراین فضاپیما برای سرعت گرفتن باید مدتی در مدارهای سیارهها حرکت کند (تا با استفاده از نیروی گرانشی) سرعت بیشتری بگیرد.»
«اما اگر بتوانیم رانشگرهای بر اساس بازاتصال مغناطیسی بسازیم، بعد میتوانیم ماموریتهای دوردست فضایی را در مدت کوتاهتری انجام دهیم.»
اگرچه استفاده از همجوشی هستهای برای تأمین انرژی موشکها مفهوم جدیدی نیست، اما پیشران توسعه داده شده توسط ابراهیمی از سه جهت با دستگاههای رانشگر کنونی تفاوت دارد.
اول اینکه که تغییر دادن قدرت میدانهای مغناطیسی میتواند میزان رانش را کم یا زیاد کند و به فضانوردان امکان مانور دادن بهتر در اعماق تاریک فضا را میدهد.
استفاده از آهنرباهای الکتریکی در ساخت موشک
ابراهیمی گفت: «با استفاده از آهنرباهای الکتریکی بیشتر و میدانهای مغناطیسی بیشتر عملا میتوانید یک دستگیره را بچرخانید و با آن سرعت را به طور دقیق تنظیم کنید.»
دوم اینکه رانشگر جدید با بیرون راندن ذرات پلاسما و نیز حبابهای مغناطیسی به نام «پلاسموئیدها» حرکت ایجاد میکند..
پلاسموئیدها قدرت را به رانش میافزایند و در هیچ برداشت دیگر از رانشگرها چنین تلفیقی وجود ندارد.
سومین تفاوت برداشت ابراهیمی با برداشتهای دیگر این است که او از میدانهای مغناطیسی برای شلیک ذرات پلاسما از پشت موشک استفاده میکند، اما دستگاهای دیگری که در سفرهای فضایی به کار رفتهاند، از میدانهای الکتریکی برای این امر استفاده میکنند.
استفاده از میدانهای مغناطیسی ممکن است تحولی عظیم در این حوزه ایجاد کند، زیرا به دانشمندان اجازه میدهد تا میزان رانش را برای یک ماموریت خاص از همان ابتدا تنظیم کنند.
ابراهیمی گفت: «سایر رانشگرها به گاز سنگین ساخته شده از اتمهایی مانند زنون نیاز دارند، اما در این برداشت جدید میتوانید از هر نوع گازی که میخواهید استفاده کنید.» دانشمندان ممکن است در بعضی موارد گاز سبک را ترجیح دهند، زیرا اتمهای کوچکتر میتوانند با سرعت بیشتری حرکت کنند.
درباره دکتر فاطیما ابراهیمی، از تهران تا پرینستون
دکتر فاطیما ابراهیمی متولد تهران است و در دوران پرآشوب جنگ و ایران و عراق فیزیک به پناهگاهش بدل شد. خواندن فیزیک و حل کردن معادلهها در آن هنگام راهی برای خروج از این آشوب بود و به او احساس قدرت میداد.
او اکنون در آزمایشگاه فیزیک پلاسمای دانشگاه پرینستون میخواهد از یک آشوب دیگر نظم بیافریند: پلاسما، گاز بسیارداغ بارداری که خورشید را میسازد. پلاسما در اعماق خورشید سوخت واکنشهای همجوشی هستهای را فراهم میکند که در آنها اتمهای هیدروژنها با هم ترکیب میشوند و مقدارهای عظیم انرژی آزاد میکنند.
پژوهش ابراهیمی بر فرآیندی در زمین متمرکز است که در وسائلی به نام «توکومکها» انجام میشود. این دستگاهها کارشان محصورسازی پلاسما است و برای ایجاد پایداری پلاسما بر مبنای محصورسازی مغناطیسی طراحی شدهاند. او با استفاده از شبیهسازیهای کامپیوتری به دنبال کشف اساس فیزیکی روشی است که طراحی این وسائل را ساده کند و نیز از اندازه و هزینه آنها بکاهد و به این ترتیب ما را به «خلق یک منبع نامحدود انرژی پاک و تجدیدپذیر» نزدیکتر کند که هدف اصلی پژوهشهای انرژی است.
نظر کاربران
نمیشه این نوابغ متعدد و خیلی زیاد که ما تو ناسا داریم بیا برای مردم وطنشون نهاده ذرت و جداکننده روغن خوراکی رو برای ایران اختراع کنن این همه تورم نداشته باشیم ! این همه تعریف و تمجید از ایرانیان ناسا برای چیه ؟ ایا هندی ها که امارشون بیشتر اینقدر از خودشون تعریف میکنن!
پاسخ ها
خدا شفات بده! اینا اگه اینجا بودن که دیگه زنده نبودن که خیرشون به کسی برسه. تو هم برو دکتر خودتو نشون بده.
واقعا
عذر میخوام. قصد بی احترامی ندارم. ولی واقعا باید تاسف خورد بر نوع نگرش شما.
عزیزم اگه اینجا بودن امکانات برای تولید روغن رو هم بهشون نمی دادند و می بایست دنبال آزمونهای استخدام باشه که اونم پارتی می خوا
خوش خدمتیها برای بیگانگان هنر نیس خفت وخواریه
سلام دادش خوبی آقا مهدی ، من اومدم دیگه خودت ناراحت نکن ، ذرت ها کجاست می خوام نهاده ذرت و جداکننده روغن
خوراکی رو برای ایران اختراع کنم اول مایتابه رو بیار تا برات
یکم پاب کورن درست کنم
از مثبت ها مشخصه چقد بخیل تو مملکت داریم. پس بچرخ تا بچرخیم
کسی که از ایران رفته ایرانی نیست ،بیخود به خودتون نچسبونیدش،اگر ایران را دوست داشت میموند پس بیخود ننویسید ایرانی تبار ،یا ایرانی آمریکائی ،همون کشور دوم کشورش هست و کشور اول رو پرت کرده دور
پاسخ ها
هر چقدر هم بگیم باز یه عده میان ازش حمایت میکنن .در صنعت هسته ای چقدر دانشمند تو ایران داریم که خدمتگزار مردم وجامعه هستن هموطن کسیه که واسه وطنش خدمت کنه نه بیگانه
عزیزم تو آب نیست اگر نه که شنا گر قابلی هستی
شما هم اگه میتونستی بری خیلی وقت پیش میرفتی حتی اگه شده به عنوان باغبون واسشون کار میکردی
شما که ایرانی هستی و کشورتو دوس داری چیکار کاردی واسه مملکتت و کشورت؟!!!!!!
محسن جان من خودم الان چهل سالمه وکشاورز موفقم ،پدرم تو جنگ ۱۸ ماه بود ونه اسمش هست ونه پروندش
هی نگو چی کردی ،مردباشی و در کشورت بمونی وبا مشکلات بجنگی ایرانی هستی ورنه در خوشی همه ایرانیند
خدارو شکر کشوری مثل امریکا هست و نمیذاره این همه استعداد هدر بره
میموند بهش میگفتن جای زن تو آشپزخومه اس . حجابت کو ؟ گشت ارشاد میبردش
جناب ايراني! اين ما هستيم كه سعي ميكنيم به اون بچسبيم. آمريكا بودن ايرانيها براي اونا هيچ افتخاري نيست براي ما افتخار هست همونطور كه بچه هاي اربابان كلاسهاي عقيدتيت كه توش شركت كردي و شتستشوي مغزي شدي كه اونجا هستن (همون نكبت زاده ها) مايه شرمساري ما ايرانيان هستند. ضمن اينكه مطمئن باش اون آمريكا كشور اولش هست و به اين هم افتخار ميكنه به كشوري كه باعث رشد خودش و بشريت شد. نازيدن به كشوري كه براي تمام دنيا شاخ و شونه ميكشه خيلي افتخار نداره.
اینها ایرانی نیستند ایرانی به کشور خودش خدمت میکنه
پاسخ ها
راست میگی
اون ایرانی به وطنش خدمت میکنه که هی مدرک دکتری بگیره و توسری بخوره و اخرش بره تو سوپرمارکت کارکنه
همون ایرانی نیس موفق تره
اگر در ایران می ماند امکان پیشرفت داشت ؟آیا کسانی که می خواهند به ایران خدمت کنند می توانند کاری انجام دهند؟
من با خانم فاطیما مخالفم و فکر میکنم اشتباه میکنه و به اون سرعت لازم نمیرسه مگه بجای پلاس ما از پلاس اونا استفاده کنه
خدمت كردن در كشور در صورتي ميسر است كه كسي كارشكني نكند متاسفانه برخي از نخبه هايي كه از كشور خارج مي شوند به دليل اين است كه از سنگ اندازي ها و بوركراسي اداري خسته شده و سختيهاي مهاجرت را به خود هموار مي كنند در ايران وقتي بخواهي يك مجوز هر چند كوچك بگيري همه افرادي كه با ايشان سروكار داري از تو باج و سهمشان را مي خواهند و تصور مي كنند طرف خر پول است كه مثلا مي خواهد كارخانه بسازد پس بايد سهم همه را بدهد.
اتفاقا کسانی که کشورشون رو به هر دلیلی ترک کردن هم ایرانی اند هم دمشون گرم ، چیزی رو تو ایران حاکمین نالایق و بیسواد و ناکارآمد فرصتش رو بشون نمیدن چون هیچی حالیشون نیست تو بلاد کفر بشون داده فرصت استعدادیابی ، پس متعصبانه قضاوت نکنید ، من افتخار می کنم بشون به عنوان یک ایرانی و دمشون گرم ، در نظر داشته باشید که خیلی از شماها یی که تو ایران هستید هم استعدادهای عالی دارین اکا می تونین به منصه ی ظهور برسونید!؟ نه چون بستر فراهم نیست چون بالهامون رو قیچی کردن اجازه پرواز نمیدن ، جرت نگین لطفا..
به کشور خودش چطوری خدمت کنه؟!! اینجا نهایتا معلم فیزیک میشد یا بچه داری میکرد. غیر از اینه؟! بودجه برای تحقیقات نمیدن.. مقداری به این مسائل هم فکر کنید!
این متن رو نخوندم ، چون در تیتر ننوشتی مقیم آمریکا ، هرچند مقیم آمریکا نباشد
این خانم دکتر به امکانات پیشرفته امریکا و دانشگاهای خوب و استاندارد امریکا باعث پیشرفتش شده ..اگه تو ایران بود مثل همه ی زنهای دیگه بود چون ایران زیر بنا و امکانات پیشرفت کردن رو نداره ..هرکسی در امریکا زندگی کند امریکایی میباشد اینو همیشه تو گوشتون فرو کنید
این خانم الآن ایرانی نیست ، آمریکائیه ، خیلی هم خوب کاری کرده رفته آمریکا چون اگه اینجا می موند الآن تو زندان بود!
اگر ایشون ایران بود تا الان به درجه رفیع رانندگی اسنپ میرسید.
من نمی دونم چرا انقد کامنت چرت می ذارید؟؟؟ الان هدفتون چیه؟؟ می خواید عقده هاتونو نمایش بدید؟ خب آدم باشید دیگه. شما هم مثل بقیه مردم دنیا برای هموطنتون آرزوی موفقیت روزافزون کنید و بهش ببالید. چی ازتون کم می شه؟؟؟؟
پاسخ ها
چرند نگو
آقایون پماد سوختگی بدم؟
هه پز نابغه هایی ک از ایران فرار کردن رو میدین ؟ از تهران ؟