چگونه ميتوان خواص روغن زيتون، مربا،ماكاروني و چاي را حفظ كرد؟
رازهايي كه براي اولينبار در ايدهآل ميخوانيد
موادغذايي مفيد و مغذي هم تاريخ انقضا دارند. يادتان باشد هرزمان گوشت بو گرفت يا ميوهها بوي اصلي خود را از دست دادند، وقت دور ريختنشان فرا رسيده است اما شواهد علمي حاکي از آن است که حتي مواد به ظاهر فاسد نشدني مانند روغن زيتون، مربا، سبزيهاي خشک و غلات نيز طي ماهها ماندگاري ارزش غذايي خود را از دست ميدهند و بهتر است آن ها را دور انداخت.
چگونه مي توان خواص روغن زيتون، مربا،ماكاروني و چاي را حفظ كرد؟
رازهايي كه براي اولين بار در ايده آل مي خوانيد
مواد غذايي مفيد و مغذي هم تاريخ انقضا دارند. يادتان باشد هرزمان گوشت بو گرفت يا ميوه ها بوي اصلي خود را از دست دادند، وقت دور ريختن شان فرا رسيده است اما شواهد علمي حاکي از آن است که حتي مواد به ظاهر فاسد نشدني مانند روغن زيتون، مربا، سبزي هاي خشک و غلات نيز طي ماه ها ماندگاري ارزش غذايي خود را از دست مي دهند و بهتر است آن ها را دور انداخت
بر عمر چاي بيفزاييد
آنتي اکسيدان هاي چاي سبز طي 6 ماه، 32درصد خاصيت خود را از دست مي دهند. آنتي اکسيدان هاي موجود در چاي سبز که به نام کاتچين شناخته شده اند، خطر ابتلا به سرطان را کاهش مي دهند اما نسبت به اکسيژن و نور حساس هستند. متأسفانه چاي با گذر زمان ارزش غذايي خود را از دست مي دهد.
رازي براي طول عمر بيشتر
چاي را در بسته هاي وکيوم شده (بي هوا) خريداري کنيد تا هوا جايي براي نفوذ نداشته باشد. کيسه هاي چاي را در قوطي هاي تيره رنگي نگهداري کنيد که کاملا سفت بسته مي شوند و آن ها را در جاي خنک قرار دهيد. حساسيت چاي سبز به گرما بسيار بيشتر از چاي سياه است. بنابراين قوطي هاي مهرو موم شده را در يخچال نگهداريد تا چاي تا حد ممکن تازه و سالم باقي بمانند.
نگذاريد ماكارونيها جوانمرگ شوند
ميزان ريبوفلاوين ماکاروني غني شده اي که فقط يک روز در مقابل نور قرار گرفته 50 درصد کاهش مي يابد. حتي نور کم نيز پس از گذشت
۳ ماه ۸۰ درصد ريبوفلاوين ماكاروني را از بين مي برد. اسيد فوليک موجود در آرد غني شده نيز به نور و اکسيژن حساس است.
رازي براي طول عمر بيشتر
غلات را در ظروف شيشه اي مات و دور از گرما قرار دهيد. کابينت در اين مورد بهتر از يخچال است به استثناي برنج قهوه اي که چون حاوي مقاديري روغن است در دماي معمولي اتاق به راحتي فاسد مي شود.
خاصيتهاي كچاپ را حفظ كنيد
آب گوجه فرنگي با گذشت ۳ ماه در يخچال ۵۰ درصد ليکوپن خود را از دست مي دهد، حتي اگر در آن باز نشده باشد. شواهد ديگر هم حاکي از تخريب ليکوپن موجود در سس گوجه فرنگي در طول زمان است. ليکوپن آنتي اکسيداني بالقوه به شمار مي رود که با انواع سرطان و بيماري هاي قلبي مبارزه کرده و حتي موجب استحکام استخوان ها مي شود.
رازي براي طول عمر بيشتر
از خير سس هاي آماده بگذريد و خودتان در خانه با گوجه فرنگي هاي درسته يا برش خورده بازاري آن را تهيه کنيد. با مطالعه ماندگاري کاروتنوئيد ها مشخص شده گوجه فرنگي هاي درسته يا برش خورده داراي ماده جامد بيشتري هستند که خود به عنوان نوعي حفاظ براي ليکوپن عمل مي کند. اگر سس گوجه فرنگي شما ماه ها در يخچال باقي مي ماند، حتما از انواع کوچک آن خريداري كرده تا به اصطلاح نو به نو استفاده کنيد زيرا مقدار ليکوپن موجود در سس گوجه فرنگي تازه بسيار بالاست.
روغن زيتون را از اين چيزها دور نگه داريد
طي بررسي هاي انجام گرفته، توان آنتي اکسيدان هاي موجود در روغن زيتون پس از گذشت ۶ ماه، کاهشي ۴۰ درصدي پيدا مي کند. اين در حالي است که مي دانيم در اکثر خانه ها، روغن زيتون مدت طولاني تري روي پيشخوان آشپزخانه يا در كمدها باقي مي ماند.
رازي براي طول عمر بيشتر
روغن زيتون را نزديک اجاق گاز، فر يا مايکروويو قرار ندهيد يا توجه داشته باشيد در آن به مدت طولاني باز نماند زيرا نسبت به اکسيژن، گرما و نور بسيار حساس است. درصورت استفاده کم و گاه به گاه، آن را در بطري هاي کوچک خريداري کنيد.
مرباي شيرين خوب است؟
آنتوسيانين هاي موجود در مرباي بلوبري يا ساير هم خانواده هاي آن به طور متوسط پس از ۲ ماه نگهداري در هواي اتاق، کاهشي ۲۳ درصدي پيدا مي کنند. به صورت مشابه ۱۲ درصد فلاونوئيد هاي موجود در مرباي توت فرنگي با گذشت ۶ ماه نگهداري در کابينتي تاريک از بين مي رود. دانشمندان معتقدند، فلاونوئيد ها (از جمله آنتوسيانين ها) عوامل موثر ضد التهابي، تقويت حافظه و آنتي اکسيداني انواع توت به شمار مي روند.
رازي براي طول عمر بيشتر
مربا را قبل از باز کردن در يخچال نگهداري کنيد تا آنتوسيانين ها وخواص ضد پيري آن ها ۱۵ درصد بيشتر حفظ شود؛ يا اين كه مرباي بدون شکر بخريد يا بپزيد. تحقيقات انجام گرفته نشان مي دهد مرباي بدون شکر مقادير بيشتري از آنتوسيانين ها را در طول زمان حفظ مي کند.
در شيشه نگهداري كنيد
در مورد سبزي ها و ادويه هاي خشك حواستان باشد كه طي ۹ ماه نگهداري پودر چيلي، کاپسايسين موجود در آن به تدريج و به صورت مداوم کاهش مي يابد. کاپسايسين در کاهش وزن مؤثر بوده و با برخي سرطان ها مبارزه مي کند. به طور کل رنگ ادويه ها بايد شفاف باشد و اگر رنگي مات پيدا کردند ديگر فاقد طعم و ارزش غذايي هستند.
رازي براي طول عمر بيشتر
هوا وارد پلاستيک مي شود پس درصورت امکان از انواعي خريداري کنيد که درون شيشه هستند و البته بهتر اين که خودتان به اندازه مصرف کوتاه مدت از ادويه مورد نظرتان، آن را آسياب کنيد. به عنوان مثال دانه فلفل ارزش غذايي و طعم خود را طولاني تر حفظ مي کند، زيرا هوا و نور نمي تواند به داخل آن نفوذ کند. سبزي هاي خشک و ادويه خود را در محلي دور از نور و گرماي اجاق گاز نگهداري کنيد.
ارسال نظر