غذای چرب به مغز آسیب میزند
هر آمریکایی در طول یک آخر هفته معمولی به طور میانگین ۴۵۰۰ کالری و ۲۲۹ گرم چربی مصرف میکند که براساس نتایج یک مطالعه جدید این زیادهروی نه تنها باعث چاقی و اضافه وزن میشود، بلکه در مغز نیز اثرات مخربی بر جای میگذارد.
این تحقیق که در مجله Brain, Behavior and Immunity به چاپ رسیده نشان میدهد که رژیم غذایی پرچرب با تخریب سیناپسهای ناحیه هیپوکمپوس که با یادگیری و حافظه مرتبط است به مغز آسیب میزند.
سیناپسها ساختارهایی هستند که بین نورونها یا سلولهای مغزی رابطه برقرار میکنند.
البته این تمام ماجرا نیست. محققان میگویند که بازگشت به رژیم غذایی کم چرب به مدت دو ماه میتواند اثرات منفی رژیمهای غذایی پرچرب بر مغز را خنثی کند.
رژیمهای پر از چربی بیشترین عامل ابتلا به چاقی هستند که به یک نگرانی عمده در جوامع امروزی تبدیل شده است. بیش از یک سوم بزرگسالان در امریکا مبتلا به اضافه وزن هستند و به این معناست که بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، حمله قلبی، دیابت نوع دو و برخی سرطانها قرار دارند.
صرف نظر از این خطرات، حالا مشخص شده است که رژیم غذایی پر از چربی اثرات مخربی بر مغز برجای میگذارد.
محققان دانشگاه جورجیا، موشها را با دو رژیم غذایی مورد آزمایش قرار دادند. یک گروه از غذایی تغذیه میکردند که ۱۰ درصد از کالری آن از چربی اشباع شده تامین میشد و گروه دیگر با غذاهایی تغذیه میشدند که حاوی ۶۰ درصد چربی بود.
بنا به گفته محققان این نوع رژیم مشابه با رژیم غذایی سالم و رژیم غذایی غنی از فست فود در انسانها بود. وزن، میزان غذای جذب شده، سطح انسولین و میزان گلوکز خون موشها در هفته چهارم، هشتم و دوازدهم مورد اندازگیری قرار گرفت.
محققان همچنین در طی دوره آزمایش ناحیه هیپوکمپوس مغز را که با حافظه و یادگیری در ارتباط است، مورد بررسی قرار دادند. آنها سطح سیناپسهای نشاندار شده در این ناحیه و میزان سیتوکینین که نشاندهنده التهاب هست را نیز بررسی کردند.
در پایان هفته دوازدهم موشهایی که با غذای چرب تغذیه شده بودند نه تنها اضافه وزن پیدا کرده بودند بلکه میزان نشانگرهای سیناپسی در مغز آنها کاهش یافته و در عوض سطح سیتوکنین بالاتری داشتند که نشان میداد سیناپسها در ناحیه هیپوکمپوس دچار آسیب شدهاند.
ارسال نظر