فرصت تحصیلی جدید در رشتههای هسته ای
امکان تحصیل شهروندان ایرانی در رشتههای مرتبط با علوم و فناوری هسته ای، بهزودی در دانشگاههای دنیا فراهم میشود و نهادهای علمی کشور، باید برای ساماندهی و هدایت این قشر عظیم علمی هسته ای کشور، برنامههای منسجمی در دستور کار قرار دهند.
برترین ها: توافق تاریخی جمهوری اسلامی ایران با گروه 5+1 درباره مناقشه هسته ای 12 ساله کشورمان، روز گذشته با انتشار متن توافق برنامه جامع اقدام مشترک که در قالب 159 صفحه تنظیم شده بود، وارد مرحله جدیدی گردید. مرحله ای که از آن میتوان به فصل نوینی در روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایران با کشورهای غربی در دوران پس از تحریم اشاره نمود.
به گزارش برترین ها: این توافق، بیش از همه، نشان داد که خلاقیت در دیپلماسی، میتواند استعمارگرترین قدرتهای سنتی جهان را نیز، پشت میز مذاکره میخکوب کند و آنان را به فهم دقیق و صبورانه مواضع روشن و بر حق ایران در حوزههای مختلف مورد مناقشه، وادار کند. از طرفی، انزوای تاریخی رژیم غاصب صهیونیستی را به دنبال آورد که روزنامه هآرتص، ساعاتی پس از انتشار توافق تاریخی با ایران، از جمله " غرب، اسباب بازی نتانیاهو را از وی گرفت"، استفاده میکند.
به نظر میرسد، امروز، خشمگینترین فرد جهان درباره این توافق تاریخی هتل کوبورگ وین، بنیامین نتانیاهو باشد که نمایش مضحکش در مجمع عمومی سازمان ملل در چند سال پیش درباره ایران هراسی، همچنان سوژه کاریکاتوریستهای جهان است.
این توافق، یک پیروزی بزرگ برای یک ملت بزرگ بود که امیدواریم فصل جدیدی از همکاری قدرتهای جهانی با ایران در را سالهای آینده، سبب شود.
یکی از مهمترین بندهایی که جزییات توافق دیروز به آن اشاره شده بود، مسئله تحصیل دانشجویان ایرانی در رشتههای مرتبط با انرژی هسته ای در خارج از کشور بود که پیش از این، به واسطه تحریمهای بین المللی، مشکلات بسیاری را برای دانشجویان و محققان ایرانی ایجاد کرده بود.
اکنون، با اجرای این توافق، - تحریم تحصیل دانشجویان ایرانی در رشتههای مرتبط با انرژی هسته ای به طور کامل لغو خواهد گردید و در حوزه انرژی صلح آمیز هسته ای زمینه همکاریهای گسترده بین المللی با ایران در حوزه ساخت نیروگاههای جدید هسته ای، راکتورهای تحقیقاتی و پیشرفتهترین حوزههای صنعت هسته ای ایجاد میگردد.
لغو تحریمهای مربوط به تحصیل ایرانیان در رشتههای مرتبط با انرژی هسته ای، یک خبر خوشحال کننده برای صدها دانشجوی ایرانی هست که برای تحصیل در دانشگاههای مطرح جهان در حوزههای انرژی هسته ای، با مشکلات عدیده روبرو هستند و اکنون با این توافق، در انتظار لغو محدودیتها میباشند.
به نظر میرسد، وزارت علوم با همکاری معاونتهای علمی و آموزش سازمان انرژی اتمی، میتواند در قالب طرحهای تحقیقاتی و بورسیه، فرآیند و شیوه تعامل دانشجویان ایران مستعد و نخبه با مراکز تحقیقاتی معتبر غرب در عرصه انرژی هسته ای را پایه ریزی کنند.
این فرصت، باید غنیمت شمرده شود و ایرانیان علاقهمند به تحصیل در انرژی هسته ای، که شما آن ها بسیار زیاد است، بتوانند با کمک هزینه دولتی یا با همکاری بخشهای دولتی، فرصتهای تحصیلی خوبی در برترین مراکز علمی جهان در این عرصه کسب کنند.
تحصیل ایرانیان در برترین دانشگاههای مرتبط با علوم هسته ای در انتقال فناوری تئوریک د راین عرصه کمک شایانی خواهد کرد که میتواند زنجیره تحقیق و توسعه در علوم هسته ای را که موضوعی میان رشته ای و کاملاً تخصصی است، گسترش دهد.
ما بارها شاهد جلوگیری از تحصیل دانشجویان ایرانی در رشتههای مرتبط با علوم هسته ای در هلند و نروژ و امریکا بودیم. اکنون انتظارمی رود که این محدودیتها برداشته شود و خیل عظیمی از دانشجویان ایرانی مستعد، برای تحصیل در این رشتهها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، عازم عزیمت به کشورهای صاحب فناوری این عرصه در جهان شوند.
برخیها تصور میکنند که نیروگاههایی هسته ای، در آینده ای نه چندان دور، به خاطر مخاطرات زیست محیطی، از دستور کار خارج میشوند اما باید توجه داشت که مسئله انرژی هسته ای، یک موضوع میان رشته ای و گسترده میباشد که سطح کاربردان، از پزشکی تا کشاورزی را شامل میشود.
نمیتوان این علم را به عنوان علم هزاره سوم، نادیده گرفت و آن را از یک یا چند جنبه خاص تنها نگاه کرد. از همه بدتر، نگاه سیاسی به این قضیه هست که سبب میشود تا دانشمندان و متخصصان هسته ای کشور و سیاست گذاران این عرصه مهم علمی، نتوانند در فضای آرامش، به تداوم مسیر موفق قبلی، گام بردارند.
این فرصت، پیش از این به سختی مهیا بود یا اصلاً مهیا نبود.
اما اکنون، این فرصت فراهم شده است و عزم ملت و دولت و دستگاههای مختلف را طلب میکند تا ایرانیان مستعد را برای تحصیل و تحقیق در برترینهای غرب در رشتههای انرژی هسته ای، که طیف گسترده ای از رشتهها میان رشته ای را نیز سبب میشود، ترغیب و تشویق کند.
دانشجویانی که رشتههای انرژی هسته ای را برای ادامه تحصیل بر میگزینند، از نظر سطح هوشی، به دلیل نیاز آنها به استفاده از محاسبات پیشرفته ریاضیات و فیزیک، در وضعیت بالایی هستند و معمولاً، تیزهوشترین دانشجویان، چنین رشتههای سخت علمی را برای تحصیل انتخاب میکنند. نا گفته پیداست که متخصص این رشته، یک منبع انسانی متخصص بسیار ارزشمند برای کشور محسوب میشود که باید از حمایتهای مادی و معنوی نهادهای مسئول برخوردار شود.
چرا که حساسیت کار متخصصان انرژی هسته ای، همطراز حساسیت فعالیت متخصصان رشتههای فلسفه و هنر و مدیریت نیست و باید در وضعیت کنونی و آینده جوان انرژی هسته ای کشور، به این قشر، توجه ویژه ای شود. اکنون، بنیاد ملی نخبگان ایران، وظیفه خطیری پیش روی دارد که باید در ساماندهی نخبگان در این عرصه مهم و راهبردی، بالاترین سطح اثربخشی علمی را برای ایران به ارمغان آورد.
امیدواریم، شاهد تحصیل صدها ایرانی مشتاق به مطالعه در زمینه انرژی هسته در دانشگاههای معتبر خارج از کشور باشیم تا با انتقال تجربیات، ظرفیتهای علمی و تحقیقاتی کشور را در دهههای آینده، بیش از پیش ارتقا دهند. موضوعی که، همکاری و تعامل بنیاد ملی نخبگان با وزارت خانههای مرتبط و سازمان انرژی هسته ای کشور را طلب میکند.
ارسال نظر