تکرار سناریوی مجسمه دزدی در تهران
بز میدان تجریش کجا رفت؟
باز هم مجسمه ای ناپدید شد، این بار شهروندانی که روزانه در میدان تجریش تردد می کنند روز گذشته مشاهده کردند که بز آهنی سر جایش نیست.
معضلی به نام مجسمه دزدی
این دزدی، بار دیگر خاطره مجسمه دزدی تهران را در خاطره ها زنده کرد. سرقت سریالی مجسمه های شهر تهران نخستین بار در سال 1389 رسانه ای شد و به دنبال آن در کمتر از سه ماه 12 اثر حجمی برنزی از سطح شهر تهران ناپدید شد. مجسمه ستارخان، واقع در خیابان ستارخان، باقرخان، وقع در خیابان شهرآرا هر دو از آثار شهریار ضرابی، صنیع خاتم، واقع در پارک ملت اثر حمید شانس، اثری از محمد مددی و مجسمه زندگی اثر فاطمه امدادیان در خانه هنرمندان و مجسمه استاد شهریار، مقابل تئاتر شهر، اثر علی قهاری، مجسمه مادر و فرزند اثر هژبر ابراهیمی در شهرک غرب، مجسمه ابن سینا در پارک بهجت آباد، مجسمه شریعتی از آثار حمید شانس در پارک شریعتی، مجسمه برنزی پارک استقلال و مجسمه گوساله در دانشکده دامپزشکی ازجمله مهم ترین آثاری بودند که از آخرین روزهای سال 88 تا اوایل سال 89 ربوده شدند. البته واکنش مسوولان شهرداری در واکنش به این مجسمه دزدی فقط سکوت بود و در مواردی که ناچار به اظهارنظر می شدند می گفتند که مجسمه ها برای تعمیر برده شده است.
تعمیر یا مجسمه دزدی
در لا به لای تمام انتقادهایی که نسبت به مجسمه دزدی صورت گرفت این نکته مشترک بود که مجسمه دزدی امکانات می خواهد. همچنان که حمید شانس هنرمند مجسمه ساز تصریح کرده که دزدیدن مجسمه های شهری به خاطر شرایط مجسمه ها و مکان آنها کار ساده ای نیست و احتمالا دزدها امکانات خاصی برای این کار داشتند. البته نکته داشتن امکانات از سوی دزدان، ظاهرا درست بود چون همان زمان داوود دانش ور، رییس اداره زیباسازی شهرداری نیز ضمن رسانه ای کردن خبر بازداشت مجسمه دزدان هنگام دزدیدن مجسمه عبدالرحمن صوفی رازی در منطقه 20، از یک موضوع مهم خبر داد و آن خبر مهم، آوردن جرثقیل برای ربودن مجسمه 700 کیلوگرمی بود که 100 میلیون تومان ارزش داشت.
با وجود آنکه در اخبار به صراحت آمده که برخی از مجسمه دزدها بازداشت شده اند اما همچنان از محاکمه آنها با گذشت نزدیک به دو سال نه تنها خبری نیست بلکه باز هم مجسمه ها ناپدید می شوند. فارغ از این بی تفاویت، واکنش های جالبی نیز از سوی مدیران ارشد نیروی انتظامی شنیده می شود همچنان که سرهنگ نیک آیین، معاون عملیات پلیس پیشگیری ناجا با انتقاد از کسانی که پلیس را مسوول امنیت مجسمه ها می دانند، گفته هاست: «زمانی که مجسمه ها را در سطح شهر مستقر می کنند، هیچ اطلاعی درباره جزئیات این مجسمه ها همچون هزینه و وزن به پلیس نمی دهند، آیا واقعا باید پلیس هر جایی که مجسمه ای هست، یک مامور بگذارد؟»
انتظار می رفت که مجسمه دزدی دیگر تکرار نشود اما با وجود این دو اثر هنری به فاصله کمی از یکدیگر ربوده شدند جالب اینجاست که بازهم مسوولان شهرداری ترجیح دادند سکوت کنند. درباره دزدیده شدن بز آهنی، ابتدا شهردار منطقه یک تهران پاسخگو نبود اما در نهایت پاسخی مشابه دو سال پیش را عنوان کرد: «این مجسمه برای تعمیرت به انبار اداره زیباسازی منطقه منتقل شده و دزدیده نشده است». این سخن یادآور دو سال گذشته شهرداری است که ابتدا مجسمه دزدی را تکذیب کردند اما در نهایت گفتند که برای تعمیرات برده شده است. با این حال نگرانی در آستانه تعطیلات نوروز بار دیگر تقویت شده که در تعطیلات پیش رو قرار است چند مجسمه دیگر در سکوت خبری دزدیده شود.
ارسال نظر