عاقبت رفتار چوکایی (!) در جام جهانی
مثلاً یکبار در بوشهر، عده ای شبانه در خانه یک داور رفتند و او را کشتد. شاهرگ آن داور را مثل روح الله داداشی قطع کردند و چند وقت بعد ضارب را در ورزشگاه اعدام کردند. این اتفاقات قبلاً خیلی بیشتر رخ می داد و الان کمتر شده است.
همان طور که می دانید داور بازی چوکای تالش و شهرداری دزفول به طرز عجیبی کتک خورد و تحقیر شد. چنین اتفاقی با این شدت و حدت در فوتبال ایران سابقه داشته است؟
بله، خیلی زیاد. نمونه های زیادی از این اتفاق در فوتبال ایران وجود داشته است. مثلاً یکبار در بوشهر، عده ای شبانه در خانه یک داور رفتند و او را کشتد. شاهرگ آن داور را مثل روح الله داداشی قطع کردند و چند وقت بعد ضارب را در ورزشگاه اعدام کردند. این اتفاقات قبلاً خیلی بیشتر رخ می داد و الان کمتر شده است. در واقع می توانم بگویم رفتار غیرمتمدنانه ای که چند تن از بازیکنان و تماشاگران چوکا انجام دادند، مدتها بود که در فوتبال ایران رخ نداده بود. حدود ده سال بود که شاهد چنین اتفاقی در فوتبال ایران نبودیم.
در دو دهه اخیر، آیا بازی مهمی برگزار بوده که کارش به این جا برسد؟
بله، ولی آن وقت ها چنین اتفاقاتی کمتر رسانه ای می شد. مثلاً چند سال پیش در یکی از بازی های مس کرمان هم شاهد چنین حادثه ای بودیم.
الان چه حکمی باید برای تیم چوکا صادر شود؟
ما در حوزه فوتبال، کلاً به شکل احساسی با مسائل برخورد می کنیم و هر وقت از حادثه ای ناراحت می شویم، بدون اینکه بخواهیم حکم آن واقعه را با قوانین تطبیق دهیم، به دنبال برطرف کردن عصبانیت خودمان هستیم و لاجرم به صدور احکام سنگین علیه متخلفین فکر می کنیم. مثلاً الان ممکن است عده ای انحلال تیم چوکا را مطرح کنند. اما قانون می گوید هر تیمی یک تشکیلات بزرگ است و افراد زیادی در آن مسئولیت دارند و به این راحتی نمی توان یک تیم را منحل کرد. در چنین مواقعی، تیم متخلف از بازی های خانگی محروم می شود. الان چنین حکمی علیه چوکا صادر شده و بازی های چوکا به آستارا منتقل شده است. تک تک افرادی که داور را مورد ضرب و شتم قرار دادند، معمولاً تا دو سال محروم شوند. به غیر از این ها، مجازات دیگری برای چنین موردی پیش بینی نشده است. ممکن است به آن آن داور هم تا یک ماه قضاوت ندهند تا از شوک وارده خارج شود.
اگر چنین اتفاقی در جام جهانی رخ دهد، به نظر شما چه پیامدهایی خواهد داشت؟
در مسابقات بزرگ جهان هم گاهی چنین حوادثی رخ داده است. خصوصاً در آمریکای جنوبی چنین صحنه هایی زیاد دیده شده است. اما در جام جهانی چنین رفتارهایی شکل نمی گیرد. مهم ترین بدرفتاری با داور در جام جهانی، پرتاب آب دهن به صورت داور بوده است که یکی از بازیکنان تیم ملی عراق در جام جهانی ۱۹۸۶ مرتکب شد. درگیری فیزیکی به آن صورت نداشتیم. مهمترین مورد درگیری فیزیکی، درگیری بازیکنان آرژانتین با داور در فینال جام جهانی ۱۹۹۰ بود.
ولی در آن بازی، داور کتک نخورد. فقط بازیکنان آرژانتین داور را محاصره کردند.
بله، اما هر کسی که به سمت داور آمد، به داور تنه زد. این بدترین رفتار فیزیکی با داور در تاریخ جام جهانی بود که با دکتر اودگار کودسال مندوزا صورت گرفت. به غیر از این، من مورد دیگری را به خاطر ندارم که به داور تعرض فیزیکی شده باشد.
حالا بر فرض، اگر در جام جهانی چنین اتفاق عجیبی رخ دهد، تکلیف تیم خطاکار چیست؟
نه، شما حتی اگر داور را هل هم بدهید، به مدت یکسال محروم می شوید. قانونگذار، حمله به داور را حمله به فرد تلقی نمی کند بلکه آن را مصداق توهین به قوانین و توهین به جایگاه قاضی می داند و به همین دلیل این گونه سفت و سخت از داور دفاع می کند.
بالاخره نفرمودید تکلیف تیمی که در جام جهانی رفتاری چوکایی (!) مرتکب شود چه می شود؟
تمامی بازیکنانی که در این حادثه نقش داشته اند،محروم می شوند.
یعنی از جام جهانی اخراج می شوند؟
بله.
در این صورت آن تیم می تواند بازیکن جانشین به جای بازیکنان خاطی اخراج شده اش بیاورد؟
نه، نمی تواند. لیست بازیکنان همان چیزی است که روز اول جام اعلام شده است. آن تیم باید با همان تعداد بازیکنی که برایش باقی می ماند، به بازی هایش در جام جهانی ادامه دهد.
منبع: عصر ایران
باز نشر: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
نظر کاربران
فوتبال از روزی که دکتر دادکان رفت نابود شد
آقا یعنی چی رفتار چوکایی !
یعنی انقدر شخصیت ندارین که چنین اسمی گذاشتین!
این هم یکی از هزاران اتفاقی بود که تو فوتبال ایران می افته ، لزومی نداره که اسم یک تیم فوتبالو روش بذارین ؛ واقعا کار شما خیلی زشته که اسم عنوان رو رفتار چوکایی گذاشتید!!!