سیگار، ژن ها را پیر میکند!
پزشکان با تاکید بر ارتباط پیری ژنها با افزایش خطر ابتلا به سرطان به بررسی عوامل موثر بر فرسودگی ژنها پرداختهاند.
متخصصان در مطالعات جدید مشاهده کردند که دو عامل مصرف مرتب آسپرین و سیگار کشیدن از عوامل تاثیرگذار بر روند فرسوده شدن ژنوم مرتبط با سرطان روده بزرگ هستند با این تفاوت که آسپرین روند پیری ژنها را کند در حالی که سیگار روند فرسودگی ژنها را تسریع میکند. در دهه ۱۹۹۰ میلادی نتایج مطالعات نشان داد که مصرف مرتب و طولانیمدت قرص آسپرین، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. در حقیقت مصرف این قرص در کاهش ۴۰ درصدی خطر ابتلا به این نوع سرطان موثر است با این حال تاکنون مشخص نشده بود که چگونه این قرص بر پیشگیری از خطر سرطان تاثیر میگذارد. به همین دلیل متخصصان تصمیم گرفتند تا نگاه دقیقتر و جزئیتری به این فرآیند داشته باشند.
در این بررسی، نمونههای از بافت روده در ۵۴۶ زن سالم با بیش از ۵۰ سال سن مورد مطالعه قرار گرفت. سپس تغییرات مرتبط با سن در نشانگرهای ژنی شاخصهای ژن با فاکتورهای سبک زندگی این زنان از جمله مصرف آسپرین، استعمال سیگار، شاخص توده بدنی و هورمون درمانی جایگزین مقایسه شد.
«پریمو شار»، یکی از محققان این مطالعه گفت: هر ژنوم سلول مانند یک کتابخانه پر از کتاب، مملو از نشانگرهایی است که البته این نشانگرها خیلی ثابت نیستند و تحت شرایط سنی مختلف تغییر میکنند. اگر در هر بخش خاصی از ژنوم این تغییرات شدید باشد میتواند منجر به رشد تومورهای سرطانی شود.
در این مطالعه مشخص شد که آسپرین در حقیقت زوال ژنومی ناشی از افزایش سن را کاهش میدهد. در مقابل این متخصصان دریافتند استعمال سیگار برعکس آسپرین، فرآیند فرسوده شدن سلولها را افزایش میدهد و میتواند به خطر فزاینده سرطان کمک کند.
به گزارش ساینس ورلد ریپورت، در حالی که مصرف آسپرین میتواند کمککننده باشد لازم است بررسیهای بیشتری پیش از آنکه پزشکان به بیماران مصرف این نوع دارو را توصیه کنند، انجام شود چرا که عوارض جانبی مربوط به مصرف زیاد آسپرین از جمله خونریزی دستگاه گوارش وجود دارد.
ارسال نظر