هدفمان جام جهانی ۲۰۲۲ باشد
یکی از کارشناسان فوتبال ایران معتقد است تیم ملی باید هدفش را موفقیت در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر قرار دهد و از الان صاحب برنامه بلندمدت اصولی بر مبنای جوانگرایی شود و با این معیار در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل و جام ملتهای آسیا ۲۰۱۵ شرکت کند.
مجتبی تقوی با تاکید بر این که جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل و همین طور جام ملتهای آسیا باید فدای اجرای یک برنامه اصولی جوانگرایی در فوتبال ملی ایران شود تا نهایتا در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر نتیجهاش را ببینیم، گفت: معتقدم تیم ایران در جام ۲۰۱۴ برزیل در کنار یکسری از بازیکنان با تجربه اصلی از برخی بازیکنان جوان استفاده کند و بعد از جام جهانی هم جوانگرایی شگرفی را در خود ایجاد کرده و با انجام بازیهای تدارکاتی زیاد با همان ترکیب جوان راهی استرالیا و جام ملتها شود.
سرمربی پیشین تیم ذوبآهن گفت: تاکید میکنم ما باید برنامهی اصولی جوان گرایی را طراحی کنیم و بر اساس آن اگر کارلوس کیروش در تیم ایران نماند با مربیان دیگر صحبت کنیم تا آنها طبق برنامهای که ما طراحی کردهایم پیش روند، هدف اصلی ما باید داشتن یک تیم پر قدرت و صاحب تجربه در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر باشد. مطمئنا با جوانگرایی اصولی در تیم ملی که البته از باشگاهها هم شروع میشود، میتوانیم در هدف میان مدت به جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه فکر کنیم و در هدف بلند مدت جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را در نظر داشته باشیم. من مطمئنم با جوانگرایی در تیم ملی حتی در جام ملتهای استرالیا هم میتوانیم نتایج خوبی را بگیریم اما نباید رسیدن به قهرمانی در این بازیها را اولویتمان قرار دهیم. ملاک فوتبال ایران باید موفقیت در جامهای جهانی باشد و مانند برخی از کشورهای شرق آسیا این را هدف اصلی قرار دهیم. تاکنون هدف جوانگرایی در تیمهای ملی تنها توسط برخی مربیان انجام شده است، مثلا پرویز دهداری یکی از آنها بود که مورد حملات زیادی از منتقدین قرار گرفت و به خاطر منافع ملی یک تنه ایستاد و از جوانگراییاش نتیجه گرفت.
وی افزود: با تجربه گذشته باید بپذیریم جوان گرایی که توسط اشخاص ایجاد میشود، مقطعی است، بنابراین ما باید جوانگرایی ناشی از یک برنامه اصولی داشته باشیم. برنامهریزی برای این کار اصلا سخت نیست و ژاپن و کره جنوبی هم کار عجیبی نمیکنند که چنین رویکردی را در برنامهشان قرار دارند. ساختار قانونمند و اصولی را برای باشگاهها و فوتبال ملیشان تعریف کرده و آن را اجرا میکنند. آنها اجرای اصول را فدای گرفتن نتایج خوب مقطعی و قهرمانیهای موقتی نمیکنند، آنها به دنبال موفقیت ناشی از یک برنامه اصولی هستند. باشگاه بایرن مونیخ در سال ۲۰۰۷ جیوانی تراپاتونی را با وجود آن که بایرن را قهرمان کرده بود تغییر داد چون معتقد بود که قهرمانی که او به دست آورده حاصل یکسری اتفاقات، شانس و درخششهای مقطعی از سوی این تیم بوده است و این موفقیت ها حاصل یک برنامه نبوده است، آنها هیتسفیلد را جایگزین کردند تا بر اساس برنامهای که خودشان طراحی کرده بودند حرکت کنند و به موفقیت برسند.
این کارشناس فوتبال گفت: فیزیک خوب مهمترین مولفه پیشرفت بازیکنان و فوتبال است. رونالدو و مسی اگر میدرخشند در وهله اول به خاطر آمادگی جسمانی بالایشان است . ایرانیها این توانایی فیزیکی را دارند اما در یک برنامه اصولی حرکت نمیکنند، بازیکنان ایرانی باید به شرایطی برسند که بتوانند هر چهار، پنج روز یک بار به خوبی بازی کنند. به طور مثال این منوط به این است که لیگ ایران با شخصیت و بدون وقفه باشد، در حالی که الان یک لیگ کاملا بیشخصیت داریم. همین طور باشگاههای ایرانی در آسیا جزو ضعیفترین باشگاهها هستند، من آنها را با باشگاه های عربی حاشیه خلیج فارس و باشگاه های ژاپن، کره و استرالیا مقایسه نمیکنم. باشگاههای ایران در قیاس با باشگاههای تایلند، مالزی و حتی ویتنام هم ضعیفتر هستند و مشکلات فراوانی از مسائل اقتصادی تا ... دارند.
وی با بیان این که کارلوس کیروش هم در نبود یک برنامه اصولی برای فوتبال ایران و همچنین مشکلات ساختاری فراوان نمیتواند تضمینی برای موفقیت باشد، گفت: کیروش تحصیلات آکادمیک بالایی دارد و در بالاترین سطح از فوتبال دنیا کار کرده و تجربیات زیادی به دست آورده است. من همین طوری از کسی تعریف نمیکنم و حتما دربارهاش تحقیق کردهام. کی روش یک مربی فوقالعاده با شخصیت است که اگر فوتبال ما دارای برنامه هدفمندی بود و باشگاهها این مشکلات را نداشتند میتوانست تاثیر زیادی در پیشرفت تیم ملی ما داشته باشد، کما این که با وضع موجود هم در نتیجهگیری بد عمل نکرده است. اگر ما نتوانیم برنامه درستی داشته باشیم هر کسی غیر از کارلوس کیروش هم هدایت تیم ملی را داشته باشد نمیتوانیم امید زیادی به نتایج خوب در جامهای جهانی داشته باشیم.
تقوی در بخش دیگری از گفتگو با ایسنا در ارزیابیاش از هم گروهی ایران با تیمهای امارات، قطر و بحرین در جام ملتهای آسیا گفت: خوبی این گروه برای تیم ایران بازی کردن با سه تیم از کشورهای حاشیه خلیج فارس است که همه آنها به یک سبک بازی میکنند. این کشورها فوتبالی شبیه به هم دارند و تنها تفاوتشان درمهارت میان بازیکنانشان است.
وی افزود: همچنین موفقیتهای نسبی که تیمهای عربی بدست میآورند به خاطر استفاده از بازیکنان خارجی است، ضمن این که کشورهای عربی با تغییر دادن ملیت بعضی از بازیکنان خارجی سعی در قویترین کردن تیمهای ملیشان هم دارند و تا حدودی به نتایجی هم رسیدهاند اما فاصله کیفی این بازیکنان خارجی با بازیکنان عربی بسیار زیاد است. در عین حال من این شرایط را مقطعی میدانم و فکر میکنم بازیکنان جوان عربی با قرار گرفتن در فضای حضور بازیکنان خارجی با کیفیتی که در فوتبالشان قرار دارد، کمکم رشد خواهند کرد. با همه این احوال سطح تیمهای ملی ایران و قطر از سطح تیمهای باشگاهیشان به مراتب پایینتر است و برعکس تیم ملی ایران همواره سطحی بالاتر از تیمهای باشگاهیاش داشته است.
تقوی گفت: هر سه بازی ما با تیمهایی است که نزدیک به هم هستند و این یک امتیاز مثبت برای تیم ایران است، البته در مراحل بعدی کار متفاوت خواهد شد و باید مقابل تیمهایی قرار بگیریم که سرعت بازیشان و سرعت انتقال توپ از دفاع و حمله و برعکس تیم هایشان بسیار بالاست و فوقالعاده متفاوت از تیمهای عربی بازی میکنند.
این کارشناس فوتبال با بیان این که شیوهای که برانکو ایوانکوویچ استفاده میکرد بهترین نقشه مقابل تیم های عربی است، گفت: برانکو ایوانکوویچ زمانی که هدایت تیم ملی را بر عهده داشت نقشه خوبی را برای این تیمهای عربی کشیده بود، او فوتبال با حوصله را به مانند خود آنها در دستور کار بازیکنان قرار میداد، به طوری که توپ در نزدیکی دفاع حریف یا یک سوم میانی آنها کنترل میشد و در لحظاتی که بازیکنی از حریف غفلت میکرد از سرعت بازیکنان ایرانی استفاده میکرد و به دروازه حریف نزدیک میشد. عربها فوتبال با حوصلهای دارند و سعی میکنند حوصلهی حریفشان را سر ببرند و با یک غفلت از سوی حریفشان به دروازه نزدیک شده و گل بزنند. شیوهای که برانکو استفاده میکرد معمولا مقابل این تیمها نتیجه میداد. چرا که اگر غیر از این بازی کنیم آنها مزاحمتهایی را ایجاد کرده و در کارمان گره میاندازند.
تقوی در پایان باز هم تاکید کرد: هدف فوتبال ایران باید داشتن تیم قدرتمند در جام جهانی ۲۰۲۲ باشد و بر اساس آن از الان یک برنامه اصولی بر مبنای جوانگرایی داشته باشیم و سعی کنیم با تقویت باشگاههایمان مشکلاتشان را برطرف کنیم. باید از مسائل جزیی و سخیف مثل خصوصی کردن دو باشگاه استقلال و پرسپولیس و برنامهریزیهای چهار ساله برای گرفتن نتایج موقتی پرهیز کرد و یک برنامه درازمدت داشت و جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل و جامهای آسیایی در سالهای آینده را به بستری برای افزایش تجربه بازیکنان ملیپوش جوان تبدیل کنیم تا در یک سیر منظم به موفقیتی ریشهدار برسیم.
ارسال نظر