آیا داوری در فینال مستر المپیا به ضرر هادی چوپان بود؟
داور بینالمللی و حرفهای رشته پرورش اندام با بررسی آنچه در فینال مستر المپیا ۲۰۲۳ اتفاق افتاد به بررسی قضاوت داوران این مسابقه پرداخت.
خبرگزاری تسنیم: هادی چوپان ورزشکار رشته پرورش اندام کشورمان بامداد یکشنبه و در جریان مسابقات مستر المپیا ۲۰۲۳ (مسابقات حرفهای و بینالمللی پرورش اندام مردان) که هر سال توسط فدراسیون جهانی بدنسازی و تناسب اندام (IFBB) برگزار میشود، به مقام نایب قهرمانی رسید و جایزه نقدی ۱۵۰ هزار دلاری را به خود اختصاص داد.
اعتراض چوپان پس از دریافت مدال و اینکه گفته بود «به او خنجر زدهاند» نشان میداد که از نحوه قضاوتها و برخی مسائل دیگر دلخور است.
رضا لک، قهرمان و داور بینالمللی و حرفهای رشته پرورش اندام، دبیر هیئت پرورش اندام استان تهران و رئیس کمیته سلامت کشور، در این باره به خبرنگار ورزشی تسنیم گفت: رقابتی که اتفاق افتاد، در بحث حرفهایها بود، یعنی مسابقهای که در آن پول و مبالغ چشمگیری به عنوان جایزه میدهند. یک سازمان معتبر مسئولیت برگزاری آن را بر عهده دارد و سالهاست که این کار را انجام میدهد. مسابقات مستر المپیا در آمریکا برگزار میشود، جایی که بچههای ایران همیشه با مسائلی همچون دریافت ویزا، رفتن به آنجا، شرایط مالی و استرس مواجه هستند. در واقع یک فیلتر سخت وجود دارد که خیلیها نمیتوانند با وجود شایستگی، در آن شرکت کنند. هادی چند سال است که از این فیلتر سخت گذشته و راحتتر است و این مشکلات را ندارد.
وی ادامه داد: «درک لانسفورد» به عنوان نفر اول، آمریکایی است و در کشور خودش رقابت میکند و اسپانسر هم دارد. مثل این است که یک نفر در ایران رقابت کند و قطعاً ترجیح همه این است که یک ایرانی قهرمان شود. پس این یک مسئله طبیعی است که رسانههای معتبر از نفر اول حمایت کنند. در واقع هادی در آنجا حامی نداشت تا فضایی مثبت برایش ایجاد شود. مهمتر از همه اینکه نماینده ایران شرایط را در بحث مالی و اسپانسری نیز واگذار کرد. پس چوپان روی دو موضوع حمایت رسانهای بینالمللی و اسپانسری، نتیجه را واگذار کرده بود.
داور بینالمللی و حرفهای رشته پرورش اندام عنوان کرد: مسابقه مستر المپیا در دو روز برگزار میشود. روز اول مرحله مقدماتی است که با ورزشکاران با 70،80 درصد آمادگی میآیند و روز دوم با صددرصد آمادگی شرکت میکنند. لانسفورد در همان مسابقه روز اول با آمادگی کامل شرکت و کاری کرد که در چینش داوری به او به عنوان مدعی نفر اول نگاه شد.
لک یادآور شد: در روز دوم و فینال، هادی خیلی آمادهتر و کاملتر بود. خیلیها صحبت میکنند که پشت چوپان ضعف دارد، ولی هر بدنسازی نمیتواند کامل باشد و ضعفهایی دارد. با این وجود پکیج او برنده و کاملتر بود. در مجموع 7،8 فیگور اصلی داریم که اگر 2،3 مورد را نیز واگذار کرده باشد، باز هم پیروز شده است. به تازگی برای داوران عضلات پشت اهمیت بیشتری دارد. داوری بینالمللی جهان به این سمت میرود که هر چقدر هم که از روبهرو خوب باشید، ممکن است نتیجه به واسطه عضلات پشت تغییر کند. در صورتی که از لحاظ امتیازدهی اگر قرار باشد که بهحق داوری شود، هادی چوپان نفر اول شده، ولی انتقاداتی هم که صورت گرفته، درست بوده است. عضلات پشت تأثیرگذار است و نفر اول در این بحث قویتر بوده است. در مجموع نظر من به عنوان یک داور این بوده که چوپان باید قهرمان میشد، ولی حامی مالی و همچنین حامی رسانهای در سطح بینالمللی نداشت، تنها بود و این نتیجه رقم خورد.
وی گفت: نمیتوانم اسم فینال مستر المپیا را ناداوری بگذارم. در رشتههای دیگر هم مرسوم است که برای میزبان امتیازاتی در نظر گرفته میشود. باید روی اسپانسر و حامی رسانهای کار شود تا ورزشکار در آنجا تنها نباشد.
لک خاطرنشان کرد: لانسفورد و چوپان هر دو شاگرد «هنی رامبد» هستند، یعنی از یکسری شرایط مربوط به مربی و آموزش یکسان برخوردارند. چوپان و لانسفورد با هم رفیق هستند و زیر نظر یک مربی و در شرایط یکسانی تمریناتی کردهاند، ولی به لحاظ شرایط امکانات تفاوت دارند و این مسئله باید در نظر گرفته شود. در مجموع به عنوان یک داور بینالمللی و حرفهای نظرم این است که قهرمان هادی چوپان بوده است. نتیجه هم از نگاه ما و به لحاظ فیگورهای اصلی، این بوده که هادی 4 بر 3 پیروز شده است.
ارسال نظر