۹۸۸۷۲۱
۱۶ نظر
۵۰۱۰
۱۶ نظر
۵۰۱۰
پ

رونق بازار بورس باعث فاصله طبقاتی می‌شود؟

واگذاری سهام شرکت‌ها از طریق بورس عملکرد مثبتی است که می‌تواند به اقتصاد کشور کمک کند،اما در شرایط فعلی که بسیاری از مردم سرمایه‌ای برای خرید سهام ندارند ممکن است این کار به فاصله طبقاتی و تبعیض بیشتر منجر شود.

ایرنا نوشت: واگذاری سهام شرکت‌ها از طریق بورس عملکرد مثبتی است که می‌تواند به اقتصاد کشور کمک کند،اما در شرایط فعلی که بسیاری از مردم سرمایه‌ای برای خرید سهام ندارند ممکن است این کار به فاصله طبقاتی و تبعیض بیشتر منجر شود.

در روزهای اخیر، شاهد عرضه شتابان سهام شرکت‌های بزرگ وابسته به سازمان تأمین اجتماعی چون شستا و ... در بورس و فرابورس بودیم که بنا بر اعلام مسئولان دست اندرکار، با استقبال بی‌نظیر از سوی خریداران مواجه شده است و بنا به روایت‌هایی، این سهام‌ها در همان لحظه اول به فروش رفته است. شاید رونق گرفتن بورس در کشور در شرایط حاضر که اکثر کشورها با بحران بیماری کرونا مواجه هستند و بورس و سایر فعالیت‌های اقتصادی آنان متأثر از آن کم رونق و بی رمق گشته برای مسئولان و بخشی از مردم و خریداران شرایط مساعدتر و نوید بخشی را فراهم کرده است.

بنا بر اعلام رسانه‌ها، دولت تصمیم دارد در روزهای آتی سهام بیشتری از شرکت‌های وابسته به خود و یا بانک‌ها را برای عموم مردم در بورس عرصه کند، این اقدام دولت حداقل از چند بعد پسندیده است و در ضمن دارای عواقب و پیامدهایی هم هست. اولاً با این اقدام از انباشت سرمایه در دست معدود افرادی که صاحبان این شرکت‌ها هستند جلوگیری خواهد شد و در کنار آن بخش بزرگی از مردم جامعه، سهامدار شرکت‌ها خواهند شد؛ هرچند بخش بزرگی از جامعه که اقشار متوسط و فرودست جامعه هستتد نیز همچنان محروم خواهند ماند، زیرا فرایند عضویت و خرید و فروش سهام برای افراد فرودست جامعه بدلائل مختلف قابل درک و بهره برداری عینی نیست و به همین دلیل از این فرصت پیش آمده برای جهش درآمدی نیز محروم خواهند شد.

هر چند شنیدن این گونه اخبار و اقدامات، خبر مسرت بخش برای کسانی است که در حوزه‌های مختلف اقتصادی و مالی و بازارها فعالیت دارند، اما پیامدهای ناگوار هم برای بخش قابل توجهی از مردم متصور است که در عرصه‌های یاد شده فراموش شده‌اند و در امورات اقتصادی و سایر عرصه‌های عمومی به مانند آنها دستی بر آتش ندارند. اگر اسم این گروه از مردم را اقشار آسیب پذیر، محروم و یا طبقه مستضعف بگذاریم از منظر جامعه شناختی، آثار و عواقب این قبیل واگذاری‌ها قابل بررسی و مطالعه علمی است.

نظرسنجی‌ای که توسط ایسپا (مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران، وابسته به جهاد دانشگاهی) در مورد نحوه رفتار پس انداز جامعه ایرانی در سال ۹۸ صورت گرفته نشان می‌دهد که یک سوم مردم ایران (۳۴.۴) درصد مردم ایران هیچ پس اندازی نداشته‌اند. سوالی که اینجا پیش می‌آید این است که عملاً سهم این افراد در بورس چه خواهد شد زیرا خرید سهام در بورس، علاوه بر نیاز به مهارت، نیاز به سرمایه و پس انداز هم دارد که عملاً قشر آسیب پذیر و فقیر جامعه از این نظر در تنگنا هستند. می‌توان گفت فقدان پس انداز به وجود شکاف فقر و نابرابری‌هایی بر می‌گردد که در طی سالیان گذشته بدلیل تصمیمات اقتصادی مانند همین واگذاری‌ها خیل عظیمی از جمعیت بازنده و در مقابل، عده‌ای نیز برنده شده‌اند و در این فراز و فرودها همواره لطماتی به اقشار فقیر جامعه وارد آمده است.

اگر به رفتار اقتصادی افرادی که پس انداز داشته‌اند نگاه کنیم مشاهده می‌شود عده قابل توجهی از پس اندازهای گروه‌های برخوردار و یا قشر متوسط به بالای جامعه، بدلیل برگشت سریع و مطمئن سرمایه در حوزه‌های املاک و مستغلات و یا به صورت سپرده گذاری در بانک‌های خصوصی و دولتی بوده است و کمتر دیده شده در حوزه‌های تولیدی و یا ایجاد اشتغال که مورد نیاز توسعه و پیشرفت جامعه است بکارگرفته شده است. طبق نظرسنجی مذکور، ۴۷ درصد پس اندازها در دو بخش یادشده صورت گرفته است.

اینکه دولت بتواند همزمان با کم کردن سود سپرده گذاری‌ها در بانک‌ها به عرصه سهام شرکت‌ها وابسته به خود روی بیاورد و این حجم از نقدینگی‌های سرگردان را به بورس منتقل نماید جای بسی امیدواری است. اما در این میان، بخش عظیمی از مردم پس انداز نداشته و یا حتی قادر به تأمین حداقل‌های زندگی خود نبوده‌اند. اگر آمار اعلام شده توسط ایسپا با درصدی از خطا هم درست باشد، آمار نگران کننده‌ای است و نشان می‌دهد که حیات اقتصادی این تعداد از مردم جامعه در وضعیت بغرنجی قرار گرفته و زندگی آنها در برابر نوسانات اقتصادی بسیار آسیب پذیر است. درصد کسانی که پس انداز ندارند منطبق با درصد جمعیت زیر خط فقر هستند که تاکنون نتوانسته‌اند گلیم خود را از آب بیرون بکشند و همواره در شرایط نامساعدی زندگی کرده‌اند.

به نظر می‌رسد واگذاری سهام شرکت‌های وابسته به دولت در شرایط فعلی که بخش عظیمی از شاغلان کشور، بدلیل ویروس کرونا بیکار شده‌اند و یا بخشی از درآمد خود را از دست داده‌اند فرصت مناسبی نباشد اما می‌توان گفت فرصت گرانبها برای کسانی است که درآمد مکفی و پس انداز داشته‌اند و در گذر زمان نیز سود حاصل از واگذاری‌ها، طبعاً به جیب کسانی سرازیر خواهد شد که همواره از دارائی و پس انداز مکفی برخوردار بوده‌اند و دود آن به چشم کسانی خواهد رفت که عملاً هیچ گونه پس اندازی در طی سالیان گذشته بدلیل شرایط اقتصادی و نابرابری‌های موجود در جامعه نداشته‌اند و طبیعی است که در آینده نیز ادامه این روند به فاصله و تبعیض بیشتر منجر خواهد کرد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • حمیدff

    بله وقتی در عرض سه ماه اورده در بورس سه برابر بشود شک نکنید چون از را تولید وبهره وری نبوده .تورم هم ۲ برابر وبیشتر خواهد شد. ...

    پاسخ ها

    • محمد

      بورس در واقع تاثیری روی نقدینگی وتورم نداره سهمی که ده برابر شده موقع نقد شدن باید پولی از بیرون بیاد وجایگزین بشه پس پولی در جامعه اضافه نمیشه

  • بدون نام

    این نقد بررسی بیشتر شبیه طنز بود!!!...سرمایه گذاری در بورس به معنای سرمایه گذاری در تولید و اقتصاده مملکته که باعث رونق تولید ...کار بیشتر و بکارگیری و استخدام کارگر و پرسنل بیشتره...در هیچ کجای دنیا سرمایه گذاری در کلیت اقتصاد باعث فاصله طبقاتی نمیشود...

  • بدون نام

    تورم افسارگسیخته پدر مردم رو درآورده
    کی می خواهید به خودتان بیایید
    تا کی باید کار مردم و حاصل دسترنجشون رو بی ارزش کنید
    رونق تو بورس هم ناشی از این تورم وحشتناکه

  • بدون نام

    تنها را کشور در مقابل تحریم و اثار تورمیش بورسه وسلام

  • ع،

    درهرحال‌فاصله‌درحال‌زیاد‌شدن‌هست‌حالا
    چه‌بابورس‌چه‌‌بدون‌بورس‌‌‌اقتصادضعیف
    بیشتر‌باعث‌فاصله‌ها‌می‌شود‌

  • مجتبی

    بورس یعنی تزریق مستقیم پول به بخش صنعت وتولید ، بیشتر بانکها مخالف بورس هستند چون پول از بانک خارج میشه و وارد چرخه تولید میشه . پول راکد باعث تورم میشه

  • اقتصادی

    بازار بورس به درد کشور ایران نمی خورد ودرست است فاصله بین دار وندار زیاد می شود پولدارها می رند بالا فقرا میان پایین که این موضوع در اقتصاد اسلامی نیست واین ها عبرت گرفته از جهان کفر است که خیلی وقتها از آن صحبت می کردند

    پاسخ ها

    • بدون نام

      نخیردوست عزیزهیچ فرقی نمیکنه اگه کسی حتی ۱ملیون هم داشته باشه به اون اندازه بالامیاد به نسبت کسی که ۱۰ملیون داره فرض کنید هردو پولشان سه برابرشده ۱ملیون میشه ۳ملیون و۱۰ملیون میشه ۳۰ملیون.

    • افرتک

      کاربر 20:25 خب این اضافه از کجا میآید این که پدر یک عده را در آورده این روش در اقتصاد اسلامی نداریم
      هرچه که وارد بورس شد وبشود گرانتر شد شما باید بیشتر در این مورد مطالعه داشته باشید

  • رضابهاری

    َسلام. بهترین روش تامین سرمایه نقدی، توسط شرکتهای سهامی عام، همانا ایجاد تمهیدات لازم جهت پیوستن به بازار بورس می باشد.پس بیایید در این جهت، شرایط را فراهم کنیم. برای خرید سهام، هر قشری وهر فردی وباهر درآمدی، باگرفتن کد بورسی، امکان پذیر است.

  • بدون نام

    تمام سیاستهای اقتصادی دولت فعلی از ابتدا تا کنون دردی از قشر متوسط به پایین را دوا نکرده است و تنها به نفع سه دهک بالای جامعه بوده است. ننگ بر کسانی که در طول هفت سال گذشنه ثروتمند را ثروتمند تر و .....

  • Mzb111371 محمد زارعی

    اگر اول فراخوان داده می شد که مردم کد بورسی و کد معاملاتی خود را آماده کنند و پس از آمادگی کردم سهام فروخته می شد خیلی بهتر بود الان خود من به دلیل نداشتن کد معاملاتی نمی توانم در خرید سهام شرکت کنم

  • م،ش

    سهام عدالت آزاد شد براشون خوبه، درضمن این نقدینگی اگه وارد بوری و کمک به تولید نشه باعث گرانتر شدن دلار و فقیر تر شدن مردم و همچنین بانک‌های ربا باعث تعطیلی کارخانجات بیشتر و فقیر تر شدن قشر کارگر میشوند تا سپرده گذاران و دلالان هر روز ثروتمندتر و بقیه فقیر تر شوند
    رونق بازار سرمایه مستقیم و غیرمستقیم به نفع قشر ضعیف جامعه است

  • بدون نام

    مادامی که بورس رونق دارد مطمین باشید کسی پولش رو بیرون نمیکشه وپولی که نزدشرکت هست وبیرون کشیده نمیشه باعث گسترش اون شرکت میشه.اگه شرکتی برفرپ مثال روزی ۱۰۰۰دستگاه رایانه تولید میکنه وباورود پول مردم به روزی ۲۰۰۰تا برسه هیچ نقدینگی به وجود نیامده وان ۱۰۰۰تایی که بیشترتولید میشه پشتوانه پولهای مردم هست واگربتوانیم مازادتولید داخل راتولید کنیم کشور ثروت مند میشود.

  • بدون نام

    به خدا اگر مردم پولهاشون رو پیش بانکها نمیزاشتن الان مسکن .خودرو .سکه ودلار اینقدر گران نبود بانکها باپول مردم وساخت وسازهای بی رویه واحتکار اغلام روزبه روز ثروتمندترشدن درصورتی اگه این پولهارو دراختیارشرکتها میزاشتیم تولید وصادرات بالامیرفت و کشور ثروت مند میشد.خداروشکر من مقداری از پولهام رو گذاشتم توشرکتهای دارویی تاگسترش پیداکنند وهیچ مریضی از کمبوددارو رنج نبره.

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج