قوانین ایران درباره توهین به مراجع چه میگویند؟
بعد از بازداشت کاظم عبیس عبید، فعال رسانهای در عراق به اتهام توهین به آیتالله علی سیستانی، دفتر ایشان اعلام کرد که این مرجع تقلید شیعیان عراق به محکومیت عبیس عبید، بابت اهانت به آقای سیستانی راضی نیست و خواسته که او زودتر آزاد شود.
ایرناپلاس: بعد از بازداشت کاظم عبیس عبید، فعال رسانهای در عراق به اتهام توهین به آیتالله علی سیستانی، دفتر ایشان اعلام کرد که این مرجع تقلید شیعیان عراق به محکومیت عبیس عبید، بابت اهانت به آقای سیستانی راضی نیست و خواسته که او زودتر آزاد شود. این فرد روز گذشته عفو شد.
حالا محسن رهامی، حقوقدان و نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی درباره نحوه برخورد با چنین اتهاماتی میگوید: در قانون ما، توهین به صورتهای مختلف است. اول توهین عادی است که مربوط به افراد عادی و محکومیت جزای نقدی پنج تا صد هزار تومان دارد. نوع دیگر، توهین به مقامات و مسئولان از قبیل رئیسجمهوری، روسای دو قوه دیگر، وزرا، نمایندگان مجلس، کارمندان دولت در حین انجام وظیفه یا به دلیل انجام وظیفه است که در ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی آورده شده و تا ۷۴ ضربه شلاق یا جزای نقدی یا حکم زندان از سه تا شش ماه را در بر دارد؛ مانند توهین به پلیس.
رهامی ادامه میدهد: نوع دیگر توهین که در فصل دیگری آورده شده، توهین به مقام معظم رهبری است که حکم اشد دارد و معمولاً شامل جرایم اقدام علیه امنیت ملی میشود و ۶ ماه تا ۲ سال زندان را شامل میشود. همچنین بر اساس ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی حکم توهین به مقدسات یک تا پنج سال زندان است و بالاتر از این توهین به ائمه و پیامبر در قالب ساب النبی است، که حکم اعدام دارد.
این حقوقدان توضیح میدهد: توهین ساده به شاکی خصوصی احتیاج دارد، اما انواع توهینهای دیگر به شاکی خصوصی احتیاجی ندارد. درواقع دادستان بهعنوان مدعیالعموم به ماجرا رسیدگی میکند و در اینگونه موارد، گذشت رهبری، رئیسجمهوری، نمایندگان مجلس و ... تأثیری در روند این رسیدگی ندارد و موجب سقوط مجازات نمیشود و تنها میتواند موجب تخفیف مجازات شود.
او درباره ماجرای فردی که به آیتالله سیستانی توهین کرده، میگوید: او را با حکم دادگاه دو سال به زندان بردند و قوانین عراق نیز به ایران نزدیک است، اما بعدتر آیتالله سیستانی متوجه شدند که حکم او به خاطر توهین به ایشان است. لذا دفتر این مرجع تقلید شیعیان عراق به دادگاه نامه نوشتند و گفتند که ایشان راضی به این مجازات نیست. دادگاه نیز میتواند با وجود این شرایط، در حکم تخفیف بدهد یا آن را تعلیق کند.
این حقوقدان همچنین اضافه میکند: امام خمینی(ره) نیز در زمان حیات خود چندین مرتبه به این امر اشاره کردند و اعلام کردند که راضی نیستند کسی به دلیل توهین به ایشان یا پاره کردن عکس ایشان به زندان برود. در زمان پیامبر اکرم هم افرادی بودند که به پیامبر توهین میکردند، اما هیچکس به خاطر توهین به پیامبر زندانی نشد. حتی در یک دوره، فردی که دیگر توهینهایش از حد معمول گذشته بود و لباس پیامبر به تن میکرد، بعد از چندین بار تذکر به این دلیل که مردم مدینه میخواستند او را اذیت کنند، پیامبر او را به روستایی خارج از مدینه فرستاد تا به کار کشاورزی مشغول شود و کسی نتواند او را اذیت کند و امنیت شهر نیز حفظ شود.
او همچنین میافزاید: همچنین نقل شده که حضرت علی علیهالسلام وقتی که خلیفه بودند، خوارج موقع سخنرانی ایشان توهین میکردند، تا جایی که ایشان مجبور میشدند سخنرانی خود را قطع کنند. اما با وجود اینکه یاران حضرت علی (ع) به ایشان میگفتند که با آنها برخورد کنند، ایشان برخوردی نکرد و اول هر ماه نیز مانند دیگر کارکنان، این افراد در صف میایستادند و حقوق خود را دریافت میکردند. حتی وقتی یاران حضرت به ایشان گفتند که لااقل حقوقشان را قطع کند، حضرت فرمودند که این حقوق تنها برای آنها نیست، خانواده آنان نیز از این حقوق سهم میبرند و با این برخورد، زندگیشان مشکل میشود.
این حقوقدان درباره لزوم رأفت اسلامی در مواجهه مقامات، میگوید: اگر ما بخواهیم این موضوع را رعایت کنیم، قانون ما باید توسط مجلس اصلاح شود و مورد زندان، حذف یا تعدیل شود؛ یعنی به جای دو سال، سه تا چهار ماه زندان حکم بخورند. همچنین مقام معظم رهبری میتوانند با یک حکم حکومتی به قوه قضاییه نامه بنویسند که راضی نیستند کسی به جرم توهین به ایشان حکم زندان بخورد و این حکم حکومتی از طرف قوه قضاییه به دادگاهها ابلاغ شود. اما تا زمانی که قانون اصلاح نشده، دادستانها بر اساس قانون، ناگزیرند به این موارد رسیدگی کنند.
امام خمینی(ره) ۲۲ تیر ماه ۵۸ در سخنانی اعلام کردند: «در این دو روز بعض مراجعات شد که برای بعض مجلات که اهانت کرده اند عکس العمل نشان دهند، و من در این موقع حساس جایز نمی دانم ... اگر فرضا به من سب کنند یا عکس مرا بسوزانند یا به من حمله کنند، در این موقع حساس کسی حق نداردعکس العمل نشان دهد.»
آیتالله خامنهای نیز سه روز بعد از حوادث ۱۸ تیرماه سال ۷۸، در واکنش به اتفاقات رخ داده اظهار کردند: «حتّی اگر یک حرفی که خون شما را به جوش میآورد به زبان آورند - مثلاً فرض کنید اهانت به رهبری کردند - باز هم باید صبر و سکوت کنید. اگر عکس مرا هم آتش زدند و یا پاره کردند، باید سکوت کنید.»
البته با وجود تاکیدات امام راحل و رهبر معظم انقلاب، به دلیل وجود قانون، دستگاه قضایی طبعا به اتهام توهین به رهبری رسیدگی می کند و چندی پیش نیز برای شماری از نویسندگان نامه به رهبری، تحت عناوین تبلیغ علیه نظام یا توهین به رهبری احکامی صادر شد.
نظر کاربران
الان تو دنیا مشکلات بزرگتری هست که باید حل شود
پاسخ ها
برو حلش کن
اگر آدم ها یاد بگیرن به بزرگان دین وهم نوعشان احترام بگذارند خیلی از مشکلات مملکت حل میشود.
مشکلات مملکت خودتون در اولویت هست
فعلا دین و دنیای ما به رحمت الهی رفته
خداوند به جناب آیتالله سیستانی عمر طولانی عنایت کند و انشاءالله همه چنین اخلاق اسلامی داشته باشند.
پاسخ ها
اوکی
الهی آمین
ایشان خلاف اخلاق اسلامی این کار را کردند.
نماینده و وزیر توهین میکنن به مردم قانون ندارید ؟
پاسخ ها
اونم هست
کلا سیستانی خیلی مرجع تقلید خوبیه. همیشه پشت مردمشه. اصلا هم نمی شه خریدش.
سلام ما که نفهمیدیم توی این متن توهین به مراجع در قوانین ایران چه حکمی دارد همه چیز راگفت الا همین تیتر خبرتون اگر کسی فهمید به ماهم بگه.
پاسخ ها
دقت کن
ایول
بخونیش می فهمی
گفت و دیگه اشد مجازات یعنی اعدام
همان اولش اشاره شد
توهین تبعیض بردار نیست.مرجع و غیر مرجع ندارد
پاسخ ها
این رافت فرد رو میرسونه
اختلاس و دزدی که مسیولین میکنن از این به بعد براشون کارت هدیه میفرستیم دکل قورت دادم ۴ میلیارد گم شد . دزدیهای دیگه که همه میدونن جایزه داره فحش نداره عجب ملت نمکنشناسی هستیم مااااااا .
پاسخ ها
ربطی به دزدی نداش!؟
از حق الناس چیزی بگید
پاسخ ها
آیا توهین هایی که به ریئس جمهور میشود جرم نیست پس چرا رسیدگی نمیشود
الحق
حکم توهین مسئولین و وزرا به مردم چیه؟
حکم بی کفایتی در حق مردم چیه؟
اونوقت توهین ها و بی احترامی ها و اختلاس و.... حکم اینه چیه
پس توهین به ما مردم عادی خبری نیست چون ما معمولی هستیم
جرم توهین به مردم چیه؟
هر کسی که دراین مملکت مسعولیتی دارد و درقبال مسعولیتش بیخال است و کارش را درست انجام نمیدهد مطمعنن توهین میشنود متاسفانه در مملکت ما مسعولان چه رده بالا چه رده پایین از کوچکترین انتقاد بر نمیتابند چه برسد به توهین و برای کسانی که انتقادی هم میکنن شدیدترین نوع برخورد را درنظر میگیرند در حالی که در جوامع غربی مردم این کشورها به تمام مسعولانشان هر نوع انتقادی میکنن و گاها توهین یا حتی مسخره میکنن اما هیچ قانونی در مملکتشان وجود ندارد که بخاطر انتقاد یا توهین ان فرد یا افراد مجازات شوند واین بهترین نوع حکومت داری و حقوق بشر وحقوق شهروندی است
الان فقط میشه به روحانی توهین کرد و 74 ضربه شلاق هم تعلیقه !؟
با همه این متن وقانونی که گفته شد رفتار حضرت آیت الله سیستانی بسیار پسندیده و نشانه بزرگواری این مرجع عالیقدر است و در ایران چندین صدنفر فقط به خاطر انتقاد از مقامات هم در زندان هستند وهم جریمه نقدی شدند و شلاق خوردند و آن مقام هم از ته دل راضی وچه بسا که لذت هم می برند
یاد حکایتی افتادم که حضرت محمد هر روزی که از کوچه رد می شدند یک زن یهودی بر سر مبارکشان خاک می ریختند تا یک روز این اتفاق نیفتاد وایشون از اصحاب خواستند جویا شوند از حال آن زن که دچار مشکل نشده باشند. تو خود حدیث مفصل بخوان ازین مجمل.
خودتان را با پیامبر (ص) و مولا علی(ع) مقایسه نکنید.تفاوت آسمان و زمین است
زمان پیامبرویاامامان چه حکمی داشت مصونیت بیش ازحدهم خودش گمراهی میاره
زمان پیامبرویاامامان چه حکمی داشت مصونیت بیش ازحدهم خودش گمراهی میاره
یه مثلی هست که میگن
جوجه رو آخر پاییز میشمورن
امام همانطور که اینجا هم نوشته شده، فرموده بودند که در این موقع حساس تعقیب نکنید. چون در سال ۵۸ خیلی از گروه های سیاسی فعال بودند و ممکن بود این کار باعث قدرت گرفتن آنها شود. پس الان که موقع حساس نیست تمام توهین کنندگان به روحانیان باید اعدام شوند.
نه شلاق و 6ماه زندان ؟اعدام اقا اما توهین به خدا نهایت توبیخ