بررسی ابعاد خودکشی دختر ۱۲ساله ایلامی
روزنامه اعتماد با «عاليه شكربيگي»، جامعهشناس، مدرس دانشگاه درباره مرگ خودخواسته دختري ۱۲ ساله ایلامی گفتگو کرده است.
روزنامه اعتماد با «عاليه شكربيگي»، جامعهشناس، مدرس دانشگاه درباره مرگ خودخواسته دختري ۱۲ ساله ایلامی گفتگو کرده است.
مرگ خودخواسته يك دختر 12 ساله چگونه قابل تحليل است؟ در حالي كه مرگ براي عدهاي از همسن و سالهاي اين دختر ميتواند همچنان موضوعي غيرقابل درك باشد، چطور ميشود كه دختري با اين سنوسال با مقوله مرگ همچون بزرگسالان برخورد كند و براي رهايي از وضعيت ناگوارش به زندگي خود خاتمه بدهد؟
ما در ايلام و كرمانشاه با جوامعي روبهرو هستيم كه در آنها استعداد و زمينه براي خودكشي وجود دارد. در واقع در اين مناطق خودكشي به جامعهپذيري رسيده و زنان وكودكان خودكشي را به چشم ميبينند. به همين دليل است كه در اين جوامع، خودكشي به عنوان يك گزينه مطرح است و در ذهن زنان و نوجوانان اين منطقه، فكر مرگ و خودكشي چندان دور از ذهن نيست و تجسم يافته است. اما عامل اصلي خودكشي، محروميت است. در بسياري از مواردي مثل اين داستان، فقر عامل رويش خودكشي است. فقر و محروميت از ابتداييترين مواهب زندگي و استمرار اين وضعيت، تاثير رواني ناگواري بر ساكنان اين مناطق ميگذارد.
از طرفي ديگر، يك دختر ۱۲ ساله در اوج بحران دوران نوجواني به سر ميبرد. در چنين شرايطي هر گونه فشار و هرگونه ناديده گرفته شدن ميتواند به بحران منجر شود. براي يك دختر نوجوان، نداشتن لباس شب عيد به منزله ناديده گرفته شدن است، اينكه صداي او به گوش نميرسد و نيازها و خواستههايش بيپاسخ ميمانند. در اينجا فقر همراه با جامعهپذيري خودكشي منجر به اين مساله ميشود. علاوه بر آن در خردهفرهنگهاي روستايي، چشموهمچشمي نيز مزيد بر علت ميشود و در اوج فقر، بار اين چشموهمچشميها حتي بيش از پيش فشار رواني بر ساكنان وارد ميكند. خودكشي در چنين شرايطي ناشي از افسردگي نيست چون خود افسردگي نيز علت دارد و علت آن فقر است.
آيا اين گزاره درست است كه تاثير فقر و محروميت بيشتر در زنان نمود دارد و اگر صحيح است، چرا بار اصلي اين مشكلات در زنان بيشتر منجر به خودكشي ميشود؟
بله صحيح است؛ هر قدر فاصله از پايتخت در كشور ما بيشتر ميشود، محروميت خردهفرهنگها افزايش مييابد و فقر و محروميت بيشتر ميشود. در اين خردهفرهنگها از زنان انتظار ميرود كه تمام مسائل خانواده را به دوش بكشند، زنان در چنين خانوادههايي مسوول اصلي سامان دادن به وضعيت زندگي هستند و بايد با شرايطي كه دارند، وضعيت خانواده را مديريت كنند و بار اصلي فقر به دوش آنهاست. به همين دليل است كه آسيب اصلي بيشتر به زنان وارد ميشود و در مواردي اين بار چنان بر شانه آنها سنگيني ميكند كه زنان خودكشي و خودسوزي ميكنند. زنان در چنين شرايطي بيشتر احساس بيپناهي ميكنند و فشار مضاعف زندگي بر دوش آنها، نمود بيشتري پيدا ميكند. از طرفي ديگر اشاره كردم كه خودكشي و خودسوزي زنان در اين استانها جامعهپذيري دارد و اين زنان در ميان دوستان و آشنايان خود شاهد خودكشي زنان ديگر بودهاند.
البته اطلاعاتي كه رسانهها در اختيار دارند، نشانگر تصوير كامل وضعيت نيست، زيرا در اين مناطق ما شاهد تعداد بيشتري از آسيبهاي اجتماعي ناشي از فقر هستيم اما تمام آنها ثبت و رسانهاي نميشوند. آنچه ما در عمل شاهد آن هستيم، تصوير مطلوبي را نشان نميدهد و متاسفانه كمكهاي كميته امداد يا بهزيستي نيز در اين شرايط تاثير چشمگيري ندارد. زيرا اگر چنين بود، ميتوانستيم برگشت حداقل رفاه و آسايش را در اين خانوادهها ببينيم كه نميبينيم.
چه راهي بايد پيموده ميشد كه به قول شما ريشههاي فقر را درمان كند؟ گزارش بهزيستي در مورد مرگ اين دختر نوجوان نشان ميدهد كه اين خانواده از كمكهاي دولت محروم نبود، اما اعداد ارايه شده براي پوشش هزينههاي زندگي خانواده پنج نفري بسيار اندك و نارساست. آيا در اين مدتي كه شاهد چنين نمودهايي از فقر و محروميت بودهايم، كمكهاي بهزيستي و كميته امداد توانسته دردي دوا كند؟ يا براي حل اين مساله صدقه دادن دوا نيست؟
ما در كشور ثروتمندي زندگي ميكنيم، مردم ما روي ثروتهاي كلاني زندگي ميكنند اما اين ثروتها توزيع متوازني ندارند. بخشي از شهرها و جوامع ما در رفاه زندگي ميكنند و روزبهروز فربهتر ميشوند، بخشي ديگر نيز از اين ثروت محروم ميمانند و حتي به سادهترين امكانات يك زندگي دسترسي ندارند. علاوه بر آن توجه داشته باشيد كه فقر تنها در مناطق محروم نمود ندارد، ما در تهران نيز شاهد فقر و محروميت هستيم.
وقتي در جامعهاي، گروهي فربهتر ميشوند، گروه ديگري ضعيف و ضعيفتر ميشوند. افرادي كه به قول خودشان، آينده هفت نسل بعدشان را هم تامين كردهاند و از سفره ديگر افراد ميبرند. افزوده شدن ثروت اين افراد به معناي كاهش ثروت و دارايي عده ديگر است. وقتي تعادل به هم ميريزد، در جامعه شاهد همين وضعيت فعلي هستيم، وضعيتي كه ۱۰ درصد مردم روي ثروت خوابيدهاند و ديگران در فقر به سر ميبرند. وضعيت كرونا نيز به اين مساله در آينده افزوده خواهد شد.
نظر کاربران
خوندم، نظری ندارم ،ولی اطلاعاتم زیاد شد ،مفید بود
پاسخ ها
خدا را شکر
لعنت به شیطان که کارهاراخراب میکندوشخص تصمیم غلط میگیرد..اگرافرادهمیشه باتوکل برخدا.. ودوری ازشیطان زندگی کنندپیروزاست
امروز ی کلیپ دیدیم که بسته های حمایتی ایران برای مردم لبنان بود خوب چرا دولت ما چنین کمک های را برای مردم کشور ما ندارد مگرشناسائی افراد فقیر و ضعیف اینقدر برای دولت ما سخت است .
خودکشی جیگر میخواهد
کاش منهم جیگر داشتم و از دست ایندولت راحتمیشدم.
به خودی کمککردنحرام است
باید به همسایه کمککنیم چونحلال است.
خودکشی بزرگترین گناه است....
پاسخ ها
بی عدالتی و تبعیض و نابرابری درکشور سبب این وقایع دلخراش میشوند .
دزدی غارت و چپاول اموال ملت چی؟ اون گناه نیست؟
یه بچه ۱۲ساله چه میدونه بزرگترین گناه چیه؟
انشاا...خدا در آتش سوزان جهنم افرادی را که باعث ظلم به مردم و سختی زندگی مردم شده اندرا به بدترین شکل عذاب میدهد هر کی از بیت المال میخوره مستحق این عذابه
خدا خودش درست کنه این همه مشکلات خود خواسته رو
پاسخ ها
راست میگی مشکلات و گرفتاری های ما همه خود خواسته است، پس خلایق هرچه لایق
جامع رافقیر کردن
چرادرممملکتی که نفت داره
باید فقر باشه
اختلاص...
پاسخ ها
سلام چه در مهیط کار چه جامعه عدالت تبیض فقر نا برابر بیداد میکند کشوری که نفت گار خاگ طلا مس سنگ هر چه بگویم کمک است داریم ولی درست استفاده نمی شود تورا خدا به فکر ملت باشید
فقر .باعث خیلی چیزهاست..ای کاش مسئولین این رویه سیاست کلیشون را راجع به جامعه تغییر میدادند که این فقر اخرش دامان خودشون را میگیره
زنان این مملکت که صدایشان به گوش هیچ کس نمی رسد...
بابا آب داد بابا نان داد
این بابا حتی با روزی 60تومن نمیتونه نون بده
اون بابا به فکر کیه این بابا به فکر چیه دیگه مرد نداریم
وقتی فقر بیاد،ایمان از بین میره...
دختر بیچاره اگر آموزش صحیح براش فراهم بود و فقر نبود ، بعید بود دست به چنین کاری بزنه.
به همین دلیله که امام علی (ع) فقر را ریشه ی بسیاری از مشکلات در جامه میدیدند و خواستار برابری بودند
ببینم اخر سر وصلش کنید به امریکا و ال سعود
قتل این دختر توسط دولتی انجام شده که خود را ثروتمند و مردم را فقیر کرده است ، اگر کار حکومتی برای خدا باشد امکان ندارد این همه بی عدالتی و فقر در کشور بصورت عادی درآید.
به نظر من مردم ما آدمایی هستن که عاشق کمک کردن هستن ولی به خاطر عدم شفافیت و به خاطر دزدی هایی که میشه اطمینان نمی کنن
ایران ثروتمند مردم فقیر
ایلام پر از منابع نفت و گاز هس. اما تهرانیا حالشو میبرن
شاید به او تعرض شد
یکزمان فقیر بودن مردم و چون چیزی نمیدیدن تحمل میکردن...الان با اینترنت همه اخبار به دست مردم مختلف میرسه...بچه 12 ساله هم تو اینستا و سایتها میبینه چقدر زندگی یک عده متفاوته...تحمل این همه تبعیض برای یک روح حساس واقعا غیر قابل تحمله
ننگ بر دولت روحانی و دزدان گردنه
تمام ایران گنج و ثروته ولی نود درصد مردمش توی فقر دست و پا میزنن.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
اسم کرمانشاه رو نیارید خواهشاً
کرمانشاه عشقه
الان جایی است که دیگر هیچ چیزی لازم ندارد باید تا وقتی کسی زنده است برایش کاری کرد بعد دیگر هیچ فایده ای ندارد من در یک کارگاه کار میکردم که زن های بی سرپناه پارچه و چرخ خیاطی در اختیارشان قرار می دادند برای دوختن پرده ملافه و لباس متاسفانه زنان و کودکان ما خیلی بیچاره و بدبختند هر کدام را که نگاه کنی یک آسیبی دیده یا یک غم در دل دارد
جگرم کباب شد از وقتی فهمیدم..استان مااز فقر داره بیداد میکند این اولین و اخرین خودکشی نخواهد بود
ایران مملکتی که یک درصد جمعیت جهان رو داره و9درصد منابع کل دنیارو داره
ایران مملکتی که یک درصد جمعیت جهان رو داره و9درصد منابع کل دنیارو داره