۹۶۸۷۳
۱۵ نظر
۵۰۱۴
۱۵ نظر
۵۰۱۴
پ

«ماهی قرمز» نه ایرانی است نه اخلاقی!

چند سالی می‌شود که ماهی قرمز به‌عنوان نماد نوروز و سفره هفت‌سین، جای خودش را در خانه‌های ایرانیان باز کرده‌است. رسانه‌هایی که وظیفه‌شان آگاهی‌رسانی است، عمدتاً خودشان دارند فرهنگی نادرست را ترویج می‌دهند و حاضر نیستند کمی خلاف جریان آب شنا کنند، چرا که ممکن است خلاف ذائقه مشتریان (یا همان مخاطبان) باشد و بنابراین مشتریان را از دست بدهند.

روزنامه قانون: چند سالی می‌شود که ماهی قرمز به‌عنوان نماد نوروز و سفره هفت‌سین، جای خودش را در خانه‌های ایرانیان باز کرده‌است. رسانه‌هایی که وظیفه‌شان آگاهی‌رسانی است، عمدتاً خودشان دارند فرهنگی نادرست را ترویج می‌دهند و حاضر نیستند کمی خلاف جریان آب شنا کنند، چرا که ممکن است خلاف ذائقه مشتریان (یا همان مخاطبان) باشد و بنابراین مشتریان را از دست بدهند.

اما چرا ماهی قرمز نباید خرید؟ ده‌ها دلیل برای این کار وجود دارد که در اینجا برخی از مهم‌ترین‌ها را در چهار دسته «ایرانی نبودن این سنت» «آسیب رساندن به محیط زیست» «بیماری‌زا بودن» و نهایتاً و مهم‌تر از همه، «غیراخلاقی بودن این عمل» مورد بررسی قرار خواهیم داد.

ماهی قرمز سنتی ایرانی نیست

در میان ده‌ها سند و مدرکی که در قالب نوروزنامه، سفرنامه و نقاشی از سده‌های گذشته درباره نوروز به دستمان رسیده‌است، هیچکدام اشاره‌ای به ماهی قرمز نداشته‌اند. آن هم در حالی‌که در برخی موارد سایر موارد را با دقت تشریح کرده‌اند. در این میان تابلویی که کمال‌الملک از هفت‌سین دوره قاجاری ترسیم کرد، نزدیک‌ترین سند است. البته منتقدان اشاره دارند به اینکه ماهی به‌طور کلی در داستان‌ها و اساطیر ایران جایگاه ویژه‌ای داشته و ماهی قرمز در نقوش ایرانی و قالی‌های قدیمی دیده می‌شود. همچنین سنت خوردن پلوماهی در شب عید را نشانه‌ای از ارتباط ماهی با نوروز می‌دانند.

با وجود این هیچکدام نتوانسته‌اند توضیح بدهند خوردن ماهی چه ارتباطی دارد با نگهداشتن ماهی قرمز سر سفره؟ همچنین حیوانات بسیاری در اساطیر ایران جایگاه برجسته‌تری از ماهی قرمز دارند. اما چگونه از میان آن همه، ماهی قرمز را باید با نوروز مرتبط کرد؟ سنت ماهی قرمز کمتر از یک سده پیش از چین و به شیوه‌ای تحریفی وارد ایران شد. یعنی گویا آنان در لحظه سال تحویلشان، ماهی را رها می‌کردند و ما آن را زندانی می‌کنیم. منتقدان در پاسخ به این بخش هم مدعی می‌شوند که ماهی قرمز از ایران به چین رفت و در آنجا به صورت اصلاح نژاد شده، زنده مورد استفاده تزئینی قرار گرفت. باز هم اگر این ادعا درست باشد، خودش اشاره کرده که ماهی قرمز در چین اصلاح نژاد شد تا به‌صورت تزئینی مورد استفاده قرار بگیرد.

هیچ مدرکی نشان نمی‌دهد که ماهی قرمز پیش از رفتن به چین (اگر واقعاً از ایران به آنجا رفته باشد)، استفاده تزئینی به‌صورت زنده داشته است. به هر ترتیب در این چند ساله هیچ‌کدام از منتقدان نتوانسته‌اند کوچكترین مدرکی درباره حضور تزئینی ماهی قرمز در سفره هفت‌سین ایران در طول تاریخ ارائه دهند. با وجود اين در برابر جنبشی که خواهان تحریم خرید ماهی قرمز است، با طرح اتهاماتی واهی و بی‌اساس همچون «اینان مخالف نوروز و سنن ایرانی هستند و از ماهی قرمز شروع کرده‌اند» تلاش می‌کنند تا پوششی بگذارند بر ناتوانی خودشان در پاسخ دادن.

آسيب به چرخه محیط زیست

بیشتر ماهی‌های خریداری شده برای سفره هفت‌سین، در همان یکی دو روز نخست می‌میرند. اما آن‌هایی که ندرتاً تا سیزده‌به‌در زنده می‌مانند، سرنوشت‌های متفاوتی خواهند داشت. در یکی از رایج‌ترین این سرنوشت‌ها، صاحبخانه‌ها (از اصطلاح «صاحبان ماهی قرمز» استفاده نمی‌کنم، چون هیچ موجود زنده‌ای نیاز به صاحب ندارد) ماهی قرمز را در نزدیک‌ترین رودخانه یا برکه رها می‌کنند تا به زعم خودشان ماهی را آزاد کرده باشند. فارغ از اینکه ماهی قرمز از انواع ماهی‌های تهاجمی است که به‌ویژه با خوردن تخم و نوزاد ماهی‌های دیگر، باعث کاهش جمعیت آن‌ها می‌شود. کارشناسان محیط زیست نسبت به این آسیب بارها هشدارهای لازم را داده‌اند.

می‌تواند باعث انتقال بیماری شود

نه تنها تماس دست کودک با بدن ماهی قرمز می‌تواند در انتقال بیماری به کودک موثر باشد، بلکه آلودگی‌هایی که از طریق فضولات ماهی وارد آب می‌شود نیز می‌تواند باعث ایجاد برخی از انواع بیماری‌های پوستی شود. باوجود اینکه موافقان خرید ماهی قرمز بر این نکته پافشاری می‌کنند که انتقال بیماری از ماهی قرمز به انسان در حد یک شایعه بی‌اساس است، اما همچنان هر ساله نزدیک ایام نوروز، پزشکان بسیاری هشدارهایشان را در این زمینه تکرار می‌کنند. همانگونه که امسال نیز بیان این هشدارها از نخستین روزهای اسفندماه آغاز شده است.

خرید ماهی قرمز غیراخلاقی است

اصلی‌ترین دلیلی که نویسنده برای نخریدن ماهی قرمز بر آن تأکید دارد، غیراخلاقی بودن خرید ماهی قرمز است که در اینجا به ابعاد مختلف آن اشاره خواهیم کرد. نخست اینکه بیشتر ماهی‌های قرمزی که خریداری می‌شوند، در همان یکی دو روز نخست می‌میرند یا به عبارت بهتر و دقیق‌تر، از سوي ما انسان‌ها کشته می‌شوند. برآوردهای چند سال پیش نشان می‌داد که هر سال حدود هفت میلیون قطعه ماهی قرمز در ایام نوروز می‌میرند. اما اخیراً حتی آمارهای بسیار بالاتر و تکان‌دهنده‌تری بیان شده است.

نکته دوم به برخی از دلایل مرگ ماهی‌ها اشاره دارد. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که ماهی نسبت به تکان‌های شدید، گرم و سرد بودن آب و املاح آب حساس است و مثلاً تکان شدید و ضربه زدن به تُنگ می‌تواند باعث سکته این موجود ظریف شود. در حالی که می‌دانیم یکی از سرگرمی‌های عمده کودکان در نوروز، ضربه زدن به تنگ ماهی قرمز و دیدن تلاش و تقلای آن برای فرار کردن است. نکته بعدی در ارتباط با غیراخلاقی بودن خرید ماهی قرمز، شرایط نگهداری آن است.

حتی اگر آنگونه که چندسالی است عده‌ای تلاش دارند تا به قول خودشان با فرهنگ‌سازی، شیوه مراقبت درست از ماهی قرمز را نشان دهند، بتوان این ماهی را زنده نگه داشت، زندانی کردن آن در تنگ بلورینی که اندازه و قطرش دو تا سه برابر طول بدن ماهی است، کاری است ناپسند. در بهترین حالت حتی اگر ماهی را پس از سیزده‌به‌در در برکه‌های مخصوص، حوض یا آکواریوم رها کنند، معنایش این است که برای مدت ۱۳ روز این ماهی را در شرایطی اسفناک به اسارت گرفته‌اند. آیا حاضریم برای چند لحظه خودمان را به جای این موجوداتی که خداوند آنان را آزاد آفریده، تصور کنیم؟

استدلال‌هاي نادرست

از همه این‌ها اندوه‌بارتر، توجیهاتی است که برخی در برابر این استدلال‌ها بیان می‌کنند: عده‌ای آنچنان حق به جانب جمله «مگر جان انسان‌ها در این دنیا ارزشی دارد که جان ماهی ارزش داشته باشد؟» را بیان می‌کنند که گویی ماهی‌ها مقصر مرگ انسان‌ها بوده و هستند. عده‌ای دیگر اشاره می‌کنند که «گیرم بتوان جلوی خرید ماهی قرمز را گرفت؛ با این همه گاو و گوسفند و حتی ماهی خوراکی که روزانه کشته می‌شوند تا از آن‌ها تغذیه کنیم چه می‌توان کرد؟

آیا آنها گناه ندارند؟» در اینجا نیز بین دو مبحث خلط کرده‌اند: در حالی‌که کشتن ماهی خوراکی و دیگر جانوران حلال‌گوشت، برای تغذیه است و نیاز بدن به مواد پروتئینی را تأمین می‌کند (هرچند متخصصان تغذیه بارها اشاره کرده‌اند که سرانه مصرف گوشت ایرانیان زیاد است و مصرف بالای گوشت هم پیامدهای منفی دارد)، خرید ماهی قرمز هیچ سودی ندارد به جز فرو نشاندن حس همه‌چیز خواهِ انسان.

بد نیست بدانیم برخی هم می‌گویند با نخریدن ماهی قرمز، عده‌ای محل درآمد و کسب و کارشان را از دست می‌دهند. خرید و فروش حیوانات زنده و تزئینی، بخشی از تجارت سیاه است که به بهای جان میلیون‌ها جاندار زنده تمام می‌شود. قرار نیست به بهای اسارت یا کشتن آن‌ها، ما انسان‌های سودجو به خواسته‌های سیری‌ناپذیرمان برسیم. همچنین اشاره می‌کنند به اینکه ماهی قرمز و برخی از گونه‌های حیوانی دیگر که در خانه‌ها نگهداری می‌شوند، جزو گونه‌های تزئینی هستند که نمی‌توانند در طبیعت زنده بمانند و باید آنان را در خانه نگه داشت.

در واقع باید به این دسته یادآوری کرد که خداوند همه موجودات را زنده آفریده و در طبیعت رهایشان کرده است. این ما انسان‌ها بودیم که آنان را وابسته به خویش کرده و بعدها با تغییرات ژنتیکی در آن‌ها، گونه‌های جدیدی به وجود آوردیم که نظم طبیعت را بر هم زدند. خرید و فروش برخی گونه‌های نادر دیگر (همچون سمندر لرستانی، لاک پشت آبی و...) بهانه‌ای شده تا عده‌ای مدعی شوند تلاش برای غیرموجه نشان دادن خرید ماهی قرمز باعث کشیده شدن مردم به سوی حیوانات دیگر شده است. این ادعا که هیچ سند و مدرکی ندارد، کاملاً نادرست است.

چرا که اگر مردم را از ابتدا نسبت به خرید ماهی قرمز برحذر می‌داشتیم، بازاری برای خرید موجودات زنده دیگر به وجود نمی‌آمد. بنابراین قابل پیش‌بینی است که اگر خرید ماهی قرمز تداوم یابد، هر سال موجودات تازه‌ای در سفره هفت‌سین دیده شود. آخرین پرسش این خواهد بود که «با بهانه‌های کودکان چه باید کرد؟ به جای ماهی قرمز چه چیزی را جایگزین کنیم؟». پاسخ این است: هیچ چیز! همانگونه که طرفداران برده‌داری با شگفتی می‌پرسیدند اگر قانون ممنوعیت برده‌داری تصویب شود، پس چه کسی کارهای ما را انجام دهد (و این سخن اکنون مضحک به نظر می‌رسد)، مردم هم باید آگاه شوند که قرار نیست برای خوشی کوتاه‌مدت آنان، میلیون‌ها موجود زنده اسیر و کشته شوند.

اتفاقاً در برابر درخواست کودکان برای خرید ماهی قرمز، باید از همین کودکی به آنان آموخت که جای هر حیوانی در زادگاه طبیعی‌اش در دل طبیعت است و با این فرهنگ‌سازی بزرگ شوند تا فردا به حق زندگی پلنگ و یوزپلنگ هم با دیده احترام بنگرند. در پایان، همچون چند سال گذشته، پیشنهاد مناظره از سوی کسانی که با ادعای دفاع از سنت‌های ایرانی، خرید ماهی قرمز را ترویج می‌کنند، پاسخ مثبت می‌دهم و البته امیدوارم همانند گذشته، با امتناع آنان روبه‌رو نشوم!
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • ندا

    احتمالا" تصمیم گرفتن دونه دونه تمام سنت های ایرانی بودنمون رو حذف کنن و از ماهی شروع کردن

  • ناشناس

    نکنه میخواید این ماهی عید وکه شب عیدی بچه های مردم باهاش شاد میشن و ازشون بگیرین؟ به جای نگرانی واسه چرخه ی زیستی ماهی خواهشا فعلا برید سراغ حفاظت از پلنگا و گونه های درحال انقراض وطنی. به این ماهی هم فوری برچسب غیراخلاقی و غیردینی نزنید.

  • مهران

    با سلام وخسته نباشید خدمت دستنکاران سایت خوب و پر محتوای برترینها، من یکی از خوانندگان هر روزه و چند باره سایت شما هستم، اگر من مطلبی داشته باشم که بخواهم بعد از برسی از طرف سایت شما روی سایت قرار گیرد چه باید بکنم. لطف فرموده جواب من را بدهید.
    با تشکر

  • بدون نام

    بجاي اينكه چهار تا مقاله اقتصادي چهار تا جمله بدرد بخور چهار تا نمونه كسب و كار برا چهار تا جوان بنويسيد ، اين مزخرفات چيه نوشتي واقعا متاسفم كه چي مثلا

  • حمید

    جالب بود من امسال ماهی قرمز نمی گیرم.

  • بدون نام

    به عنوان یک فوق لیسانس زیست شناس جانوران دریایی، هزاران بار با شما احسنت می گویم. کاش ما انسان ها درک می کردیم که همه هستی برای خود ارزشی دارد و همه تسبیح گوی خداوند می باشند. باز هم سپاس از حسن نگاه شما

  • MAHBOOB

    این همه سال ماهی گلی تو هفت سین بوده و میگفتن ایرانیه
    حالا دیگه ایرانی نیست
    اگه این طوره پس سبزی پلو با ماهی و حتما چند وقت دیگه میگن سمنو و سنجد هم ایرانی نیست

  • طُرفه

    قبل از اینکه این مطالب را بخوانم امسال قصد خرید ماهی قرمز را نداشتم. اما حالا دیگه مصمم تر شدم. چون پارسال در خبرها از آلودگی اش چیزهایی شنیدم ضمن اینکه به سیزده نرسیده ماهی ام میمیره! خودمون به عنوان یک موجود زنده با توکل به خداوند متعال سره سفره هفت سین هستیم. دیگه چه نیازی به خرید یک ماهی بدبخت کوچولوست که دیر یا زود داخل تُنگ سفره ما بمیره ؟!؟

  • بدون نام

    این همه سنت زیبای ایرانی که متاسفانه جای خودش را به سنت های عربی داده
    اگر هم ایرانی باشه که فکر کنم هست از نظر اخلاقی درست نیست

  • زهرا

    ماهی قرمزو بی خیال.
    از پرونده های اختلاس په خبر؟

  • بدون نام

    ماهي قرمز به عنوان نماد زندگي و حيات بايد سر سفره ايرانيان اصيل باشد.

  • بدون نام

    واقعا خواندن یک سری از نظرات اعصاب پولادبن میطلبد!! برای یک سری از ما ایرانیان اصیل!! هر گونه استدلال بی فایده است. بالاخره باید ثابت کنیم که ایرانی اصیل هستیم. حال یا با تحقیر فرهنگ ها و کشورهای دیگر، یا با گذاشتن ماهی قرمز سر سفره!! گویی انتقام یونانیان و اعراب و مغول ها و تاتارها و ...را باید از ماهی های قرمز بگیریم. چشم و گوش بر حقیقت و استدلال بسته ایم؛ لقمه در خون میزنیم و تنها افتخار میکنیم که ایرانی هستیم و نواده کورش کبیر(و جالب این که هیچ یک از ما - خودم را عرض نمیکنم - کوچکترین اطلاعی از تاریخ و اساطیر ایران نداریم. تنها میدانیم که چیزهایی در گذشته این سرزمین بوده اند که امروزه ما باید به آنها افتخار کنیم. به هر قیمتی شده!! این را در گفتگوهای طولانی با بسیاری افراد به روشنی متوجه شده ام: تعصب بی مورد(همان بیماری فلج فکر) که تنها و تنها نتیجه بی اطلاعی محض است) . یعنی این "ایرانی بودن" ما تنها وابسته است به ماهی قرمز بیگناه سر سفره هفت سین؟ حالا فرض کنیم که عده ای میخواهند فرهنگ ایرانی را بر اندازند و از ماهی شروع کرده اند!!! خوب اگر کار به موارد دیگر رسید شما استدلال بیاورید و نپذیرید و زیر بار نروید. گرچه در هر حال فرق نمیکند. الان استدلالات کپرنیک و هاوکینگ را هم بیاورید عده ای از هموطنان ما به بهانه ایرانی بودن همچنان نمیپذیرند...

    پاسخ ها

    • زهرا

      برای اولین بار است که نظر میدهم....بسیار زیبا و جامع و منطقی بود...ممنونم

    • بدون نام

      ممنونم هموطن عزیز. زنده باشید و سلامت

  • بدون نام

    به سایت محترم برترین ها:

    مدتهاست که اشکالی در سیستم نظر دهی سایت اتفاق افتاده: مگر هر کاربر تنها حق یک بار نظر دادن ندارد؟ الان شما میتوایند به هر تعداد که دلتان خواست به یک نظر امتیاز مثبت یا منفی بدهید. کافی است یک بار صفحه را refresh کنید تا ببینید که تعادل مثبت و منفی ها کاملا به هم خورده. یعنی مثلا امتیاز ها - حال مثبت یا منفی- از 3 تا رسیده به 130 تا!! به قول یک آقایی: حکایت ما هم شده حکایت اصحاب کهف!! حد اقل حق ما اینه که بدونیم با کی ها شدیم 80 میلیون. اینطور که نمیشه آمار درستی به دست آورد...

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج