مردم چقدر از پول درمانشان را می دهند؟
در آستانه اجرای فاز دوم طرح هدفمندی یارانه ها ایده صرف هزینه یارانه های نقدی برای خدمات بهداشت و درمان بازهم مطرح شده است.
دولت اعلام کرده برای کمک به اقشار کم درآمد که به گفته عباس آخوندی ۳۶ درصد مردم ایران را تشکیل می دهند، یارانه بهداشت و درمان را افزایش می دهد. براساس برآوردهای انجام شده در حال حاضر ۷۵ درصد هزینه درمان از سوی مردم و تنها ۲۵ درصد آن از سوی سازمان های بیمه ای تامین می شود. دولت قصد دارد در آستانه اجرای فاز دوم طرح هدفمندی یارانه ها بخشی از هزینه های درمانی را از محل یارانه های نقدی تامین کند.
برنامههای توسعه اقتصادی سال هاست که بدون توجه ویژه به بهداشت و سلامت جامعه مفهوم خود را از دست داده است و جامعه ای توسعه یافته محسوب می شود که به اقتصاد سلامت نگاهی جامع داشته باشد. در این بین شاخص ها و آمارهایی که هر ساله از سوی سازمان های بهداشت و سلامت بین المللی همچون سازمان بهداشت جهانی در زمینه هایی چون امید به زندگی، هزینه های بهداشت عمومی، مجموع هزینه های سلامت و نرخ مرگ و میر نوزادان و.. گزارش می شود، نشان دهنده نکات بسیاری است که از جمله آن می توان به توجه به اقتصاد سلامت در آن کشورها اشاره کرد.
برای مثال پایین بودن بسیاری از شاخصهای مربوط به توسعه بهداشتی و هزینههای مرتبط با آن در کشورهای درحال توسعه باعث شده فرآیند رشد و توسعه اقتصادی این کشورها تحت تاثیر قرارگیرد و شرایطی نزولی را داشته باشد و حتی به گسترش فقرمنجر شود. تحقیق که از سوی دانشگاه شیکاگو انجام شده نشان می دهد به ازای هر ۱۰ درصد افزایش طول عمر تقریباً نیم درصد افزایش رشد اقتصادی را شاهد خواهیم بود و بر همین اساس نزدیک به ۱۰ درصد از کل GDP جهان در سالهای اخیر از سوی کشورهای مختلف به خصوص کشورهای توسعه یافته صرف امور بهداشت و سلامت شده است. ولی در این بین وضعیت کشورمان ایران به چه شکلی است؟
هر ساله بخش سلامت با کسری بودجه بیش ۳۰ تا ۵۰ درصدی رو به رو بوده است. از سوی دیگر در چند سال گذشته به دلیل افزایش فشارهای تحریم های خارجی از یک سو و نبود مدیریت مناسب شاهد رشد ناگهانی هزینه های دارو و درمان در کشور بوده ایم که کاهش توسعه بهداشت و درمان و کاهش توسعه اقتصادی را به دنبال داشته به شکلی و به فقر درطبقه هایی از جامعه دامن زده است.
براساس آماری که از سوی رئیس سازمان نظام پزشکی کشور و رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ارائه شده، افزایش هزینه های درمان در دو سال گذشته باعث شده ۱۴ درصد خانواده های ایرانی به زیر خط فقر بروند. طبق گزارش مجلس شورای اسلامی درحال حاضر ۷۰ درصد هزینه های درمان در کشور از سوی بیماران و تنها ۳۰ درصد از سوی دولت و سازمان های بیمه گر مانند تامین اجتماعی پرداخت می شود درحالی که طبق قانون برنامه پنجم توسعه که دو سالی است از شروع اجرای آن می گذرد این عدد باید کاملا برعکس باشد و این نیازمند حمایت دولت و سازمان ها بیمه کننده است.
اما باوجود این که هزینه های درمان در کشور برای خانواده های ایرانی نسبت به دو سال گذشته و سطح درآمد آن ها چند برابر شده به اعتقاد کارشناسان هنوز هزینه های درمان در ایران نسبت به بسیاری از کشورهای جهان پایین تراست و این موضوع برای کشور به وجو%:.۷
وقتی در آمریکا هزینه یک جراحی قلب ۱۰۰ هزار دلار است همان جراحی در بهترین بیمارستان ایران با ۱۰ هزار دلار قابل انجام است و این نشان می دهد ایران می تواند یکی از نقاط مناسب جهان برای گردشگری سلامت و کسب درآمد از این راه باشد در شرایطی که سال گذشته تنها ۸۰ هزار نفر برای گردشگری سلامت به ایران سفر کرده اند. به اعتقاد کارشناسان فعالان اقتصادی و بخش خصوصی با سرمایه گذاری در زمینه گردشگری سلامت و ایجاد دهکده های سلامت و توسعه زیر ساخت ها می توانند شرایطی را برای رشد گردشگری سلامت فراهم کنند.
نظر کاربران
من بیمه خدمات درمانی دارم چون درطرح مسخره پزشک خانواده ثبت نام نکردم تمام هزینه درمان خودم پرداخت می کنم تازه بیمه ازحقوقم کسر می شود.اگه قراره تمام هزینه درمان خودم پرداخت کنم پس چرا هزینه بیمه ازحقوقم کسر میشه؟درمورد طرح پزشک خانواده تمام پزشکهای متخصصی که من با اونها سروکاردارم هیچ کدوم طرح پزشک خانواده نیستندومهر پزشک خانواده قبول نمی کنندوتمام هزینه ها آزاد حساب میشه چه دفترچه پزشک خانواده داشته باشی چه نداشته باشی.