توصیه به شورای نگهبان درباره احراز صلاحیتها
غلامرضا ظریفیان؛ استاد دانشگاه در روزنامه ایران نوشت: مهمترین عامل کارآمدی مجالس در ایران، حضور نمایندگانی است که فرآیند سنجش شایستگی آنان برای پذیرش وکالت ملت، مسیر کاندیداتوری تا صندوق رأی را بدون حب و بغضهای سیاسی طی کند.
غلامرضا ظریفیان؛ استاد دانشگاه در روزنامه ایران نوشت: مهمترین عامل کارآمدی مجالس در ایران، حضور نمایندگانی است که فرآیند سنجش شایستگی آنان برای پذیرش وکالت ملت، مسیر کاندیداتوری تا صندوق رأی را بدون حب و بغضهای سیاسی طی کند.
آنانی که در پایان این مسیر ردای نمایندگی مردم را بر تن میکنند، نه تنها از تخصص لازم در عرصههای قانونگذاری و نظارت برخوردار هستند بلکه در عین حال جسارت و توانایی بیان نظرات و انتقال خواست مردم را هم دارند. وجهه همت این نمایندگان برای رسیدن به پارلمان، نه دستیابی به شهرت و منافع مالی حاصل از رانت، بلکه برآورده ساختن نیازهای مردمی است که نمایندگانشان را زبان گویا و چشم بینای خود میدانند.
این تنها معادلات ذهنی حضور یک نماینده شایسته در پارلمان است و آنچه در ادوار گذشته اتفاق افتاده، فاصله معناداری با این تصویر دارد. چراکه هربار افرادی حائز شرایط فوق اعلام کاندیداتوری کردند و به دلایل واهی و جناحی از دور رقابتها حذف شدند. این شکل از تصمیمگیریها سبب شد تا در انتخابات یازدهمین دوره مجلس هم شاهد باشیم که تعداد زیادی از افراد ذیصلاح، به این دلیل که فکر میکنند احراز صلاحیتها، از مکانیزم مناسبی برخوردار نیست یا این احساس را دارند که حتی اگر با انتخاب مردم به مجلس بروند هم تأثیر لازم را در نقشی که باید ایفا کنند نخواهند داشت، از حضور در انتخابات پرهیز کردند.
اما انگار این میزان از پرهیز هم کافی نبود. با اعلام نتایج بررسی صلاحیتهای کاندیداهای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، از سوی هیأت نظارت استانی، مشخص شد که طیف زیادی از اصلاحطلبان باز هم گرفتار نظارت استصوابی شدند. هرچند سخنگوی شورای نگهبان از آمار ۱۷ نفر برای هر صندلی پارلمان میگوید اما به گفته رئیس جمهوری، مهم این است که این افراد از کدام جناح سیاسی هستند. با نگاهی به انتخابات سالهای گذشته، جریان اصلاحات همواره بیشترین آمار ردصلاحیتها را به خود اختصاص داده است.
مجلس شورای اسلامی یکی از مراکز حکمرانی خوب است. اگر این فرصت فراهم آید که از حداکثر نیروهای توانمند و متخصص کشور استفاده شود و از توانایی جریانهای سیاسی فعال کشور به شکلی عادلانه استفاده شود، حکمرانی خوب هم حاصل خواهد شد. اما مسئولان امر دقت کافی به این موضوع ندارند. در شرایطی که نیاز به همبستگی اجتماعی وجود دارد و لازم است که به دلیل وجود مشکلات عدیدهای که در داخل با آن روبهرو هستیم و از خارج از کشور نیز به ما تحمیل میشود، تصمیمات درستی اتخاذ کنیم، با کنار زدن بسیاری از چهرههای سیاسی آن هم از یک جریان خاص اوضاع را بدتر از قبل کردهایم.
وقتی میدانیم که بسیاری از دشمنان خارجی منتظر وقوع بحران در ایران هستند، حداقل در فضای سیاسی داخل کشور این انتظار میرفت که تأیید صلاحیت کاندیداها با نگاه ملی و حداکثری صورت بگیرد. در اعلام نظر شورای نگهبان کمترین توجهی به مسأله حقالناس وجود ندارد. آنها با رد صلاحیت نیروهای توانمندی که خود را آماده نمایندگی ملت میکردند، حق بزرگی را از مردم سلب کردهاند. متأسفانه در حالی که نیاز به حفظ همبستگی اجتماعی بیش از پیش احساس میشود درک درستی از حقالناس در ماجرای تأیید صلاحیتها وجود نداشته و بخش مهمی از نیروها کنار زده شدند.
نکته قابل توجه، واکنش عباسعلی کدخدایی به موضع رئیس جمهوری در جلسه دیروز هیأت وزیران بود. او با این جمله که «جنجال برای تأیید افراد فاقد صلاحیت تازگی ندارد، اما پیشگامی رئیس جمهوری در این پروژه ضدملی تأسفبار است. البته نمیدانستیم عدم تأیید بستگان به معنی حذف جناحهای دیگر است»، چهره دیگری از شورای نگهبان نشان داد.
حکومت و مدیریت جامعه یک امر بشری است نه فوق بشری. اگر حکومتها در ساحت و اندازههای بشری ظاهر نشوند و تلقی معصومیت به آنان دست داده باشد، دچار خطای بزرگی شدهاند. لازم است که شورای نگهبان، حداقل به هشدارهای حضرت امام(ره) در ارتباط با توجه این شورا به مصالح کشور دقت لازم را داشته باشد.
هرچند این نهاد از جایگاه وسیعی در کشور برخوردار است اما بهتر است مراقبت کند تا اقداماتش همچون رد صلاحیتهای گسترده توان و قدرت کشور را دچار خدشه نسازد. بخشی از مشکلات موجود به مراحلی که برای تأیید صلاحیتها اندیشیده شده باز میگردد. اقدامی که کشور را از افراد توانمند شجاع و پاکدست محروم کرده است، مردم را هم برای انتخاب افراد اصلح دچار مشکل ساخته است. حاصل تصمیمگیریهای این شورا، کاهش حضور نمایندگان واقعی ملت در پارلمان است.
چنین شرایطی بر مشارکت مردم و انگیزه آنان برای حضور در پای صندوقهای رأی هم تأثیرگذار خواهد بود. نظام جمهوری اسلامی براساس سند بالادستی، یک نظام مردمسالار است و یکی از ارکان مهم این نظام هم مردم و نقش آنان در تعیین سرنوشت خود است. هر عملکردی در این مسیر که موجب شود انگیزه و شوق مردم برای شرکت در انتخابات از بین برود، آسیبهای جبرانناپذیری به وجود خواهد آورد.
ارسال نظر