چرا اقتصاد ایران به این حال و روز افتاده است؟
به نظر میرسد یکی از دلایل اصلی اعتراضات اخیر وجود رکود گسترده در اقتصاد کشور است، در صورتی که اگر در شرایط رونق قرار داشتیم، بیکاری در این حجم وجود نداشت، چرا که در شرایط رونق اقتصادی، چرخ تولید میچرخد و به تبع آن افرادی بیشتری به سر کار میروند و در چنین شرایطی سطح نارضایتیها به طرز چشمگیری کاهش مییابد.
فرارو: به نظر میرسد یکی از دلایل اصلی اعتراضات اخیر وجود رکود گسترده در اقتصاد کشور است، در صورتی که اگر در شرایط رونق قرار داشتیم، بیکاری در این حجم وجود نداشت، چرا که در شرایط رونق اقتصادی، چرخ تولید میچرخد و به تبع آن افرادی بیشتری به سر کار میروند و در چنین شرایطی سطح نارضایتیها به طرز چشمگیری کاهش مییابد.
بزرگترین نتیجه رکود، بیکاری و اعتراض است
حسین راغفر اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه الزهراء با اشاره به اینکه یکی از ریشههای اصلی اعتراضات اخیر مسئله رکود در اقتصاد است، گفت: بزرگترین نتیجه رکودی که بر اقتصاد ملی حکمفرما است، بیکاری گسترده بوده که هر روز نیز بر میزان آن افزوده میشود، در چنین شرایطی وقتی بیکار زیاد باشد، فشار اقتصادی مضاعف میشود و مردم نسبت به وضعی که در آن قرار دارند، معترض میشوند، این مسئله بخصوص در مناطق حاشین نشین زیاد است.
وی افزود: اتفاقی که در اعتراضات اخیر زیاد بود و طبقه فرودست برای به دست آوردن حداقل نان معترض بودند، در چنین شرایطی اگر سیاستگذاریهای کلان تغییری نکند، این وضعیت تشدید خواهد شد، با توجه به این موضوع اگر دولت میخواهد واقعا اقدامات اصلاحی انجام دهد، باید در این راستا گامهای عملی بردارد.
راغفر بر تاکید بر اینکه تنها راه خروج از رکود توجه به تولید است، اظهار داشت: چرا که تنها از رهگذر توجه به تولید است که اقتصاد ملی رونق خواهد گرفت و به تبع آن نیز اشتغال زایی ایجاد خواهد شد، اما ما در صحنه عمل شاهد آن هستیم که سیاستها در این راستا قرار ندارد، بنابراین در اولین گام لازم است جهتگیریهای اقتصادی دولت و مجلس تغییر پیدا کند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: درحالی که باید تمام سیاستها در جهت حمایت از تولید و اشتغال باشد، اما در عمل شاهد هستیم، تمام مشوقها برای واردات است، در این رابطه برای واردات کالا نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی در نظر گرفته میشود، اما برای واردات نهادههای تولید، صنعتگران باید نرخ ارز نیمایی پرداخت کنند، بنابراین در چنین وضعیتی به هیچ عنوان خروج از رکود امکان پذیر نخواهد بود.
قوانین موجود ضد تولید هستند
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر قوانینی که مجلس و دولت در حوزه خروج از رکود تصویب میکنند، ضد تولید است و در عمل به نفع بخش تجاری اقتصاد تمام میشود، بیان داشت: در حال حاضر اگر یک تولیدکننده بخواهد یک فعالیت مولد و تولیدی راهاندازی کند، اولا باید یک بروکراسی فشل را پشت سر بگذارد، تا تمام مجوزهای مربوط را بگیرد، بعد از آن تازه اول مشکلات است، از بیمه تامین اجتماعی تا اداره مالیات بر سر تولیدکننده میریزند، تا از او پول طلب کنند، از سوی دیگر اگر وی بخواهد از بانک تسهیلات بگیرد، اولا باید تضامین بسیار سنگین به بانک ارائه کند ودوما با توجه به بهرههای سنگینی که بانک طلب میند، در عمل تولیدکننده متضرر میشود و درنهایت قدرت رقابت پذیری و تولید اقتصادی و به صرفه محصول از او گرفته میشود.
راغفر ادامه داد: اما در مقابل اگر شما بخواهید به یک اقدام تجاری مانند واردات دست بزنید، موسساتی هستند که یک روزه و بدون هیچ دردسری برای شما شرکت ثبت میکنند و با تهیه کارت بازرگانی برای شما، کارتان را به سهولت انجام میدهند و بعد از آن نیز شما میتوانید به راحتی ارز دولتی دریافت کنید و کالای خود را وارد کنید، چنین مسیری را با مسیر یک تولید کننده مقایسه کنید تا متوجه شوید که چرا وضعیت اقتصاد کشور امروز به این حال و روز افتاده است.
این استاد اقتصاد با اشاره به اینکه در حال حاضر مافیای فعالیتهای تجاری در کشور اجازه هیچگونه فعالیت مولد و تولیدی را نمیدهد، گفت: آنها به حدی قدرت یافتهاند که اجازه تغییر قوانین به سود تولید ملی را نمیدهد، این امر را در تحصیص ارز برای واردات مشاهده میکنید که هر سال میلیاردها دلار صرف کالاهای غیر ضرور میشود، در صورتی که میتوان این مبلغ را صرف اشتغال و تولید کشور کرد.
نقش رکود اقتصادی در شکل گیری اعتراضاتدولت باید برای ایجاد اشتغال و رونق تولید در جهت گیری ها و تصمیمات خود تجدید نظر کند
نقش مخرب نظام بانکی در ایجاد رکود
وی همچنین با اشاره به نقش مخرب نظام بانکی در ایجاد رکود و تشدید آن، اظهار داشت: بانکها نیز یکی از عواملی هستند که به شدت ضد تولید عمل میکنند، آنها با توجه به نرخ بهرههای سنگینی که از تولیدکنندگان دریافت میکنند، در عمل آنها را از هرگونه توسعه کار خود بازمیدارند، در صورتیکه فلسفه وجودی بانک این است که به بخش مولد اقتصاد تسهیلات دهد نه این خود بنگاهداری و فعالیت تجاری کند و رقیب بخش تولید در صحنه اقتصاد کشور شود.
راغفر افزود: تا زمانیکه بانکها به وضعیت فعلی ادامه دهند هیچ امیدی نمیتواند داشته که تولید کشور رونق بگیرد، چرا که بخش مولد اقتصاد نیاز به سرمایهگذاری دارد و یکی از منابع مهم این تامین سرمایه، بانکها هستند که در حال حاضر نقش موثری در ایجاد رونق در اقتصاد ندارند و برعکس آن با مشکلاتی که برای تولیدکنندگان درست میکنند، آنها را از فعالیت اصلی خود دور میکنند.
این کارشناس با اشاره به اینکه باید برای رونق تولید فضای کسب و کار کشور تسهیل شود و بهبود یابد، اضافه کرد: در حال حاضر فضای کسب و کار به هیچ عنوان مناسب نیست و در این زمینه باید قوانینی از جمله قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار اجرایی شود، تا شرایط برای تولیدکنندگان و صنعتگران محیا شود تا بتوانند به اقتصاد رونق بخشیده و اشتغالزایی کنند.
وی با اشاره به اینکه نظام مالیاتی نیز نیاز به اصلاح دارد، گفت: در حال حاضر بخش اعظمی از اقتصاد ایران فرار مالیاتی دارند و حقوق حقه دولت را در این باره نمیپردازند، در صورتیکه اگر قوانینی وضع شود تا با این فرارهای مالیاتی برخورد شود، میتوان با منابع حاصل از این کار، رونق را به تولید برگرداند و در قالب یارانه به تولیدکنندگان پرداخت کرد، تا بتوانند اقدام به اشتغالزایی کنند.
راغفر ادامه داد: اگر مجموعه اقداماتی که به آنها اشاره شد، انجام شود، در این صورت این یک نشانه مثبت برای سرمایهگذارانی است که در حال حاضر سرمایه خود را از کشور خارج کردهاند، اگر آنها ببینید که شرایط متفاوت شده و سیاستگذاریها تغییر پیدا کرده، ترغیب میشوند که در داخل سرمایهگذاری کرده و از این طریق به رونق اشتغال و تولید کمک خواهند کرد.
این استاد اقتصاد گفت: اگر اقتصاد کشور در معنی واقعی کلمه از رکود خارج شود و به دنبال آن نیز اشتغالزایی پایدار صورت گیرد، سطح درآمدی مردم افزایش خواهد یافت و از سطح نارضایتیهای که در سطح جامعه به خصوص در مناطق حاشیه نشین وجود دارد به میزان زیادی کاسته خواهد شد، اما این کار نیاز به اصلاح رویکردها و نظام تصمیمگیری دارد که با شرایط موجود تغییر آن بعید به نظر میرسد.
نظر کاربران
بخاطر طمع همراه با حماقت و جنون بی حد و حصر ایرانیان
پاسخ ها
به خاطر اقتصادسیاسی با همه دنیا سرجنگ داریم
به خاطر اینکه 80 میلیون دزد داریم.
بدلیل وجود مسئولان بی عرضه و بی لیاقت!
بدلیل وجود مسئولان بی عرضه و بی لیاقت!
کافیست که وزارت امور اقتصادی و دارایی، تامین اجتماعی، اماکن، تعزبرات، اتحادیه، بفهمند که کسب و کاری راه انداخته اید.
روزگارتان را سیاه میکنند.
کشوری که بااین همه منابع یعنی بایدجوانان بیکارباشندیعنی بایدروزبه روزحال وروزمردم بدترشوداهای مسولان بی لیاقت داریدچکارمیکنیدچه بلایی سراین مردم آوردیدولی یک روزی بایدجواب پس بدهیداگرخدارامیشناسیدظلم نکنیدواگرنه نمیشناسیدپس الکی دم ازاسلام نزنیدشماکافریدکه به مردم ظلم میکنیدخانواده هایی هستندکه نمیتوانندنان خالی بخرند
کشوری که بااین همه منابع یعنی بایدجوانان بیکارباشندیعنی بایدروزبه روزحال وروزمردم بدترشوداهای مسولان بی لیاقت داریدچکارمیکنیدچه بلایی سراین مردم آوردیدولی یک روزی بایدجواب پس بدهیداگرخدارامیشناسیدظلم نکنیدواگرنه نمیشناسیدپس الکی دم ازاسلام نزنیدشماکافریدکه به مردم ظلم میکنیدخانواده هایی هستندکه نمیتوانندنان خالی بخرند
راه حل
پول و دلارها را از اختلاس گران و بانکمرکزی خارج کنید
وقتی ۲۷۰۰ میلیارد دلار گممیشود نشان دهنده آن است که دزدان و اختلاس گران در کنار لین پول ها هستن
نوبخت با از خودش دروغ در وکرد گفت سال دیگه ۲ درصد رشد اقتصادی داریم . و قبلا هم گفته بود سال ۹۸ رشد ۳/۵ درصدی پیش بینی کرده بودند . استادان آمارسازی دروغ هستند .
پاسخ ها
رشددرجیب
بیکفایتیه مسئولین
پاسخ ها
مدیران ما خوب حرف میزنند برعکس عمل میکنند
زنده باد آقای راغفر، همیشه حرف حق و صریح و بدون تعارف میزنه. ما به متخصصانی این چنینی نیاز داریم.
پاسخ ها
نه اصلاوابدا
راهش خیلی ساده هست .اقتصاد ایران روی ساخت و ساز مسکن میچرخه و دولت فقط باید قیمت مصالح و اهن رو بیاره پایین تا ببینه چجور رونق بر میگرده .من اگر سه تا بخاهم بفرستم به چرا دست اینجور مسئولهایی نمیدم
چون بجای رابطه با امریکا باروسیه ارتباط داره...مرگ برروسیه وکره شمالی دیکتاتور
خدا نابود کنه همه بانکدارها و بانکهای ایرانی دزد
اقتصادایرا ن نیازبه یه جراحی بزرگ داره واون خصوصی سازی به معنای واقعی هست یعنی همه قیمت گزاریها بایدتابع بازارباشه عرضه وتقاضا تعیین کننده قیمت باشه نه دولت .یکبار برای همیشه تمامی یارانه هابرداشته بشه ومیزان قیمتها ی تمامی اجناس وتولیدات برابرقیمت تمام شده محصول +درصدی سود باشد.ومیزان مزدهم برابربا میزان هزینه های نمام شده یک خانوار۴ نفره درنظرگرفته شود.نمیتوان قدرت خریدنردم راپایین اورد بامزدکم وانتظاررونق اقتصادی داشت چون مردم قدرت خریدندارند.
ذخایر و اندوخته های حکومت قبل از انقلاب ته کشیده
بهتر بود از ایشون درباره نرخ دلار هم نظر کارشناسی می پرسیدید تا مثل پارسال بگن که تا شب عید قیمت دلار به 50 هزار تومان میرسه (بر اساس منحنی های خودشون) و با این نظر کارشناسیشون یک جماعت رو بدبخت کنن.
چون قدرت دست اصلاحطلبان بی تدبیر است................چو روباه به ده کدخدایی کند **»*» کشاورز باید گدایی کند
در اثر نادانی مسولین کشورمان مردم و اقتصاد حال و روز خوشی ندارند
پاسخ ها
هرکاری هرکشاورزی نیاز به حمل نقل عمومی دارد محصولش رانمی تواند بافرغون به بازار ببرد اگر هر برج یک بار بوسیله عمومی. نیاز داشته باشه صدتا مان کمک خرجی دولت که میدهد صد هزار تومان دیکه روش بزاره گریه حمل نقل بدهد این است کمک دولت.
هرچه نرخ بنزین بالا باشد بسود پولدار ها بزرر بیچارهاست قشر ضعیف مایحتاج را باید از آن پولدار بخرد دها برابر سوخت روی کلا می کشه ماهم مجبوریم بخریم.
چون کسی که کارش اقتصاد نیست در اقتصاد دخالت میکنه مردمم به خوبی میدونن چه ارگانهایی دست در اقتصاد بردن و غارت میکنن منابع ملتو
علتشو نمیتونم بگم. برترینها ناچارا منتشرش نمیکنه
نمیشه گفت. برترینها ناچارا منتشرش نمیکنه
شمافکرمیکنیدحالیتون هیچی نمیفهمیدهرکشوری متل ایران بودجه منابع شغلامون خرج حدود۲۰ملیون افغانی کنیدعواقبش همیه
چون متولی دلسوزتداره همهفقط میخورندووزدی می کنند
وقتی عدەای بیسواد شدن ریس همینطور میشە بهتر از این نمیشە البتە دولت ایران با دنیا سازگاری ندارە بە همه کشورها توهین میکنن خوب معلوم کە اقتصاد کشور ثروتمند بی نظیر ایران نابود میشە
یادش بخیر در دولت اصلاحات ۸سال ثبات اقتصادی داشتیم البته دولت اقای احمدی نژادهم ۶سال ثبات داشت وبه نظرمن روسای دولت بیشترباید به فکر ثبات وتعامل گسترده باجهان باشند.
واقعا چرا؟سوال داره مگه همه میدونن
معلومه چون مسئول بی کفایت باعث این وضعیت شده و تازه استیضاح هم نمیشه و آنان که در راس نشستن هم بی تفاوت هستند