پیشنهاد عباس عبدی به دولت درباره قیمت بنزین
عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: افزایش قیمت بنزین و سهمیهبندی کردن آن به طور عادی با واکنشهایی مواجه و موجب نگرانی شد. آیا این تصمیم درست بود؟ اگر نه آیا میتوان آن را اصلاح کرد؟ اولین و مهمترین نکته این است که ادامه وضع قبلی و فروش بنزین لیتری هزار تومان نه ممکن بود نه مفید.
عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: افزایش قیمت بنزین و سهمیهبندی کردن آن به طور عادی با واکنشهایی مواجه و موجب نگرانی شد. آیا این تصمیم درست بود؟ اگر نه آیا میتوان آن را اصلاح کرد؟ اولین و مهمترین نکته این است که ادامه وضع قبلی و فروش بنزین لیتری هزار تومان نه ممکن بود نه مفید.
نه به لحاظ اقتصادی و نه از منظر علمی. از آخرین باری که قیمت بنزین افزایش یافت تاکنون ۴ سال میگذرد و در این فاصله قیمت ارز بیش از ۳ برابر شده یعنی ارزش بنزین برای قاچاق ۳ برابر بیشتر شده است. در داخل نیز حداقل ۱۰۰ درصد تورم در این ۴ سال داشتهایم یعنی قیمت بنزین به نرخ ثابت نصف شده است. از سوی دیگر حساسیت مردم نسبت به تورم افزایش یافته است، بنابراین ثابت ماندن قیمت بنزین و انرژی نوعی خودکشی آرام اقتصادی بود.
ولی آیا این بدان معنی است که هر گونه افزایشی نیز مجاز است؟ در شرایطی که دولت در بدترین دوران بودجهای خود است، تنشهای خارجی شدت یافته و از همه بدتر شکاف سیاسی در سطح مدیریت کشور میان قوا و مولفههای قدرت در اوج است، چگونه میتوان چنین تصمیمی را اتخاذ کرد؟ و اصولا دولتی که میخواهد این تصمیم را بگیرد، چگونه میتواند سخنرانیهای یزد و کرمان را توجیه کند؟ و مهمتر از همه اینکه چنین تصمیماتی نیازمند مقدمهچینی در عرصه عمومی و ایجاد همدلی در جامعه است، چگونه انتظار داریم که مردم با چنین تصمیمی که فیالبداهه و بدون هیچ مقدمهای با آن مواجه میشوند، همراهی کنند؟ چگونه توقع داریم که مخالفان سیاسی درون ساخت قدرت که ابزارهای قوی تخریبی دارند، سکوت کنند و غائله ایجاد نکنند؟ شاید دولت پاسخ دهد که همه منابع حاصل از این افزایش به جیب ۶۰ میلیون نفر برگشت داده خواهد شد لذا بر این اساس انتظار دارد که مردم با آن همراهی کنند.
ولی از یک سو مشکل بیاعتمادی را چگونه باید حل کرد و از سوی دیگر تناقضات گفتاری قبلی مسوولان در همین زمینهها را چگونه میتوان هضم نمود؟ تناقضاتی که حل آنها غیرممکن است. سیاست اخیر گرچه منافع محدودی دارد ولی مشکل سوخت و انرژی را حل نمیکند زیرا با وجود قیمتگذاری و دو نرخی بودن به تنهایی برای شکست هر سیاستی در انرژی کافی است.
آن هم در جامعهای که تورم شدید دارد و به زودی عدم تعادل میان قیمت رسمی و بازار آزاد شدیدتر میشود. تا آنجا که من میدانم، سیاست جدید مبتنی بر هیچ حمایت قوی کارشناسی نبوده است. پیشنهادی که برخی افراد از جمله بنده از آن حمایت میکردیم و در جلساتی که برای گرفتن نظراتمان بود، بیان میکردیم مبتنی بر چند هدف بود. هر طرحی در زمینه انرژی باید معطوف به این هدف باشد که یک بار برای همیشه مساله قیمتگذاری انرژی را حل کند.
این جامعه بیش از نیم قرن و از رژیم گذشته تاکنون درگیر قیمت انرژی است و هرازگاهی دچار این بحران میشود. قیمتگذاری موجب عدم تعادل میشود و عدم تعادل کمکم تشدید میشود و بحران و ناکارآمدی و اتلاف منابع ایجاد میکند.
همچنین مردم به دلایل روشن و منطقی زیر بار افزایش قیمت نمیروند زیرا نه تنها اعتماد کافی به دستاندرکاران ندارند بلکه باید هزینه افزایش قیمت انرژی را نیز بپردازند بدون آنکه از منافع آن نصیب چندانی ببرند. طرح پیشنهادی بنده و برخی دیگر این بود که با توجه به وجود زیرساختهای اینترنتی میتوان برای هر خانوار سبد انرژی تعریف کرد و این ایده را از بنزین آغاز کرده سپس اقلام دیگر مثل گازوییل، گاز و برق را به مرور به آن اضافه کرد.
براساس این سبد انرژی دولت حق افزایش درآمد از فروش آنها را ندارد مگر در حد هزینههای تولید و سهم هر خانوار یا فرد را از هرکدام از این انرژیها و ابتدا از بنزین را به خانوار تحویل میدهد، این تحویل به همان قیمت لیتری هزار تومان است. هر خانوار مالک این سبد است و هر کاری که خواست با آن انجام میدهد. آن را در بازار انرژی میفروشد یا خودش مصرف میکند. برای نمونه اگر به هر فرد ۲۵ لیتر بنزین در ماه تعلق گیرد، روزانه حدود ۷۰ میلیون لیتر بنزین سهم این سبد میشود.
دولت به جای آنکه بنزین را به مصرفکننده و قاچاقچیها بفروشد به خود مردم میفروشد. با همان قیمت قبلی. گفته میشود که مابهالتفاوت قیمت انرژی حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان است. یعنی بیش از دو برابر بودجه دولت. بنزینی که از این طریق فروخته میشود، قیمت ثابتی ندارد. برحسب سیاستهای صادرات و واردات دولت، قیمت ارز و سیاست مصرف انرژی این قیمت تعیین میشود.
دریافتی مردم مستقیما به قیمت انرژی وصل میشود. یک خانواده ۴ نفری که ۱۰۰ لیتر بنزین در ماه دارد به راحتی آن را در بازار متشکل انرژی میفروشد و پول خود را میگیرد. اگر فردا دلار گران شد، این دریافتی او نیز بیشتر خواهد شد. اگر این سیاست برای همه حاملهای انرژی اجرایی شود، درآمد دولت به طور قطع از اینکه هست بیشتر میشود. قیمتگذاری از حوزه دردسرهای دولت حذف میشود. درآمد مردم نیز بهبود پیدا میکند البته به نفع طبقاتی که مصرف کمتری دارند.
مصرف انرژی نیز به سوی بهینه شدن حرکت خواهد کرد. طبعا مردم هم معترض نخواهند شد زیرا به نفع آنان است. اگر دولت این ایده را قبول ندارد، بد نیست که نقدی بر آن ارایه کند. جالب اینکه حتی همین ایده را باید در شرایط پایدار اقتصادی انجام داد نه اینکه در بدترین زمان ممکن.
به نظر بنده هنوز دیر نشده و این سیاست را میتوان اجرا کرد و یک بار برای همیشه از شر سیاست قیمتگذاری در انرژی خلاص شد. ضمن اینکه اهمیت نتایج مثبت امنیتی این طرح کمتر از دستاوردهای سیاسی آن نیست.
نظر کاربران
شما برو فعلا سفارت اشغال کن تبعاتش با ما
پاسخ ها
احسن تا با امریکا ارتباط برقرار نکنید وضعیت همینه
آفرین.
اگه واقعا هدف دولت کمک به فقرا هست ما این کمک را نمی خواهیم مگه نمیگن تمام درامد حاصل از فروش بنزین به مردم نیازمند داده میشه به خدا من نیازمندم ولی ما این پول نمی خواهیم قیمت برگردونید به قبل
پاسخ ها
درود برشما... اگه فکر فقرا بودن بعد از چهل سال یک فقیر نبود... والله اختلاصگر تربیت کردن
ها ها خندیدم
مرد حسابی من مدت دوماه ونیمه قویترین مسکنهای دنیا را مصرف کردم تا بتوانم درد ناشی از فشار اقتصادی خانواده را بدون آسیب قلبی رد کنم،ولی کارم به اورژانس کشید،جمعه که قیمت بنزین را اعلام کردید ساعت 1.5سب دیدم
آنچنان بر سینه ام فشار رسید که نمی توانستم تنفس کنم ،سه روزه درگیرم
من نمی تونم
توجیح برای گند کاری دولت بی تدبیر و ناامید....
این طرح عالیه. چرا مطرح نمیشه در مجلس و یا ریاست جمهوری
وقتی اقتصاد و سیاست مملکت نابود شده باشه هیچ طرحی موفق نمی شود.
طرح معقول ومنطقی می باشد
با بالا رفتن قیمت بنزین آتش گرانی افروخته شد.می شود گفت بیشتر مردم بیکار خواهند شد.ان هم مردم گرسنه.خدا خودش کمک کنه به این مردم فلک زده.
خوبه میگه ازاخرین قیمت اضافه شده بنزین 4سال گذشته پس 300%افزایش منطقیقه.اماچرانمیگی حدود10 چندرغازیارانه میدن زمانیکه دلار1200تومن بودوحالا12000تومنه و10 برابرشده امایارانه ریالی اضافه نشده.باحرفای این عقل کل وقتی فقط پعده 4سال بنزین 300%اضافه شده چون ارزگران شده پس بایدیارانه مردم واقعابشدت فقیرشده ایران حداقل 600%اضافه بشه.
به تو اعتماد ندارم تو در جهت باد هستی همیشه.
پاسخ ها
آقای عبدی . خدا وکیلی آن روز که از دیوار سفارت رفتید بالا فکر میکردید که وضع مردم به اینجا برسد .البته آنهاییکه این کار را کردند همه گوشه ای هستند .
شماازحرفات معلومه قیمت شناورمی خواهی ایجادکنی که درایران حرفش هم خنده داراست اگربه امارت ایمان داری چراحقوق راطبق این امارافزایش ندادی قراراست تاقیامت هرسه سال یکبارارزسه برابربشه وحقوق ۱۵درصدزیادبشه عشق حکومت مال شمالامذهب ها بیچارگی نادانی شماسهم مافقرا
جناب دکتر. عبدی ، من چقدر از شما متنفرم خدا می دونه
حرف حساب
ولی کو گوش شنوا
بلی با روشن شدن ومشخصات ابعاد جمعیت مصرف کننده و ابعاد انانیکه بنزین مصرف نمی گنند وجه ان را نقداً هر ما بصورت ممکن بهشان پرداخت شود اگر اینکار انجام شود عدالت سهم هر ایرانی از بنزین وگازائیل راعایت می شود وهرکسی هم به مرور ماشین دار شد وبه مصرف وکننده تبدیل شد از صف یارانه بگیران سهم بنزین خارج شود این شدنی است به نظرمن کار درستیه یا علی مدد
دولت چاخان
تو اول برو اطلاعات ناقص خودتو تکمیل کن. کی گفته خانواده 4 نفری ماهی 100 لیتر بنزین داره
نوشدارویی و بعد از مرگ سهراب
احسنت .کار درست همینه
گاز و گازوییل که گران نشده و اکثر تاکسی ها و خودروهای مسافرکش و وانتهای باربر ،،،، ، دوگانه سوزند،،،،،،،،،پس نباید قیمتها را به این بهانه گرانتر کنند****»»*»
آقا روزی ۱۰۰ میلیون لیتر مصرف بنزین در ایران ...
در طرح جدید اضافه درآمد دولت حدودا میشود:
۱۰۰۰۰۰۰۰۰×۳۰×۱۵۰۰۰=۴۵ هزار میلیارد ریال
در ماه
به شصت و پنج میلیون نفر هرکدام پنجاه و پنج هزارتومان بدن میشه
۶۵۰۰۰۰۰۰×۵۵۰۰۰۰=۳۵۷۵۰ میلیارد ریال
اینارو از هم کم کنیم میشه ده هزار میلیارد تومان
برا دولت در ماه سود داره
اینه که دولت میگه بفکر مردم هست !!!!!!!!!!!!!
از این به بعد اگه نفت نفروشیم باید بودجه دولت رو مردم تهیه کنم ..... به همین راحتی!!!!!!!
ایا با افزایش تورم و گرانی حقوق مردم نیز افزایش پیدا کرده ....!
حرامی کثیف نکی وضع مالیت ضعیفه