نامه ضرغامی درباره سریال جنجال برانگیز
در پی ارسال گزارش توضیحی کارگردان، تهیهکننده، مدیرگروه فیلم و سریال شبکه سوم سیما و ناظران مجموعه تلویزیونی «سرزمین کهن» به معاونت سیما درباره برخی ابهامات پیشآمده در زمینه این سریال، رئیس رسانه ملی طی نامهای، تذکراتی را خطاب به معاونت سیما ابلاغ کرد.
نامه عزتالله ضرغامی به دارابی به شرح زیر است:
«جناب آقای دارابی
معاون محترم سیما
با سلام
توضیحات ارائهشده توسط جنابعالی ملاحظه شد. همانگونه که گفته شده و انتظار داریم، سریال تاریخی «سرزمین کهن» مجموعهای تاثیرگذار برای روشنگری و به تصویر کشیدن تاریخ انقلاب اسلامی است که حقانیت و اصالت انقلاب و ارزشهای آن بهویژه مبارزات حقطلبانه و شجاعانه مردم و اقوام مختلف ایرانی در آن روایت میشود.
به رغم شروع مناسب این مجموعه، با حمله هواپیماهای انگلیسی و شهادت ملارضای بختیاری که به روستا مهاجرت کرده است و تولد «قهرمان فیلم»، متاسفانه برابر دانستن نام خانوادگی بختیاری با قوم بختیاری در بعضی دیالوگها، ظرفیت برداشتهای متفاوت از این نام خاص را به وجود آورده و موجب نگرانی و انتقاد هموطنان عزیز بختیاری ما شده است.
توجه به این نگرانی امری ضروری است. باید اطلاعرسانی تصویری در مورد حوادث قسمتهای آینده سریال درباره شخصیت قهرمان سریال که یک بختیاری اصیل است در دستور کار شبکه قرار گیرد.
ضمنا در برنامههای تحلیل هفتگی این سریال، با دعوت از کارشناسان ذیربط بهویژه در حوزه تاریخ پرافتخار قوم بختیاری، مردم کشورمان را با فداکاری و سلحشوریهای آنان بیشتر آشنا کنید.
مردم شریف بختیاری، انقلابی و شهید دادهاند و در طول تاریخ بهویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، هرگز دشمنان ملت بهویژه انگلیسیهای تفرقهافکن نتوانستهاند کوچکترین واگرایی بین آنان و اسلام و ایران عزیز ایجاد کنند.
ایجاد کوچکترین بدبینی و بیاعتمادی این عزیزان نسبت به فرزندان پرتلاش و خدمتگزارشان در رسانه ملی قابل تحمل نیست و باید از این رنجش خاطر به خداوند بزرگ پناه برد.
سید عزتالله ضرغامی»
در نامه مشترک کارگردان، تهیهکننده، مشاور سریال سرزمین کهن و همچنین مدیر گروه فیلم و سریال شبکه سه سیما به معاون سیمای رسانه ملی نیز آمده است:
«برادر گرامی جناب آقای دارابی
معاون محترم سیما
سلام علیکم
با احترام؛ پیرو مسائل پیشآمده در خصوص قسمتهای پخششده از مجموعه سرزمین کهن توضیحات ذیل را به استحضار میرساند:
مجموعه سرزمین کهن روایتگر وقایع سیاسی اجتماعی و مذهبی تاریخ معاصر کشور است که در بستر قصهای خانوادگی و درام نمایشی، تاریخ تحولات کشور را از شهریور ۱۳۲۰ تا بهمن ۱۳۵۷ به تصویر میکشد. کارگردان، نویسنده و عوامل این سریال با احترام کامل به نقش همه اقوام و مردم نواحی کشور در مبارزات تاریخی ملت ایران، حوادث این برهه از تاریخ کشور را از زاویه دید کودکی به نام «رهی» به تصویر کشیدهاند که در خانوادهای بااصالت و از پدری متدین (حمیدرضا بختیاری) که در روستا به ملارضا و آقاملا مشهور است متولد میشود و در بدو طفولیت در بمبارانهای نیروهای اشغالگر انگلیسی، پدرش به شهادت میرسد. از آن پس رهی در کشاکش حوادث تلخ و شیرین روزگار در جستجوی هویت واقعی خویش است و در مسیر این داستان، این فرزند راستین ملت ایران، فریب جریانات سیاسی حاکم در آن مقطع تاریخ را نخورده و اصالت و هویت خود را در تاریخ معاصر کشور حفظ میکند.
دیالوگهای شخصیتهای این داستان در نقش اردکانی و بختیاری بیانگر مجادله و کشمکشها در حوادث دهه ۲۰ شمسی است و در این سریال تنها اسامی رجال سیاسی آن برهه نظیر آیتالله کاشانی، دکتر مصدق، دکتر فاطمی و شهید نواب صفوی از اسامی واقعی آنان اقتباس شده است.
در واقع رهی بختیاری نماد جوان غیور، غیرتمند و تیزهوش ایرانی است. او فرزند راستین ملاحمیدرضا بختیاری است که از سویی اعتقاد راسخ دینی را از پدرش به ارث برده است و از سوی دیگر عشق به ایران را در دل میپرورد و در آخر در خانوادهای متدین مجذوب سلوک و منش امام خمینی (ره) شده و به نهضت او میگراید و در قالب قهرمان اصلی داستان، در نهضت انقلاب اسلامی نقشآفرینی میکند.
بدیهی است احترام به همه اقوام شریف و متدین کشور از جمله مردمان متدین و نجیب و اصیل ایل بختیاری از اصول انکارناپذیر است و روند حرکت سریال بر همین مدار است.
بیتردید دستاندرکاران این سریال به هیچوجه حتی در تصورات ذهنی خویش قصد کوچکترین بیاحترامی به ساحت مردم شریف و پرافتخار بختیاری را نداشتهاند. مشاهده قسمتهای آتی این مجموعه تلویزیونی موید این واقعیت خواهد بود. با این وجود چنانچه پخش قسمتهای اولیه این مجموعه موجب رنجش خاطر هموطنان عزیز بختیاری شده است، مراتب عذرخواهی خود را اعلام میکنیم.
توفیقات روزافزونتان را از خداوند منان خواستاریم.
محمودرضا تخشید مدیر گروه فیلم و سریال شبکه سه، محمد مسعود تهیهکننده سریال، کمال تبریزی کارگردان سریال و عباس سلیمی نمین مشاور تاریخی پروژه.»
نظر کاربران
ملت شریف ایران عادت دارند به زود قضاوت کردن.... از قبل به قاضی می روند از هر صنفی فیلم بسازند ناراحت می شوند.
پاسخ ها
فیلم تاریخی رو باید از روی واقعیت ساخت نه از روی بخل و توهم عزیزم
دست اندر كاران صدا و سيما و بيشتر از همه سينما هميشه تو فيلماشون يكي از قوميت هاي ايران رو نشانه گرفته و مسخرش ميكنند تا از اين طريق كم وكاستي هاي فيلمشون رو پر كنند اين نامه بازيها و تبليغاي الكي هم عوام فريبانه است.
یعنی یکی از بی جنبه ترین موجودات کره زمین ما ایرانی ها هستیم همه چی به همه جامون برمیخوره... بابا فیلمه... فیلم ... اگه اینجوریه اصلا نباید هیچی ساخته بشه دفعه قبل ساختمان پزشکان پزشکان اعتراض کردن.. مرد هزار چهره نیرو انتظامی هنرمندان ورزشکاران ..و و و بقال چقال کارگر مهندس دکتر بیکار بی عار همه بهشون برمیخوره و و بابا یکم به خودتون بیاید.. اون چیزایی که باید بهمون بربخوره عین خیالمون نیست...ولی به خاطر یه تشابه فامیلی توی یه فیلم چه جنجالی میشه.. متاسفم.. میدونم که نظرمو مثل بقیه نظراتم درج نمیکنید ولی باید میگفتم..