«چله عشق» از فرشچیان و بیضایی تجلیل میکند
مراسم تجلیل از محمود فرشچیان و بهرام بیضایی با عنوان «چله عشق» به همراه هنرمندانی که درباره واقعه عاشورا آثاری ماندگار و شاخص خلق کردند برگزار میشود.
ایرنا: مراسم تجلیل از محمود فرشچیان و بهرام بیضایی با عنوان «چله عشق» به همراه هنرمندانی که درباره واقعه عاشورا آثاری ماندگار و شاخص خلق کردند برگزار میشود.
همزمان با ایام ماه صفر و اربعین حسینی، آیین «چله عشق» با هدف تجلیل از هنرمندانی که طی ۱۰۰ سال اخیر در حوزه واقعه عاشورا آثار ماندگاری خلق کردهاند، برگزار خواهد شد.
در این مراسم از خالقان ۴۰ اثر برجستهای که در گونههای مختلف فرهنگی و هنری مرتبط با واقعه عاشورا از جمله تالیف و پژوهش، هنرهای تجسمی و ترسیمی، هنرهای دراماتیک، موسیقی و ادبیات تولید شده، تجلیل میشود. از جمله ۴۰ هنرمندی که در این آیین تجلیل خواهند شد میتوان به محمود فرشچیان خالق آثار متعددی از جمله تابلو عصر عاشورا و بهرام بیضایی نویسنده فیلمنامه روز واقعه اشاره کرد.
روز واقعه را خیلی ها به عنوان عاشوراییترین فیلم سینمای ایران میشناسند. فیلمی که بیشک یکی از دلایل عمده موفقیتش اخلاص و باورپذیری داستان آن است. روایتی که خواننده را مستقیما٬ بدون درگیریهای زائد و مخل٬ به پیام و جان کلام هدایت میکند. داستان فیلم از این قرار است که مردی نصرانی دل در گروی دختری مسلمان دارد. اما این عشق که مسیحیت و اسلام را با هم پیوند میدهد٬ پیش از آنکه به وصال انجامد به ریسمان عشقی قویتر گره میخورد و شبلی در طی یک استحاله ناگهانی، ندایی مکرر را که به سروشی غیبی میماند، میشوند. ندا او را آگاه میکند که در وادی وحشت، فردا مسیح بر صلیب می رود.
بر اساس این فیلمنامه روز واقعه بهرام بیضایی فیلمی به کارگردانی شهرام اسدی ساخته شد که بیضایی درباره این فیلم گفته است: نگذاشتند این فیلم را خودم بسازم. لااقل ده تا کارگردان عوض شد و من تعجب میکردم که این همه آدم نمیتوانند این فیلم را بسازند. حتی گفتند واروژ کریممسیحی این فیلم را بسازد. خوشحال میشدم اگر او این فیلم را میساخت. حتی اسم آقای محمدرضا اصلانی را آوردند. خیلیها عقیده داشتند که چند جای فیلم را باید عوض کنم، امّا من برای عوض کردن نرفتم. به هر حال آقای اسدی مهارتش را داشت که لااقل تعداد جاهایی را که میخواستند عوض شود به سه برساند و فیلمی بسازد شبیه فیلمهایی که قرار است از تلویزیون پخش شود.
تابلوی عصر عاشورا جزء آن دسته از تابلوهایی به شمار می رود که موضوعی تاریخی در آن به نمایش در آمده و تنها بیان کننده احساسات فرشچیان از موضوع مورد نظر نیست، بلکه بر اساس اعتقاد و ایمانی است که تکیه بر باورهای درونی ایشان دارد.
رنگ های تیره با تابش های بنفش، غم و اندوه جان کاه بازماندگان را القا می کند. پنهان کردن چهره شخصیت های درون کادر شاید با دو هدف باشد؛ یکی احترام نقاش به شخصیت های مطرح در پرده و دیگری خود احساسی است در این حال که هیچ بیننده ای نباید نظاره گر حزن و اندوه جان کاهشان باشند. پریشانی و آشفتگی موهای اسب، حتی حالت چشمان آن، به پایین انداختن سرش و لکه های خون روی بدن او، نشان دهنده مصیبتی است که وارد شده است.
آیین «چله عشق» که به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی تدارک دیده شده، ۲۹ مهرماه ۱۳۹۸ همزمان با ۲۲ ماه صفر در تالار قلم مرکز همایشهای این سازمان برگزار خواهد شد.
ارسال نظر