درسی از سوئد برای ایرانی ها
محمود سریع القلم استاد برجسته دانشگاه گفت: داووس محل تصمیمگیری نیست بلکه کانون یادگیری و اثرگذاری است. طی یک هفته در داووس، فرصت کردم تا با دهها کارآفرین، محقق و مدیر صحبت کنم و به عنوان یک دانشگاهی، نمایی مثبت از ایران عزیز به جا گذارم.
داووس محل تصمیمگیری نیست بلکه کانون یادگیری و اثرگذاری است. طی یک هفته در داووس، فرصت کردم تا با دهها کارآفرین، محقق و مدیر صحبت کنم و به عنوان یک دانشگاهی، نمایی مثبت از ایران عزیز به جا گذارم.
اما آنچه که مهمترین درس من از داووس امسال بود در لابهلای جلسات و گفت و شنودها به دست نیامد، بلکه زمانی بود که داووس را ترک کردم. در فرودگاه زوریخ در صف تحویل چمدان ایستاده بودم که ناگهان، کسی مرا صدا کرد. هنگامی که برگشتم؛ پشت سر خود، وزیر خارجه سوئد را دیدم. این بار سوم بود که او را طی یک هفته میدیدم. ضمن اینکه با هم صحبت میکردیم ۱۰ درصد از توجه من به این مسأله بود که ببینم کسی او را همراهی میکند یا خیر. او هم مانند دیگران در صف ایستاده بود تا چمدان خود را تحویل داده و کارت سوار شدن به هواپیما را بگیرد.
باورم نمیشد. سالها در رسانهها خوانده بودم که مسئولین دولتی کشورهای اسکاندیناوی، مانند شهروندان دیگر رفتار میکنند و هیچ مزیتی نسبت به دیگران ندارند و حال، به چشم خودم این واقعیت را تجربه میکردم.
من و او، چمدان خود را تحویل دادیم و مانند افراد عادی، کارت پرواز گرفتیم و چون به مقصدهای مختلفی میرفتیم از هم خداحافظی کردیم. از آن لحظه مرتب به این موضوع فکر میکردم که کدام ساختار، قواعد و قوانینی باعث میشود تا به این حد، مسئول مهم یک کشور کم هزینه باشد.
سوئد با ۹/۵ میلیون جمعیت، ۵۵۰ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی و حدود ۴۴۰۰۰ دلار درآمد سرانه، از منظر شاخصهای توسعه یافتگی، جزو پیشرفتهترین کشورهای جهان است. این کشور، میزبان حدود ۱۳۰ هزار نفر مهاجر ایرانی نیز میباشد.
آیا وضعیت سوئد به خاطر فرهنگ، دانش و آگاهی مردم این کشور است؟ شاید اینگونه باشد اما با استمداد از نظریههای توسعه یافتگی احتمال بیشتر را به این نکته میدهم: در سوئد ساختاری به وجود آمده که مردم فقط از دولت، انتظار ایجاد امنیت و نظارت بر قانون را دارند.
توسعه یافتگی نتیجه تفکیک قدرت اقتصادی از قدرت سیاسی یک کشور است. چون مردم سوئد مسئول معاش خود هستند، از دولت بینیازند و میتوانند بدون نگرانی، حقوق اجتماعی خود را درخواست کنند و مدیران را به سمت پاسخگویی سوق دهند.
همین که انسان نیاز مالی و اقتصادی پیدا کرد، مجبور است به خاطر بقای خود، بسیاری مسائل را کتمان کند.
نظر کاربران
سوئدش که این باشه ، ژاپنش دیگه چی از اب درمیاد ؟
آقاي دكتر موضوع را خواندم و بسيار بحال خودمان متاسف شدم حال فكر ميكنيد اشكال از كجاست . در كشور ما كوچكترين مقام مثل مدير عامل ؛ رئيس و ... وقتي جايي ميرود بايد همه چي رفاهي از قبل محيا شود و عده اي نيز بخاطر نفع شخصي خود در اطراف آن به چاپلوسي و بقولي دسمالكشي مشغولنند تا از اين سفره باد آورده مطنعم شوند شما فكر ميكنيد با اين طرز تفكر مسئولين و دولتمردان ما ، اينجا مثل سوئد شود مگر در خواب بينيم . خدا را شكر كه اينهمه نفت ، گاز ، منابع معدني و ... به ما داده والا ديري نمگذشت همه كاسه ي گدايي به دست ميگرفتيم
پاسخ ها
اکنون نیز همینگونه است.نیازی نیست دیری بگذر.
اقای سریع القلم ! با این نظر و دیدی که شما دارید و بسیار هم صحیح و انسانیست چگونه میتونید با اینان !!!!؟ همکاری کنید !!؟؟؟؟؟؟
اقای دکتر ! یادم رفت اینو بپرسم..... این درسی که ازش گفتید و کاملا هم به دل نشست رو چه کسی باید به مردم تدریس کنه ؟ غیر از اینه که دولتمردانی که از قضا شما هم جزوشون هستید وظیفه دارید که مدرسش باشید ؟ نکنه خدای نکرده بیماری بشدت مسری شعار بدون شعور به شما هم سرایت کرده ؟؟ اینگونه متنها رو اصحاب قدرت باید بخونن و بیندیشن و عمل کنن وگرنه عوام ائینه تمام نمای بزرگان خویشند !
پاسخ ها
باسلام ودرود ودست بوس پدر یکی ازشاگردانتان هستم ودخترم بسیار ذکر خیرتان کرده بود حال فرمایشات جنابعالی رادیوم خوشحالم وافتخار میکنم اساتیدی نظیر جنابعالی تاجیک احمدی وزیباکلام درمملکت ماندید وتدریس میکنید