۸۸۷۵۵۷
۲۷ نظر
۵۰۱۷
۲۷ نظر
۵۰۱۷
پ

دلایل سکوت معنادار آمریکا در قبال ایران

صادق زیباکلام در روزنامه شرق نوشت: هر طور که واکنش واشنگتن در قبال رویدادهای اخیر در خلیج فارس را تصور کنیم، به نظر می‌رسد یک عنصر به طور منظم برجسته می‌شود؛ نوعی مدارا و تسامح در برابر ایران؛ اگر نگفته باشیم کوتاه‌آمدن و حتی عقب‌نشینی.

صادق زیباکلام در روزنامه شرق نوشت: هر طور که واکنش واشنگتن در قبال رویدادهای اخیر در خلیج فارس را تصور کنیم، به نظر می‌رسد یک عنصر به طور منظم برجسته می‌شود؛ نوعی مدارا و تسامح در برابر ایران؛ اگر نگفته باشیم کوتاه‌آمدن و حتی عقب‌نشینی.

اما چرا به نظر می‌رسد که ایالات متحده در برابر ایران، به طور متناوب در حال کوتاه‌آمدن است؟ حتی زمانی که نفت‌کش انگلیسی در تنگه هرمز از طرف نیروی دریایی ایران توقیف شد.

فراموش نکنیم همین دو هفته قبل بود که یک ابرنفت‌کش در جبل‌الطارق، از سوی تفنگداران نیروی دریای انگلیس توقیف شد و مشخص شد نفت ایران را حمل می‌کرده و ایران اعلام کرد این اقدام نوعی راهزنی دریایی است و بی‌پاسخ نمی‌ماند. باوجوداین بعد از اقدام دو روز قبل ایران، همچنان از آمریکا واکنش خاصی دیده نمی‌شود.

به نظر می‌رسد چهار دلیل برای خودداری ترامپ از درگیرشدن با ایران محتمل است.

نخستین احتمال، همان نظر شماری از فرماندهان نظامی کشورمان مبتنی بر این است که ایران دست بالای نظامی را در منطقه دارد و آمریکایی‌ها اصراری برای درگیرشدن در چنین شرایطی ندارند. دلیل دوم، همان است که رئیس‌جمهور ایالات متحده صراحتا عنوان کرده؛ مشارکت دیگر کشورها در هزینه برقراری امنیت کشتی‌رانی در خلیج فارس. او همان‌طور که به کشورهای عضو پیمان ناتو خاطرنشان کرد که آمریکا دیگر هزینه تأمین امنیت آنها را تقبل نمی‌کند و خود اعضا باید سهم به‌مراتب بیشتری را در مقایسه با گذشته بپردازند، درباره هزینه برقراری امنیت کشتی‌رانی در خلیج فارس هم ظاهرا همین موضع را اتخاذ کرده است.

با توجه به اینکه قسمت عمده صادرات نفت خلیج فارس به آسیا و اروپا می‌رود؛ بنابراین کشورهای آسیایی به‌علاوه اروپایی‌ها باید سهم خیلی بالاتری از هزینه حضور نظامی در خلیج فارس را تأمین کنند؛ پس ناامن‌شدن تنگه هرمز دست‌کم در این مرحله چندان هم برای ترامپ نامطلوب نیست.

خودداری واشنگتن از درگیرشدن مستقیم با تهران یقینا سبب می‌شود تا کشورهایی که وابستگی بیشتری به نفت خلیج فارس دارند، مجبور شوند خیلی جدی‌تر به فکر چاره برآمده و لاجرم هزینه بیشتری را برای تأمین امنیت تجارت دریایی متقبل شوند.

دلیل سوم هم همچنین اقتصادی است. ناامنی در خلیج فارس باعث افزایش قیمت نفت می‌شود و ایالات متحده به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان این محصول، خیلی هم از این بابت متضرر نمی‌شود. البته بسته‌شدن تنگه هرمز ممکن است نفت را به بشکه‌ای صد دلار هم برساند که به‌هیچ‌روی باب میل ترامپ نیست؛ چون قیمت سوخت را در آمریکا بسیار افزایش داده و در نتیجه از محبوبیت او در جریان رقابت‌های انتخاباتی می‌کاهد؛ اما افزایش چند دلار بر قیمت نفت که چندان باری هم بر دوش مصرف‌کننده آمریکایی نگذارد، خیلی هم برای او نامطلوب نیست.

دلیل چهارم، بازمی‌گردد به تجربه تلخ دخالت نظامی آمریکا در افغانستان و عراق. اگرچه آمریکایی‌ها بنا ندارند حتی یک سرباز هم وارد خاک ایران کنند و شکل درگیری احتمالی با ایران کاملا با آنچه در افغانستان و عراق اتفاق افتاد، متفاوت خواهد بود، درهرحال تهران می‌داند درگیری نظامی با ایران با اقبال عمومی در آمریکا روبه‌رو نخواهد شد. جدای از دموکرات‌ها، بسیاری از مردم آمریکا هم با چنین کاری همراهی نمی‌کنند؛ بنابراین ترامپ دارد به گونه‌ای رفتار می‌کند که آمریکا را خویشتن‌دار و گریزان از جنگ و در مقابل، ایران را متمرد و مخل امنیت منطقه به آمریکایی‌ها و افکار عمومی در دنیا معرفی کند؛ پس آمریکا در مقابل همه اتفاقات دو ماه گذشته، نهایت بردباری و خویشتن‌داری را نشان داده و در مقابل سعی کرده ایران را علاقه‌مند به تنش نشان دهد.

از میان همه دلایلی که اشاره شد، مورد آخر برای ایران از همه تأمل‌برانگیزتر است. اگر این ملاحظه درست باشد، درآن‌صورت ترامپ برای ما خواب‌هایی دیده که بخش اول آن، مجاب‌کردن افکار عمومی در آمریکا که آن کشور به دنبال برخورد نظامی و ناامن‌کردن مسیر کشتی‌رانی در خلیج فارس نبوده و دولت آمریکا ماه‌ها از خود صبوری و خویشتن‌داری نشان داده بود؛ اما ایران برعکس، بر دامنه اقدامات تحریک‌آمیز می‌افزوده است.

نتیجتا آنکه ترامپ و اداره‌کنندگان کاخ سفید چاره‌ای نداشتند؛ جز اینکه در نهایت در برابر ایران بایستند. البته در مقابل روایتی که آمریکاییان سعی می‌کنند القا کنند، این واقعیت را هم نمی‌توان نادیده انگاشت که ایران چاره دیگری نداشته؛ چراکه این آمریکایی‌ها بودند که نه‌تنها از برجام خارج شدند؛ بلکه با اعمال فشار بر ‌اروپایی‌ها و دیگر اعضای برجام، عملا تحریم همه‌جانبه‌ای را بر کشورمان تحمیل کردند و به نظر نمی‌رسد حق انتخاب دیگری برای ایران باقی گذاشته باشند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • محمد

    بازم تحلیل آبکی

    پاسخ ها

    • بدون نام

      این زیبا کلام فقط مزخرف میگه.

    • آدولف هیتلر

      امریکا داره موفق میشه ایران رو عصبی کرده و تمام دنیا دارن حس میکنن ایران نمیخواد مذاکره کنه و قصد جنگ داره اینجوری باید با ۱۹۰ کشور بجنگیم

    • hassan.h

      این 190 کشور رو چطوری سازماندهی کردی!!!!؟
      ایران در متعهد ماندن به برجام نهایت تسامح خود را نشان داده است
      چرا فکر نمی کنی تمام دنیا حس می کنند ایران حق دارد از حقوق خود دفاع کند
      جنگ برای آزادی یک نقطه غصب شده است نه برای کشتی توقیف شده

    • بدون نام

      ایران مذاکره کرد و نتیجه اش شد قلدری امریکا.همه دنیا هم می فهمه ایران گیر چه زبون نفهمی افتاده.بعد از اینم جنگه .فرسایشی و طولانی.طوری که اقتصاد دنیا نابود میشه

  • حسن آقا

    مورد چهارم درسته.

  • حسن آقا

    مورد چهارم درسته.

  • مجتبی

    چشم بسته غیب گفتی

  • محمدیان خ

    تا گزینه ۳ را خوب اومدی اما باز تو گزینه ۴ ترسیدی وترس برتو مستولی شد گفتی نکنه می خواد مردم مجاب بشن تا به ایران حمله کنه حالا به دلایل من توجه کن یک نمی تونه (زیباتو نترس)دوم ایشون یه تاجر دو زاریه سوم تا ضرب شصت ایران را ندیده بود هارت پورت می کرد الان دیگه ترسیده و بادش کم شده چهارم مردم امریکا هم ازش خواهش کنن بجنگ بر می گرده میگه ما هیچ غلطی نمی تونیم بکنیم

    پاسخ ها

    • ا ف

      آفرین

    • بدون نام

      خیلی زپرتی تحلیل کردی

  • بیگانه با واژه خوشبختی

    تنها دلیل فقط میتواند نزدیک بودن انتخاب امریکا که تنش زیاد باعث ریختن رای ورضایت مردم امریکا میشودکه باعث میشه که ترامپ کنار گذاشته بشه

  • بدون نام

    احسنت

  • بدون نام

    ایجادتنش با اروپا چیزی هست که خواسته ترامپه باید این بهانه را از دستش بگیریم

    پاسخ ها

    • بدون نام

      امریکا کارش غافلگیر کننده است

  • بدون نام

    در حقیقت اول کیش میده بعد مات

    پاسخ ها

    • فیروز

      زیبا با این همه هوش ندزدنت

  • اسد

    سلام تحلیلها باید گوش کرد و خواند . حتی اگر از غیر همفکرت باشد . وحرفهای درست ان را برداشت کرد.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      واقعاددرست گفته در تاریخ نبوده هر قدرتمندان سکوت کرده اند نقشه ای دارن بچه های امروزی خیلی از شما جنگ ندیده اید خدا هیچوقت کشور ما را دوچار جنگ نکند

  • بدون نام

    خیلی روش حساب نکن.

  • ا ف

    تو اگر تحلیل کننده بودی ازراه راست خارج نمی شدی فکرآخرتت باش

  • بدون نام

    ... آمریکا تاوقتیکه رفتارایران درمنطقه منافعش راتأمین می‌کند، حرکت کجدارمریز دارد...

  • بدون نام

    زیبا جون چرا پیشانیت را گرفتی

  • مهدی

    بعضی از حرفاش کاملا صحیحه

  • بابا طاهری

    توکه می تونی از داداش ترامپت بپرسی چرا سکوت کرده اند وانگهی وقتی سخنگو ومدافعی مثل تورا دارند چه لزومی دارد حرف بزنند

  • asad

    آمریکایی ها هیچ زمانی به تنهایی جایی حمله نمی کنند بلکه میخواهند اجماع جهانی کنند و هزینه جنگ خودرا از سایر کشورهای اروپایی آسیایی بگیرند نمونه اش در کویت پس ایران باید جانب احتیاط را نگه دارد.

  • بدون نام

    آدم قحطی که ثفسیرهای آبکی این بابا را درج میکنید..معلوم نیست ازکجا ایشان شارژ میشه

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج