سقوط نرخ رشد جمعیت در ایران
مدیرکل دفتر جمعیت و سرشماری مرکز آمار گفت:روند شاخص کل جمعیت ایران کاهشی و در حال حرکت به سمت رشد منفی است.
خبرگزاری فارس: چهارمین نشست سالانه هماندیشی کارشناسان جمعیت با عنوان چشمانداز جمعیتی ایران برگزار شد. در ابتدای این نشست علیاکبر محزون مدیرکل دفتر جمعیت و سرشماری مرکز آمار به بررسی جایگاه جهانی ایران از لحاظ جمعیت پرداخت و گفت: یک درصد جمعیت جهان ایران در خودش جای داده و آخرین نرخ رشد جمعیت ایران ۱.۲۴درصد بوده، اما اینکه آیا این رشد، رشد پایینی است یا رشد مطلوبی است باید بررسی شود.
وی ادامه داد: ما در منطقه رتبه سوم جمعیت را به خودمان اختصاص دادیم، اما باید بدانیم که ترکیب و ساختار جمعیت از خود جمعیت مهمتر است.
مدیرکل دفتر جمعیت و سرشماری مرکز آمار اظهار داشت: تا پیش از سال ۱۳۷۵ بیشترین سهم جمعیتی ما مربوط به متولدین زیر پانزده سال بود، اما بعد از سال ۷۵ تا سال ۹۰ جمعیت جوان ۱۵-۲۹ ساله بیشترین سهم را داشتهاند، اما از سال ۹۰ به بعد بیشترین سهم جمعیت را جمعیت میانسال به خودشان اختصاص دادهاند.
محزون در ادامه این نشست به تشریح مسأله پنجره جمعیتی و فرصت طلاییای که محدود به آن میشود پرداخت و گفت: در ترکیب سنی جمعیت، مسئله پنجره جمعیتی مطرح میشود و این اصطلاح زمانی اطلاق میشود که غالب جمعیت یک کشور را جوانان تشکیل بدهند. این پنجره یکبار در طول تاریخ توسعه هر کشور اتفاق میافتد و در حال حاضر در ایران باز است.
وی افزود: ۶۷ درصد جمعیت کشور ما در بازه سنی ۱۵-۶۹ سال و در فرصت طلایی رشد قرار دارند تا سال ۱۴۲۰ این پنجره جمعیتی برای ما باز است و اگر از آن استفاده نکنیم فرصت را از دست میدهیم.
مدیرکل دفتر جمعیت و سرشماری مرکز آمار با اشاره به روند موالید در کشور گفت: در چند سال اخیر با رشد منفی روند موالید مواجه شدیم که براساس آن از یک میلیون و ۷۰ هزار ولادت در سال ۱۳۹۲ به یک میلیون و ۳۶۷ ولادت در سال ۱۳۹۸ رسیدهایم.
محزون گفت: روند کاهشی شاخص کل جمعیت این سؤال را به وجود میآورد که آیا ممکن است این روند صفر یا منفی شود، که پاسخ جمعیتشناسان به این سؤال مثبت است.
وی با اشاره به اینکه متوسط تعداد افراد هر خانواده در دهه ۶۰، ۵.۱ بوده با یک روند نزولی به ۳.۳ رسیده است و براساس بررسیهای انجام گرفته، ترجیح بخشی از جمعیت کشور به سمت زندگی تکنفره سوق پیدا کرده است.
وی ادامه داد: در حالی که جمعیت زنان در سن باروری در سالهای اخیر با ۲۲ میلیون نفر آمار به رقم دو برابری نسبت به سال ۶۵ رسیده است اما موالید این نسل ۱.۴ به نسبت پتانسیل کاهش یافته است.
مدیرکل دفتر جمعیت و سرشماری مرکز آمار خاطرنشان کرد: تصویب خطوط کلی سیاست تحدید موالید در سال ۶۷، تشکیل شورای تحدید موالید در سال ۶۷ ، تصویب قانون تنظیم خانواده و جمعیت در همان سال، ترویج شعار دو بچه کافی است در کنار سیاستهای بینالمللی و تقویت این باور جهانی از طریق نهادهای داخلی، از دلایل این کاهش جمعیت است.
وی بابیان اینکه ایران جزو سریعترین کشورها در کاهش باروری در سطح جهان به شمار میآید، گفت:در فاصله کمتر از یک دهه از مرز ۴۰ درصد باروریها در سنین بالای ۳۰ سال گذشتهایم که این نشان از تأخیر در باروری وافزایش میل به تکفرزندی است.
محزون با بررسی نرخ باروری در بین کشورهای منطقه در سال ۲۰۱۵ اظهار داشت: ایران رتبه ۲۵ از ۲۶ کشور منطقه را در باروری به خود اختصاص داده است که این تغییرات در هرم سنی جمعیت و ترکیب سنی جمعیت و بازه سنتی تأثیر میگذارد. بر این اساس، عمده جمعیت زیر پانزده سال در دهه ۶۰ به جمعیت میانسال در دهه ۹۰ تغییر یافته است.
وی افزود: در سرشماری اخیر شاهد کاهش سهم جمعیت جوانان ۱۵-۲۹ سال بودیم که این مسأله در حال تبدیل شدن به یک مخاطره است.
مدیرکل دفتر جمعیت و سرشماری مرکز آمار با بیان اینکه در پیشبینی نرخ جمعیت، مرکز آمار چهار سناریو منتشر کرده است گفت:در هر چهار سناریو روند شاخص کل جمعیت کاهشی است و حتی شاهد روند رشد منفی هستیم. منابع بینالمللی هم شاهد این مدعاست که تمام این پیش بینیها در روند منفی شدن رشد جمعیت ایران صحت دارد.
وی در پایان سخنانش تأکید کرد: باید به این مسأله آگاه باشیم که تئوریهایی در جهان علیه خانواده و جنگهایی علیه آن در حال شکلگیری است و قدرتمندان معتقدند که نهاد خانواده باید جایش را به نهادهایی مثل همباشی بدهد.
نظر کاربران
کسی بدبخت شده تو این زمونه که انگار اصحاب کهف هستیم و مای بیبی بسته ای ۸۰هزارتومان شده بچه به دنیا بیاره؟؟؟!! این رو باید از مسئولین پرسید
پاسخ ها
روزی دهنده خداست و میتونه روزی بنده هاشو بده مشکل تنبلی مردان و زنان ایرانه
در قران گفته شده عرب جاهلی از ترس فقر بچه اش رو میکشته.الان فرق ما با اون چیه؟فقط علم پیشرفت کرده ما تو نطفه خفه میکنیم
این چه تحلیل مسخره ایه که از کاهش رشد جمعیت میکنید؟الان آمریکا و اسرائیل خودشون بیشترین رشد جمعیت رو دارند مسائل مالی بی ثباتی سیاسی آلودگی محیط زیست ترافیک سرسام آور و .... چه انگیزه ای برای بچه دار شدن تو ایران میزاره؟؟از آزادی و حقوق بشرم که دیگه هیچی نگم
لعنتیا همونایی هم که هستن بیکار ن یکیش پسرای خودم که بامدرک لیسانس
هردوتاشون بیکارن به خداقسم
پوستشون کنده میشه تایه لقمه
نون دربیارن برای خودشون اخه یکیش
به هزاربدبختی پارسال ازدواج کرد
پاسخ ها
خواهرمنم سه سال پیش توی سی و شش سالگی ازدواج کرد امسالم بچه دارشده با مصیبت خرج بچه اش رو تقسیم کردیم چون نمیتونن گفتیم توروخدامواظب باشین دیگه بچه نیارین، منم که قیدازدواج رو زدم سی و هشت سالمه، خواهرزاده ام رو عین بچهمخودم میدونم چون از سن ازدواج و بچه دارشدنم گذشته
آمار و تحقیق ناقص است . فقر بیکاری و ..... مهم نبودن
خرج خودمونو در نمیاریم یه بچه هم بیاریم بدبختش کنیم
مگردیوانه باشیم تواین مملکت بچه بیاریم بااین درامدوخرج.
پنجره جمعیتی ما که الان وضعش داغونه چه فایده این همه جوان بالقوه مولد کار و نسل آور داربم ولی نه کار دارن نه جرات ازدواج پیر بشیم تموم بشیم بهتره نسل اینده بیاد که چی بشه،،،بدبخت ما دهه شصتی ها هستیم جوونی و زندگی و عمرمون بر هیچ و هیچ گذشت ....
جعمیت کمتر می شود با این سیاست ها
الانش هم اضافه هست چه به رسد به اضافه کردن بچه
مردم خوب می دانند که بچه دار شدن یعنی فقیر تر شدن ،و چون می دانند کشور ئر دست مافیا ی فساد است و سهم آ نها و فرزندانشان هر روز کمتر میشود پس برای چی. ؟؟؟؟
بچه دارشن چطوری سیرش کنن
توی طبیعت هم غذا کم میشه جمعیت کم میشه
اگر اوضاع اقتصادی و فرهنگی به همین منوال بماند منقرض خواهیم شد.
قربون خدا برم که جمعیت کم میشه. واقعا فک میکنید انگیزه ی مردم چیه که بچه بیارن ؟با این اوضاع و احوال اسفناک مملکت گرونی بدبختی بیکاری فقر؟خجالت بکشین مسئولین با چه رویی میگید مردم بچه بیارن؟؟؟؟
حکومت موروسی ایران برای نفع بیشتر خود میخاهند با بهانه جنگ ملتا کم کنن تا بیشتر خوداشون نف کنن مرگ بر چنین حکومتی
مسئولا بایستی فکر عواقب کار را می کردن و اینقدر نسبت به مسائل بی تفاوت نبودن
مسولان به اقشار پایین آسیب پذیر جامعه چرا خودشان برای افزایش جمعیت تلاش نمی کنندکه توان مالی دارند ؟ چرا اقشار پایین جامعه تبلیغ برای بچه آوری ؟ چونکه نوکر اربابی رونق بیشتری یابند .