۸۶۰۷۰۰
۲۳ نظر
۵۰۱۳
۲۳ نظر
۵۰۱۳
پ

جهان در انتظار پاسخ متقابل ایران در برابر آمریکا

در پی تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و لغو معافیت‌های خریداران نفت و همچنین عدم تحقق وعده های اروپا، چین و روسیه در قبال تعهدات خود در برجام، دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفته است روز چهارشنبه و در سالروز خروج آمریکا از برجام، تصمیمات ویژه ای را عملیاتی کند.

تابناک: در پی تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و لغو معافیت‌های خریداران نفت و همچنین عدم تحقق وعده های اروپا، چین و روسیه در قبال تعهدات خود در برجام، دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفته است روز چهارشنبه و در سالروز خروج آمریکا از برجام، تصمیمات ویژه ای را عملیاتی کند.

تصمیمات و برنامه‌های پیش‌بینی شده در چارچوب بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و لذا موضوع خروج از برجام مطرح نیست. گفته می‌شود «کاهش جزئی و کلی برخی تعهدات ایران» و «آغاز بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای که انجام آن در چارچوب برجام متوقف شده بود»، اولین گام ایران است و مقامات اروپایی هم به طور غیررسمی در جریان آن قرار گرفته اند.

در همین رابطه، پایگاه خبری آکسیوس خبر داد روز چهارشنبه ترامپ تحریم‌های جدیدی، که احتمالا در زمینه محصولات پتروشیمی باشد، را اعلام می‌کند. روز جمعه هم آمریکا محدودیت‌های جدیدی بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال کرده بود که بر اساس آن ایران یا مجبور به توقف کامل غنی‌سازی است یا وادار به نقض برجام می‌شود.

دولت آمریکا بامداد شنبه ۱۴ اردیبهشت (به وقت تهران) بر خلاف مفاد توافق هسته‌ای، بخش تازه‌ای از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را نیز مشمول تحریم قرار داد. بر اساس بیانیه‌ای که در سایت وزارت خارجه آمریکا قرار گرفت، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا مدعی شد که این تصمیم با هدف «محروم‌سازی ایران از هرگونه مسیری به سوی تسلیحات هسته‌ای» اتخاذ شده است.

پاسخ چهارشنبه ایران به اقدامات آمریکا؛ چرا، چگونه، در چه سطحی و چه خواهد شد!؟

-خروج از برجام بازگشت تحریم های یکجانبه

-اعمال تحریم های جدید

-لغو معافیت های تحریمی برای خریداران نفت ایران

-لغو معافیت های همکاری هسته ای با ایران

-قرار دادن نام سپاه در لیست گروه های تروریستی خارجی

-تلاش برای ایجاد ائتلاف منطقه ای علیه ایران

-جلوگیری از ارسال کمک های بشردوستانه به سیل زدگان ایرانی

و ... از جمله مهم ترین اقدامات آمریکا علیه ایران بودند که به عقیده بسیاری از ناظران داخلی و بین المللی پاسخ متقابلی از سوی ایران را ایجاد می کند.

این اقدامات، تنها جزئی از اقداماتی است که کاخ سفید در یک سال گذشته ــ در راستای سیاستی که اصطلاحاً به «کارزار فشار حداکثری علیه ایران» معروف شده ــ در پیش گرفته است.

علاوه بر اقدامات آمریکا علیه ایران، عملی نشدن وعده های اروپا نیز یکی از عوامل دیگر اصلی در چرایی لزوم پاسخ از سوی ایران قلمداد می شود.

دولت ایران بعد از خروج آمریکا از برجام، صبر راهبردی را در دستور کار خود قرار داد. «حسن روحانی»، رئیس‌جمهوری ایران ۱۸ اردیبهشت سال پیش بعد از خروج آمریکا از برجام گفت در صورتی که ایران ظرف «مهلتی کوتاه» به این نتیجه برسد که با همکاری پنج کشور دیگر می‌تواند به خواسته‌های خود در برجام برسد اجرای این توافق هسته‌ای را ادامه خواهد داد.

اما دولت‌های اروپایی در یک سال گذشته علی‌رغم وعده‌های مکرر برای جبران خلأ خروج آمریکا راهکار مؤثری غیر از توسل به اقدامات نمادین و یا صدور بیانیه‌ نیافتند.

عملی‌ترین اقدامات اروپایی‌ها برای محقق کردن این وعده‌ها و حفظ برجام را می‌توان دو مورد دانست: یکی فعال کردن مکانیسمی موسوم به «قانون مسدودسازی» (Blocking Statute) بود که ادعا می‌شد قرار است احکام دادگاه‌های خارجی در ارتباط با تحریم‌های یکجانبه و فراسرزمینی آمریکا را بلامحل بداند و از شرکت‌های اروپایی در برابر این تحریم‌ها محافظت کند.

دومی هم راه‌اندازی ساختاری بود که با عناوینی مثل «ابزار حمایت از مبادلات تجاری» (INSTEX) یا «سازوکار جبرانی ویژه تبادلات» (Special Purpose Vehicle-SPV) یا «کانال ویژه مالی اروپا» شناخته شد و ادعا شد هدف از آن «تسهیل معاملات و اطمینان از برخورداری مردم ایران از مبادلات اقتصادی است».

بسیاری از ناظران با اشاره به همه اقدامات آمریکا علیه ایران و عدم تحقق وعده های اروپا، معتقدند که ایران باید پاسخ مناسب را در نظر بگیرد. پاسخی که ضمن نشان دادن جدیت ایران و تهدیداتش، بهانه قانونی برای افزایش فشارها و همراه کردن سایر بازیگران با خود را به واشنگتن ندهد. در واقع، ایران در چارچوب سیاست تعامل مقتدرانه و بیرون آمدن از موضع دفاعی، اقدامات خود را عملیاتی کند. اقداماتی که قطعا جدیت ایران را به آمریکا، اروپا، چین و روسیه نشان خواهد داد.

اقدامات ایران به معنای چیست؟

آیا اقدامات ایران به معنای نقض برجام یا خروج از آن است؟ در همین راستا، ایران قرار است روز چهارشنبه اقداماتی را در چارچوب برجام و در پاسخ به همه اقدامات علیه خود از سوی آمریکا عملیاتی کند که نه تنها به معنای خروج از برجام و نقض آن نیست، بلکه دقیقا در چارچوب برجام و براساس مفاد آن است.

همانطور که گفته شد، تصمیمات و برنامه‌های پیش‌بینی شده در چارچوب بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و لذا موضوع خروج از برجام مطرح نیست.

دو بند یاد شده چگونه امکان اقدام متقابل را برای ایران بدون آنکه به معنای نقض برجام تلقی شود فراهم می‌کند؟ بر اساس این دو بخش از برجام ایران می‌تواند با این استدلال که طرف دیگر با عدم پایبندی به تعهداتش، زمینه بهره‌مندی آن از مزایای این توافق را مخدوش کرده است، از اجرای بخشی از تعهدات جزئی یا کلی خود سرباز زند. بند ۲۶ برجام که منحصراً حق اقدام متقابل را برای ایران محفوظ داشته است به چنین حقی اشاره داشته است چنانکه اتحادیه اروپا و امریکا باید فارغ از فرآیند حل و فصل اختلافات پیش‌بینی شده در برجام، از بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم‌هایی که اجرای آن‌ها را وفق این برجام لغو کرده است، خودداری کنند. از این رو ایران تحمیل تحریم‌های جدید مرتبط با هسته‌ای را به منزله مبنایی برای توقف کلی یا جزئی اجرای تعهدات خود وفق این برجام، تلقی خواهد نمود.

اما این تنها بند تصریح کننده حق ایران برای کاهش تعهداتش طبق برجام نیست. مطابق با ماده ۳۶ برجام چنانچه ایران معتقد باشد هر یک یا کلیه اعضای گروه ۱+۵ تعهدات خود را طبق این توافق رعایت نکرده‌اند، می‌توانند موضوع را به منظور حل و فصل به کمیسیون مشترک ارجاع نمایند؛ به همین ترتیب، چنانچه هر یک از اعضا معتقد باشند یکی از کشور‌ها تعهدات خود را طبق برجام رعایت نکرده است، سایرین می‌توانند اقدام مشابه به عمل آورند.

این برای نخستین بار از زمان خروج امریکا از برجام است که مقام‌های کشورمان ورود به مرحله اقدام متقابل را متناسب با اقدام طرف مقابل و با هدف بازگرداندن آن به اجرای تعهداتش، کلید می‌زنند. مرحله‌ای که بی تردید بازگشت‌پذیری و فرصت جبران مافات را برای همه اعضای توافق مد نظر قرار می‌دهد تا بازیگران اروپایی و سایر اعضای طرف توافق را به این وادار کند که به دنبال یافتن راه‌هایی برای جلب رضایت ایران بدون در خطر قرار دادن برجام باشند.

در نهایت اینکه، از نقطه نظر بسیاری از تحلیل گران، هرگونه پاسخ ایران اثرات چندانی بر وضعیت اقتصادی نخواهد داشت. چراکه دولت آمریکا هر تحریمی که تاکنون وجود داشته را علیه ایران عملیاتی و اجرا کرده و دیگر گزینه تحریمی موثری برای اقدام متقابل علیه ایران ندارد. مهم ترین مسئله برای ایران فروش نفت بود که آمریکا با لغو معافیت های برای خریداران نفت ایران، آن را نیز عملیاتی و اجرا کرد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    دولت اصلاحات غلطی نمیکنه .
    فقط به شدت محکوم میکنن

    پاسخ ها

    • یاران 58

      بعد از انتخاب ترامپ، هر هفته برعلیه ایران واکنش نشان داده است و از طرف ایران هیچ عکس العملی داده نشده است، لطفا بیشتر از این حقارت ایران بس است جواب قاطعانه داده بشه، زمان عملکرد است شعار تمام کنید، فقط بلدین به مردم خود زور بگین

    • بدون نام

      مشکل دولت اصلاحات یا کسی دیگه نیست مشکل کل ایران بعضیها این قدر سواد مغز ندارن میان از رو کینه نفرت اسم دولتهای دیگر میبرند چه اصولگرا چه اصلاح طلب یا کسی دیگر برای امریکا فرقی نداره مشکل جای دیگه هست پس بیسوادان اینقدر از دولتهای گدشته حال اسم نبرید

    • بدون نام

      مگه جهان بیکاره در انتطار جواب قاطع ایران بنشیند.!!!»»

  • خودم

    احتمالا روحانی میخواد روز چهارشنبه امریکار محکوم کنه و براش زبون در بیاره...

  • بدون نام

    بزرگش نکنید.کار خاصی نخواهند کرد.

  • ایرانیم

    هیچ اتفاقی نمیفته فوقش یه بیانیه بیشتربدن مردم بدبخت دارن زجرمیکشن وگرنه آقایون سیاسی همه گرین کارت دارن و مشکلی ازنظرارزوپول ندارن

  • بدون نام

    تا روحانی رئیس جمهور است خیالتان راحت این شخص از ترس هیچ جوابی به آمریکا نمیدهد کاش هنوز احمدی نژاد رئیس جمهور بود تا سربازان آمریکای از ترس شبها خودشون رو خیس میکردند نه اینکه تو خلیج فارس برای ما شاخ و شونه میکشند و رئیس جمهور ترسوی ما هم صداش در نیاد ای خدا تا کی باید جور انسانهای ترسو و بزدل رو بکشیم .

    پاسخ ها

    • بدون نام

      فقط دکی محمود عشق است دکتر محمود خان

  • شمس

    چه سودی برا ملت داره قدیم پیرمرد هشتادساله درخت می کاشت میگفت من زنده نیستم استفاده کنم برا آیندگان کاشتم .

  • علیرضا

    آنوقت آن پاسخی که روحانی بخواد بده....رو ارزش پول آمریکا...بازار بورس آمریکا...خانه مسکن...خودرو...از پیاز تا گوشت...بذبختی مردم آمریکا هم تاثیری داره؟...اگر نداره بهتر نیست ساکت بمونه تا وضع مردم ایران رو خرابتر نکنه؟...

    پاسخ ها

    • بدون نام

      لایک

  • بدون نام

    ما امریکا را تحریم میکنیم تا انها نتوانند نیازهای اولیه زندگی خودشون رو تامین کنند ....
    اخه ما خیلی قدرتمندیم .....

  • ایران تحریم شده از هر سو

    ایران و رهبرانش نه این چهارشنبه و نه هزاران چارشنبه بعد و نه در هیچ یک از روزهای هفته هیچ کاری در مقابل آمریکا نخواهد کرد
    چون عملا توانایی کاری رو ندارن که به آمریکا ضربه بزنه
    و فقط منفعلانه مشتی حرف تحویل ملت بیچاره و مفلوک ایران و دول خارجی می دن
    این خط و این نشان

  • بدون نام

    هرجوابی باعث فروپاشی بیشتر اقتصادداغون مامیشه

  • بدون نام

    بخدا اوروپایها با امریکا دستشون تو یکاسه است این ها همش فیلم بازی میکنند چند ساله که ایرنو سرکار گزاشتن ایران باید کار یکسره کنه اگر این برجام امظاء نشده بود خارجیای کصافت اینجوری پرو نمیشدند

  • بدون نام

    تمام کنید جان مادرتان برجام خنده دارترین جک سال

  • بدون نام

    بابا بااین کاری شما فقط مردم نابود میشن بس

  • بدون نام

    خخخحخخخخ اون چهارشنبه که ایران میخواد در برابر آمریکا مقابله کنه هنوز تو تقویم هیچ کشوری ثبت نشده . فقط تبلیغات رسانه‌ای واسه فریب مردم .والا چه بکنی هم در چارچوب برجام باشه و هم تهدید آمریکا.خودتون میدونید چنین گزینه ای وجود نداره

  • بدون نام

    توروخدا امریکاروتحریم نکنی حسن جان به کلیدشونم دست نزن چون اونا مردم ایران نیستن بی عصابنا کاردستمون میدی هیچ کاری نکنی بهتر الان موقع شوخی نیست

  • بدون نام

    اینا فقط به فکرخودشونن به فکرمردم نیستن امریکام بهانه کرد بااینا لج دنبال بهانه ست اگ یه جورراضیش نکنن میزن اینام‌به خاطر خودشون راه میان ٪امریکا حمله نکن همین جور پیش بره دوساله دیگ ایران بدتر از افغانستان میشه بدبخت میشیم خداکن راضی بش بره دست از سرمون بردار

  • takzang1984

    سلام
    ایران بترسه ... باخته

  • مهدی ستاری

    ما باید محل عبور نفت‌کش‌های‌ این فتنه‌گر‌های منطقه را ببندیم و عوارض سنگینی را برایشان وضع کنیم از این به بعد هر کشتی نفت‌کشی که بخواهد از این گذرگاه عبور کند باید عوارض عبور پرداخت کند ،عوارضی قم دیگه پول ندیم

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج