تحلیل الاخبار از نتیجه تحریمهای آمریکا علیه ایران
یک روزنامه لبنانی با اشاره به اینکه موضع تمام جریانهای سیاسی ایران در واکنش به اقدامات آمریکا متحد و همسو شده است به نتایج احتمالی تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
خبرگزاری ایسنا: یک روزنامه لبنانی با اشاره به اینکه موضع تمام جریانهای سیاسی ایران در واکنش به اقدامات آمریکا متحد و همسو شده است به نتایج احتمالی تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
روزنامه الاخبار لبنان در یادداشتی به قلم خلیل کوثرانی تحت عنوان "ایران به سوی تجربه مقاومتی دیگر؛ نه به صفر رسیدن نفت، نه مذاکره و نه جنگ" نوشت: تهران از امروز وارد "جنگ اراده " جدید با آمریکا میشود و سیاستش همان سیاست پیشین است؛ یعنی حاضر به قبول شروط آمریکا تحت فشار نیست. ایران آماده واکنش سیاسی و اقتصادی برای مقابله با لغو معافیتهای نفتی هشت کشور است و تاکید میکند که اگر واشنگتن از خطوط قرمز عبور کند و مجبور به واکنش نظامی شود درنگ نخواهد کرد.
در این یادداشت آمده است: با اینکه معافیتها لغو شده است اما ایران امروز از نظر سیاسی همانند گذشته است. البته این مساله در بازار ممکن است متفاوت باشد زیرا هنوز تأثیرات تحریمها در داخل ایران یا در بازارهای بین المللی دیده نشده است. تهران تصمیماتش را گرفته است و آن عبارت است از رونق اقتصاد، دور زدن تحریمها و پایبندی به تولید و عرضه نفت و گاز که این مساله هدف رئیس جمهور آمریکا را که به صفر رساندن صادرات ایران است با شکست مواجه خواهد کرد.
نویسنده میگوید: این برنامه عملی ایران برای مقابله با تحریمها است اما موضع سیاسی ایران پایبندی به تصمیم خود یعنی خودداری از مذاکره با واشنگتن در این مرحله است به گونهای که همچنان آمریکا را به چالش بکشد تا تلاشهای آن برای به زانو درآوردن ملت ایران را شکست دهد. این دو تصمیم، راهبرد جمهوری اسلامی ایران در مرحله آتی را شکل میدهد و سقف تحرکات آن را مشخص خواهد کرد و آتش جنگ مستقیم را از گزینههای تهران و واکنشهای آن حذف میکند. البته این مساله تا زمانی است که تنشها آزادی حرکت نفت ایران در خشکی و دریا را به خطر نیندازد و تهران را مجبور به بستن تنگه هرمز نکند زیرا ایران آمادگی نیرویهای دریایی خود در این رابطه را اعلام کرده است.
در بخش دیگری از این یادداشت آمده است که باقی ماندن ایران در برجام برگ امتیازی است که تهران اکنون نیاز به استفاده از آن ندارد زیرا میتواند خود را با شرایط جدید وفق داده و با سیاست آرامش و صبر تأثیر تحریمها را کم کند.
در یادداشت این روزنامه لبنانی آمده است که مواضع اخیر مسئولان ایرانی در واکنش به تحریمهای جدید نشان میدهد که مرحله بعد از لغو معافیتها مرحله بازگشت نخواهد بود بلکه نیازمند سازوکارهایی پیچیده برای عبور از موانع است. ایرانیها بر این مساله تاکید دارند که در به کارگیری این سازوکارها متخصص هستند و این مساله به آنها اطمینان میدهد که توانایی عبور از موانع را دارند. براساس برآوردها، ایران آماده اتخاذ سیاست مقاومت در برابر طوفان فشارهای واشنگتن است البته این به معنای رد مطلق مذاکرات نیست؛ بلکه معادله "سه نه" ایران که به آنها پایبند است را تثبیت میکند که در واقع "نه به دیکتهها، نه به مذاکره تحت فشار و نه به مذاکره بر سر اصول حقوق حاکمیتی است".
در ادامه این یادداشت آمده است: راه ایران برای تثبیت معادله بالا هم "سه نه" دیگر است که برنامه ایران در این مرحله به شمار میرود؛ "نه به صفر رسیدن صادرات نفت ایران، نه به مذاکره با واشنگتن در شرایط کنونی و نه به جنگی که برخی طرفهای آمریکایی خواهان آن هستند". ایران بر این باور است که بکارگیری این راهبرد دشمن را پشیمان میکند و هزینههای زیادی برای آن در بر خواهد داشت، علاوه بر آن نفوذ منطقهای ایران و توان نظامی آن نیز بیشتر خواهد شد.
نویسنده میگوید: در ایران دو جناح سیاسی وجود دارد،؛ یکی هیچ تمایلی به مذاکره با غرب ندارد و معتقد است که سودمند نیست و جناح اصولگراها نامیده میشود و دیگری جریان "اعتدال" به رهبری حسن روحانی است که به اصلاح طلبان نزدیک است و مذاکره را برای تثبیت حقوق ایران نزد جامعه بین المللی و حفظ جایگاه و دستاوردهای آن ضروری میداند اما امروز همه میدانند که به لطف هجمه بیگانه موضع ایران یکپارچه شده است و آن "نه به مذاکره با آمریکا در شرایط کنونی" است؛ توافقی که دولت آمریکا از طریق اعمال فشار اقتصادی خواهان آن است، یک توافق هستهای جدیدی است که پرونده موشکی و نقش منطقهای ایران را هم شامل شود. مسألهای که فرمانده سپاه قدس انقلاب اسلامی ایران نیز به تازگی به آن اشاره کرده و گفت که آمریکاییها میخواهند ایران را از طریق تحریمهای اقتصادی پای میز مذاکره بکشانند اما مذاکره با آمریکا در شرایط کنونی به معنای تسلیم شدن است.
نویسنده آورده است: سردار سلیمانی که از نگاه واشنگتن تندروترین فرد در تیم ایران است زمانی که امتناع از مذاکره با آمریکا را به وقت کنونی محدود میکند به این معناست که همسو با دولت اعتدال و رئیس و وزیر خارجه آن شده است و این مساله کمکی به روحانی است که برای مذاکره با واشنگتن شروطی را مطرح کرده است و آنها دعوت به رفع تحریمها و عذرخواهی به دلیل استفاده از زبان تهدید است. همچنین جامعه ایرانی یعنی سیاستمداران، نخبگان و شهروندان این کشور عقلانی بودن سیاستهای رهبرانشان را پذیرفتهاند. در شرایطی که سیاست اعمال فشار آمریکا تنها علیه ایران نیست و چین و اروپا هم با آن مواجه هستند، چه دلیلی دارد که ایرانیها اکنون در برابر آن تسلیم شوند؛ ایرانیهایی که به تنهایی در برابر فشارهای قبلی آمریکا مقاومت کردند و توانستند بر آن غلبه کنند.
این روزنامه در ادامه با اشاره به موضع خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان نوشت: محمد بارکیندو، دبیر کل سازمان اوپک که اخیراً به تهران سفر کرده بود در پیامی آشکار تاکید کرد که حذف نفت ایران از بازار امری محال است.
به عقیده نویسنده، امروز از چین به عنوان نخستین مشتری نفت ایران انتظار میرود مثل قبل نقش فعالتری در دور زدن تحریمها داشته باشد.
الاخبار در پایان نوشت: ایران، منطقه و جهان به مرحلهای رسیدهاند که به گفته محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نتیجه آن عدم تسلیم تهران است و به گفته روحانی اگر فشارهای بیسابقهای هم بر ایران وارد شود "ایران مثل گذشته آغاز کننده جنگ نخواهد بود اما به دشمن اجازه پیروز شدن نیز نخواهد داد".
نظر کاربران
یعنی توی ایران به اندازه روزنامه لبنانی کسی حالیش نیست