تولید یک سانتیمتر خاک، ۵۰۰سال طول میکشد
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: طبیعت روی حساب کار میکند و عواملی که این چرخه را بر هم زند، سرزمین را برای بروز حوادث مستعد میکند.
خبرگزاری ایسنا: مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: طبیعت روی حساب کار میکند و عواملی که این چرخه را بر هم زند، سرزمین را برای بروز حوادث مستعد میکند.
حسین آبسالان در گفتوگویی با اشاره به اینکه در طبیعت ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر از خاک مناسب برای کشت و استفاده بشر است، بیان کرد: لایههای زیرین آن سنگ بوده و خاک حاصلخیز نیست و اگر این ۲۰ سانتیمتر از خاک را بهدرستی حفظ کنیم، در جهان گرسنگی، سیل، گرد و خاک و سایر آسیبها اتفاق نمیافتد.
وی با اشاره به اینکه در گذشته ۶۵ درصد مساحت ایران را مراتع و جنگلها با تنوع گونههای گیاهی مختلف تشکیل میداد، عنوان کرد: در جنگلها و طبیعت مشاهده میکنیم که گرما و سرما و سایر عوامل طبیعی روی گونههای گیاهی تاثیری ندارد اما وقتی مراتع را شخم زده و آنها را به دیمزار تبدیل کرده و در زمینها چاه زدیم و باغداری راه انداختیم، با بارش یک برف مشاهده میکنیم که گیاهان مقاومتی ندارند و از بین میروند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان ضمن نادرست خواندن برهم زدن چرخه طبیعت، تصریح کرد: طبیعت روی حساب گردش میکند و هر گونه دستدرازی و از بین بردن روند طبیعی آن را از حالت عادی خارج و آن را برای بروز حوادث مستعد میکند.
این مسئول، از بین بردن پوشش گیاهی را مهمترین چالش سرزمین دانست و گفت: اگر جنگل و مرتع وجود داشته باشد، فرسایش خاکها و سیلاب اتفاق نمیافتد، در حالی که با نابودی پوشش گیاهی، مرتعداری را از دست دادیم و امنیت غذایی و آسایش بشر را به مخاطره انداختیم و با استفاده نادرست از زمین با باد شاهد گرد و خاک و با باران شاهد سیل هستیم.
وی یادآور شد: برای تولید یک سانتیمتر خاک حاصلخیز که در آن گیاهان رشد کنند و باکتریها و میکروارگانیسمها تاثیرگذار باشند، بیش از ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال طول میکشد. زمانی که منطقه فاقد پوشش گیاهی باشد، قطرات باران موجب از هم پاشیده شدن ذرههای خاک میشوند؛ در حالی که با وجود پوشش گیاهی حتی تگرگ هم نمیتواند خاک را منهدم کند.
آبسالان تصریح کرد: قدرت سیلاب چندین برابر آب است و باعث تخریب خاک میشود؛ این در حالی است که قایقرانها در رودخانه صاف و زلال، اگر چه خروشان باشد به راحتی قایقسواری میکنند، اما در سیلاب به دلیل وجود خاک و سنگ حتی کشتی هم ممکن است، از بین برود.
وی تاکید کرد: آسانترین راهکار برای داشتن زمین پاک و جلوگیری از تهدیدها این است که باقیمانده پوشش گیاهی را با چنگ و دندان حفاظت کنیم و جلوگیری از فرسایش خاک با مدیریت چرای دام، حفظ مراتع، استفاده درست و منطقی امکانپذیر است.
این مسئول به احیای پوشش گیاهی با کشت گونههای بومی تاکید کرد و افزود: بافت ساختمان خاک روی فرسایش تاثیرگذار است و نباید در جاهایی که طبق آمایش سرزمین به عنوان مرجع در نظر گرفته شده، کشت انجام داد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان به بحث آلودگی سرزمین اشاره کرد و گفت: متاسفانه انسانها انواع پسماندها را روی خاک انباشته کردند که در نهایت فلزات سنگین و آلودگیها در گیاهان تجمع کرده و خوراک دام و انسان میشود. در حال حاضر علم و پول کافی برای زدودن این آلودگیها از سرزمین نداریم؛ از طرفی انباشت برخی پسماندها مانند نخالههای ساختمانی، خاک را از بین برده و آن را غیرقابل انتفاع میکند.
وی در مورد اینکه عدهای رشد جمعیت و تامین نیازهای آنها را عامل نابودی منابعطبیعی میدانند، گفت: جمعیت، خشکسالی و تغییر اقلیم تنها بهانه است؛ در حالی که استفاده غیرعلمی و غیرمنطقی بشر از سرزمین، از بین بردن حیاتوحش، آب و خاک، عامل نابودی منابعطبیعی است.
نظر کاربران
نمیدانم مدرک تحصیلات چیه امار جمعیت نگاه کن مردم سرپناه میخواهند ازخودت پرسیدید نسل جوان مسکن ندارد کارندارد امار مجردها بنگر بعد این حرفا بزن
پاسخ ها
مجبور نیستی هرچی دیدی اظهار نظر کنی که ...
همه این مسائل به هم مربوطه
بهتره باچنگ ودندون مواظب باشی خاک ایران قاچاق نشه نه اینکه.....
به بیسوادها و ضد ایرانی کهموافقت با صدور خاک کرده و کمر به نابودی کامل ایرانبسته اند بفرمایید شناسایی و کنترل قاچاقچیان کار اسانی است
و فروشش به امارات تنها در 5 دقیقه
اونوقت وظیفه ایرانیا درقبال صدورخاک از ایران به بعضی کشورهای حاشیه خلیج فارس توسط مسئولان چیست؟
مرض دارین خاک کشورمون را صادر میکنید
مردم کار زیادی نمیتونن بکنن وقتی کامیون کامیون خاک رو مفت میفرستن امارات و سایر شیخ نشین ها
اول جلوی فساد رو بگیرید
خاک ایران براتون ارزش داره اجازه ندید چند میلیون غیرقانونی روش زندگی کنن مانع صادراتش هم بشید
خاک ارزش داشت نمیزاشتین حدود۲۰ملیون افغانی بودجه وکنابع شغلامون بگیرن
البته این یکسانت دروسعت کل کره زمینه نه اینکه برای تولیدهریکسانت خاک،۵۰۰سال طول بکشه! البته ومتاسفانه توکشورما قدرومنزلت خاک رونمیشناسن وبهره برداری صحیح نمیشه،همونطورکه قدرنفت ومنابع معدنی وطبیعی دیگه دونسته نمیشه ومجبورن خام فروشی کنن وپولی به جیب بزنند.
۵۰۰ سال طول میکشه و اون وقت شما خاک کشور رو میفروشین.... هر قیمتی روش بزارین ارزونه !!
اگه تولید یک سانت خاک 500 سال طول میکشد چرا مسیولین مادر دهه شصت به کشور های همسایه خلیج فارس خاک می فروختند.