کهنترین گونه جانوری جهان در تالاب هامون
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان از مشاهده قدیمیترین گونه جانوری در حال انقراض در تالاب هامون خبر داد.
خبرگزاری تسنیم: به نقل از روابط عمومی محیط زیست سیستان و بلوچستان، وحید پورمردان اظهار داشت: پس از نزدیک به دو دهه خشکسالی در منطقه سیستان و آبگیری بخشهایی از تالاب بین المللی هامون پس از بارندگیها در افغانستان و روان شدن سیلاب دشتمال به سوی این تالاب، شاهد احیای گونههای جانوری و گیاهی تالابی بودیم.
وی افزود: یکی از گونههای جانوری که پس از آبگیری بخشهایی از تالاب هامون در دامنه کوه خواجه مشاهده شده سخت پوست آبزی با نام علمی(Triops Cancriformis) است که در دنیا به نام «فسیل زنده» نامگذاری شده و از گونههای سخت پوست آبزی در آبهای شیرین جهان است، این گونه جزو گونههای در معرض انقراض ایالت متحده و اروپا رده بندی شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان ادامه داد: علت نامگذاری این گونه قدمت حیات ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون ساله این گونه در کره زمین است، این گونه سخت پوست به دلیل تشابه ظاهری آن با نوزاد وزغ گاهاً میگوی بچه وزغی نیز نامیده میشود.
وی گفت: اندازه این گونه معمولاً تا ۶ سانتیمتر است و در شرایط طبیعی تا ۱۱ سانتیمتر هم گزارش شده است. این گونه اواخر دوره کربونیفر و تریاسیک به علت تحمل بالای شرایط محیطی سخت از جمله درجه حرارتهای حدّی، اسیدیته ۶ تا ۱۰ بافت خاک و خشکسالیهای طولانی توانسته با تشکیل سیست (Cyst)مقاوم در زیر گل و لای و رسوبات خشک تالابها و پیکرههای آب شیرین ادامه حیات دهد و در صورت فراهم شدن شرایط زیست نرمال ظرف دو هفته ادامه مراحل رشد خود را تا مرحله بالینی از سر گیرد و دوره عمر آن تا ۹۰ روز ادامه داشته باشد، دامنه تحمل شرایط تخم سیستبعضاً به دهها سال نیز طول میرسد.
پورمردان بیان کرد: این گونه از پشههایی همچون آنوفل(عامل بیماری مالاریا) و حتی علفهای هرز داخل تالابها تغذیه میکند. از اینرو به عنوان روش کنترل بیولوژیک در برکههای آبی و مزارع کشاورزی ایفای نقش میکند و تا کنون حدود ۱۰ گونه از جنس(Triops) در جهان شناسایی شده که حضور این گونه فسیل زنده نوید سال آبادی در منطقه سیستان و تالاب بینالمللی هامون است.
نظر کاربران
شبیه کفش
تازه، تو مسافرت اخیرمون به چابهار، تو ساحل صخره ایش، من یه سری فسیل هایی دیدم که به نظرم خیلی قدیمین. نمی دونم چرا تا حالا بررسی نشدن. شاید چون استان محروم بوده. اما به دیرینه شناسان توصیه می کنم برن بررسی کنن اون محدوده رو. شبیه فسیل آرمادیلو بودن، فقط خطوط پشتشون فرق داشتن.
پاسخ ها
فقط لطفا تخلیه نکنن منطقه رو. با بولدوزر نیفتن به جونش و خرابش نکنن
ازین موجودات منطقه ما خیلی زیاده ( چابهار)
کاش این ابهای خوزستان رو با تانکری پمپی چیزی میریختن اونجا
از قیافه ش مشخصه که چقدر قدیمی و کهن هست. آدم انگار میره به میلیونها سال قبل. خوبی این موجود این هست که پشه ناقل مالاریا میخوره و اینجوری از بیماری هم جلوگیری میکنه. چقدر مفید هست این جانور زیبا